×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сдружения оспорват законността на заведенията по плажовете


Сдружения оспорват законността на заведенията по плажовете
Димитър Канариев, Здравко Младенов и Валентин Симов са против ветото на президента, касаещо "дивото къмпингуване"
01 Юли 2019, Понеделник, 18:01 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Те не били преместваеми обекти, каквито например са караваните, смята Здравко Младенов от организация за защита на собствениците на имоти

Заведенията, които се изграждат на плажа като преместваеми обекти, са в нарушение на закона. Това смятат представители на неправителствени организации.

Днес в БТА-София пресконференция дадоха Димитър Канариев – председател на Национална асоциация „Българско Черноморие”, Здравко Младенов – председател на УС на Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, и Валентин Симов – член на УС на Сдружение „Зелен алианс”.

Тримата се противопоставиха категорично на ветото на президента върху промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които се въвеждат регулации за „диво къмпингуване”. Срещу тези промени и в подкрепа на ветото в последните дни се провеждат протести в София.

Канариев, Младенов и Симов обаче смятат, че президентът и протестиращите не са прави. Държавният глава бил подведен, а действието му с ветото било продукт на политически популизъм и инат.

На пресконференцията бе изтъкнато, че никъде в Европа няма възможност за безплатно и нерегламентирано „диво къмпингуване”.

Към момента ветото е преодоляно на ниво комисия, но се очаква да се гласува окончателно в пленарна зала.

След въпрос на „Флагман” дали не следва да има по-либерален режим за плажовете, където има стопани, независимо дали са концесионери или е държавата, Здравко Младенов обясни, че няма накъде повече да се либерализира, защото всеки има право на достъп до плажа.

 „На концесионера дори му се дава право с един договор за концесия да наруши абсолютен закон, забраняващ нещо. Сиреч дава му се права дори определен процент от територията на плажа да бъде застроен с преместваем обект, което е в абсолютно противоречие в правен аспект със закона. Въпреки това министърът на туризма казва така: Елате, давам ви този плаж на концесия и ви давам правото върху плажната ивица, върху пясъка да си построите търговски обект. И той, разбира се, вече се възползва с такава сила и с такова право… справката е Слънчев бряг. Идете да видите – 60% от плажната ивица е застроена с такива уж безобидни обекти. Когато подадохме сигнал и министърът на туризма заяви, че е извършила проверка, заяви, че всичко е законно. Ето, за какво говорим, за какво още либерализация?! Дайте да го застроиме 100% и да оставиме водата само”, недоволства председателят на Националното сдружение за защита на собствениците на имоти.

Той даде пример със следния търговски обект: „Наскоро имаше такъв случай някъде в Ахтопол преди две седмици може би, където направиха нещо и хората влизат във водата, за да могат да минат към другата част на плажа. Ето – концесионерите си правят, каквото си искат.”

След въпрос не жалват ли решенията на властите, така че съдът да отсъди, кое е законно и кое не, Здравко Младенов каза: „Ние го правим много често това нещо и непрекъснато, но ние мечтаем за онзи ден, когато ще престане този тормоз. Знаете ли колко е неприятно едно съдебно производство? То се проточва години. И колко струва! Не всеки може да си го позволи. Извинявайте, но аз искам да живея в една урегулирана, уредена държава.”

Димитър Канариев коментира от своя страна, че „плажовете са за плажуване, не са за строителство”.

„Преди десетина години – да, правеха се големи преместваеми обекти в Слънчев бряг, но тогава и сега те са собственост на същите хора”, посочи Канариев и попита защо протестиращите не се бунтуват срещу тези хора.

След уточняващ въпрос на „Флагман” – дали са съгласни с тезата, че всички преместваеми обекти на плажа са незаконни, председателят на „Българско Черноморие” каза: „Аз не мога да се ангажирам с това мнение. При всички случаи сигурно има нещо незаконно. Факт е, че има такива, които са по-големи очевидно. Бяха подавани жалби, но към момента държавата не е реагирала.”

Валентин Симов заяви от своя страна: „Ако приемем, че на концесионера с концесионния договор му е разрешено на самия пясък, на един метър от водата да си построи преместваем обект, аз не знам тогава какво се случва с публичната държавна собственост. Не ми е ясно, честно да ви кажа. А законът е ясен – върху публична държавна собственост може да се извършват неща, които концесионерът не би трябвало да прави. Концесионерът е взел плажа на концесия, сложил е чадъри, шезлонги. Обаче те не му се изплащат, защото инвестицията му е по-голяма отколкото плажуващите там, които ще ходят. И затова най-лесният начин е да построиш една дървена барака за алкохол, пица и нещо друго, и оттам да си върнеш част от парите, които си дал за сметоизвозването, за почистването”.

„За мен в публичната държавна собственост не би трябвало министърът на туризма да разрешава да се слагат такива постройки”, каза още лидерът на „Зелен алианс”. По думите му случаят с ресторанта в Ахтопол е показателен.

Здравко Младенов добави от своя страна: „Законно ли е онова, което е забранено със закон? Така ще отговоря. Законът забранява изрично каквото и да било строителство – временно, невременно, постоянно – върху плажната ивица. А пясъкът между крайбрежната алея и морската вода е плажната ивица. Кажете ми – законно ли е, ако там има нещо? Само защото един министър, макар и на туризма, защото ние го вдигнахме в култ вече, още повече това е юрист, е решил, че е законно. Какво като е решил? Ние нямаме ли с вас лично мнение и достатъчно „багаж” и да сме достатъчно компетентни, интелигентни, за да отсъдим -  да прочетем, да се консултираме и да установиме? Още повече – пречи. Ето, показателен е обектът в Ахтопол – той пречи свободното придвижване по плажната ивица. Тези в Слънчев бряг, разбира се, не пречат дотолкова на свободното придвижване, но те пречат с другото… Да не се върнем и да почнем и темата с шума. Те са производител на такъв шум и на такъв бардак, че да не ви обяснявам.”

Справка в ЗУЧК показва, че на територията на морските плажове се разрешава поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за заведения за бързо обслужване.

Здравко Младенов обаче е категоричен, че заведенията по българските плажове не са такива обекти, тъй като обичайно те са с бетонна основа, а някои от тях си прокарват и отходни тръби.

Освен това те не били преместваеми, защото не могат да се преместят и да се изтеглят оттам, а си стоят с години.

Пред „Флагман” той коментира, че законни преместваеми обекти на плажа, служещи като заведения, биха били например каравани.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
10
Коментара по темата
10.
До 8
02.07.2019 12:12:32
0
0
Кире те искат обекти с бира, но обектите да са в имотите на собствениците на земя и гори около плажа, не искат да имало заведения на самия пясък, целта на цялата им пресконференция е да печелят пари онези, които имат собствена земя. А онзи който е взел концесия плажа и е платил спасители, почистване, пари на държавата, да не може да продава бира и храна на маси със столове, за да може само те да предлагат.
Против са и палатката на плаж без концесионер, защото не могат да печелят пари за нощувка и за заведение от почиващия. Разбирайте че искат да ни кажат, че ползваме тяхното море без да им плащаме. Палатките и караваните хвърляли боклук. Опитват се да убедят народа, че една палатка на нерегламенитирано място оставя след себе си по 12-16 кг боклук дневно, за който местните жители плащали да се изчисти и затова местните жители трябвало да вземат такса къмпинг на палатките, съответно за да се получи идеята им трябва да забранят палатките на плажовете им. Всичките им разговори са с цел да изкарат закони, чрез които да печелят пари, хич не им пука за природата. Ако проследиш няколко седмици един от онези в статията ще видиш, че той замърсява природата повече от самия теб.
9.
уууу
02.07.2019 12:03:20
0
0
Бизнес елита само помия и маймуни сте , вие сте като ВИП брадър едно посметище.....
8.
Киро
02.07.2019 09:55:53
0
1
Как на плажа без капанче или барче.
Болни глави сте.
Що не си вземете по един плаж и да си оправите дебелоочието и черногледството.
Разбира се = Плажове със всичко нужно - лекари честото услуги спасяване и обектчета за да има бира.
7.
Петър
02.07.2019 07:09:49
1
2
Е как бетонирането на плаж не е престъпление, а палатката е? Хайде някой блестящ юрист да отговори! Моля цитати от Закони писани от престъпни изроди да не ми цитирате! Когато сравнявате със западни Държави, то сравнявайте и доходите, и заплащането на труда.
А, ако искате наистина промяна, то концесиите трябва да се отдават от съответните Общини.
6.
иван
02.07.2019 01:40:34
0
1
То хубаво са против заведенията по плажовете, обаче не предлагат алтернатива на концесионера.
От сдружението на собствениците какво искат? Само в техните имоти да има заведения за да са зависими клиентите от тян и те да обират клиенти за храна и питие, но в същото време искат и да има концесионер на плажа до техния имот, за да е почистен плажа, за да има спасители, за да има осигурен лекар. Всичко това за да има въобще плажуващи, които собствениците на околните имоти да нахранят и напоят.
Сега е 1ч сутринта до преди час бях на крайморие, тази вечер почти всички заведения в карйморие бяха празни само едно заведение беше пълно и нямаше места заведението на "къмпинг Нептун" /оня с бунгалата/, и ще ви кажа защо, защото хората знаят как се лови турист, с хубава храна, хубава обстановка, нормални цени и добре обучен обслужващ персонал, с кеф им оставих бакшиш на децата. Това заведение бе пълно макар да е далеч от плажа и в частен имот.
До собствениците: пари от туристи се вадят с акъл не със забрана другите да продават подобна на вашата стока.
5.
Havelock Vetinari
01.07.2019 20:06:21
1
7
Добре, че спряхте коментарите под платения репортаж за "бизнес елита" около бившите ДС селяндури Диневи във Влас. Можеше да стане комична дискусия отдолу :)
4.
гражданин
01.07.2019 19:52:45
3
3
Човек като ги слуша ще рече от заведения не можеш да се разминеш по пясъка,пък то едно свястно капанче няма да пиеш една бира ...смотаняци !
3.
Ми...
01.07.2019 18:28:33
1
5
Сдружението на собствениците да си намалят цените. 200 000 за месец сезон и 4 месеца чакане на сезон не са много адекватни....
2.
Явор
01.07.2019 18:21:46
5
10
Задължително на почивка в Турция или Гърция, в кочината НЕ от много години.
1.
Явор
01.07.2019 18:21:44
6
9
Задължително на почивка в Турция или Гърция, в кочината НЕ от много години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори