×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изумителна история: Майка ми посещава „Чернобил“ 3 месеца след аварията!


14 Юни 2019, Петък, 15:47 ч.

„Радиация има, но всичко е наред“

 

Олга Козлова, 57-годишна блондинка със среден ръст и невероятно тънка фигура за възрастта си, седи в малък двустаен апартамент на дървена маса, покрита с бяла покривка. На ръба има малък, постоянно включен телевизор, чиния със сирене (вероятно Рокфор), ароматна свещ и лаптоп. Запознайте се с майка ми. Това пише журналистката Виктория Рябикова, цитирана от bg.rbth.com.   Тя работи за застрахователна компания от сутрин до вечер. Когато си е у дома, гледа "Игра на тронове".

Не е гледала миналия сезон, но е видяла всички спойлери, така че е разстроена и настоява да ѝ намеря нов сериал.   - Какво ще кажеш за "Чернобил"? - предлагам аз, избутвайки нашето хиперактивно хъски Лъки далеч от сиренето.

Август 1986 година. Мама слиза от влака на жп гарата в Мелитопол (1100 км от Москва). Тя е на 24 години и преди няколко години е завършила Института по комуникации и компютърни науки със специалност инженерство.

Работи за градската телефонна служба в Москва и прекарва почивките си на Азовско море.   С нея на перона има няколко двойки на средна възраст и такива пред пенсиониране, плюс високо, светлокосо момче, изглеждащо като че ли току-що е ходило на професионално къдрене, както и висока жена с кестенява коса на около 30 г.  

"Веднага се сприятелих с това момиче - Ира. Каза, че е дошла в Украйна, за да си намери годеник, но навсякъде имаше само двойки. Мъжът се казваше Алексей и беше само на 18 години, все още учеше в колеж, за да стане зъболекар", спомня си майка ми.   Висок сивокос мъж с приятен външен вид на около 50 г. се приближава към групата с куфари и раници. Оказва се, че е Остап, екскурзоводът.   "Той ни вкара всички в малък автобус и ни закара до село близо до Мелитопол. Там останахме в малки дървени колиби, които местните жители отдаваха под наем. В едната стая имаше трима души, но беше евтино и весело", продължава тя.   Първата седмица от пътуването е спокойна. Остап понякога ги води на екскурзии из Украйна, вечер пият вино и плуват. Едно нещо привлича вниманието на майка ми - на някои места по крайбрежието има знаци, че плуването е забранено от 16:00 до 20:00 часа.  

"Попитах Остап, а той каза "радиация, но всичко е наред" и се засмя. Бях предпазлива, но не прекалено много", казва тя.   "Готови ли сте, деца?", пита той.

"Да, капитане!", с единодушна детска наслада групата без колебание се съгласява с предложението на Остап да посетят "уникалния Чернобил".   "Разбира се, всички знаеха за инцидента. Но бях сигурна, че радиацията няма да окаже влияние върху мен. За нас тогава думата "Чернобил" звучеше някак далечно. Какво като е избухнал, случва се", спомня си мама.  

Пътуването от Мелитопол до Припят (на 3 км от ядрената централа, където се случва трагедията) е около 850 км с кола. Този августовски ден през 1986 г. е горещ, малко над 30°C. Мама разказва, че групата предварително се въоръжава с бутилки вино, така че всичко, което тя си спомня, е спирането на столовата и знаците "Замърсено". Те нямат предпазна екипировка, само летни дрехи.   Приближавайки се към 19:00 часа, автобусът спира в гората близо до река Припят. Остап се изкачва, държейки бутилка вино в едната си ръка, а в другата – гайгеров брояч.  

Цялата обиколка трае около два часа - групата се разхожда из гората, снима.  

"Много от дърветата и храстите изглеждаха неестествено ярки и свежи, въпреки че не бе валяло дълго време. Покривите на вече изоставените сгради се виждаха отдалеч, нищо повече", споделя майка ми.   Изведнъж на ръката ѝ каца муха. Мама твърди, че била голяма колкото половината ѝ длан.   "Да, ако се натъкнете на мутанти, не се тревожете", шегува се Остап. Всеки се смеят и започват да търсят насекоми мутантни. Някой се опитва да откъсне листа от дърветата, което не е позволено. Тъй като не намират нищо по-интересно, туристите искат да отидат до града.   В отговор водачът поглежда към гайгеровия брояч.

Секунда по-късно, сякаш внезапно изтрезнял, той заповядва делово: "Всички на борда, екскурзията свърши!"   Няколко месеца по-късно в Москва майка ми изпитва непоносима болка в долната част на корема. Получава обаждане от Алексей и Ира - страдат от подобни болки, докато тя се оплаква и от постоянна слабост и световъртеж. Останалите от екскурзията също се обаждат, за да се оплачат от болки и да предложат съвети, но тя вече не си спомня имената им.  

"Диагнозата отне 10 дни. Първоначално смятаха, че е апендицит, но се оказа, че възпаление на придатъците на матката", казва тя.   Алексей обаче наистина има апендицит.   "Като зъболекар той се самодиагностицира и отиде в болницата. Не грешеше", спомня си мама.  

Оказва се, че Ирина е на ръба на рака. Лекарите откриват увеличен брой левкоцити в кръвта ѝ и тя получава спешно кръвопреливане. И тримата успешно се възстановят, въпреки че на мама ѝ отнема поне три месеца. Тя не знае нищо за съдбата на останалите участници в екскурзията.  

"Можеш ли да си представиш, дори ме съветваха да забременея - казаха, че това е най-добрият начин да се предотврати възпалението", спомня си тя.   "Но каза на лекарите, че току-що си била в Чернобил, нали?", възмущавам се аз и се радвам, че съм родена десет години по-късно.   "Не, защо? Казах ти, че това бе обикновена обиколка, никога не ме слушаш! Само родителите ми не бяха съгласни".  
 


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 10
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 3
1
Коментара по темата
1.
baihui
15.06.2019 07:20:38
0
3
Приказки под шипковия храст !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори