×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Бургасбус" опроверга спекулации, че дружеството фалира. Цената на билета няма да се пипа


"Бургасбус" опроверга спекулации, че дружеството фалира. Цената на билета няма да се пипа
Бургас има най-добрият градски транспорт в страната, категоричен е инж.Петко Драгнев
28 Май 2019, Вторник, 14:10 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Финансовото състояние на Бургасбус е много стабилно, обяви управителят инж. Петко Драгнев и се аргументира с финансов отчет пред ОбС

Общинският превозвач Бургасбус за една година е стопил от натрупани загуби от  3 млн. лв. и приключва 2018 г. с малко над 500 хил. лв. загуба. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас, когато бе гласуван отчетът на Бургасбус. Дебати не се състояха, тъй като нямаше повод да бъдат критикувани ръководството и принципала Община Бургас..

На заседанието присъстваше управителят на общинското дружество инж. Петко Драгнев. Той уточни след края на сесията пред журналисти, че през последните години Бургасбус винаги е бил на печалба. 

„През 2017 г. приключихме с 3 900 000 лв. загуби, в пъти са намалени, както и сами виждате. През 2016 г. имаше фактори, които повлияха на финансовия резултат. Един от тях е, че с решение на ОбС-Бургас Бургасбус бе определен за вътрешен оператор по европейски регламент, който дава на общинската фирма да възложи директно без процедура цялата транспортна схема на общината. Същият този регламент забраняваше на вътрешния оператор да изпълнява междуселищни направления“, обясни инж. Драгнев.

Това означава, че от края на 2016 г. Бургасбус е спрял да изпълнява превози до други градове и села – както за Северното Черноморие и на юг от Бургас, така и във вътрешността на страната. Тези линии през туристическия сезон генерирали големи печалби, а спирането им повлияло на финансовия резултат. 

„В края на 2016 г. се въведе електронната система и новата транспортна схема. Всичко това на практика направи Бургасбус нова фирма, започнахме да работим отново. Всички правила, по които работихме, се промениха. Имахме голямата амбиция да приключим поне на нула, или на положителен резултат, но заради фактори, независещи от нас, това не се случи – като например цените на горивата, които се променяха. Сега правим нови инвестиции в касови апарати и в софтуер за тях, направихме и допълните инвестиции в порядъка на 530 000 лева за 2018 г. - за бордово оборудване, което е равно на стойността на загубата, така че ако не бяхме правили инвестиции, щяхме да излезем на нула. Тази година закупихме и нови три автобуса, които да обслужат линия номер 9, оттам амортизационните отчисления за Бургасбус са в рамките на 1,8 лв.“, каза още Драгнев.

Той е категоричен, че общинското дружество се развива стабилно. А спекулациите, че Бургасбус е в тежко финансово състояние и че го чака съдбата на общинския  Хлебозавод, са несериозни.

Инж. Петко Драгнев коментира и слуховете за повишаване на цената на билета за градския транспорт. Досега не е коментиран такъв вариант – нито за билета, нито за картите, обясни той.

„Категорично мога да кажа, че Бургасбус има най-добрият градски транспорт в страната. В момента другите градове изпълняват тази част от проекта за електронното таксуване. Най-рано след една година може да се случи при тях това, което постигнахме ние.  Възможности за пътуване с една карта по всички линии с еднократно таксуване в рамките на 45 минути не се предлага абсолютно никъде, освен в Бургас!“, категоричен бе той. 

Стана ясно защо все още не са заработили вендинг машините и мобилното приложение за зареждане на карти. Причината е, че фирмата-доставчик и Министерството на финансите не са стигнали до издаване на лиценз за работата им. В момента, в който това се случи, те ще заработят.

Още едно улеснение след време ще предложи Бургасбус на пътуващите с градския транспорт. Очаква се кварталите и съставните селища да бъдат обособени на зони, за да може плащането да е по-справедливо – който пътува по-малко, ще плаща по-малко.

Общинските съветници взеха и друго решение днес, касаещо бъдещето на дружеството. На 13 юни т.г. изтича сключеният договор за управление на превозвача. Начело на Бургасбус през следващите три години остава инж. Петко Драгнев. Решението бе взето с 35 гласа „за“, 0 „против“ и двама „въздържал се“. 

"В периода на управление на Драгнев се извърши пълна модернизация на градския транспорт, дружеството работи усилено за подобряване качеството на транспортната услуга, модернизиране и обновяване на автобусния парк. През настоящата година значително се подобри финансовият резултат", са мотивите в докладната записка, входирана в Общинския съвет от зам.кмета по финансите Красимир Стойчев.

ОбС прие отчета без забележки.


В категории: Бургас , Политика


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Жокер
29.05.2019 06:42:32
0
6
Няма мислещи хора в тази фирма и в общината. Помислете само какво би станало ако оптимизирате маршрутите и премахнете тези 70 хил.км които правите в повече от старата схема, намалите билетчето на 1лв (а защо не и на 0,80лв) ! Резултатът ще е че ще свалите много хора от колите и ще излезете на печалба. Експериментът можете да го финансирате и през някоя от екологичните мерки на ЕС
8.
Динко
28.05.2019 21:30:36
0
9
Не стига че сте некадърници, но ви и плащаме глупостите. Съсипахте транспорта в града! Съд за Вас!
7.
Shaider
28.05.2019 19:42:25
0
13
Идиотщината с бройката пътувания на месец я няма никъде не в България, ами по света :D ! Абсурдната цена на билетчето от 1,50 смисъл няма да я коментирам, тук заплатите не са като в София, където билетът е 1,60! Шофьорите ви бягат от фирмата, щото намалихте заплатите и ги карате да бачкат без почивка! Пожелавам ви догодина да банкрутирате, има кой да ви замести... :)
6.
Хъммм
28.05.2019 19:41:01
1
2
Кога ще се довърши булеварда към М.Рудник?И тука ли ще има 300дни?
5.
Всяка година ще са вътре с 500 хилки
28.05.2019 19:15:33
1
16
Бих се возил при цена на билета макс 1лв и да важи за 1ч за цялата градска мрежа. С тези цени, за да отида с жена ми и детето до центъра и да се върна трябва да дам 9 лева за билетчета. Не съм луд. А вие в ред ли сте?
4.
Marinero
28.05.2019 18:08:45
0
18
Градския транспорт трябва да е субсидиран за да е евтин и предпочитан начин за придвижване от страна на гражданите. Имаше едно добро предложение за субсидия чрез таксите събирани от сините и зелени зони, защо го подминахте? Няма значение кой го е предложил, звучи разумно - сваляте цената на билета - повишавате потреблението на градски транспорт, подобрявате екология и така на татък. Но явно безотчетните парички от зоните са ви много сладки и не ги давате. А дали сте предвидили, че след около 3 максимум 5 години новите ви автобуси ще започнат да дават фира. Това не са старите чавдари и икаруси които се поправят с подръчни материали за без пари. Колко ще са загубите тогава? Кой ще ви плаща загубите от недалновидната политика?
3.
Пешо кура
28.05.2019 15:33:26
2
10
*Бургасбус* не фалира но общината фалирава заради борчовете му
2.
Петко Драгнев
28.05.2019 14:29:01
2
11
Кажи кога ще има увеличение на заплатите в тази фирма
1.
Аз
28.05.2019 14:18:01
7
39
С ТАЗИ ИДИОТСКА ТРАНСПОРТНА СХЕМА Е НОРМАЛНО ДА ФАЛИРАТЕ. ОТ СЪРЦЕ ВИ ГО ПОЖЕЛАВАМ. ВСЪЩНОСТ КОЛКО МИЛИОНА ОКРАДОХТЕ....??? А ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В БУРГАС Е НАЙ-ОБЪРКАН...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори