×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман.бг! Край на авантата на калните бани в Бургас, ще има вход


Само във Флагман.бг! Край на авантата на калните бани в Бургас, ще има вход
На Солниците от години не бе правен ремонт, сега се обновява, а обсъжданата такса е 2 лева
08 Май 2019, Сряда, 13:11 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: авторът

Ще използваме приходите, за да подобрим условията, гарантира Деян Томов, главен технолог в „Черноморски солници” Бургас

Калните бани и лугата на Бургас ще са платени, научи Флагман.бг.

Новината ни потвърди и Деян Томов, главен технолог в „Черноморски солници” Бургас.  Басейните с лечебната кал и луга са в активите на предприятието.

Преди няколко дни съобщихме, че в района тече сериозна реконструкция  - подменят се дървените скари, обновяват се всички подходи и бентове.

Заради високото съдържание на сол, дъските бяха проядени и реално нямаше безопасен и сигурен достъп до една от калните бани, а от лечебните свойства много често се възползват лица с двигателни проблеми. От началото на май започна мащабна реконструкция, която напълни ще преобрази целия район. Очаква се ремонтите да приключат в първата половина на юни.

„По-добрите условия изискват и налагането на символична такса. До този момент ние ремонтирахме за наша сметка помпите и инфраструктурата. Не искаме да забогатяваме, а да получим адекватни приходи на инвестициите, които правим, за да поддържаме басейните”, каза пред Флагман.бг Деян Томов.

Той уточни, че собствениците на „Черноморски солници” АД все още не са взели окончателно решение каква такса за вход да наложат, но се обсъждала цена от 2 лева.

Освен достъпът до басейните и нови алеи, щяло да има още душове и тоалетни. Изчисленията показали, че с минималната цена на билета дружеството можело да подобрява условията, подчерта Томов.

„Бургазлии да не се стресират, че искаме да дерем кожи – покриваме част от разходите си. До този момент никой не знаеше, че ние губим много пари, за да поддържаме басейните, но това бе желанието на настоящия собственик (Николай Пиронков, б.а.), който още в началото отвори достъпа до калните бани и нито за момент не си е помислял да го ограничава, въпреки загубите, които до този момент фирмата търпеше”, допълни Томов.

Няма официални данни колко човека дневно се лекуват с кал и луга в Бургас, но според наблюдения на „Черноморски солници” АД имало дни, в които се стичали по 4-5 хил.души.

Флагман.бг припомня, че Бургаските солници бяха приватизирани през 1996 година, при кабинета на Жан Виденов. Със съдействието на тогавашното Министерство на промишлеността  предприятието се приватизира от Манол Велев за смешната сума от 80 млн.лева.(преди демоминацията на лева, б.а.)

При управлението на Иван Костов държавата атакува сделката и Върховният касационен съд (ВКС) я отмени и върна статута на дружеството. През 2000 година Солниците бяха приватизирани за втори път, този път от дружеството „Булсол”, което според публикации в пресата, е свързан с „Мултигруп”. „Булсол” плати за активите на Солниците над 2 млн.долара, което бе доста сериозна сума за онези времена, но и активите на предприятието си заслужаваха, защото бяха монополисти на пазара.

През 2005 година последва нова смяна на собствеността - Николай Пиронков закупи активите на Бургаските солници от „Булсол” и до настоящия момент управлява предприятието. Пиронков е известен пловдивски бизнесмен.

Флагман.бг припомня, че преди 10-ина години Община Бургас имаше амбициозните планове да отвори парк „Езеро” към басейните с кал и луга. Това бе една от концепциите за развитието на тази градска зона, но идеята така и не беше осъществена, първо защото Солниците вдигнаха бариерата и допуснаха гражданите до калта и лугата, а второ – трябваше да се вкара автомобилният трафик в сърцето на парка.

 

Бургаските домакини вече могат да си отдъхнат! Пуснаха на пазара перфектните асистенти за всяка кухня

 


В категории: Бизнес


44
Коментара по темата
44.
до 42
15.08.2020 16:45:27
1
0
Ами да си го беше купил ти бе.
43.
Моряка
12.08.2019 13:46:19
1
2
Айде честито! Нещо което е природна даденост ще ми го правят платено! Това е грехота направо! Това е все едно аз да пълня вода от морето и да я продавам, или да пълня вода от дъжда и да я продавам. С каква наглост ще ми искаш пари от нещо което нито иска поливане, нито захранване, а си е чисто природно, бе говедо мръсно??? Абе ти си за трепане който си го измислил това! Вие сте си виновни, защото вие си избрахте гербаджиите! Избирайте си ги още, и накрая и моста ще ви вземат, и там ще сложат таксичка! Накрая и цялата плажна ивица ще ви вземат - от пристанището до Сарафово! Няма да можете да стъпнете на плажа без да си платите! Продължавайте да ги избирате! Накрая и въздуха ще ви вземат, ще ви сложат таксичка "консумация на кислород" и таксичка "издишване на вредни емисии"! Още веднъж гласувайте за тях!
42.
Вън от Бургас !!
20.06.2019 14:27:48
1
7
Скапан евреин. Внася сол от другото си еврейско предприятие от египет на петорна цена,ощетяваща значително българската икономика. Средно 2000 -3000 човека на ден - ще прави към 300 000 лв без с наемите от заведения и таксите паркинг. С тия талпи и дъски няколко кубика за има няма 20 бона ще имаш да взимаш еврейче измекярско с еврейските ти номера.
41.
Тталала
10.05.2019 11:26:29
2
4
Тези чобани в Бургас 5 лв. им се вижда много за истински СПА център, те ще им искат за калната локва.
40.
Карина
09.05.2019 15:04:40
4
10
На какво основание!? Това е природна даденост!
39.
монопол
09.05.2019 00:25:07
4
11
парите от паркинга след бариерата-1левче вход с КПП една караванка с влюбени тийнеджъри,на кого се отчитат или е общинска тайна
38.
Ала бала
08.05.2019 22:53:03
1
12
При такова разхищение през годините дали лугата си е запазила лечебните качества?
37.
Тоя па Маринеро
08.05.2019 20:54:39
6
22
Било спокойно но вече ходили много хора и станало нетърпимо, ами това не е на баща ти говньо. Като искаш спокойствие ще си стоиш у вас в стаята с чергите., Това е природно и обществено място и може да ходи който си иска. Значи ти искаш да ползваш природните богатства, а другите щом ги ползват ставало селяния и нетърпимо. Да те еба в наглеца
36.
Гласувайте за ГЕрП Дебили!
08.05.2019 20:31:15
3
23
Герберунгите не се наядоха, не се накрадоха !
35.
Димитър Николов
08.05.2019 20:28:21
3
16
Ще има не само вход от 5 лева за 15 мин., но и Зелена зона - 7 лева за 15 мин.
34.
Колю
08.05.2019 19:12:57
4
20
Собственост са само сградите ,но не и земята ......това е естествена Лагуна и е държавна собственост. От друга страна пък хората я стопанисват и имат разходи ...!
33.
Браво
08.05.2019 17:39:51
15
9
Браво, адмирации за написаното от marinero, по точно не може да бъде казано. Каква беше атмосферата на лугата преди и сега? Разлика от земята до луната. Ами ще си плащате, като искате да се правите на някакви всякакви, плаща се, дано стане повече от 2 лв, да се прочисти от всякакви селяндури тъпаци!
32.
Бургас
08.05.2019 17:24:32
12
8
Браво! Много добро решение. Крайно време беше.
31.
Marinero
08.05.2019 17:14:21
8
39
Бях фен на лугата до 2010 та година и от тогава не съм стъпвал там. До тогава лугаджиите се познавахме поименно, защото редовните бяхме не повече от 40 души . Да, талпите тогава бяха доста поизгнили и да, да минеш по пътечката до там беше предизвикателство, но там на лугата цареше удивително спокойствие. Можеше просто да си полежиш и да се понасладиш на природата и тишината. Постепенно, след всяка следваща година, до сега там стана пълна лудница. Стигна се до там, че вече карат с микробуси тумби с диви руснаци от хотелите. Ревящи малки деца, разни грийнхорни и реднеци които не знаят, че лугата не става за миене на очите или за пиене. Викат , крякат, гаа, уаа, баа, влизат в лугата и се плискат в нея без да ги е грижа, че смущават лежащите около тях и могат да им "измият очите". За това не съм стъпал там от 2010 и хич не ми липсва този зловонен гноясал цирк. Собственика на терена е съвсем прав, трябва да сложи солена такса и при това не - по-малко от 5 лв. ако не иска да му осерат пейзажа там разни пейзани. За ползата от лугата и калта не мога да се изкажа категорично, по скоро не вреди и ако помога е плацебо ефект. Но внимавайте много, защото там хигиената е НУЛЕВА. Представете си какво остава в калната локва когато всеки ден там в нея се измиват по около 2000 немити гъза.
30.
мнение
08.05.2019 17:05:58
5
12
Винаги има доста и различни мнения , но просто нека да мислим.Солниците не са на общината а собственост на някои .От много години хората безплатно ги използват , нормално е когато се въвежда такса да се отреагира . Това е решение на собственика и ние нямаме право на мнение .
Но можем да предложим на собственика някои идеи и дай боже да има реализация.
1,Определете басеините за хората и нека достъпа да е направен безопасен.
2, Направете съблекални с душове , тоалетна , постамент , където идвайки с колело да може да го паркира човек .
3, откриите кафе - така че човек да има възможност да си закупи примерно лимонада , има такива пунктове в центъра.
4, имате сгради , направете СПА със специалист , има хора които ходят но малко са наясно какво ще лекуват , имали обратен ефект . Знаете , че винаги ще има хора , които ще използват тази услуга .
5.Някога Бургас имаше морски бани , ако не са лъжа бяха в района на пристанището , моята баба е ходила, ами направете такива към СПА .
Вие сте собственици , имате реално възможност а това ще е една придобивка за града – има европроекти , участваите
29.
Ф
08.05.2019 16:57:55
22
10
Не разбирам откъде на къде баня в Инстанбул струва $30 а при над лековата няма и сол струват $2?
Няма никакъв резон.
Нашата природа $2 ли е и по тъпа ли е от Истанбулската, Исландската и Корейските парни извори където се киснат за $50 минимум на час.
Няма безплатен обяд.
Използвате и хабите инфраструктурата на Бургас. Цапате навсякъде.
Спирате трафика.
Носите си храна дори не купувате от Бургас.
Няма да стане.
$10 лева на час. $50 на цяла баня.
Нека да се наемат професионални хора и шведска спа група която да ви посъветва.
И също това да не плащате месечна подръжка на апартаментите си няма да мине.
Нищо не плащате нищо не подържате нищо не учите, нищо не помагате на Бургас.
Докога?
Време е за истински цени и завръщане към едно Черноморие където качеството е на висота и съответно цените.
28.
Свобода
08.05.2019 16:35:53
16
14
Щели да инвестират парите в подобряване на условията . Мизерници ненаядени , а хората защо плащат данъци общината нямат средства ли ,колко инвенстиция трябва за нещо което природата ни го е дала . Всеки ден от там минават поне 300 човека , това са 600лв на ден спа център ли ще правите . Хората от Бургас не трябва да имат такса !!!
27.
Бай Ганьо
08.05.2019 16:32:26
1
13
Върти ми се в главата някакъв мониторинг за посещаемостта преди няколко години, който отчете, че всеки ден над 2000 човека използват калта. При грубо 90 дни лято, това са 180 000 човека Х 2 лв. всеки 360 000 лв.приход. След време ще направят и платена паркинг зоната извън бариерата на солниците, входа ще стане 3 лв.
От друга страна, подстъпите към басейните са ужасни, както и самите басейни и стълбичките към тях. И наистина много от ползващите са хора с двигателни проблеми. Определено си трябва ремонт, но по отношение кой ще го плати и редно ли е да бъде безплатно, това не смея да коментирам.
Трябва да се погледне от всички страни как точно са нещата. Лично аз, посещавам лугата всяко лято по 10 пъти и едва ли ще обеднея с 20 лв., Но ще ми бъде приятно подстъпите да са в добър вид и състояние.
26.
Свобода
08.05.2019 16:23:29
11
28
Правят си гавра с нас това не е истина , да карате хората да дават при за нещо , което е природна даденост . Вход на плажа няма ли да има мизерници не се наядохте по принцип не ходя на лугата но управляващите определено нямат наяждане до кога ще се търпи всичко това
25.
ужас
08.05.2019 16:15:49
9
21
още преди 2 години от Бсп Бургас сигнализираха че гербаджиите искали разширяват синята зона, да направят такса луга, такса за моста,
оказаха се прави. само на моста още където няма такса, но сигурно и там ще сложат
24.
Фантафена
08.05.2019 16:15:03
16
13
Най - после се взеха мерки срещу селяндурите.
23.
Цанко
08.05.2019 15:32:20
5
22
2 лева? Да не би да са назначили професор рехабилитатор? Поне за някаква карта с намаление да се помисли за пенсионери и хора с увреждания!!!!!
22.
Няма безплатен обяд
08.05.2019 15:25:43
4
69
По два европроекта за 4 милиона евро се ремонтират солниците, а не със собствени средства. Проверка в интернет показва че Българска фондация биоразнообразие им е партньор и дава парите за дървен материал и ремонт на дигите!
С нашите пари правят ремонта и после ще събират таксата!
Това ако не е схема и не се включи прокуратурата трябва всички да ги изметем веднага!
21.
Д
08.05.2019 15:22:04
6
11
Изворите в Корея струват по $50 на час да се гмурнеш там в Тайпей. А ако искаш безплатно карай си извън града някъде.
Но като си в града ще плащаш да му помагаш
20.
до 18
08.05.2019 15:20:53
5
16
щото ще ти го завра в гнусния ауспух
19.
Бургас не е за евтиняци
08.05.2019 15:20:43
20
9
Защо хората плащат $40 да се качат на някакъв глупав небостъргач който НИЩО не им помага а калните бани да са безплатни?
Няма никакъв смисъл да са само 2 лева.
Цената трябва да е точно като на едно качествено западно лечение.
$50 на час.
18.
Д
08.05.2019 15:18:38
20
13
Ами за защо не дойда да се изкъпя и осера у вас безплатно и след това да ви изцапам пътеките и всичко наоколо и да ви по карам грозен дизел до там?????

Няма НИЩО безплатно.
17.
Каладжията
08.05.2019 15:18:35
1
19
Ще ходим в калта на другата локва
16.
И
08.05.2019 15:16:32
8
8
2 лева е глупава цена.
Най малко $10 на час, $50 на ден.
Или ще правите само най великите продукти за богаташи или ще се тъпчите със селяни и тъпаци безплатно и ще им обирате изгъзиците.
Станете хора.
Пазете България само за най богатите.
Няма полза от грозно, тъпаци и безплатно.
15.
Любопитен
08.05.2019 15:16:16
0
35
А за въздуха колко ще е таксата?
14.
Linata
08.05.2019 15:15:11
3
35
Изродииии .. не се наядохте мамка ви долна !
13.
наглеци
08.05.2019 15:12:14
0
34
левче за КУлИлотУ, леФче за влакчето, леФче за зеленчуковата зона, леФче и за ПРИРОДНАТА КАЛ....
12.
веднага
08.05.2019 15:11:28
0
35
Всичко е заграбено , народе и то без пари... Утре, като си вървиш по улицата нищо чудно някой да ти поиска такса "придвижване"...
И това , само от калпаво управление, некадърни "калинки", и тотална незаинтересованост- по- зле никога не сме били, но факта е че тук не останаха хора, всичко се изнесе извън държавата, ако въобще може да се нарече такава/ Парада - армия под 1000 души!/
11.
баси наглеците
08.05.2019 15:09:50
0
30
от лайната пари правят
10.
!!!!
08.05.2019 15:06:10
1
42
eдно време на плакатите с престъпниците пишеше "ИЗДИРВА СЕ", а сега пише "ГЛАСУВАЙ".
9.
българин
08.05.2019 15:01:10
7
39
От сега нататък Бургаските кални бани стават не кални а КАЛТАШКИ БАНИ.
И за какво толкова ще плащат хората? Че тая кал КРАДЛИВИТЕ КАЛТАЦИ я поливат, хранят и пр.? Или че са сложили 1-2 кубика дъски 2-ра качество?
Не могат ли явните и тайни комундета от бургаския общински съвет да вземат решение да се обяви това място (с лугата и калта) за общинско и да го ползват хората без да плащат грешни пари, защото посетителите там са предимно възрастни хора и такива със здравословни проблеми? Може разбира се, но няма да има АВАНТА!
Някой ще каже, ама има взето решение, не може - трябва да се спазва закона и пр. врътки и тарикатски номера.
Ами тогава като имаше взето законно решение за сваляне на плочата с имената на престъпниците-терористи на входа на Механото, как можаха да погазят закона и плочата си стои на място? Значи щом е за рекомунизация на страната може да газим закона, ама когато става дума за пладнешки грабеж на населението, тогава се правим на "умрели лисици". ИЗМЕТ!
8.
*********
08.05.2019 14:56:09
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Браво
08.05.2019 14:46:54
1
39
Типично за ГЕРБ. Браво
6.
калчо
08.05.2019 14:14:34
10
62
пенсионерите с по 200лв пенсия каде ги виждате като платежоспособност,отделно за 2-3 кубика дъски каква инвестиция-какви помпи другари-използват се 2 басейна за сол/луга и канала в началото за калолечение.,алчни к*пелета сте ей
5.
бургазлия
08.05.2019 13:48:48
0
31
Отбой ПРЕДИЗБОРНАТА среща приключи няма да има баня .
4.
Аз
08.05.2019 13:30:00
15
67
МРСНИ И АЛЧНИ ГЕРБЕАСТИ........ ВИСША ФОРМА НА ГРАБЕЖ
3.
Smith
08.05.2019 13:22:37
13
62
Истинския собственик е Доган, това ДС ченге Пиронков е подставена пионка. Цялата държава превзеха тези верни на Москва уроди и от тях произлиза цялата мизерия в държавата. Но виновен е народа, защото въпреки че го щавят, продължава да е русофилски настроен и да преизбира и легитимира крадците.
2.
баба ти
08.05.2019 13:20:59
1
32
Зоничката вече е сътворена....
1.
k
08.05.2019 13:17:02
2
34
а там зоничка нещо???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори