×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Проливен дъжд се изсипа в Бургаско, наводни улиците на Слънчев бряг, пътните настилки са мокри и хлъзгави, карайте внимателно
  • Facebook създава „Върховен съд“ за речта на омразата
  • Опасни бури и градушки, ще вали и в Бургас
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Някои професионални актьори могат само да завиждат на ентусиазма на самодейците в Тополовград


Някои професионални актьори могат само да завиждат на ентусиазма на самодейците в Тополовград
Председателят на Съюза на българските артисти е в Тополовград за откриването на 24-ото издание на Фестивала на самодейните театри
13 Май 2019, Понеделник, 18:55 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Театърът изобщо като такъв се е родил от самодейността. От ентусиазма, от желанието и таланта на уличните артисти

- Г-н Мутафчиев, изглеждате щастлив. Рядко човек може да ви срещне толкова усмихнат, толкова радостен, а Вие сте в един твърде малък град в Сакар планина. Каква е причината?

- Този град толкова много прилича на един малък град, в който аз съм роден в Централния Балкан – става въпрос за Карлово. Аз си падам по малките градове. Не обичам мегаполисите, изнервят ме.

- Какво ви доведе в Тополовград?

- Откриването на 24-ото издание на Фестивала на самодейните театри.

- Добре, но това са самодейци. Вие сте председател на Съюза на българските артисти – на професионалистите. Как оценяте този фестивал като събитие? Защо сте тук, кой ви покани и защо изобщо смятате, че е значимо това събитие за вас?

- На първо място аз смятам, че театърът изобщо като такъв се е родил от самодейността, от ентусиазма, от желанието и таланта на уличните артисти – тези, които абсолютно безкомпромисно, безцеремонно, излизайки на сцената, се опитват да правят театър. Без да мислят за заплати, без да мислят за възнаграждания и без да мислят за последствията след спектакъла. Защото театърът е това, което се случва на сцената.

- Вие за пореден път присъствате на откриването на този фестивал и познавате работата на този театър. Какво мислите за работата на тези самодейци?

- За пореден път присъствам тук, защото съм поканен от един изключително ентусиазиран екип, воден от Красимира Ятакчиева. Преди цели 12 години те дойдоха при мен и ме запалиха да продължим идеята на един от най-големите за мен български актьори – Велко Кънев. За мен е достатъчна една искра само, а тя в случая е името на Кънев, за да се включа в едно такова събитие с цялата си съпричастност и ентусиазъм. Намирам тополовградските артисти за хора с чест и достойнство, а това е много важно за работата в театъра. Уверявам ви – има професионални актьори, които биха могли само да завиждат на ентусиазма на тополовградските им колеги самодейци. Точно това е част от горивото, което ме кара да продължавам да съм човек от сцената.

- Днес е 13 май, но Тополовград Ви очаква отново на 23 май. Разбрахме, че Общинският съвет с пълно единодушие е гласувал в подкрепа на това Вие да бъдете провъзгласен за почетен гражданин на Тополовград. Кое поред почетно гражданство в България ще е това за Вас и ще има ли стойност?

- Това ще е първото. Не, че има значение дали ще е първо, десето, или пето. Но признавам – това предложение ме ентусиазира и ме накара да се почувствам респектиран от предложението, от поканата. Фактът, че за първи път една общност от хора оценяват мен като личност. Остави настрана таланта, емоциите, чувствата – личността е нещо много важно. Смятам, че ние, българите, трябва отново да започнем да вярваме в личностите си, за да можем да им дадем път да ни ръководят и управляват живота ни. Защото докато се занимаваме с политици и партии... виждате какво е дереджето, в което се намираме в момента. Личността определя пътя ни, не партията. От тази гледна точка – това, че съм предложен за почетен гражданин на Тополовград е наистина огромна чест за мен. А и ме спечелиха с едно много добро предложение...

- Какво е то?

- Попитах какво ми носи това почетно гражданство. Те ми казаха „Ползване на безплатен градски транспорт“. Викам, да – ‘щото той Вашият градски транспорт пътува от тук до Истанбул по няколко пъти на ден... Казаха „Да, но и градската баня Ви е безплатна!“. Казвам: „Не знам дали имате, или нямате градска баня, но аз си имам моя баня. „Но и безплатно гробно място имате!“. Викам, „Ей тука вече ме спечелихте!“. Защото днес гробното място е една инвестиция за бъдещето, с която трябва да се съобразяваме. Оказа се, че и гробните места не са евтини.

- Мислите ли, че държавата се намира в тежко състояние в чисто политически план. Питам Ви като един от най-изявените интелектуалци на България за последните 25-30 години. Накъде върви държавата?

- Ами аз  като един от най-изявените интелектуалци на България, мога да Ви кажа, че България в момента е в едно балансирано състояние, в което отговорността, която е показано, че може да се носи и се носи от управляващите, трябва да се поеме и от хората, които живят в държавата. Не бива да очакваме само от управляващите, които и да са те, да стабилизират или управляват нашия живот. Трябва ние да вземем собствения си живот в нашите ръце. Нямам предвид народът да управлява сам, защото той не е създаден като народ за това. Той не е способен да управлява. Трябва да има лидери, които да носят отговорност и да управляват. Една такава държава като нашата – малка, с много дадености.

- Вашето превъплъщение в Стефан Стамболов ще се помни винаги от всеки зрител, видял някога актьорската Ви игра. Мислите ли, че това е личност, която е направила много за държавата, а не е взела?

- Това е най-големият държавник на България, лично за мен. Това е човекът, който не си е поплювал да обеси противниците си на върбата пред Президентството. Само защото е доказал, че половината от тях са били руски лобисти за интересите на Царска Русия в България. Това е човек, живял в едно изключително тежко политическо време. Външно и вътрешнополитическо. Но той успява с удар по масата да управлява държава, създадена от калта.

Довечера на мен се пада честта да връча един сертификат за взаимоотношения на много високо ниво между Съюза на артистите в България и лично Красимира Ятакчиева. Защото аз ценя личностите. Тя е основен двигател на фестивала – събитие с огромен мащаб, което се случва вече 24 години, а това никак не е малко.Хората не осъзнават и не знаят, че, за да се организира едно събитие, каквото и да е било то – дори един театрален спектакъл – е необходимо някой да носи отговорност за организирането на конкретното събитие – да покани публика, да организира продажбата на билетите, да организира реклама – такава, каквато да привлече публика. Никой не си дава сметка колко всъщност е трудно да се организира всичко това. Да не говорим за фестивал като този в Тополовград, който вече в продъжление на 24 издания все още набира скорост и става изключително устойчив не само за града, но и за България. Точно затова ще връчим сертификата на Красимира Ятакчиева – като един от основните „виновници“ фестивалът да се развива вече 24 години.

Гледайте на ЖИВО откриването на фестивала:


В категории: Животът


1
Коментара по темата
1.
baihui
13.05.2019 23:04:35
1
14
За какъв театър говориш бе, гербаджийски мангал ?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жители на Сарафово са уплашени, че къщите им ще тръгнат към морето Жители на Сарафово са уплашени, че къщите им ще тръгнат към морето

Почвата буквално на няколко метра от домовете им започна да пропада в посока към плажа

Любовникът не е лукс, а средство, защото... Любовникът не е лукс, а средство, защото...

Ако вече сте омъжена и имате деца, не означава, че сте заточена в манастир и единствените ви задължения се свеждат до прането, чистенето, готвенето и бърсането на сополи

Човешкият „материал“ в Чехия както издигна Бабиш, така и ще го свали – ние да му мислим... Човешкият „материал“ в Чехия както издигна Бабиш, така и ще го свали – ние да му мислим...

Хората и институциите тук и там очевидно действат по много различен начин

Кои жени са най-секси за мъжете Кои жени са най-секси за мъжете

Ето 4 неща, с които да ги зашеметите

4 млн. винетки изкупени до юни, приходите - над 240 млн. лв. 4 млн. винетки изкупени до юни, приходите - над 240 млн. лв.

На 16 август стартира тол системата, в началото на есента - ясни тарифите 

Бургазлии на нокти! Фитнес залите в България са поставени под сериозен риск от фалит Бургазлии на нокти! Фитнес залите в България са поставени под сериозен риск от фалит

Цените на посредниците са дъмпингови, твърдят от Българската асоциация за здраве и фитнес

Чуждестранни групи туристи и ученици се включиха в инициативата Денят за вас в Бургас Чуждестранни групи туристи и ученици се включиха в инициативата Денят за вас в Бургас

10 емблематични обекта в общината днес са с вход свободен при старта на проекта на Министерството на туризма за популяризиране на културните забележителности в регионите

Правят автобусна спирка до входа на IT гимназията Правят автобусна спирка до входа на IT гимназията

Днес Общинският съвет се съгласи да се направят частични промени в подробния устройствен план на района

Очакваме 5,4 млн. тона пшеница с добро качество Очакваме 5,4 млн. тона пшеница с добро качество

Изкупната цена ще зависи от борсите, посочи Десислава Танева

4 напитки, с които да стопите коремчето 4 напитки, с които да стопите коремчето

Вижте кои са те 

Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина

Двамата плават около Франция 

Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта

Бързата намеса на спасителите спасила живота му

Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет

В продължение на 4 часа в понеделник нямаше услуга от националния телеком

Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия

Единият от пилотите загина при инцидента

Българин откри четири училища в Испания Българин откри четири училища в Испания

В тях децата учат безплатно на български език, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани

Девет от всеки десет нелегални имигранти от Йемен и Еритрея веднага получават статут на бежанци

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня За един мъж няма по-голям стрес от това, жена му да го прегърне без повод с думите:
- Ох, колко много те обичам!
Виц на деня Виц на деня Красива студентка обяснява на свой колега:
– Аз разбира се, мога да ти кажа как взех изпитите, но се съмнявам, че при теб ще се получи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Усещаш смисъла на шофьорският курс, и парите които си изръсил за него, когато в "МЕТРО" даваш път на количките, идващи отдясно
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори