×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Слави тръгва по пътя на Бепе Грило и кои ще са партньорите му


Как Слави тръгва по пътя на Бепе Грило и кои ще са партньорите му
С кого ще играе Слави Трифонов - е въпрос на множество хипотези
12 Май 2019, Неделя, 09:32 ч.

Те винаги се появяват в моменти на криза - Зеленский, Бепе Грило, Йон Гнар, Джими Моралес, Шарец. Нашият шоумен няма да е първият, който може да смени артистичната сцена с политическата и да подейства като болкоуспокояващо в „най-бедната страна от ЕС"

Изглежда, че и на партията на Слави Трифонов ѝ дойде времето.

ПартияТА, защото за проекта се говори отдавна, а агенциите вече я поставяха многократно на социологическата карта, за да претеглят шансовете й. 

Шансовете, впрочем, не са никак лоши. Точно обратното. За влиянието на водещия най-добрият ориентир не са данните на агенциите, а бюлетините на референдума през ноември 2016-а, пуснати от над два милиона българи с надеждата, че статуквото ще бъде пометено. На практика то си остана невредимо, тъй като от допитването не последва абсолютно нищо. Тестът обаче разкри гигантски потенциал за протестен вот, чиято първа отчетлива проява беше победата на Румен Радев на президентските избори – седмица след референдума на Слави. 

С предсрочните парламентарни избори, които предизвика сам, Бойко Борисов успя да се рестартира, като в последния момент ГЕРБ обърна резултата в своя полза. Как е отделен въпрос.

Оттогава насам партията и нейният лидер балансират по въжето на властта. Нито един от мощните скандали, които се разразяваха от началото на този мандат до края на март, не натежа дотолкова, че да срине управляващите в пропастта – трагедията край Своге, Търговски регистър, Олимпик и прочее, и прочее до „Апартаментгейт“ и къщите за гости, които улучиха статуквото право в сърцето. Почти...

И независимо какъв ще е резултатът от европейските избори очевидно се мисли в перспективата „нов политически проект“, който да обере гласовете на недоволните.

Дали и Слави Трифонов има подобни амбиции? Ще видим, ще видим..

На този етап митовете и спекулациите около намеренията на Шоуто са далеч повече от фактите. Факт е, че Трифонов и екипът му не подновиха договора си с Би Ти Ви и слизат от екрана. Факт е също така, че ако направи партия, дългогодишният шоумен няма да е първият, който ще смени артистичната сцена с политическата. 

КОМИЦИТЕ, КОИТО СТАНАХА ПОЛИТИЦИ

Последният пример за успешна метаморфоза е Володимир Зеленский в Украйна – актьорът от „Слуга на народа“, който буквално разгроми Шоколадовия крал Порошенко на балотажа на 21 април и оттогава насам, не на шега, играе президент на страната. 

Но не е само Зеленский, успял да направи забележим пробив в политиката. И Украйна не е първата държава, начело на която застана популярен комик. От 2016 година насам президент на Гватемала е Джими Моралес, който спечели сънародниците си с програма от нищо и никакви шест странички и заявлението, че нито е корумпиран, нито е крадец. Това се оказа попадение в десетката, тъй като Гватемала е прочута с корупцията си, а предшественикът на Моралес – Ото Перес Молина, напусна поста точно заради обвинения в корупция и оттогава насам лежи в затвора. Моралес е националист и защитник на консервативни идеи – срещу абортите и за смъртното наказание.

Последните новини, с които името му влиза в международния обмен, е, че страната му ще последва САЩ като премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. И че държавният глава, въпреки заклинанията си, е в окото на бурята на скандал за незаконни дарения по време на предизборната си кампания. 

През октомври 2008 година пък колабира банковата система на Исландия, страната изпадна в дълбока криза и бе зялата от протести. Чудесен момент за ексцентричния комик Йон Гнар, който година по-късно, в разгара на кризата, създаде партия с името „Най-добрата партия“ и спечели кметските избори в Рейкявик. Бившият пънк рокер, сценарист, продуцент, участник в ситикоми, автор на автобиографичния филм „Аз бях скапаняк“ става кмет на най-големия град, а партията му печели най-много места в Градския съвет. Забележете – с обещания като безплатни хавлии в обществените басейни и полярна мечка в зоологическата градина на Рейкявик, така че децата да имали и по-добри атракции от местата за забавление в Икеа. Гнар доби международна известност и с твърдението си, че всички останали партии в страната били тайно корумпирани, затова неговата ще е първата открито корумпирана. 

Изобщо, градската политика в мандата на Гнар се превръща в занимание, близко до шоуто. Даже направо шоу в моментите, когато градоначалникът се появява маскиран на публични мероприятия, като шествие в подкрепа на Pussy Riot – грим, перука, рокля. Разбираемо е тогава, че жителите на Рейкявик не се гневят, когато кметът признава, че няма намерение да изпълнява предизборните си обещания. От колоритни, по-колоритни.  

През 2014-а „Най-добрата партия“ се разпусна, а основателят й продължи арситстичната си кариера в сериала „Кметът“, където, разбира се, играе кмет. Автор е и на автобиографичната книга „Индианците“ (издадена и на български език), откъдето можем да цитираме едно знаково заключение на психиатрите, работили с Йон като дете: „Той има ужасно развинтено въображание“. 

Тепърва ще пише своите спомени Хайк Марутян, който от близо година управлява арменската столица Ереван. С 81 на сто от гласовете комедийният актьор и участник в популярни тв-сериали спечели кметския вот през лятото на миналата година, като обеща повече зелени площи, разширяване на системата за градски транспорт и т.н. - проблеми, които мъчат и българската столица, но има време актьор да се засили и към стола на Йорданка Фандъкова.  

Пак през лятото на 2018-а Словения се сдоби с премиер, бивш комик, нашумял с превъплъщенията си като Осама Бин Ладен или Фидел Кастро, както и осмиващ редица местни политици. Година по-рано Мариян Шарец бе на косъм да стане президент, но не успя. Затова пък „Листата на Мариян Шарец“ на последните парламентарни избори стана втора политическа сила, а лявоцентристът днес е начело на правителство на малцинството с отчетлива либерална програма: толерантност към сексуалните малцинства, свободна употреба на канабис, засилване на борбата срещу климатичните промени, „за“ правото на аборт и др. 

Да-а-а, очевидно е, че в актьорите се крие огромен потенциал, който според нуждите на съответната страна може да бъде изцяло разгърнат. Някъде те са крайни либерали, другаде – националисти или популисти. Като, Бепе Грило, безспорната звезда на италианския политически небосклон. 

ВДЪХНОВИТЕЛЯТ БЕПЕ ГРИЛО

Може даже да се каже, че 71-годишният днес Грило е вдъхновителят на всички изброени дотук, включително на хипотетичния проект на Слави Трифонов. 

Когато човек чете диагнозите на Грило за Италия, има натрапчивото усещане, че политикът-актьор трябва да е минавал и през нашата страна:
- „Вече не вярвам в политически партии.“

„Имаме парламент, който не прави нищо.“

„Младите хора бягат, защото не виждат перспективи за бъдещето“.

- „При нас има само две възможности: или си „за” или „против” системата. Почти както по времето на фашизма.“

Роденият в Генуа учи счетоводство, но това е само щрих в неговото CV. През 70-те е открит за телевизионната сцена, през 80-те изявите му стават остро сатирични, като мишените си всички видни политически фигури, за да се стигне до развръзката през 90-те, когато е свален от екран. 

След своеобразната репресия Грило набира скорост на полето на политическото кабаре, присъства на театралните сцени, а блогът му beppegrillo.it трайно се настанява сред 10-те най-четени в света. 

На фона на обстоятелството, че днес създаденото от него Движение „Пет звезди“ е част от управляващата конфигурация в Италия и е заклеймявано като крайно популистко, като евроскептично и като заплаха за либерална Европа, си струва да подчертаем някои любопитни събития от този век. През 2005-а списание „Time” избира Грило за „Европейски герой 2005“ заради последователната му борба с корупцията в Италия. 

През 2007 г. Грило е поканен да говори пред Европейския парламент. А през 2008 г. немският „Die Zeit” публикува неговия апел, в който популярният сатирик с горчива ирония призовава германците да обяват война на Италия. „Няма да се съпротивляваме, ще се предадем!“, пише Грило, който продължава и днес да твърди, че огромната разлика между Германия и Италия е, че едната мисли за бъдещето, другата – не. 

Държава, която е в плен на мафията и корупцията, наистина функционира ден за ден и няма как да предлага перспектива на своите граждани. Оттук – и най-характерното за цялата политическа философия на Грило – управление за, но и от гражданите: жребии за селекцията на депутати, мажоритарни, а не партийни листи, референдуми, народни журита, дискусии и вземане на решения през интернет и т.н. Петте водещи звезди в името на партията са вода, околна среда, транспорт, интернет, развитие. 

Война на целия екстаблишмънт (включително медиите) и вън на корумпираните от властта и парламента е другото, което пали привържениците на Грило. Възходът на партията му започва с 25% на парламентарните избори през 2013-а, минава през 21,15% на евроизборите през 2014-а, за да достигне 32,68% през март 2018-а в Италия. Скептик към еврото Грило сега е и противник на мигрантите, което променя трайно и отношението на либерална Европа към комедианта – преди ухажван, днес – отхвърлян. 
Забележително е и друго: участието във властта топи подкрепата към „Пет звезди“, макар и нефатално – до 23 на сто. 

Като теглим чертата, Грило се връща оттам, накъдето Слави Трифонов се е запътил.

-Шоуто му разполага с целия реквизит за въздействие върху масите, изпробвано дотук многократно: 
- остра сатира на политическите фигури
- отрицание на цялата система
- идентификация с народното в цялата му палитра – фолклор, гняв, инстинкти, слабости, стремежи, болки
- песни, които пълнят стадионите. Тоест, ще напълнят и площадите
- лица, разпознаваеми от всички поколения
- канали за комуникация и без национален ефир – сайт, социални мрежи и др.

Това, което все още няма е партия, име на партия и програма, която, както личи от примера Моралес, може да е събрана върху няколко листа и концентрирана около едно мегаобещание. 

С кого щял да играе и какъв е изобщо този Слави Трифонов - гамен, чалгар, са въпроси, които тепърва ще изпълват пространството. 
Историята на неговите международни колеги обаче показва, че не е най-важното кой е, а дали е дошло времето да смени амплоато. 
Комедиантите, вижда се, се появяват с успех във време на политически и икономически сътресения; на кризи, когато броят на готовите за бунт е повече от броя на желаещите да гласуват. Когато на хората трябва да се даде болкоустопокяващо – нова партия, малко хумор, много надежда. 

Когато фаворитите на статуквото – вътрешно и геополитическо, са заплашени от пълен провал. 

Когато старите елити са уверени, че са толкова обиграни, че с помощта на един нестандартен проект ще продължат да дърпат конците зад сцената. 

След колебанията, които демонстрира, Слави Трифонов вероятно няма шанс да постигне шеметния успех на царя, или на Борисов. Но ресурс за пробив в „най-бедната страна от Европейския съюз“ има. 

Щото и на нейните граждани определено им писна!

Източник: Таня ДЖОЕВА, Епицентър


В категории: Политика


11
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 5
11
Коментара по темата
11.
Трифон Славев
23.05.2019 00:27:58
0
1
Народ,който е избирал Костов,Царя,Бойко с абсолютна убеденост ще избере и мен - новият Месия на Майка България Станислав Тодоров Трифонов! Гласувай народе,ще правя безплатни концерти из цялата страна през 3 месеца,безплатни бири и кебапчета за всички. Дай на народа това,което иска.Ядене,пиене и чалги да има! Какво повече му трябва на човек? И сервилен селянин пред чуждите управници и посланици,пред народа алфа мъжкар.Кажете ми,че не съм идеалният кандидат.
10.
Валентин ангелов
17.05.2019 04:59:19
0
0
Стига с тази Мърша слави , боклук на боклуците.
9.
арт
13.05.2019 07:46:12
1
7
Защо непрестанно говорите за този плевенски боклук. От зората на демокрацията си е жив крадец и некадърник. Не го споменавайте и той сам ще се гръмне.
8.
добричлиев
13.05.2019 01:37:20
0
3
Популярния милионер и американски водещ Джей Лено може дори да завиди на авто парка в ''ДЕЛТА ХИЛ'' ,ферарита ,ламборджинита,поръчкови броирани G-класи,лимизини ,поръчкови мотори харлеи за по 100К $,маибаси
7.
добричлиев
13.05.2019 01:30:57
1
4
Taka e едно време придворните ШУТОВЕ които веселили кралете по празнеества фиести банкети и гуляи на маитап сядали на ТРОНА и се дегизирали като крале ,днес шутовите наистина стават ''крале'' /управници/
СЛАВИ заедно с Иво Сиромахов ЖИВЕЯТ на едно много интересно МЯСТО кьдето НЯМА случаини хора а именнно наи-баровския и СКЬП луксозен к-с от затворен тип ''ДЕЛТА ХИЛ'' съседи на СЛАВИ и Иво са ДС генерали ,кукловоди от крьга ''БАНКЯ'' НАИ-приближените до БОИКО като Иван САЗДОВ. Чавдар Чернев ДСген Л.ГОЦЕВ ,ПГУполковници ,ВКРта полицеиски босове ,бизнесмени пилчари,Кокаинови герб аферисти от общинска банка КУКЛОВОДИ на ПРЕХОДА
Комплекс ''ДЕЛТА ХИЛ'' е в полите на планината Витоша м-у ПЕРНИК е село РУДАРЦИ на високо място сред гъсти борови гори на тихо и чисто място даалеч от шумотевицата на мръсна и мрачна София ,к-са притежава 24 висока оград въоражена охрана с кучета камери КПП,дронове ,патрулки .БАСЕЙНИ тематични ресторанти ,бутик,Цените на НАИ-евтиния имот кЪща в''ДЕЛТА ХИЛС'' започва от 570 .000 ЕВРА и стига до 2,5 МИЛИОНА ЕВРА з а къща е средно м-у 750.000 така както се полага на задкулисни кукловоди ,пък ВИЕ си ПОмислите хубаво колко''НЕЗАВИСИМ'' е СЛАВИ ,И ДАЛИ НЕ Е ПИОНКА КУКЛА БУШОН поредния фигурант на тия същите които искате да смените
6.
ss
12.05.2019 13:42:57
9
13
Момент на криза ? Да не би да има опашки пред фалирали банки и хиперинфлация от 200 % ? Ганьо май забрави що е криза. Дано да не си припомни
5.
Бездетник
12.05.2019 13:03:54
98
12
Ако беше толкова свястен, все щеше една жена да се навие да има дете с неговите гени! Бездетник "грижовен" към чужди деца, Жоро Тарабата поне осинови едно, а Хитлер, като не можеше да има си осинови Хитлер юген! Славуца си плаща за опростачването на едно поколение. Съвсем да му изсъхне семето, ако му е останало нещо неизсъхнало!
4.
Xaxaxaxa
12.05.2019 13:01:29
6
24
Поредния шоумен Бареков 2 На герб не знам дали ще е патерица но на комунистите ще свърши добра работа Че те освен с турците няма с кой друг а с тях май не става вече Хитрец е Славчо A глупаци да го избират ще се намерят
3.
Тъпанар
12.05.2019 13:00:39
82
11
Осата Мая и Славуца са емисарите на дрога..рката Курнела, тя е най-кОлтурната и е циганска принцеса!От маалата само академици у БАН, дори Тато направи Владко ПрИфесор и Руменчо Тъпото се гордее с брат ПрИфесор! Ако бе прочел поне една книга до края, и Румчо щеше да е ПрИфесор! Завалията само един Устав на БКП може да прочете до средата! Сит Фатмашки търбух, за наука глух, добре че е кака Деса да го води на Боб с Джолан и Опера !
2.
Пасионария
12.05.2019 12:57:30
24
16
След Мишо Шамара и Слави избяга от БСП,защото и децата са наясно,че БСП може само да краде!Затова при БСП се спират еврофондовете и ОЛАФ разследва другарите!Тогава растежа е отрицателен,а инфлацията галопираща!Прав е Борисов,безотговорно е дори да има служебно на БСП-Радев правителство,не сме забравили какви ги надроби и дори грипени недооклептовани нареди!За да сме добре,БСП трябва да е в опозиция поне още 100 години!
1.
4i4o kype
12.05.2019 12:09:42
12
25
Поредната патерица на герб , че напоследък доста им е паднал рейтинга да не кажа че направо са най мразеното правителство от 89та до сега
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори