×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Поскъпват доставките на частните куриерски фирми. Причината са промени в Закона за пощенските услуги, които ги задължават да наложат ДДС върху пратките
  • Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви строги санкции срещу Иран заради свалянето на американски дрон миналата седмица
  • Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
  • Мирослав Печев-Лавацата е изненадващият нов собственик на българския Лас Вегас край Елин Пелин
  • Започна ремонтът на надлеза за бургаския кв. Ветрен, шофирайте внимателно
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Психолог обясни причината за агресия при децата


Психолог обясни причината за агресия при децата
Какви са видовете агресия в детска и училищна възраст
29 Април 2019, Понеделник, 20:15 ч.

Те стават тревожни при липсата на ясни граници и правила у дома а

Яна Христова е психолог и фамилен консултант. Има дългогодишен опит в психологически консултации при житейски кризи и стрес; депресия; тревожни състояния; безсъние; паническо разстройство; за взаимоотношенията в двойката;  психологическото консултиране на семейства и деца; развод и раздели; проблеми с алкохол, наркотици и хазарт; индивидуално и групово консултиране.

Какви са най-честите провокатори на агресията при децата? Какви са видовете агресия в детска и училищна възраст? Какъв подход е нужен от страна на семейството, на училището, на обществото като цяло? В какво се изразява превенцията на агресивните прояви при децата и каква е тенденцията от гледна точка на загрижеността на всички нас в това отношение? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с психолога Яна Христова.

- Г-жо Христова, да започнем стандартно: какво представлява агресията при децата?

- Много психолози  смятат, че агресивните тенденции са заложени в самата човешка природа. Инстинктивната агресивност се проявява още при бебето, когато то плаче или крещи, за да бъде забелязано и да бъдат удовлетворени потребностите му от вода, храна и ласки. При децата в ранна възраст агресията е здравословен  елемент, но тя трябва да бъде култивирана и направлявана в необходимата посока още от този  период и през цялото развитие и формиране на личността на детето. Отговорността е на  възрастните - отначало родителите, разширеното семейство, след това средата. Т.е. ние, възрастните, имаме отговорността да покажем на децата си правилни модели за заявяване на нуждите, за отстояване на себе си: конструктивни  модели за разрешаване на конфликти, за изразяване и управляване на гнева си; за справяне с негативните емоции.  Например, ако родителите на едно дете не могат да управляват гнева си, то няма как да се научи да го прави здравословно. То или ще го потиска, или ще го проявява навън с агресивни действия.

- Какви са най-често срещаните видове агресия в детска и училищна възраст?

- В психологията агресията е модел на поведение, съдържащо заплаха или нанасяне на вреда на друго живо същество, което не желае подобен тип отношение. Тя включва в себе си и намерение за обида, унижение, оскърбление, т.е. причиняване не само на физическа болка, но и на душевно страдание. Агресията в различните възрасти на детето се проявява по различен начин и много често в съчетание от няколко вида. Тук ще изброя най-често забелязвани форми на агресивно поведение при децата:

► Вербална агресия. Тя включва заплахи, обиди, подигравки,  викове;

► Физическата агресия, която представлява в най-общ вид    физически действия с нараняващ ефект срещу някого;

► Косвената агресия са сплетните, интригите, злобни шеги, разпространение на слухове, целящи да унижат и злепоставят детето.

- А кои са основните причини за такава агресия?

- В различните психологически теории за агресията има    няколко основни причини за възникването на агресивни поведения: когато децата системно не получават  нужното внимание, или не се зачитат и  не се задоволяват личностните им  потребности и нужди;  когато нямат изградени правилни копинг-стратегии за отстояване на себе си. Т.е., те са възприели модела, че единственият начин, по който могат да изявят и защитят себе си, е чрез налагането или чрез груба физическа сила. Зад агресивните прояви при много деца всъщност стоят страхове, гняв, болка, тъга, срам. 

- В последно време все по-често чуваме, виждаме, четем за училищния тормоз. Как ще коментирате?

- Аз бих искала да обърна внимание на проблема  за училищния тормоз. Дан Олвеус (Olweus, 1993) определя тормоза като сбор от съзнателни и негативни постъпки, които са дълготрайни, насочени към един и същ ученик от страна на един ученик или група. Тормозът в училище обхваща широк спектър от прояви

Това е явление със сериозни размери, което оставя дълготрайни последици върху психичното здраве както на децата, които търпят насилие, така и на онези, които го извършват или наблюдават. 

Проявите на тормоз най-общо могат да бъдат разделени на следните групи: физически, вербален, психически, социален и сексуален тормоз. Повтаря се многократно във времето, а не е еднократен акт на агресия. За съжаление, много актуален е кибертормозът. Всички форми на насилие са опасни, но кибертормозът е изключително рисков, защото е много мащабен в своето въздействие. Чрез фейсбук или други социални мрежи едно дете може да бъде унижено и да бъде злепоставено в много големи мащаби. Всичко това оставя сериозни следи в детската психика.

- Г-жо Христова, предполагам, че някои деца в крайна сметка успяват да преодолеят тези форми на тормоз, а други не. Защо?

- Като цяло е трудно за всички деца, защото в своето развитие, особено в юношеството, те са чувствителни към това:  какъв е моят социален статус в групата от връстници? И когато един младеж е обект на вербална агресия, той се справя много трудно с това, или не успява да го преодолее. 

Затова тук задължително трябва да се намесят възрастните. Важно е да имаме информация за агресията, за насилието, какво ги поражда, какво преживяват децата, какво можем да направим, какво не е добре да се прави, за да ги подкрепим адекватно. Най-важното обаче е децата да споделят с нас, но това е възможно, ако ние, възрастните, сме успели да спечелим доверието и уважението им. 

Като говорим за агресията сред децата, искам да изтъкна следното: и “агресорът”, и “жертвата”, ако мога така да се изразя, това са деца, които имат нужда от помощ. И този знак трябва да бъде разчетен правилно, за да бъдат децата адекватно подкрепени. Нека  потърсим контакт с такива деца, да се опитаме  да вникнем в дълбочина от какво имат нужда, какво става във вътрешния им свят. В това отношение трябва да погледнем проблемите на две нива. 

На ниво поведение агресията означава, че детето е изгубило контрол върху поведението си и то трябва да научи нови модели  за справяне. Трябва да му бъде дадена опция на поведенческо ниво как да изразява определени емоции, как да реагира на конфликти, как да отстоява себе си. 

Давам пример: едно от основните умения е да умееш да кажеш “не”, без да нараниш другия. Разбира се, според възрастта на децата има различни начини, по които могат да бъдат усвоени. Дори още в детската градина не е рано под формата на игра например да им бъдат показани основните стилове за справяне с конфликтите. Защото колкото по-рано, толкова по-добре. 

Голямо значение има развитието на емоционалната интелигентност на детето.

И въобще като цяло през целия човешки живот колкото повече развиваме нашата емоционална интелигентност, толкова по-лесно ще можем да изразяваме собствените си емоции, ще можем да разбираме и съпреживяваме емоциите на другия.  

Една от основните стъпки в разрешаване на конфликти е говоренето, назоваването на потребностите, чувствата и преживяванията с думи. Ето този начин на поведение трябва да се започне още в ранна детска възраст - първо в семейството, след това да продължи в другите обществени институции -  в детски градини, в училища, впоследствие в цялото ни общество. 

При агресивните прояви никога причината не е само една. Основен фактор е какви семейни модели е възприело детето в изразяване на своите емоции. Децата са тревожни и агресивни, когато няма ясни граници и правила, няма балансирана система от санкции и поощрения. Родителите е добре  да обръщат внимание какви филми гледат децата им, какви компютърни  игри играят. Но семейството не е единственият фактор за агресивните прояви на децата. Много важно е  обществото какви послания дава на децата и младите хора.

- В тази връзка, искам да ви попитам дали родителите с цел да овладеят или да не допуснат детската агресия, търсят професионална помощ от специалисти като вас? Или поне информация по тази болна тема?

- Да, сега вече, особено благодарение и на медиите, има много информация и  родителите могат да я получат в синтезиран вариант. Ако искаме да възпитаваме някакви модели на мислене, някакво поведение у децата си, е изключително важно да се запитаме ние притежаваме ли ги наистина тези модели. Много важни са стиловете на възпитание в семейството. Както авторитарният стил е вреден и опасен и поражда агресия, също така и либералният стил на възпитание води до агресивност при децата. Но особено вреден е непоследователният стил. Все едно ги пускаме в една тъмна стая, в която те не знаят има ли препятствия, докъде могат да стигнат. 

Голямото предизвикателство за родителите е да обичат децата си  безусловно. Макар че ние като родители не сме идеалните същества, ние сме хора с нашите ограничения, с нашите страхове, тревоги.

- Кога трябва да се потърси специализирана помощ?

- Когато при едно дете зачестят агресивните прояви или пък родителите и учителите виждат, че то има проблем с автоагресия, тогава е много важно да се потърси професионална помощ. Агресивните деца се нуждаят от разбиране и поддръжка от страна на възрастните, защото, ако не им помогнем навреме, когато агресивността е преодолима, тези прояви се задълбочават, засилват, и белезите от насилието върху детската психика са много сериозни. 

Зачестиха проявите на самонаранявания, което изразява невъзможността на детето да се справи с  негативни емоции или с някаква трудна ситуация. Самонараняванията са израз на автоагресия. И, да, трябва да се говори по тези болни теми.  

- Доколко е важно партнирането между семейството и училището?

- Освен ролята на семейството в превантивен план е много важно партнирането между него и училището. Родителят трябва да вижда партньор в училището, защото за детето има два авторитета - родителите и училището. И когато тези два авторитета си партнират; когато родителите наистина са с нагласата, че училището е партньор, това е само за доброто на детето. 

Аз искам да кажа, че това вече се случва в някаква степен, училищата имат много политики, свързани с училищния тормоз, с агресията. И още нещо, един от превантивните фактори за агресивно поведение са креативните дейности, осмисляне на свободното време на децата. Да им бъдат предоставени форми за канализиране на негативните емоции и енергия. Ако съумеем да поставим във фокуса нуждите, интереса и доброто на детето, тогава наистина възрастните могат да се срещнат в една обща цел.


В категории: Животът


6
Коментара
5 признака, че ви кръшка
5 признака, че ви кръшка 24/06/2019, Понеделник 22:04 1
Деси Слава сдобри мъжа и сина си
Деси Слава сдобри мъжа и сина си 24/06/2019, Понеделник 19:35 0
6
Коментара по темата
6.
Янко
30.04.2019 09:55:10
0
2
На какво да се научат децата - вкъщи ги учиш на ценности, а още от градината като ги бият и тормозят "педагозите" - какво ще запомнят и какво ще повтарят. Вместо статии за психолози, да се провери дали в онази детска градина със записите на битите деца дали осигуриха психолози, дали сложиха камери за наблюдение на поведението на персонала, а децата продължават да са тормозени. И ръководството знае, но "имат много политики"....
5.
БАРБА ЯНИ
30.04.2019 08:52:53
1
1
БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ......ТОВА СИ Е ПРАВИЛО ОТ ВРЕМЕ ОНО......ПРОБЛЕМИТЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ ,С БЛАГИ ПРИКАЗКИ И ГАЛЕНЕ ,А С ЖЕЛЕЗЕН ЮМРУК.......НАСИЛИЕТО РАЖДА НАСИЛИЕ......ЗАТОВА КАТО ТЕ БИЯТ,ОТВЪРНИ С ОЩЕ ПО-ЗДРАВ БОЙ И ЩЕ ТЕ ОСТАВЯТ НА МИРА.....ТОВА Е ИСТИНАТА....
4.
До 3
30.04.2019 00:34:28
1
4
Именно, ама с какво да го проумееш, след като не можеш да разсъждаваш? Сблъсъкът със враждебната училищна среда, ражда твоето мислене и неразбиране на детето, било то насилник или жертва. Колко трудно ни е до схванеш, че в училище не се решават проблеми, а се създават от самата система. Колко трудно е да схванеш, че училищния психолог е поредния на заплата и спазва дебилните политики на МОН, като всячески се старае да си запази работното място. Все дпе едни разбираме, а четенето ви е чуждо.
3.
До Ганка
29.04.2019 23:59:24
1
8
Гано, детето ти тръгва на училище едва на 7-годищна възраст и най-важно е как си го възпитавала ти дотогава и в каква среда живее.
2.
Ганка
29.04.2019 22:42:15
2
4
Като прочета "политики" и ми става весело. Училището е последното място, където дете намира помощ и разбиране. Точно там децата се учат на агресия, а крайно непрофесионалните психолози, просто си получават заплатата. Тези ги спускайте на някой друг, номерата не ще минат толкова лесно.
1.
baihui
29.04.2019 20:45:37
2
8
Обобщено: Децата стават такива, защото родителите им са завършени ЕГОИСТИ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бурята в Пловдив отнесе покрива на жилищна кооперация Бурята в Пловдив отнесе покрива на жилищна кооперация

Пожарникарите са поискали да евакуират живеещите 8 семейства в блока, но те са отказали

5 признака, че ви кръшка 5 признака, че ви кръшка

Ето как да разпознаете дали мъжът ви си има любовница

 

7 рецепти, за да избегнете ревността 7 рецепти, за да избегнете ревността

Ревността не е безпричинна. И не е предизвикана само от това, че приятелят й е харесал снимка на бившата си по бански

Посрещнаха боеца Стоян Копривленски като истинска знаменитост след историческия успех в Париж Посрещнаха боеца Стоян Копривленски като истинска знаменитост след историческия успех в Париж

Победата на бургазлията е изключителен успех за родния кикбокс

Кабелни оператори: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса Кабелни оператори: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса

Отнетата техника е нарушила цялостното функциониране на мрежата и е прекъснала всички предоставяни в услуги

Енджи Касабие сменя тактиката, не иска клюкарска слава Енджи Касабие сменя тактиката, не иска клюкарска слава

Дали съм популярна или не, това не е от значение за мен, но помага на работата ми. Не искам да съм известна с клюки. Мисля, че все още не съм достатъчно популярна с това, което прав, сподели тя

Какви апартаменти пусна правителството за продажба в Бургас Какви апартаменти пусна правителството за продажба в Бургас

Жилищата в "Лазур" и на ул. "Цар Симеон I" са на хубави места и имат големи мазета, но са в стари блокове

Халваджиян глезят Рачков със скъпи почивки, докато Мария Игнатова цепи стотинката на две Халваджиян глезят Рачков със скъпи почивки, докато Мария Игнатова цепи стотинката на две

Мария чакала с нетърпение септември, когато шоуто е завръща, но в интернет-вариант, за да се завърне на работа във фирмата на арменските продуценти

Като две капки вода: Тони Стораро и Фики одрали кожата на футболни звезди Като две капки вода: Тони Стораро и Фики одрали кожата на футболни звезди

Двамата играчи отдавна не се бяха показвали в публичното пространство, което предизвика шок сред почитателите им

Уникално! Бургазлията Михаил падна на колене в Историческия парк във Варна, предложи брак на любимата си Йолина Уникално! Бургазлията Михаил падна на колене в Историческия парк във Варна, предложи брак на любимата си Йолина

Двамата участваха в тракийския ритуал за пиене на вино, но планът на Михаил беше съвсем друг

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани

Девет от всеки десет нелегални имигранти от Йемен и Еритрея веднага получават статут на бежанци

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град Новият кмет на Истанбул: Ще изградим демокрация, ще изградим правосъдие в този град

 Опозицията взе градът, на който той някога бе кмет

Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил Знаете ли какво е това? Северномакедонски електромобил

Първият проект на BB Classic Cars е превърщане на Zastava 750 в електромобил

Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални Революция: Батериите на бъдещето ще са уникални

Ще се зapeждaт зa ceĸyнди, тpaят мeceци и чepпят зapяд oт въздyxa

 

Педофил се гаври дълго с момиченце, а накрая го уби Педофил се гаври дълго с момиченце, а накрая го уби

Убийството дълго време не можело да бъде разкрито

 

Уфолози: Летящи чинии на Марс няма, приличат на корабчета от детски рисунки Уфолози: Летящи чинии на Марс няма, приличат на корабчета от детски рисунки

Известният тайвански изследовател на паранормални явления Скот Уоринг твърди, че на Червената планета не се срещат НЛО с формата на диск

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня Питат радио Ереван:
- Как изглежда мъжът в очите на собствената си жена?
От радиото отговарят:
- Като куфар без дръжка - да го носиш - неудобно, да го хвърлиш ти е жал.
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио Ереван:
- Какво ядат канибалите по време на пости?
Отговор на радиото:
- Вегани...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори