×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не се очаква скок в цените на имотите заради новата директива за енергийна ефективност след 2021 г.


Не се очаква скок в цените на имотите заради новата директива за енергийна ефективност след 2021 г.
Пазарът сам ще регулира цените на новите сгради, смята Ивайло Алексиев – изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие:
01 Юни 2019, Събота, 12:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Възможен е ръст от около 150-200 лв. на квадратен метър, но спестеното от енергия ще е в пъти по-големи размери

Ивайло Алексиев е изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Той бе в Бургас по случай откриването на второто издание на Националанта конференция „Почти нулевоенергийни сгради“, в която взе участие и зам.кметът на Бургас по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева. Повод за свикания форум  е приетата директива, че всички нови сгради, строени след 2020 г., трябва да отговарят на определени еко стандарти, да използват специални материали за топлоизолация и възобновяеми източници на енергия.

Флагман разговаря с Ивайло Алексиев преди откриването на конференцията, по основните аспекти покрай новата европейска директива, която влиза в сила от 1 януари 2021 г.

- Г-н Алексиев, какво представлява една сграда с почти нулева енергийна ефективност?
- По националната дефиниция – това е сграда, която е много ефективна и една голяма част от енергията към нея се доставя от възобновяеми енергийни източници.

- Има ли начин, по който да се докаже експериментално твърдението, че тези сгради са по-енергийноефективни от останалите?
- В  Експо център Флора в Бургас ще се проведе експеримент, който ще докаже точно това. Отвън ще се постави лед в два различни макета на сгради – една по стария модел и една по новия. Ще се наблюдава в коя от двете ледът ще се разтопи по-бързо. Резултатът ще бъде показателен, убеден съм, че в по-енергийноефективния макет замръзналата вода ще се разтопи по-бавно. 

- Има ли в Бургас вече такива сгради?
- Нямам информация, но Община Бургас проявява много сериозен интерес в тази насока. За момента този тип сгради не са задължителни, но това ще се промени от 1 януари 2021 г., когато влизат в сила новите директиви.

- Нулевата енергийна ефективност свързана ли е със възобновяемите енергии – например соларните панели?
- Абсолютно – по дефиниция сградата, която има нулева енергийна ефективност използва възобнвяема енергия. Преференции към определен вид технология няма, така че всички методи за възобновяема енергия са приложими към проектирането и изпълнението на такива сгради.

- Още преди десетина години се говореше за това задължаване – всички сгради да черпят енергия от възобновяеми източници. Но се говореше сякаш за по-ранен период, преди 2021 г. Защо е това забавяне?
- Има много и най-различни стандарти, които са свързани със сградното строителство, включително нискоенергийна, пасивна и плюсовоенергийна сграда. Но те до момента не бяха формализирани никъде като политическо намерение и като документ. А вече в директивите, които действат, това присъства като изрично изискване в Европейския съюз.

- А би ли се вдигнала цената на имотите, при положение че влизат тези съвсем нови изисквания?
- Към настоящия момент това е спорно, защото опитът е доста ограничен. Това е нещо съвсем ново, а европейските практики са изключително противоречиви. Има проекти, които са реализирани много по-скъпо, има и такива, които са изпълнени и по-евтино от стандартно строителство. 

-  Много хора биха се притеснили, че цените на такива жилища ще скочат допълнително с 10-15, а защо не и 20%?
- Още си спомням времето, когато смениха коефициента за топлопреминаване на стените – от 0.5 до 0.28 или казано иначе – почти двойно по-ниско. Тогава такива изолации на българския пазар не се предлагаха. Съответно в началото търговците казаха, че щом е два пъти по-голяма изолацията, ще струва и два пъти по-скъпо. Но няколко месеца по-късно се оказа, че това изобщо не е така.  Увеличението в цената на изолацията беше между 10 и 15%. Затова когато едно изискване влиза в сила мащабно, пазарът обикновенно сам регулира цените. 

- Да очакваме ли скок в цените на новите имоти след 2021 г.?
- Не е изключено, но не е доказано, че изпълнението на такива сгради значително оскъпява цената. Още повече, че са направени официални изчисления, които сочат, че оскъпяването ще е в порядъка между 150 и 220 лв. на кв.м. При цени от няколкостотин евро на квадрат, това е приемливо. 

- А какво ще се случва със старото строителство?
- Добре е да се намерят правилните подходи и там, където е технически възможно и икономически изгодно, при сериозни интервенции да се спазва същия стандарт.

- Нулево енергийноефективни ли са санираните блокове в страната по националната програма?
- Те са с много по-висока енергийна ефективност от преди, но не отговарят на това ново предизвикателство, за което говорим ние.
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 0
2
Коментара по темата
2.
обърках си понятията
01.06.2019 14:23:36
2
1
какво излиза-че нулево енергийно ефективните сгради са с много малка енергийна ефективност.Така казва господинът в интервюто.Да не говорим,че оскъпяването изобщо не е никак малко.Най-добре е да не четем подобни мнения.
1.
Д
01.06.2019 13:08:25
6
1
Няма скок в имотите защото няма нито летище нито работа която плаща по добре от съседните градове.
Ще има скок назад и най вероятно старите сгради да стоят празни.
Затова предлагам общината да почне да ги излупва и да ги разрушава.
На тяхно място слагайте нови премислени сгради със програми за месечно подържане и модерна администрация.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори