×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Нидерландия въведе нов лимит от 100 километра в час за движение по пътищата в страната, който цели да намали замърсяването с азотни изпарения
  • Европейците, които не се регистрират за статут на уседналост, до крайния срок през 2020 г. ще бъдат депортирани, гласят нови упътвания на правителството на Великобритания
  • Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) прекратява финансирането на проекти за изкопаеми горива до края на 2021 г.
  • Вижте програмата за Нощта на театрите в Бургас ТУК
  • На 7 декември от 17 ч. Слави Томов представя Жил Дельоз и Феликс Гатари в Дома на писателя в Бургас
  • Съдът разпореди повторно броене на бюлетините за съветници в Перник
НА ЖИВО

Само във Флагман! Брутална секира за хиляди стоматолози и пациенти – нови правила орязват 80% от дейностите и надуват цените


Само във Флагман! Брутална секира за хиляди стоматолози и пациенти – нови правила орязват 80% от дейностите и надуват цените
Напливът ще бъде огромен, достъпът – затруднен, цената – увеличена, алармират зъболекари от Бургас
19 Юни 2019, Сряда, 18:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимката е илюстративна

Общопрактикуващите стоматолози от своя страна ще бъдат оставени без работа и респективно без приходи и възможност да изкарат заплатата си, алармират зъболекари

Брутална секира очаква цяла медицинска прослойка – тази на стоматолозите, след като бъдат приети новите правила за работата им. Група зъболекари от Бургас алармират за проблема чрез Флагман.бг. Те не пожелаха да застанат с имената си, за да не бъде упражнен натиск върху тях. 

Основният проблем е, че ограничават общопрактикуващите лекари по дентална медицина да не могат да работят по 80% от нещата, които правят ежедневно. Така пациентът трябва да търси специлист-стоматолог с взета специалност – хирург, ендодонт, детски специалист и т. н.

Такава специалност имат много малка част от стоматолозите в цяла България – от  9000 зъболекари числото на специалистите е една десета и те са ситуирани в няколко големи градове в страната, предимно където има Медицински факултет. Така накрая някои хора ще трябва да пътуват по 500 км, за да си извадят зъб, ще се вдигнат и цените на услугите, алармират медиците.

"Ние сме абсолютно ЗА да се изготвят и приемат правила за добрата практика по дентална медицина, но те да дефинират КАК трябва да се извърши една манипулация, а не КОЙ или КЪДЕ (в какъв тип лечебно заведение) трябва да я върши“, казват стоматолозите от Бургас, които се свързаха с Флагман.бг.

От думите им стана ясно, че Министерството на здравеопазването е възложило на Българския зъболекарски съюз изработването на споменатите правила с краен срок за предаването им 30 юни 2019 г. Стоматолозите, които трябва да спазват въпросните правила и уж да ги приемат на свой форум, научили това преди може би седмица, а до 30 юни остават 4-5 дни, което е първият проблем. „Не бяхме информирани, а правилата, касаещи нас и работата ни, не бяха поставени на широко обсъждане от колегите“, казват зъболекарите от Бургас.

Вторият и по-големият проблем е, че в първоначалния си вид, в който са представени, правилата лишават общопрактикуващите лекари по дентална медицина от около 70-80% от работата им. Забранени са дейности като екстракция на многокоренови зъби, лекуване на многокоренови зъби, лекуване на детски зъби с пулпит и периодонтит, имплантология, ортодонтия и още други дейности.

Целият този обем от работа се прехвърля само към специализираните кабинети. От тук идват две, според стоматолозите, абсурдни следствия, които ощетяват гилдията и всички до един пациенти, нуждаещи се от дентални грижи. „Ние все пак сме с образователна степен магистър по дентална медицина и в допълнение ежемесечни, скъпоплатени курсове и обучения в страната и чужбина, оставаме едни пломбаджии и то на най-елементарни случаи и с правото да преглеждаме и изпращаме всички нуждаещи се за специализирано лечение, при положение, че няма реална нужда от това“, коментират зъболекарите.

Имайки предвид изключително ниския брой специалисти (поради затворената система за специализация, която по общо мнение нарочно се държи така, за да се контролира от същите тези хора), концентрацията на тези специалисти само в 4 или 5 големи града, обикновено такива с университети по медицина в тях, а и не на последно място цената на лечението при специалист... на практика оставя без лечение или с изключително затруднено такова една огромна част от гражданите! Напливът ще бъде огромен, достъпът – затруднен, цената – увеличена. Общопрактикуващите стоматолози от своя страна ще бъдат оставени без работа и респективно без приходи и възможност да изкарат заплатата си!

„И всички тези неудобства в името и в ползата на една много малка част от стоматолозите, които нарочно дърпат чергата към себе си – дали от алчност, дали с други подбуди, не се наемаме да кажем! Министерството на здравеопазването изглежда като пряк съучастник и дори поръчител в случващия се процес“, коментират бургаските зъболекари.

 „Бяха ни казани много лъжи, като например, че това се прави, за да се уеднаквим с европейското законодателство, но ние се снабдихме с правилата за работа в Германия и други европейски страни и се оказа, че там няма никакви подобни силно рестриктивни закони“, казват стоматолозите.

На 21-ви юни в Парк Хотел Москва ще се проведе Конгрес на стоматолозите. Там ще бъдат гласувани и правилата.

Флагман.бг ще следи казуса с извиването на ръцете на стоматолозите и ще информира своите читатели за неговото развитие.


В категории: Здраве


16
Коментара по темата
16.
Редови пациент
16.07.2019 20:16:58
0
0
Нивото на стоматолозите в града ни е отчайващо ниско ..Нека си го кажем,пациентът е еквивалент на пари.Все са на загуба,а всички пращат децата си в Дентални факултети.Изводите са за вас.
15.
Иванов
28.06.2019 06:50:28
0
2
Заболя ме зъб и ходих на зъболекар. Каза ми , че е пулпит. След две седмици лечение ме пренасочи към ендодонт в един медицински цетър. Там проходиха перфектно каналите. Взеха ми по 180 лева на канал и ме пренасочиха към хирург да извади зъба. Хирурга ми взе 240 лева за ваденето и ме пренасочи към имплантолог. Няма да ида . На 65 години съм и имам пломби от преди 50 години направени от училищния зъболекар с една машина с ремъци. Пломбите са черни, ама не са мръднали.
14.
SV
24.06.2019 14:16:19
0
2
PO TOZI NACHIN ISKAT DA NAMALIAT NEKADYRNITE ZYBOLEKARI, A TE SA MNOGO. I NE DA SE OPLAKVAT AMI DA SE VZEMAT V RYCE I DA SPECIALIZIRAT POVECHE PROFESIATA SI, AKO NE ISKAT DA IMIGRIRAT
13.
д–р Ж Борисова
23.06.2019 20:11:37
1
2
Мили хора
само ще пропъдят колегите в чужбина
12.
Бе кво ги жалите
20.06.2019 12:43:57
3
5
Най-алчните от всички доктори са зъбарите. Няма Здравна каса, маса, плащай в кеш. Хак да им е. Пък и като знам как се взема висше сега, мани мани. Двойкаджии. Такива са повечето. като не могат да влязат по редовния начин и хоп в чужбина. След някоя и друга година се връщат като чуждестранни студенти вече и с подкупи си вземат дипломите.
Аман от такива зъбари. Правилно е да се диференцира кой какво ще може да лекува. Двойкаджиите, най-много пломба. Те и туй не умеят, ма хайде от нас да мине.
11.
До фармацевта
20.06.2019 07:36:25
1
2
Много на сериозно си се взел!Най-вероятно си един аптекар.Ти точно какъв експерт по лекарствата си и как точно се грижеш за пациентите?Винаги съм си мислел,че като отида с рецепта в аптеката и аптекаря ми дава това,което пише на рецептата.Като дойда да питам какъв аспирин да сложа на зимнината и ти ме консултураш това е друга работа.Това не е грижа за пациента!Аз лично не бих се доверил на аптекар какъв антибиотик да си купя без да ме в прегледал лекар!
10.
Colgate
19.06.2019 22:50:20
2
11
Герберастията е опасно заразно заболяване поваля и сече малкия и среден бизнес целта е ЗАЛИЧАВАНЕ и закриване на държавата
9.
И аз като вас
19.06.2019 19:30:42
1
6
Вечната схема. Онези отгоре не дават на тези отдолу. И при морските кадри е така. Предполагам,че резултатът ще е същия. Дойде време да трябват такива кадри а вече няма. Сега хитрите да ходят да работят като държат кокала и не го пускат. Черногорците със средно стават инженери , украинците с колеж, англичаните със курс и т.н само ние със висше в което се учат неща които са били преди 50 години. Пълен смях е цялата система.
8.
dddd
19.06.2019 19:19:12
4
16
Кореновото лечение на зъбите трябва да се прави от спецалист ендодонт. Сред стоматологичното съсловие цари огромна некомпетентност и проблемите не се решават а се усложняват или отлагат. Незапълнени канали или счупени в инструменти в каналите, за които пациентите дори не разбират. Това са резултатите от лечение при тези т.н. специалисти, които отказват да повишават квалификацията си и извършват лечение по методи отпреди 30-40г.
Затова и пациентите са масово свършват с извадени зъби или хронични болки.
Същите тези некадърници, които не могат една пломба да направят, сега се опитват да се правят дори на хирурзи и да слагат импанти.
7.
Смях
19.06.2019 19:05:15
2
8
Само във флагман ? Това се върти поне от три дни по всички национални медии
6.
фармацевт
19.06.2019 18:52:47
2
6
"Ние все пак сме с образователна степен магистър по дентална медицина и в допълнение ежемесечни, скъпоплатени курсове и обучения в страната и чужбина, оставаме едни пломбаджии -...." - така е колеги, свикайте, нас от експерти по лекарствата ни направиха продавач-консултанти, по цял ден ни занимават с всичко друго, но не и със здравето на пациента. Чудно ми е, винаги сте имали силно лоби в здравните комисии, как така допуснахте изобщо да става дума за подобен сценарий....
5.
сисеее, сисее
19.06.2019 18:52:20
1
6
ХИЛОРОН точно никой, никъде, никога не е слагал... даже още не е измислен
4.
Сисето
19.06.2019 18:41:23
3
3
А хилорон в устните ще могат ли да слагат
3.
Киро
19.06.2019 18:38:13
0
14
И от цялата работа пациентите ще страдат ще се редят на опашки и много ще ги боли. Другите ще емигрират и ще са много по -добре! Сега едно вадене на зъб е 50 лв,а в USA е 350$ в Германия 200 евро
2.
Аз не съм комунист ама и от ГРОБ не съм
19.06.2019 18:29:48
6
17
Гарантирано от ГРОБ и цялата шайка, целенасочено се убива малкия бизнес, назначават все повече и повече държавни служители, всички трябва май масово да се изкасяме оттук и току виж държавата я прекръстили на тиквостан.
1.
0101
19.06.2019 18:29:01
1
15
Същата работа е и при другата медицина. Професори и доценти не дават специалност на младите лекари - карат ги да учат 4÷5 години и не ги донаучават. На запад специалност се взема за 3г. Карат те да ходиш в определени болници да се лекуваш.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съпругата на Башар Рахал заби тв водещ Съпругата на Башар Рахал заби тв водещ

Башар пък се радва на популярност у нас, която не бе готов да зареже заради работата на Калина

Как Слави Трифонов преглътна егото си и покани Господарите в новата си телевизия Как Слави Трифонов преглътна егото си и покани Господарите в новата си телевизия

Слави Трифонов нямаше много избор. Задачата, с която се е захванал, не е въобще лесна, каза продуцентът Джуди Халваджиян

 

Браво! Разтуриха ромски катун в Бургас, пратиха индобългарите обратно в Сливен Браво! Разтуриха ромски катун в Бургас, пратиха индобългарите обратно в Сливен

Групата е изпроводена към родните места, за да е сигурно, че няма да се върнат

Жена с деменция се загуби в Пловдив, издирват я 12 дни Жена с деменция се загуби в Пловдив, издирват я 12 дни

Много сме притеснени, споделиха близките на 84-годишната Елена Минчева 

Любовни срещи след развода? 4 стъпки за повече успех Любовни срещи след развода? 4 стъпки за повече успех

Оформете профила си с подходящото описание и снимки

Кал от чешмите и хепатит в Симеоновград Кал от чешмите и хепатит в Симеоновград

Единственият начин ситуацията да се разреши според кмета на града е изграждането на пречиствателна станция

Шофьори, слушайте Адел в пиков час, релаксиращо е Шофьори, слушайте Адел в пиков час, релаксиращо е

Бразилски учени твърдят, че песните й намаляват стреса и поддържат постоянен пулса

Бургазлии в спор - паркинги или градинки да има след ремонта по бул. "Демокрация" Бургазлии в спор - паркинги или градинки да има след ремонта по бул. "Демокрация"

Реконструкцията ще сложи край на безразборното паркиране по пътното платно

Горанов и ОП изчистват недоразумение с болничните, стоят зад идеята да не се заплаща първият ден Горанов и ОП изчистват недоразумение с болничните, стоят зад идеята да не се заплаща първият ден

Решението било общо на двете управляващи формации

Бомба във Флагман.бг! Владимир Колев-Несито и Пламен Бакалов са баровците със суперколите за милиони в Бургас Бомба във Флагман.бг! Владимир Колев-Несито и Пламен Бакалов са баровците със суперколите за милиони в Бургас

Несито е съхранявал Ламборгинито в Пионерския дом на ул.“Пейо Яворов“ снощи, джипът е регистриран на името на фирмата му

Надал за пети път ще завърши сезона като №1 в света Надал за пети път ще завърши сезона като №1 в света

Ноле можеше да стане първи само в случай на победа в турнира

Великобритания: Ще депортираме европейци, ако не се регистрират на време Великобритания: Ще депортираме европейци, ако не се регистрират на време

Заради огромния брой европейци, живеещи на Острова, се очаква близо 175 хил. души да бъдат депортирани

„Ну, пагади!" се завръща! Правят нови 26 епизода „Ну, пагади!" се завръща! Правят нови 26 епизода

Първата серия ще излезе през лятото на 2020 година

Над 20 убити от мълнии в Пакистан Над 20 убити от мълнии в Пакистан

Жертвите са предимно пастири, ударени на открито в планинските райони

Охранител изнасили 4 ученички след кражба в магазин Охранител изнасили 4 ученички след кражба в магазин

Решил да накаже виновничките по свой начин

Йон Кику е новият премиер на Молдова Йон Кику е новият премиер на Молдова

Предишното правителство на прозападния премиер Мая Санду бе свалено от власт във вторник

Куче се роди с опашка на челото (ВИДЕО) Куче се роди с опашка на челото (ВИДЕО)

Много хора вече са заявили желанието си да осиновят симпатичното кутре

Сензация! 63-годишна стана фитнес икона Сензация! 63-годишна стана фитнес икона

Преди да се пенсионира Лесли е работила като гримьор

Вижте ужаса във Венеция, кметът: Градът е на колене! (СНИМКИ) Вижте ужаса във Венеция, кметът: Градът е на колене! (СНИМКИ)

Правителството на страната ще мобилизира средства за спасяване на града от потопа

Три деца и две жени убити при въздушни удари в Газа Три деца и две жени убити при въздушни удари в Газа

Шестчленно семейство загина, 12 души са ранени при атаката

Хайко Маас Хайко Маас Западните Балкани принадлежат към ЕС Виц на деня Виц на деня – Шефе, трябва да ми повишиш заплатата! Голямо семейство издържам.
– Колко деца имаш, Миме?
– Три – две мои и едно от свекървата.
Виц на деня Виц на деня В горещ летен ден две блондинки се срещат и едната пита другата:
– Не ти ли е горещо с тези дълги панталони?
– Не, аз отдолу имам къси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Милото ми каза, да избирам или него, или фейсбук. Само, да му помогна за багажа и пак, ще съм на линия...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори