×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Важно! Днес е затворена ул.Конт Андрованти в центъра на Бургас до 20 часа
  • В неделя от 10 часа главният път Бургас Созопол ще бъде затворен от протестиращи край Атия. Изберете други маршрути!
  • Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея, затварят за транзитно движение прохода
НА ЖИВО

Спомени от соца: Когато строяхме фабрики, язовири и жилищни комплекси


Спомени от соца: Когато строяхме фабрики, язовири и жилищни комплекси
В годините на строителството на социализма се изградиха крупни производствени мощности във всички отрасли на народното стопанство
19 Май 2019, Неделя, 08:32 ч.

Бяхме на първо място в света по производство на електро- и мотокари

Мащабна социално-икономическа дейност новото социалистическо правителство започна в началото на 50-те години, но изграждането на нова социално по-справедлива държава в изостанала и бедна страна като България без пари, без техника, без кадри, знания и опит не беше лесно, съобщава retro.bg. Но с активното участие на целия народ и с подкрепата и помощта на Съветския съюз ние превърнахме страната в строителна площадка. Строяхме пътища, шосета и железници, фабрики, заводи и комбинати, микро- и макроязовири, детски градини, училища, университети и болници. Строяхме къщи и жилища в огромни комплекси като „Младост” и „Люлин” в София, залесявахме, терасирахме, обезводнявахме мочурливи терени, организирахме ТКЗС, ТПК по професии като шивачки, бръснари, обущари и др. Създадохме дори кооперация за циганите ваксаджии.

Аз, от върха на моите почти 90 години, си позволявам да посоча с цифри и факти от Централното статистическо управление само някои неопровержими неща за най-важните постижения на социализма.

Никой не може да отрече без лъжа и изопачаване, че за този кратък период от време – от 9.09.1944 г. до 10.11.1989 г., новата власт успя, въпреки всички трудности, слабости, грешки и извращения, да създаде широка материално-техническа база във всички отрасли на народното стопанство, която позволи на новата социалистическа държава да води нормален социално-икономически живот. Постижение, което нито едно друго правителство не е постигало в историята на България. При управлението на ОФ България постигна най-високия си връх в своето развитие. Някои от постиженията са уникални и непостижими.

В годините на строителството на социализма се изградиха крупни производствени мощности във всички отрасли на народното стопанство, които позволиха общото промишлено производство, сравнено с това през 1939 г., да се увеличи с фантастичните 103 пъти, външнотърговският оборот да се увеличи с 61 пъти, строителството, в резултат на което България излиза на първо място в света по лично осигуряване с жилище на човек от населението - 14 пъти. България от изостанала селскостопанска страна, с примитивен ръчен труд до Девети септември, се превръща в напреднала промишлено-аграрна страна, наредила се на престижното 28-о място в света. А по някои производства се нарежда на първо място в света - като производството на калцирана сода, син камък и прочутите български електро- и мотокари; на второ място по тютюн; на трето място по слънчоглед, ябълки, картофи и лигнитни въглища; на четвърто място по пшеница, азотни торове, вълнени и памучни платове и прежди; и на пето място по сярна киселина, брой овце,  вълна и др. Това бяха уникални успехи за нашата страна и това беше само началото.


В категории: Ретро Флагман


21
Коментара
Азис с часовник за 60 бона
Азис с часовник за 60 бона 24/08/2019, Събота 12:35 0
21
Коментара по темата
21.
Fasa
20.05.2019 03:19:40
2
2
Долното племе никога не е било доволно,все нещо му пречи, кумонизма, капитализма, извън земните,че за нищо не ставате това е факт не усприм,ето бензина ковна 2,50 а простия Българин гледа тъпо и се мая,храни стоки всичко се вдига никой не говори никой не се вдига всички са насрани страх ли ги е или са продажни племе? Просто гледате пак някой да ви свърши работата,Гърция намаля всички тука вдигат всичко,че и кумонизма същата работа.Хубавоче бяха Руснаците и Живков че ви изградиха икономика,фабрики,заводи,атомна централа и пр. А вие уроди недоволни всичко съсипахте,това ви е в кръвта самоунищожение, идвате си на мястото през 20 и 30 години на двайсетина век да живеете в нищита както е било и да ви командват като овце.Умря Марко да ви дават вече,светът разбра че сте деградира народ и за никакъв хуй не ставате гледате само да лапате и да казвате нека на Вуте му е зле а на мен да ми е добре, просто умрял народ сте
20.
Истината
19.05.2019 18:37:53
5
5
Допотопното машиностроене – голяма фирма, бедно положение
„Документите“ с Антон Тодоров – 18.05.2019


https://www.tvevropa.com/2019/05/dokumentite-s-anton-todorov-18-05-2019/
19.
социализма
19.05.2019 17:43:45
6
5
докара повечето СЕЛЯНДУРИ по градовете ,иначе ощее щяха да ходят със СВИНСКИТЕ ЦЪРВУЛИ по нивите на село ,излезе ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ .проста нация вече трето поколение след 9 9 1944 година
18.
до тъпия печенег 16
19.05.2019 17:20:08
2
4
Какви германци те гонят бе...че и 70 години...ако е имало германци за толкова време на тоя прост народ можеше да му дойде акъла в главата и да не си хвърлят боклука през терасите а да произвеждат Мерцедеси...30 години американци....къде са че не ги видях,виждам кирливи ,гурляви и нахални руснаци които са изкупили цялото черноморие и всички по големи фирми ,фабрики и заводи ,даже ти продават най-скъпият газ и бензин и ток...всичко е тяхно в педеруската губерния,така че вземи се събуди от тоя сън.
17.
17.
19.05.2019 16:27:11
2
4
Какъв е смисълът да се пише за строй ,който е минали няма да се върне.Гледайте в бъдещето и си подобрете начина на мислене и живот ,стига с тези отживелици.
16.
печенег
19.05.2019 14:11:49
9
4
Българите разбират само от юмруци. Няма доволен българин,няма българин който да уважава съседните народи.Българина уважава само вожда,господар и то чужденец-византиец-200 год.,османци-500 год.,германци - 70 год. руснаци -50 год. ,хамериканци -вече 30 год..Кои са следващите ? За никакъв гуй не ставаме...
15.
Работник от ВМЗ
19.05.2019 14:02:46
11
9
Първите мотокари бяха с английски двигатели Перкинкс и противотегаст от желязо. Купувапи японците за скрап. Като почнахме да правим двигателите по лиценз и за противотежест да слагаме бетон, износа спря. Даже от СИВ не ги искаха. А за соц. ,,благоденствието" пълни глупости. Живеехме мизерно, бачкахме за стотинки и крадяхме дет що видим. За да имаш нещо по така купувахме долари и на корекома. За изкурзии на запад забрави, беше невъзможно. Абе лъжеха ни че живеем добре ние се правихме, че им вярваме
14.
Колос на глинени крака
19.05.2019 13:39:02
5
17
Ето това беше Соца. Строяха се заводи и фабрики, за да се осигури на хората работа. Ма икономически ефективно ли е, кучета го яли. Давай да строим. Кремиковци, в София!? Рудата идваше от Бургаското пристанище, а готовата продукция се експедираше пак от там. Е, много ефективно, на дай да осигурим ба софиянци работа. Видя се колко е ефективно. За има няма 20 години и фалира. Свободния пазар не търпи свободни съчинения. Плама!? На майка си в нали се сещатекъде. Ма имало нефт. Имало трънки. Една кофа. И пак транспорт и транспорт. Завод за тежко машиностроене. А бе, тоз завод въобще влезе ли в експлоатация? Как софиянци изпуснаха Нефтохим и сега не мога да си отговоря. И той продължава да работи. Верно без доста производства, ма когато са ги правили, пак са писали свободни съчинения. Домостроителни комбинати!? Панелка до панелка. Поне да ги правеха като хората, а то пак побългаряване. Селскостопанство основано на робския труд на селянина. 1,20 лв за човекоден. Ма.много хуманно. И после безплатниученически и студентски бригади за прибиране на продукцията. Ма яли сме истинска.храна. Яли трънки. Кренвиршите с тоалетна.хартия.забравихте ли ги? По времето на Соца беше. Праховете за.пране от които се обриваш целия. А, сетих се. Купувахме си Персил от Корекома, Касетофоните Унитра и Ухер, радиото Ригонда, Въх, за малко да забравя култовия ВЕФ.. Бе всеки гледаше да.си вземе я.Хитачи, а Сони, я Филипс. Що ли? Ми телевизорите ? Айде да не ги изброявам. И пак валута, връзки и от същия Кореком японски и западноевропейски телевизорчета. Лади, Жигули, Москвичи, Трабанти, Вартбурги. Карахме ги. Е, искахме да караме Мерцедеси, БМВта, Мазди, ма тях само за богоизбрани. Сиреч за партийната върхушка. Лада - 7100, Мазда - 4000 лв, ма я си купи. Не може. Само с бележка от министъра на финансите. Не че сега сме цъфнали и вързали, ма за това са виновни същите тези от върхушката. Те си раздадоха на себе си куфарчетата с парите и хоп, един двн капиталисти. Ма то и капитализма им такъв, Соц. Като свършат паричките и фалит. Повече не виждам смисъл да пиша.
13.
Ленин
19.05.2019 13:26:52
10
10
Мащабното строителство при социализма бе с цената на ТРИ фалита за 45 години и бързото опростачване на иначе трудолюбивите български селяни, довлечени от комунистите в града... А гнилият капитализъм, дето всеки момент щеше да загине, взе, че построи 10 пъти повече и то по - качествено.
12.
мислещ
19.05.2019 12:01:18
9
11
Мдааа,а японците купуваха мотокарите ни за да ги претопят като желязо,понеже то било единственото ценно в тях ....това е истината за соца !
11.
11
19.05.2019 10:51:54
7
19
Хубавото тогава беше ,че боклуците бяха в пъти по- малко.Сега са навсякъде около нас.
10.
TWICER
19.05.2019 10:45:54
8
10
НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ПО ТОВА ВРЕМЕ БЯХА СЪЩИТЕ П...И,КАТО СЕГАШНИТЕ, РАЗЛИКАТА ЕДИНСТВЕНО БЕШЕ,ЧЕ ТОГАВАШНИЯ БЛАГОДЕТЕЛ,ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГАШНИТЕ НИ ОСИГУРЯВАШЕ ПАЗАРИ И КОРИДОР ЗА РЕГЛАМЕНТИРАНИ И НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ СТОКИ И УСЛУГИ ! ! ! !
9.
Gandalf the Gray
19.05.2019 10:10:30
5
17
Най-обичам неделя сутрин да си пия кафето и са чета коментари на привърженици и противници на комунизма,
8.
Требор
19.05.2019 10:02:29
3
25
Комунистите на върха на съветските щикове създадоха социализъма. Същите комунисти в своята лакомия за долари, го събориха.
7.
баба Мара от пазара
19.05.2019 09:56:49
57
24
Социалистическото строителство е един от симптомите на психическото заболяване - комунизъм. Много показателни са панелните курници, с които и досега се гордеят комунистическите престъпници. Всъщност "панелките" са измислени от "белите" хора за ВРЕМЕННО решение на жилищния проблем, възникнал след ВОЙНА. Временно решение, което бе взаимствано от комунистическите престъпници и приложено като начин на живот за робите на комунизма. Комунистическите управници не живееха в "панелки" - те бяха за "говедата". До "панелното решение" се стигна, след като комунистите обявиха война на българското село, взеха земята на хората и ги превърнаха в аргати в ТКЗС. И селяните се юрнаха към града, за да търсят по лек живот по фабриките. И защото не можеха да вземат със себе си и къщите си, възникна жилищен проблем, който комунягите СЕ ОПИТАХА (безуспешно) да решат с панелните курници.
Друг симптом на психическото заболяване комунизъм е строителството на язовири. Най-яркото доказателство за тяхната лудост е т.нар. "Софийско море". Който не вярва да напише в Гугъл "софийско море" и да се увери. С тоя проект побърканяците щяха да съединяват с канал Черно море с Бяло море, като каналът щеше да преминава през София, като осъществи мечтата на софиянци - да си имат море. За целта хората бяха подкарвани като добитък през почивните дни, да рият изкопи с лопати и то - без пари. На места около София още има следи от тая лудост. А проектът е взаимстван от болшевишката кочина СССР - т.нар. "Беломорканал" за чието строителство са използвани 280 000 концлагерници, от които умират 110 000 души. За любознателните - в мрежата има много информация - търсете Хенрих Ягода и Беломорканал.
Свършвам, макар, че и за фабриките може да се говори много - бяха до толкова морално и физически остарели, че НЕ СТАВАХА ДОРИ И ЗА БОЯДИСВАНЕ, затова комунистическите престъпници, когато се пребоядисаха на капиталисти, ги нарязаха за скрап.
Толкова!
6.
baihui до№3
19.05.2019 09:53:02
14
8
Гръмни се ти бе, педалче смотано !
5.
наблюдател
19.05.2019 09:50:12
9
49
Всичко построено тогава преди 30 години се открадна и продължава да се краде.
4.
офф
19.05.2019 09:39:08
1
25
абе флагманци, не се ли усещате, че е супер дразнещо постоянно да излиза клипа с Касабов. Вие така вместо да го рекламирате, му правите мръсно.
3.
Ауди А6
19.05.2019 09:09:54
26
20
и хляб ядяхме, и кисело мляко ядяхме, а после сраааааахме, ли срахме
аххахахаха
Флегмани, я се гръмнете с вашия соц, когато нам си, ко си.
2.
Кую
19.05.2019 09:03:17
5
20
Факт.А после.....
1.
Даа
19.05.2019 09:03:16
8
39
След голкова години демокрация...все още е останало от построеното за ограбване!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Азис с часовник за 60 бона Азис с часовник за 60 бона

Каишката е изработена от 18-каратово злато

Попфолкът се изчерпа за Андреа, ще прави музика на английски Попфолкът се изчерпа за Андреа, ще прави музика на английски

От няколко дни блондинката активно споделя нови снимки, които вероятно са част от новите й проекти

Защо 30-метров кран блокира ул."Конт Андрованти" в супер центъра на Бургас Защо 30-метров кран блокира ул."Конт Андрованти" в супер центъра на Бургас

Съоръжението стоварва на покрива стъклопакетите и климатиците 

24 август 1995: Истерията около Windows 95 24 август 1995: Истерията около Windows 95

За представянето на новия продукт „Майкрософт“ провежда маркетингова кампания за 300 млн. долара

Сутеньорът на загиналата проститутка от Враца се издъни тотално Сутеньорът на загиналата проститутка от Враца се издъни тотално

Полиграф го закова, едва ли ще отърве зандана

Калин Врачански проговори за новата си изгора от морето Калин Врачански проговори за новата си изгора от морето

Докато дърво и камък се палят и топят от жегите, Врачански се чувства перфектно и дори е фен на високите температури

Бургас кандидатства по програма за осигуряване на достъпна жилищна среда Бургас кандидатства по програма за осигуряване на достъпна жилищна среда

Ако работим като екип, ще успеем да привлечем по-голям ресурс за Бургас, както направихме при националната програма за саниране, категоричен е кметът

Кола се вряза в заведение, уби един Кола се вряза в заведение, уби един

Автомобилът се врязала в тротоара, на който имало маси. Ранени са двама

Скарлет Йохансон е най-скъпоплатената актриса в света Скарлет Йохансон е най-скъпоплатената актриса в света

За втора година тя е начело на класацията на "Форбс"

Запорираха над половин милион лева пенсии Запорираха над половин милион лева пенсии

Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив

Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел

Кай е син на известния нюйоркски търговец на изкуство Кенни Шахтер и артистката Илона Рич

В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване

Земята им е изправена пред най-голямата заплаха в историята си 

Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Те влизат в сила от 1 септември и от 15 декември

Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация

Те били част от кампания на китайските власти за дезинформация около протестите в Хонконг

Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет

По подобен начин Фейсбук наскоро също обяви, че търси журналисти да модерират съдържанието в новинарската си секция

Учени със сензационно твърдение за Великата китайска стена Учени със сензационно твърдение за Великата китайска стена

Открит остава въпросът кой е построил съоръжението и защо бойниците върху нея са насочени към Китай, а не обратното

ЕС е против връщане на формата Г-8 с Русия ЕС е против връщане на формата Г-8 с Русия

Седемте лидери на най-развитите индустриални държави ще се срещнат този уикенд

Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена

Фoлĸcвaгeн нe e cтaнaл любимa мapĸa нa тypcĸия пpeзидeнт - тoй пpocтo ce нyждae oт инвecтиции, ĸaĸтo в иĸoнoмичecĸи, тaĸa и в пoлитичecĸи плaн

Тръмп разкритикува датския премиер заради Гренландия Тръмп разкритикува датския премиер заради Гренландия

Той нарече изказването й неуместно

Задава ли се синхронизирана глобална рецесия? Задава ли се синхронизирана глобална рецесия?

В САЩ лятото на страха може да се превърне в зима на политическото недоволство

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Преди да бъде изобретен интернетът, хората са вярвали, че тъпотата се дължи на липсата на информация. Виц на деня Виц на деня Опитен доктор, преглеждащ пациент, казва на свой по-млад колега:
- Трябва да го оперираме незабавно.
- Какво има?
- Сметка в швейцарска банка.
Виц на деня Виц на деня Попитали радио Ереван:
Кога пандата от зоологическата градина ще разбере, че огражденията са за нейно добро?
Отговор:
Когато прескочи оградата на лъвовете.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако паднеш, аз винаги ще ти помогна да се изправиш ... веднага след като спра да се смея !
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори