×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отровиха пчелите на майка на две деца с канцерогенен глифозат, хиляди празни кошери има в Бургаско


Отровиха пчелите на майка на две деца с канцерогенен глифозат, хиляди празни кошери има в Бургаско
Майка на две деца, която е регистрирана пчелин на свое име, е загубила всичките си пчелни семейства заради пръскане на ниви с хербицида глифозат
02 Май 2019, Четвъртък, 07:58 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Този хербицид влиза и в меда, а е доказано, че от него се развива рак, каза Мария Дочева, която загуби 180 пчелни семейства

Майка на две деца, която е регистрирана пчелин на свое име, е загубила всичките си пчелни семейства заради пръскане на ниви с хербицида глифозат. Злосторникът е неизвестен, а пред камерата на бТВ Мария Дочева и съпругът й Ивайло от романското село Струпец разказаха как са живели в лишения, за да се сдобият с 180 кошера, които сега са празни.

Сигнали за хиляди измрели пчелни семейства има и в Бургаско, каза репортерът Маргарита Стефанова.

„Минали сме всички процедури. Взети са проби. След много усилия доказахме, че пчелите ни са загинали след отравяне с глифозат“, заяви Ивайло.

„Има наредба, според която не трябва да се пръска по време на паша, че трябва да бъдем известени. Никой не ни е уведомил“, добави той.

„Създадохме стопанството с много труд. Само двамата със съпруга ми ги гледаме с големи усилия“, каза съпругата му. 

„С отглеждането на пчели се издържаме. Дъщеря ни стоеше на оградата докато ни чакаше да си преглеждаме кошерите. Не сме ходили на почивка“, добавя младата дама. 

Чакахме да изкараме много продукция от тези пчели, но се оказа, че вече нямаме нищо, каза тя, държейки бебе в ръце. 

Няма как с този продукт някой умишлено да ни е навредил, добавя съпругът й.
С хербицидът глифозат се пръскат житните култури срещу плевели. Пчелите вкарват този продукт в кошерите като събират прашец. 

Този продукт влиза в меда, който ние и децата ни ядем, разказва Мария Дочева.

„В чужбина е доказано, че се получава рак от този хербицид и се съдят институции. 11 000 души в Америка са предявили съдебни претенции“, уточни Маргарита Стефанова.
„Надяваме държавата да се вдигне. Проблемът не е само при нас, а в цяла България. Загубите са огромни“, каза още Ивайло Дочев. 

 

Масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско, съобщава Нова телевизия. Пчелари се оплакват, че кошерите им измират и подозират арендаторите на земеделски земи.

Според пчеларите нивите се пръскат със забранени пестициди, които тровят насекомите. По неофициална информация отровените пчелни семейства са стотици хиляди, но единици са стопаните, които декларират загуби.

„Не съм получавал никаква информация от арендаторите, че ще бъде пръскано. Предупреждение трябва да се извърши 72 ч. преди това, може и чрез e-mail или СМС.

Това не се случи”, заяви Юмер Халил пчелар от село Малина.

По думите му нерегламентираните действия се дължат на факта, че според чл. 4 алинея 3 не се разрешава пръскане на площи с наличие на цвят, а часовия диапазон важи само за култури без наличие на цвят.

„Като се пръска и пчелите не се връщат в кошерите”, каза вуйчо му – Халил Халил.

Същият проблем съществува и в село Орлинци. Пчеларят Динко съобщи, че преди 1 месец пшеницата и ечемика там са били пръскани с вертолет. „Той напръска и цъфтящата наоколо растителност. След 3 дена пчелите започнаха да умират”, уточни Динко.

Пчеларите искат видеоклиповете на пръскането, публикувани от Юмер, да се приемат като абсолютно доказателство за нарушение – при констатиране на такова да бъдат спрени субсидиите,  да бъдат наложени санкции и да се конфискуват машините, с които е пръскано.  

„Ние продаваме мед на безценица. Държавата не ни стимулира по никакъв начин – тя стимулира арендатори, които искат да унищожат пчелите. Моля ви се – спрете се !”, каза пчеларят.
 


В категории: Животът


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
17
Коментара по темата
17.
.
06.03.2021 22:38:19
0
1
Допълвам. Долу изразената реакция е срещу Пост № 13.
16.
.
06.03.2021 22:24:24
0
1
Не пиши глупости! Неща, които не са ти ясни по-добре не коментирай! Личи си,че не разбираш от растително-защитни препарати и правилата за прилагането им, както и вземането на проби от умрели пчели,с цел доказване причините за смъртността при пчелите. За неспазване на правилата има много осъдени агрономи и екипажи от селскостопанската авиация. Отравянията при пчелите немогат да се прикрият. Застраховай си пчелина! И най-важното - чети! Всеки ден чети. Минимум по два часа, по специалността,която практикуваш, в частност -пчеларството и неговите връзки с околната среда.
15.
До 13
02.05.2019 15:50:38
5
4
Като си пчелар правиш ли разлика между нозема апис и нозема церана?
14.
Извод
02.05.2019 15:50:20
0
12
Само луд фермер ще си напръска нивата с глифозат. Това е тотален хербицид, който унищожава превелите, но и културните растения.
За пчелите са опасни не хербицидите и фунгицидите, а инсектицидите. Някои от тях са безвредни, при други 24, 36, 48 или 72 часа пчелите трябва да са затворени. А има инсектициди с активни вещества, които са тотално вредни за пчелите.
Недоумявам защо в сайтовете на Службите за растителна защита я няма тази информация. Тогава всеки фермер ще може да направи информиран избор и да не вреди от неосведоменост.
13.
Do 11
02.05.2019 15:32:25
7
42
Не пиши глупости! Неща които не са ти ясни по добре не коментирай. Личи си че ни си пчелар! Всяка пролет има масова гибел на пчелните семейства април-май месец когато масово се пръскат рапицата и донякъде овошките! Каква церана какви 5 лв, тя оказва влияние много ранна пролет края на февруари началото на март когато пчелите иззимуват с по отслабнали колонии. Тази година пчелите иззимиха много силни но с това пръскане за щяло и нещяло им се разказа играта. В наредба номер 13 ясно е записано че не се пръска в фаза цъфтеж а масово рапицата се пръска и от това страдаме всички пчелари. И да не ти унищожат на цяло пчелина за теб годината е приключена, докато ги възстановиш е настанало време да ги зазимяваш. Продължи да се ровиш в мрежата и пиши коментари когато найстина си подготвен!
12.
Zapoznat
02.05.2019 15:16:41
3
7
Познавам хора който пръскат пчелина си с глифозат и няма нищо не знам как е станало това
11.
пострадал
02.05.2019 15:03:03
4
7
След продължително ровене в мрежата,за причините водещи до масово загиване на пчелни семейства си изясних,защо наблюдаваме явлението "празен кошер" в пчелините.
През 90-те години на миналия век в САЩ,щата Флорида цитрусовите култури са нападнати от листни въшки,които случайно са пренесени от Австралия.Химическата борба срещу тях се оказва неефикасна и биолози внасят от Австралия естествения им враг калинките-алигатори.Листните въшки са унищожени без химически препарати и цитрусовите култури са спасени.Калинките-алигатори стават важен фактор в биологичната борба срещу листните въшки по растенията.Започва масовото им разпространение.До тук всичко е добре,но в Северна Америка - САЩ и Канада,започва масово измиране на пчелни семейства,с наблюдаване на явлението "празен кошер".Според някои източници загиват 80% от пчелните семейства..За виновни се посочваха мобилните телефони,редица препарати за растителна защита,както в случая препаратът "глифозат".Възможно е,но не в такива размери.УБЕДЕН СЪМ,ЧЕ ПРИЧИНА ЗА МАСОВОТО ИЗМИРАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА СА КАЛИНКИТЕ-АЛИГАТОРИ.При научни изследвания е установено,че този вид калинки са носители на причинителя на опасното заболяване по пчелите известно като НОЗЕМА ЦЕРАНА.Заболелите пчели са с подути коремчета.При излитане от кошера падат пред него,пълзят,немогат да се върнат в кошера.Умират.В кошера има мед,пило,но няма пчели.Наблюдава се явлението "празен кошер".Заразяването с това опасно заболяване става, когато имаме намножаване на листни въшки и съответно калинки алигатори,които се хранят с тях.Когато листните въшки нападнат растенията,последните отделят сладък сок - мана,от който се получава мановият мед.Пчелите събират маната,но при наличие на калинки-алигатори,тя е замърсена с изпражненията им.В тях се съдържа причинителят на НОЗЕМА ЦЕРАНА и така се заразява пчелното семейство. Известни са ефикасни за лечение на тази болест препарати,но са забранени за приложение в ЕС. Опасни са за човешкото здраве.Калинките-алигатори се отличават от местните калинки по това,че са оцветени в различни нюанси на кафявото. Летят на рояци и зимно време ще ги открием струпани в неотоплявани помещения,в празни кошери,под капаците на кошерите.Врагове са и унищожават полезните местни калинки.В момента се работи,чрез естествен подбор да се подберат пчелни семейства устойчиви на опасната нозема церана.
10.
запознат
02.05.2019 12:12:51
13
6
МАНИПУЛАЦИИ ! Схемаджиите в сектор "Пчеларство" ! Да, има измрели пчели ! Да, има и случай на отровени пчели. Но не винаги е от отравяне. В конкретният случай освен ТОЗИ ПЧЕЛИН, КОЙТО Е ПО ПРОГРАМА, ДРУГИ ПОСТРАДАЛИ ПЧЕЛИНИ (някой от които са на 300м. от там) НЯ МА ! Първите проби НЕ ПОКАЗВАТ наличие на глифозат. Стига сте плашили хората ! Купувайте си МЕД от проверени, пчелари НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ПРОГРАМИТЕ ОТ ЕС !!!
9.
SS
02.05.2019 11:46:06
0
23
„Надяваме държавата да се вдигне. Проблемът не е само при нас, а в цяла България. Загубите са огромни“,-няма Държава,има мафия,няма законност,има корупция-България си заминава..
8.
Иван
02.05.2019 11:13:02
1
2
https://www.facebook.com/100010596698770/videos/323333024696585/?t=10

https://www.facebook.com/100010596698770/videos/324009814628906/
7.
Pchelar
02.05.2019 10:08:17
0
19
В Бургаско има доста случай! Председателя на Пчеларско сдружение Бургас Пламен Димитров пострада, както колегите от Село Малина, Орлинци, Ливада. Това е колегата Юмер от село Малина

https://nova.bg/news/view/2019/05/02/249056/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE/?fbclid=IwAR186BHJCPRU6tcpnT-AQnoxtiBlMIAUB65B3VP7xEeYw0JLlL1mZhbvffg
6.
Истината
02.05.2019 09:45:21
0
25
Държавата е инструмент в ръцете на олигархията. Такова беззаконие не е било. По-силния унищожава по-слабия! Един фермер няма да накажат!
5.
Флагман
02.05.2019 09:36:00
1
31
Що'непишете за акцията която тече в Карнобат и Бургас за злоупотреби с еврофондове или ще настъпи те спонсорите си
4.
МВР
02.05.2019 09:31:24
1
18
А МВР дори не търсят откраднатите януари 10 кошера от вилната зона след меден рудник
3.
Чичо Митко
02.05.2019 09:22:29
0
27
Това е показателно с какво се храним и защо децата ни боледуват от болести които нормален човек боледува от 50 години и нагоре.
2.
W
02.05.2019 09:17:28
22
3
Някое отровено котенце няма ли
1.
Аз
02.05.2019 08:59:14
1
42
Много,мбого тъпо и гадно племе сме!Може би наистина обективно си заслужаваме участта да изчезнем
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори