×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Биткойн срещу Либра: Ключовите разлики между двете криптовалути


Биткойн срещу Либра: Ключовите разлики между двете криптовалути
Facebook отново е на топа на устата, този път с плановете си за създаване на собствена криптовалута
19 Юли 2019, Петък, 21:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Макар на пръв поглед да има прилика, Libra и bitcoin всъщност са много различни

Facebook отново е на топа на устата, този път с плановете си за създаване на собствена криптовалута. Гигантът в социалните мрежи е поставен в отбранителна позиция и тази седмица бе принуден да защитава идеята си пред Сената в САЩ заради опасения около неприкосновеността на личните данни и потенциалното незаконно ползване на новия тип пари. Едновременно с това Г-7 предупреди за „сериозни“ правни рискове, пише Economic.bg.

Libra, бъдещата валута на Facebook, е експеримент в паричните системи в дигиталната епоха. Неизбежно бива сравняван и с популярните криптовалути като bitcoin. Много експерти обаче поставят под въпрос дали Libra изобщо може да се нарече криптовалута. 

Макар на пръв поглед да има прилика, Libra и bitcoin всъщност са много различни, пише CNBC и описва основните аспекти. 

Различни технологии

Една от най-големите разлики е в основната технология зад двете валути.

С bitcoin, транзакциите се записват анонимно в публична книга, известна като блокчейн. По същество това е база данни, поддържана от мрежа от компютри, върху която транзакциите са обезпечени по такъв начин, че е практически невъзможно да има външна намеса.

Libra също използва форма на блокчейн, по-точно технологията за споделен регистър (Distributed Ledger Technology, DLT). За разлика от този на bitcoin обаче, блокчейнът на Libra е позволен, което означава, че към нея може да се извършват транзакции от доверени страни. 

Именно тук идва и ролята на Libra Association – базираният в Швейцария консорциум от фирми, сред които са играчи като Visa, Мastercard, eBay и Uber. Всяка от неправителствените организации е инвестирала минимум 10 млн. долара в проекта. Идеята е Libra да се управлява от  структура, в която отделните институции са закупили правото си на глас, обяснява Идо Садех Ман, основател и президент на криптофирмата Saga Foundation. 

Това е различна мрежа от тази на bitcoin, която е достъпна и се поддържа на практика от всеки, който разполага с интернет достъп и достатъчно мощен хардуер. 

Криптовалутите се определят от липсата на доверие в традиционните посредници. „Ние вярваме, че Libra не е криптовалута, защото използва разрешени регистри и е зависима от доверени емитенти (юридическо лице, което разработва, регистрира и продава ценни книжа, с цел финансиране на дейността си, бел.р.)“, обяснява Питър Ван Валбенбург от мозъчния тръст за криптовалутни политики Coin Center. 

Различни случаи на употреба

Бялата книга на Bitcoin описва виртуалната валута като система за разплащане, която позволява на хората да обменят пари, без да минават през банка. Към днешна дата тя се използва като форма на инвестиция и често бива наричана „цифрово злато“. 

Основната цел на Libra е да се използва при трансгранични плащания и парични преводи. Тя е обвързана с кошница от валути, подкрепяни от правителствата, както и други активи, като целта е да се избегнат променливите колебания, често наблюдавани bitcoin, ether и другите криптовапари на пазара. 

Мнозина определят Libra по-скоро като stablecoin (активи, които имат ценова стабилност). Целта на валутата е да поддържа стабилна стойност и да е по-скоро традиционна валута, отколкото крипто такава, обясни Дейвид Маркъс, изпълнителен директора на проекта на Facebook. 

Според Чарлз Хайтер, съосновател и главен изпълнителен директор на цифровата платформа за сравнение на валута CryptoCompare, Libra и bitcoin представляват различни етапи в развитието на валутата. „Bitcoin е без разрешение, напълно децентрализиран, дефлационен и волатилен“, казва той и добавя още, че транзакциите с Libra са разрешени, по-централизирани, управлявани от търсенето и предлагането и фиксирани към валутите.

Това, което Хейтер има предвид под „регулиране на търсенето и предлагането“ е, че Facebook и неговите партньорски компании могат да влияят на предлагането, за да съответства то на количеството други активи в резерв, като ефективно поддържа стабилна цена, дори когато има промени в търсенето. 

Бройката на bitcoin, от друга страна, е ограничен и всичко на всичко може да бъдат изсечени 21 млн. единици. „Доставка на bitcoin е фиксирана и не може да реагира на търсенето на пазара“, казва Саде Ман. 

Различни регулаторни въпроси

Стане ли дума за регулиране, Facebook неминуемо влиза в центъра вниманието. Такава е съдбата и на проектираната от компанията валута Libra. Едно от притесненията е, че тя може да се обвърже с други дигитални активи. Това би било проблематично заради съществуващата разлика между Libra и bitcoin например. 

Докато bitcoin изключва необходимостта от финансови посредници, моделът на Libra зависи от организациите, които формират Libra Association, обяснява Ван Валкенбург от Coin Center. „Система без посредници е система без посреднически риск и следователно няма нужда от такова регулиране“, посочва той. 

Понастоящем Libra Association се състои от 28 учредители, като надеждата е организацията да набъбне до 100 членове към момента на пускането на валутата. Очаква се токенът да бъде лансиран официално през първата половина на 2020 г.

На изслушването в сряда бяха повдигнати въпроси относно това как Libra ще се впишe в съществуващите финансови разпоредби. Дейвид Маркъс бе подложен на куп въпроси за финансовата сигурност. Той изрази мнение, че има възможност Libra да се счете за стока за широко потребление. 

Миналата година Джей Клейтън, председател на Комисията по ценни книжа и борси в САЩ, заяви, че криптовалутите като bitcoin не могат да се разглеждат като ценни книжа. Криптовалутите са „заместители на суверенни валути“ като долара и еврото, каза тогава той пред CNBC.

Независимо от това, ако Facebook и неговите партньори успеят да преодолеят регулаторните препятствия, които са съпътстват Libra, валутата „несъмнено ще има огромно въздействие върху световната икономика – вероятно затъмняваща тази на bitcoin“, смята Хайтър от CryptoCompare.


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори