×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доброто ченге Радев, което играе в отбора за Ф-16


Доброто ченге Радев, което играе в отбора за Ф-16
Президентът знае, че винаги може да си измие ръцете с дежурното "Толкова са ми правомощията" и няма да попречи на сделката
29 Юли 2019, Понеделник, 17:11 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Или защо президентът никога не е имал намерение да спре сделката за американските самолети

Сделката за Ф-16 ще мине и България ще преведе до стотинка милиарда на Империята зад Океана. Който има дори капка съмнение в това, явно не живее в сегашните време и пространство. Никой няма желание да я спре – нито опозицията в лицето на БСП, нито Румен Радев.

Ветото на държавния глава срещу договора бе едно нищо. Евентуалното му вето срещу закона за държавния бюджет, в който е заложен милиарда за Америка – също. 

Преодолява се лесно, а при управлението на Борисов – още по-лесно: ако не достигат депутати, склонни да гласуват „за“, се набавят допълнително, като им се предлагат изкушения или им се вадят компромати, събирани с години, и те се отказват да са против. Който е поне малко запознат с парламентарния живот у нас в ерата на ГЕРБ и с личността на Бойко Борисов, го знае.

Ето какво в това отношение казва самият Борисов в един репортаж по друг повод и за друга категория хора: „Ние знаем как да се оправим с адвокатите, дето искат да ходят в Страсбург. Веднага им изкарваме нещата и те се отказват вече да ходят в Страсбург.“ Така – с „нещата“, бяха разцепвани партии, така бяха подчинявани върли опозиционери, така в лоното на ГЕРБ бяха набутани хора, които преди това дори издаваха книги, бичуващи партията и лидера ѝ Борисов.

Президентът също е наясно с това. Той знае и че винаги може да си измие ръцете с дежурното: Толкова са ми правомощията.

Принципно е прав – фактически толкова. 

Теоретично обаче един отговорен държавен глава в държава на ръба на разорението има безброй много възможности да повлияе върху сделка, която намира за незаконна, за загробваща, дори за рекетьорска. А тази за Ф16 е именно такава. Загробваща е, защото във времена, когато можеш да си купиш дори прахосмукачка на изплащане, американците настояват да получат милиардите веднага. Незаконна е, защото дори оборудване за общински офис не може да се поръча без търг, а този договор бе сключен въпреки, че търгът отхвърли тези именно самолети. И е рекетьорска, защото всички знаем как България бе притисната да я сключи – 

с натиск от „началниците“ във Вашингтон.

Когато знаеш всичко това, можеш да направиш много повече от официалните си правомощия. Можеш да поискаш полагащото ти се право за президентско обръщение към нацията в най-гледаното време и да назовеш сделката с истинските ѝ определения. Можеш да обясниш, че конституцията ти е вързала ръцете и не си в състояние да сториш нищо срещу този договор, но народът, който е суверен, би могъл, ако желае, да се противопостави на такъв пладнешки обир със съответни - позволени от закона - средства, и да го приканиш да го стори. Можеш да почерпиш с пълни шепи опит от някои свои предшественици и да свикаш нови Боянски ливади. От историята знаем, че върши работа.

Румен Радев няма да направи нищо от това.

Няма политик от подопечните на Империята територии, каквато е и България, който да не е в ръцете им по един или друг начин. Затова, когато Америка кихне, в цяла Европа и голяма част от останалия подчинен на Империята свят, си вадят носните кърпички (ако можем да перифразираме онзи стар виц за комунистическа Москва).

Как точно е попаднал в лапите им Радев си знае сам. Някой ден, когато стане немощен старец, на ръба на срещата си с онази с косата, когато вече няма какво да губи, може и да се осмели да го признае в мемоари. Но кога точно е попаднал, е публична информация - около 1992 г., обучавайки се в Ескадрилното офицерско училище на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“ в Монтгомъри, Алабама. 

Американците не пропускат да „прихванат“ всеки, попаднал при тях, и да си отгледат свои мерзавци, които после да управляват като кукли на конци. Много книги са изписани по тази тема, но едно интервю - с много отговорна личност, хвърля повече светлина за маниерите на Империята в това отношение.

Сваленият насила от поста си някогашен шеф на Организацията за забрана на химическите оръжия - бразилецът Жозе Бустани, разказа на 3 април 2018 пред Би Би Си.

Как американците са го шантажирали, рекетирали, заплашвали и накрая, понеже се оказал опърничав, го свалили, фабрикувайки му компромати. И всичко това, понеже доста преди, заедно с Британия и останалите от Коалицията на желаещите, да нахлуят в Ирак, той подписал споразумение с иракските власти за присъединяване на Ирак към организацията и пълни инспекции на територията на страната, които да потвърдят, че там химически оръжия няма.

„Американците побесняха, защото в момента, когато нашите инспектори влезеха в Ирак и Либия, нямаше да намерят никакви химически оръжия и поводът за агресията щеше да изгуби смисъла си. Американците бяха решили да нахлуят в Ирак и провеждането на инспекции противоречеше на интересите им", разказва Бостани. 

И продължава - тогавашният представител на САЩ в ООН Джон Болтън (който – виж ти случайност – сега е съветник на Тръмп по националната безопасност и пряко ангажиран със сделки, като нашата за Ф16) нахлул в кабинета на Бустани и го предупредил, че ако не си подаде оставката, ще си поеме последствията и не трябва да забравя, че децата му учат в Америка. Да повторим още веднъж – през 2002 година Болтън го заплашил с децата му, които учат в Америка. Толкова по въпроса, че Америка е демократична държава, върхът на сладоледа, където правата на всеки индивид се спазват.

Да се позамислим обаче - детето на кой политически български лидер учеше в Америка и остана да живее и работи там след като завърши?

И идея на кой политически лидер бе предложението Румен Радев да се издигне за президент?

Тези, на които мозъците им се бунтуват срещу всяка независима и сложна мисъл, могат и да не отговарят на двата въпроса.

За останалите картинката е ясна. 
 


В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
12
Коментара по темата
12.
За Радев
31.07.2019 11:30:07
2
2
Радев ще вземе електората на много партии, фракции и популисти. Това много ядосва тези хора, включително дори БСП. Всеки го знае това.

Какво искате да направи президента в 21-ви век, да обяви извънредно положение? Да ни обявят международно ембарго и да последва хиперинфлация? Това ли искате?

Аз лично отказвам да подкрепям психопати, които биха го направили. Нека през съществуващите закони покажем, че сме народ.

Когато Радев направи партия, много други политици ще изчезнат, включително тези, които се хранят от политиката.

Политическият бизнес е основната издръжка на много партийни функционери, с влизането на Радев в реалната власт чрез партия, тези партийни бизнесмени силно ще изчезнат и тогава...ще трябва да работят.

Всички далавери се знаят, в България и упраляваващи и опозиция се хранят от политика, Радев ще пресече това.

Яд ли ви е? Страх ли ви е?

Радев не е идеален, но досега е най-читавият политик от всички.
11.
Дернев
30.07.2019 09:10:57
1
7
#10
И той не знае. Знаят тези, дето го държат.
10.
Арко
29.07.2019 23:32:39
8
8
Радев нищо не може да прави ,освен да чете Коледното послание,..И това е късмет за страната защото е пълен аматиьор ,зависещ изцяло от бкп/бсп и можеше да направи големи поразии, ако имаше реална власт. Tози безмислен пост,генерала дължи на ББ, който му противопостави неизбираем кандидат.Защо обаче Борисов изигра този номер ,само той си знае.
9.
Милен
29.07.2019 22:50:36
10
5
Радев може да спре ограбването на населението има правомощия може и да спре зделката за 8 Фки който докъто излетят и ще са смъкнати от вражеско то пво но и той е продажник като Бойко нали за това правителството още ни ограбва заради Радев!
8.
ме
29.07.2019 22:31:22
10
5
Точно така, Радев има право много неща да направи, освен ветото. Ветото е протоколно. Уж беше смел войник, ама се оказа...
7.
Велин
29.07.2019 21:58:52
5
11
Единственото, което може да направи президентът е налагане на вето. Нищо друго!!! И минава онова вето, което реши ТОЙ. Като цитирате за адвокатите що не се запитате кой аджеба ще отиде на едни "Боянски ливади"!? В онези години на Боянските ливади управляващите, леви или десни бяха отявлени аматьори в сферата на политическият рекет. Похватите на днешните управляващи са с "класи" над смешните едновремешните компромати. Тогавашните политици по отношение на днешните в областта на компроматите са едни жалки дилетанти. Я ми кажете кои политици, интелектуалци, журналисти, учени биха посмели да се отзоват на покана на Радев. Изброете двама-трима.
6.
ХХ
29.07.2019 21:55:23
8
17
Чудесна статия.
Кефи как цецовите тролове се мятат гърчейки се на амбразурата.
5.
А добър ден! Хахаааа
29.07.2019 19:36:42
22
21
Колко трябва да е прост един човек за да не знае,че Радев е поредният курбанджия-сребролюбец,който уш е с Русия,а всъщност цуца от САЩ! Каквато Корванелия Импексова,такъв и Чехльо Фатмаков. А "червеният електорат" п.оооост и изкуфял и изчезва малко по малко вярвайки на телефонните измамници и на Сланинова и червената шайка,които са уш социалисти,а всъщност кръвожадни и лакоми милионери. Ама на такъв заблуден електорат,такъв Х.Й!
4.
Sin
29.07.2019 19:23:45
33
9
"Европа на европейците" и "Европейска армия извън НАТО" са руско-кагебистки лозунги, разпространявани усърдно от Путиновата клика. Те целят разединение на Европа от Америка и разединение вътре в Европа, за каквото отдавна мечтаят в Кремъл. Не има се хващайте на глупостите. А на автора ако му пречи "Империята зад Океана" да се спасява в Русия. Там за него и такива като него е най-добре. В Коми - при братята си !
3.
Сталин
29.07.2019 18:04:05
25
11
До 2 трол хвани се на работа стига смука лесни пари като пишеш във всички форуми сереш
2.
Гарантирано от ГЕРБ
29.07.2019 17:27:08
40
38
Гласувайте за Шайката ГЕрП, Дебили! Борисоф и бандата му правят живота ви вълнуващ и интересен. Всеки ден престъпления, кражби, грандиозни провали, но това са интересни предизвикателства! Срив в Търговския регистър и след това изтрити данни, Откраднати личните данни на 5 Милиона българи. Всяка година Чума по животните и избити стотици хиляди животни, но рейтинга на боса Борисоф Расте, Правителството през ден взема стотици милиони нови заеми, като заробва народа, но Президента е виновен и клати липсващата икономика!
1.
Дернев
29.07.2019 17:26:04
0
27
Европа на европейците. Тогава това писание няма да важи. И САЩ го знаят. Затова правят всичко да не се случи. Глупаци ще сме ние европейците, ако не го направим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори