×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод


24 Юни 2019, Понеделник, 09:19 ч.

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

За какво ли не са помислили стратезите на Volkswagen? Те трябва да намерят място за нов завод, в страна с ниски работни заплати и добри възможности за продажби. Унгария и Полша бързо отпаднаха от списъка, заплатите там са вече твърде високи. В краткия списък останаха Румъния, Сърбия, България и Турция.

Междувременно този избор се стесни: Volkswagen планира да построи новия си автомобилен завод в Турция. Въпреки че изборът все още не е окончателен, има предварително решение за изграждане на новата фабрика в Турция. От решаващ фактор за окончателния избор са редица условия, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt в броя си от неделя.

Първият аспект са парите. Правителството в Анкара е готово да предостави трицифрена сума в милиони евро за подкрепа на строителството на новата фабрика за автомобили, цитира Handelsblatt информирани източници. За фаворит във Волфсбург считат място в Западна Турция близо до Измир. Значителна част от планираните инвестиционни разходи от около 1,3 милиарда евро ще бъдат покрити от правителството в Анкара.

С такава финансова подкрепа Турция може лесно да се противопостави на офертите от България. Правителството в София се опитва да рекламира страната като място за нова фабрика. Две възможни места са във финалния избор. „В подкрепа на България говори фактът, че държавата е част от Европейския съюз и по този начин гарантира определена правна сигурност", пояснява мениджър на Volkswagen.

Разговорите със съответните правителства обаче все още не са приключени. „В момента се провеждат преговори за локации в България и Турция," каза преди няколко дни главният изпълнителен директор на Volkswagen Хербърт Дийс на вътрешнофирмено мениджърско събитие. Но вече е било взето предварително решение в полза на Турция.

Дийс обаче иска да запази и други опции. Окончателното решение ще бъде взето през следващите седмици, като в него решаваща роля ще играе и Надзорният съвет. Преди лятната голяма отпуска в основния завод във Волфсбург, която започва в средата на юли, трябва да има окончателно решение. Дийс е бил през миналата седмица в Турция за преговори, потвърждават източници от бизнес средите.

През последните години Volkswagen построи много нови заводи – включително  в Китай, чието правителство редовно нарушава демократичните принципи. Така че ръководството на Volkswagen е свикнало да взема деликатни решения. Въпреки това много мениджъри не гледат с добро око на Турция. „Не знаем кого искаме да изпратим, ако турският президент реши да дойде на откриването на новия завод", заяви високопоставен изпълнителен директор.

Тъй като много европейски корпорации задържат инвестициите си в Турция заради противоречивия президент Реджеп Тайип Ердоган, едно решение в полза на страната може да бъде използвано популистки, пояснява мениджър пред Handelsblatt. Затова във Volkswagen са дискутирали интензивно и риска от загуба на имидж. Вероятно ще има критики, но в крайна сметка и рамковите условия били в полза на Турция, пояснява той.

Колко голяма е дилемата, демонстрира и Щефан Вайл. Министър-председателят на Долна Саксония и член на Надзорният съвет на VW бе принуден наскоро да защитава Турция като място за инвестиции. Запитан от журналисти, наскоро той заяви, че по-нататъшните икономически връзки между Германия и Турция щели да са положителни. Въпреки че не можел да коментира възможни решения, „като цяло е положително, ако междудържавните отношения се укрепват дори и в трудни времена", заяви политикът от SPD по време на общото събрание на концерна през май. „Приятелите на демокрацията в Турция ни молят в този труден момент да не се отвърнем от страната им“, каза той.

Въпреки че министър-председателят Вайл не коментира еднозначно плановете на VW, той очевидно стои зад решението. Ако предложението за изграждане на нов завод в Турция бъде гласувано в Надзорния съвет, то Долна Саксония ще даде съгласие. Така шефът на VW Дийс би имал зад гърба си не само втория по големина акционер, но и силен политически актьор.

Източници от Волфсбург добавят, че евентуално решение за инвестиция за Турция ще бъде съгласувано с федералното правителство в Берлин. По принцип то нямало възражения срещу изграждането на нова фабрика за автомобили там. Подобна инвестиция би могла също да има положителен ефект върху политическите лидери в Турция. 

Държавният глава Ердоган умишлено се оттегли на заден план при преговорите. Причината: Президентът е в предизборната кампания от началото на годината. В неделя се повтарят и важните избори за кмет в Истанбул. Преговарящи поясняват, че решението за местоположението на VW не бива да бъде политизирано.

Вместо това две или три нива политици под Ердоган преговарят за най-голямата единична инвестиция от Германия в Турция от десетилетия. Начело на екипа е Арда Ермут, ръководител на турската инвестиционна агенция. В разговор с Handelsblatt той признава, че Турция наскоро не се представя добре навън. „Не сме взели достатъчно добре предвид опасенията на германските инвеститори", каза той.

Ердоган би могъл да използва решението на Volkswagen за или срещу Турция в предизборната кампания, притесняват се посветени. Това е трябвало да бъде  предотвратено на всяка цена. С успех: Ердоган не споменава нито веднъж VW в предизборната кампания. Президентската канцлария не коментира евентуалното му участие в преговорния процес.

Политиката със сигурност е най-чувствителната тема в това решение за местоположението на фабриката. Но за компанията това не е единственият решаващ фактор. Става дума за инвестиции, използване на съществуващи фабрики и работни места. Поради това работническият съвет първоначално се е противопоставил на изграждането на нов завод в Източна Европа. „Само в Германия имаме достатъчен капацитет за покриване на по-голямо търсене", казва представител на служителите.

Това би било осъществимо, но Дийс предвижда намаляване на разходите. В Германия, казва той в тесен кръг, заплатите са просто твърде високи.

В допълнение към разходите за труд и стартиращото финансиране за строителството на фабриката, още един аспект говори в полза на страната на Босфора: Турция е важен пазар за продажбите на Volkswagen Passat. „Турското правителство също може да се облагодетелства от факта, че Passat се използва от много държавни агенции като служебен автомобил", се казва още в доклада на компанията от Волфсбург. 

Това би бил важен аргумент за турското предложение. Компанията обаче не желае засега да коментира дали вече е взето предварително решение. Възможностите ще бъдат разгледани допълнително, поясни говорител във Волфсбург.

Наскоро и генералният директор на Porsche Оливър Блуме също коментира значението на Турция като пазар за продажби. Като цяло Турция е много голям пазар с 80 милиона жители и е важен за Volkswagen в Европа. В същото време в рамките на целия концерн и на Борда на директорите мениджърът отговаря за производството, а по този начин - за новата фабрика на VW. „Независимо от това къде ще строим нов завод, това винаги е дългосрочно решение за идните 30 до 40 години", добави той в интервю за Handelsblatt.

В новия завод могат да бъдат изработени преди всичко седани от марките на групата VW и Skoda. Ръководството около главния изпълнителен директор Дийс би предпочело да построи там спортния джип, но ръководителят на работническия съюз Бернд Остерло отхвърли категорично този план. Той се опасявал, че моделите на SUV ще бъдат изнесени в Централна Европа при по-благоприятни условия. Така заводите във Волфсбург и на други места в Германия ще загубят силните си позиции.

Първият модел в новия завод може да бъде VW Passat. Сегашният производствен завод в Емден ще бъде преоборудван за производство на електрически превозни средства до 2022 г. Същевременно изглежда, и че Skoda Superb също ще се произвежда в Турция. И двата автомобила са базирани на една и съща платформа и могат да бъдат произведени заедно по-ефективно, съобщават от групата.

За Skoda е трудно да се вземе такова решение. Superb, най-големият модел на дъщерното дружество на коцнерна, е нещо като национална икона за марката на чешкия пазар. Но Skoda също трябва да расте - и се нуждае от нов капацитет. Годишните продажби от 1,2 милиона коли трябва да нараснат в средносрочен план до 2 млн. броя.

Отговорността за новата фабрика трябва да се носи от марката Volkswagen. Надзорният съвет на групата вече е взел това решение през май, поясняват източници от компанията. Първоначалният план за прехвърляне на отговорността към Skoda бе отхвърлен.

Така Бордът успокои Остерло, който бе заплашил с блокада. Той се опасява от прехвърлянето на модели от германските заводи в Източна Европа. Този риск вече не е на дневен ред, твърдят запознати.  

 

 


В категории: Бизнес


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
bavarishe motor compani
24.06.2019 21:09:52
0
2
На VW не мое да се верва ,виж BMV са друга бира ,ама там пък ТРЪГВА ДА ТРЪГВА ПЪК НЕ ТРЪГВААА
10.
ХХ
24.06.2019 12:45:08
0
0
@7
брюксел е създаден да помага на фолксваген, не да пречи...
а заплатите в турция май май са по-високи от тези у нас (и въпреки това фолксваген още не е решил да идва тук)... във всеки случай покупателната им способност е по-висока.
9.
гражданин
24.06.2019 12:39:57
0
1
Естествено че собственика търси къде ще му е най-евтино,няма как една стока произведена в България да излезе по-евтино от същата в Турция....факт,така че забравете за завод в България !
8.
Никой не е вярвал че ще го направят тук
24.06.2019 11:47:59
0
6
Аз познах, че това с фолксваген е дъвка за изборите. Ще го играят още веднъж наесен и след това това ще напраеят завода в Турция
7.
az f
24.06.2019 10:49:57
1
67
Само да попитам ? Някой, някога вярвал ли е, че Volkswagen ще избере България пред Турция ? Ако някой е вярвал, ще трябва да го нарека наивник. Само помислете - Турция е държава извън ЕС, т.е всички гейско-бюрократични спънки от Брюксел там не съществуват. Евтина работна ръка, която в Турция няма да е проблем, защото ако производството беше в държава членка на ЕС, със сигурност работодателите трябваше да се съобразяват с трудовите ставки в ЕС, поради идентичността на работата си. Освен това, турците имат история в производството на коли. Заводите Тофаш са в Бурса, а там се произвеждат: ФИАТ Типо, Кубо, Добло, Гранде Пунто и всички спирачни апарати за всички модели: Рено, ФИАТ, Тойота, Порше, Ауди и...ВФ. В Трабзон се произвеждат Рено Клио, Тойота Аурис, някои модели на Дачиа, които след преоборудване на емблеми си приемат съответната марка Рено. След обединението пък на Рено и Нисан, Микра и Балено, също ще се правят в Турция. заводите Тофаш съществуват от началото на 60-те, когато ние вече се бяхме оакали с Рено Делфин. Впоследствие се оакахме и с Москвич, произвеждан, като дефорсиран модел в Ловеч, последва го Роувър в началото на 90-те, когато го обявихме, че от Ингилизия са ни пробутали стар модел, а се оказа, че всъщност моделът не е стар, но е пригоден за индийския пазар и пазарът за Източна Европа. Ние нямахме търпението дори да се докажем, а камо ли да внедрим този модел в българско производство. Посегнахме и към "Великата стена" на Ганчевия мерак. Там се оказва друга схема, но в никакъв случай не толкова удобна за истинския притежател на китайската марка и ей ги на - мераците се охладиха. Та така де, нима си мислите, че някой ще вкара милиарди в производството си на автомобил в държава без грам визия и бъдеще в автомобилостроенето, нима някой си мисли, че Ханс и Дитер, няма да знаят автомобило-строителната ни история преди да си извадят милиардите за завод в България. Наивно и глупаво е да се вярва на такива емчета за шарани. Само, където не разбирам , на кой и за какво би му вършило работа тази "пропаганда" на идеята за завод на ВФ в България.
6.
ХХ
24.06.2019 10:36:02
0
5
@1
"После искат да сме като тях." - кой, швабите ли?

Германия строи в турция, че им е по-евтино, турция строи в България... какви ли са изводите от управлението на гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България?

пп. отделно за ценностите на немците (дет банда безродни политици ни ги пробутват).
5.
геостратег
24.06.2019 10:33:59
2
4
Братята от Юг спестиха пари от въоръжаване и инвестират в заводи. Опозицията печели Цариград и веднага с подкрепата на управляващите ще поиска автономия вкл. всички европейски територии на държавата им вкл. тези с които имат емоционална връзка. Имаш работа в голям завод,стигаш до южното море,имаш силна държава,имаш религиозна търпимост,имаш ред и сигурност...какво повече му е необходимо на човек ,специалист търсещ реализация и семейна хармония...
4.
m
24.06.2019 10:33:10
1
6
щото сме на светлинни години от турция по каквото и да е
3.
Кранта Янкова
24.06.2019 10:30:25
0
1
Заради мен защо, понеже се прочух с краденето на хартия и сапун,поради тази причина не смеят! Защото съм долна,подмолна,създавам интриги и светя на всякъде, а ме интересува само едно! WC да е Free, за да дам най-доброто от себе си и да има сапун и хартия,които да окрада и да обвиня други!
2.
Мхм
24.06.2019 10:13:52
1
13
После да не се чудят защо българите предпочитат руснаците. Запада продължава да ни има за втора категория.
1.
Мдаа
24.06.2019 10:10:40
0
12
С две думи, ще го духаме. Швабите , при нас ще правят само цехчета за ишлеме, а големите заводи в Турция. После искат да сме като тях. Е как.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори