×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нулев данък за реинвестирана печалба


Нулев данък за реинвестирана печалба
Мярката ще развие българската индустрия, бизнес и подобри средата, смятат в Министерството на икономиката
19 Юни 2019, Сряда, 09:04 ч.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите

Министърът на икономиката Емил Караниколов лансира своя идея за данъчни облекчения за следващата година - фирмите, които инвестират печалбата си в научна и развойна дейност, да се освободят от корпоративен данък, пише в днешния си брой вестник Сега.

Според Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите, отколкото предложенията за диференцирани ставки ДДС за някои основни стоки като хляб, лекарства и книги.

"Трябва да се направи анализ за кои стоки се предлагат по-ниски ставки по ДДС и как това ще се отрази на бюджета и на конкуренцията. За да не се получи така, че сега ще падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година той ще е по-скъп", заяви Караниколов. Според него подобни "административни мерки" водят до краткосрочни решения.

Преди година група икономисти от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) също предложиха да се премахне данъкът върху реинвестираната печалба на компаниите. Те дадоха за пример Естония, въвела през 2000 г. нулева данъчна ставка върху неразпределената печалба. Мярката не се отразила негативно на бюджета, напротив - освободила средства във фирмите и повишила инвестициите. Според икономистите начинът на формиране на печалбата позволява масово по-големите компании у нас да избягват облагането.


В категории: Бизнес


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
дядо
19.06.2019 12:16:17
0
0
хА Ха ха!Бедни ми народе,ще плащаш като поп,а богопомазаните ще си гледат кефа!Това е в общи линии закона...
3.
do 2
19.06.2019 11:27:21
0
2
Напълно те подкрепям приятелю. Прав си, а това което се случва днес е нещо наподобяващо национализацията преди. Тогава са унищожавали дребния бизнес и занаятчийството под предлог, че се прави в името на народа, окрупняването на производствата, земеделската земя и прочие. Днес обаче се подхожда по един по-тънък, но не по-малко толкова циничен начин. Хилядите спънки, с които се сблъскваме са всъщност проекцията на новата идея, всичко да мине в ръцете на двама - трима. Къде е дребния бизнес, кой го насърчава, кой унищожи дребния фермер ? Заради хиляди бюрократични абривиатури спуснати ни къде от ЕС, къде от хрумнати в тоалетната закони, правилници и наредби, видели по-късно бял свят в нечии кулуари. Виждаме колко различно се тълкува всичко и ако някой вече е оптимист, значи или не е на този свят или е един от облагодетелстваните днес. Но трябва човек да е сляп за да не разбира, защо бягат инвеститорите, младите и кадърните хора, предприемчивите и тези с акъла си. Така че да пишем днес за ниски ставки на ДДС, реновации и реинвестиции е малко странно, при положение, че каквото и да се случва днес се случва само за някои.
2.
Marinero
19.06.2019 10:13:46
0
3
Това е принципно добра идея, но ще бъде "побългарена" и достъпна само за "правилните" фирми на "нашите" хора. Нормалния бизнес ще бъде гърбен докрай. Това е правителствена пропаганда за отвличане на вниманието от
съществените икономически проблеми, а един от основните е, че българската икономика все повече се монополизира и олигархизира а това не вещае нищо добро за потребителите и работещите. Нито ще видим голям растеж, от порядъка на7-8%, нито нормални съотношения между цени и доходи. Тази ситуация е супер изгодна за олигарсите и те ще я пазят с цената на всичко, ще купуват избори, депутати и министри. Ще разполагат с подарени на концесия държавни активи и ресурс за по 50 години напред. Милионера ще плаща данъците си върху една и съща основа с бедняка, тоест данъците са за бедните , не за богатите. Общо взето нищо ново под слънцето.
1.
Петър
19.06.2019 09:23:29
4
0
Не стига, че фирмите имат най-ниския корпоративен данък в Европа, който и не плащат в по-голямата си част, нито разпределят печалбата си с тези, които им я създават, и ще ги облекчавате? Егати малоумника си Караниколов! Измезвай гнидо недоядена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори