×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Излезе оферта от 600 млн. евро за нов стадион край летището


22 Май 2019, Сряда, 19:38 ч.
Автор: Lupa.bg

Предложението на консорциума е част от концесията за аерогарата в София

Световен консорциум предлага на България да построи национален стадион. Инвестицията за целия спортен комплекс и прилежащите обществени обекти ще бъде внушителните 600 млн. евро, твърди кандидат-строителят в изявление до медиите. Евентуалното съоръжение влиза в офертата на MAG за концесията на летище София, която надвишава 2 млрд. евро.

Според плановете на инвеститора България може да има нов стадион, категория 4 по стандартите на УЕФА, най-късно до три години. Той ще е подходящ за кандидатурата на България за домакинство на световно първенство през 2030 г. Освен това може да бъде арена на младежките олимпийски игри през 2024 г.

Ето какво се казва в съобщението до медиите:

"Изграждането на нов национален стадион е част от офертата на MAG за концесията на летище София, включено в разширеното предложение, подадено пред Министерството на транспорта. Стадионът е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за инвестиции на надвишава 2 милиарда евро.

Консорциум Витоша (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG)) предлага да вземе дейно участие в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения.

Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Предложението за новия стадион е част от по-масивен проект, а именно иновативния Airport City Sofia (Летищен град София), който е част от офертата в концесионната процедура. Тази концепция е отражение на цялостното убеждение на MAG и BCEG, че разширяването и развитието на летище София трябва да донесе ползи за цялата българска икономика, както и да стимулира чуждестранните инвестиции и създаването на работни места.

Предложението за Airport City Sofia е като продължение на успеха на подобен проект, развит от двете компании на летище Манчестър – Airport City Manchester (Летище град Манчестър). MAG и BCEG сключиха партньорство за изграждането на Airport City Manchester през 2013 г., което доведе до значителни икономически ползи за северната част на Англия и проектът бе признат като един от най-мащабните от подобен вид след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Консорциум Витоша е в уникалната позиция да подпомогне развитието на такава мащабна концепция, като BCEG е потенциален водещ изпълнител.

Греъм Фъргюсън, Директор по корпоративно развитие за MAG, сподели: „Щастливи сме, че можем да направим това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище София. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности. "

Проектът ни за Airport City Sofia ще предостави нужните услуги на пазара, които в момента липсват, за висококачествена и добре свързана бизнес среда и ще предостави нужните условия на бизнеси, които имат интерес да стъпят на българския пазар, на Балканите, както и на международния пазар, най-вече чрез глобалната свързаност, която едно летище може да осигури.“

MAG и BCEG вярват, че Airport City Sofia ще бъде перфектната локация за нов национален стадион, подходящ за кандидатурата на България за домакинство на Световната купа 2030, заедно с Гърция, Румъния и Сърбия. Летището има необходимата инфраструктура и свързаност чрез метрото, пътната мрежа, както и летището само по себе си като обект, за да подпомогне подобно развитие.

Предложението за новия стадион ще се отличава с типични архитектурни характеристики, което ще позиционира Airport City Sofia като дестинация сама по себе си – като например стадионите Олд Трафорд и Етихад в Манчестър, „родния“ град на MAG.

BCEG ще ръководи изграждането на стадиона на базата на предишния си опит в подобни проекти, като например много от спортните съоръжения за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., както и Националния стадион на Танзания и Стадиона на работниците в Пекин.  


В категории: Спорт


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Бургас
23.05.2019 10:40:25
0
2
Това е добра идея!
Може да се направи същата процедура с градовете, където има летища - Бургас, Пловдив и Варна!
В София - голям, национален стадион с 50 - 60 000 зрители, в другите градове - до 30 000 зрители мах.
Дават летищата на концесия с условие за построяване на стадион, отговарящ на всички изисквания на УЕФА.
1.
Scrooge McDuck
22.05.2019 20:41:35
0
4
What a bunch of crap. Cheap PR before elections.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори