×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Движението по пътя Несебър-Поморие, на кръговото кръстовище на Равда, в посока Бургас се осъществява в една лента за почистването на разлято масло
  • От 16 до 20 септември в Белодробната болница в Бургас ще се проведе скрининг на риска от турберкулози
  • Три нови случая на регистрирани от туберкулоза през последната седмица в Бургаско
  • Прокуратурата се самосезира за лекаря, поставял стентове на здрави хора
  • Двама младежи от град Средец са задържани за кражба на два автомобила
  • Започва проверка на автобусите, превозващи деца и ученици
  • Русия разположи в Арктика модерни системи за противовъздушна отбрана
НА ЖИВО

Психолог обясни причината за агресия при децата


Психолог обясни причината за агресия при децата
Какви са видовете агресия в детска и училищна възраст
29 Април 2019, Понеделник, 20:15 ч.

Те стават тревожни при липсата на ясни граници и правила у дома а

Яна Христова е психолог и фамилен консултант. Има дългогодишен опит в психологически консултации при житейски кризи и стрес; депресия; тревожни състояния; безсъние; паническо разстройство; за взаимоотношенията в двойката;  психологическото консултиране на семейства и деца; развод и раздели; проблеми с алкохол, наркотици и хазарт; индивидуално и групово консултиране.

Какви са най-честите провокатори на агресията при децата? Какви са видовете агресия в детска и училищна възраст? Какъв подход е нужен от страна на семейството, на училището, на обществото като цяло? В какво се изразява превенцията на агресивните прояви при децата и каква е тенденцията от гледна точка на загрижеността на всички нас в това отношение? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с психолога Яна Христова.

- Г-жо Христова, да започнем стандартно: какво представлява агресията при децата?

- Много психолози  смятат, че агресивните тенденции са заложени в самата човешка природа. Инстинктивната агресивност се проявява още при бебето, когато то плаче или крещи, за да бъде забелязано и да бъдат удовлетворени потребностите му от вода, храна и ласки. При децата в ранна възраст агресията е здравословен  елемент, но тя трябва да бъде култивирана и направлявана в необходимата посока още от този  период и през цялото развитие и формиране на личността на детето. Отговорността е на  възрастните - отначало родителите, разширеното семейство, след това средата. Т.е. ние, възрастните, имаме отговорността да покажем на децата си правилни модели за заявяване на нуждите, за отстояване на себе си: конструктивни  модели за разрешаване на конфликти, за изразяване и управляване на гнева си; за справяне с негативните емоции.  Например, ако родителите на едно дете не могат да управляват гнева си, то няма как да се научи да го прави здравословно. То или ще го потиска, или ще го проявява навън с агресивни действия.

- Какви са най-често срещаните видове агресия в детска и училищна възраст?

- В психологията агресията е модел на поведение, съдържащо заплаха или нанасяне на вреда на друго живо същество, което не желае подобен тип отношение. Тя включва в себе си и намерение за обида, унижение, оскърбление, т.е. причиняване не само на физическа болка, но и на душевно страдание. Агресията в различните възрасти на детето се проявява по различен начин и много често в съчетание от няколко вида. Тук ще изброя най-често забелязвани форми на агресивно поведение при децата:

► Вербална агресия. Тя включва заплахи, обиди, подигравки,  викове;

► Физическата агресия, която представлява в най-общ вид    физически действия с нараняващ ефект срещу някого;

► Косвената агресия са сплетните, интригите, злобни шеги, разпространение на слухове, целящи да унижат и злепоставят детето.

- А кои са основните причини за такава агресия?

- В различните психологически теории за агресията има    няколко основни причини за възникването на агресивни поведения: когато децата системно не получават  нужното внимание, или не се зачитат и  не се задоволяват личностните им  потребности и нужди;  когато нямат изградени правилни копинг-стратегии за отстояване на себе си. Т.е., те са възприели модела, че единственият начин, по който могат да изявят и защитят себе си, е чрез налагането или чрез груба физическа сила. Зад агресивните прояви при много деца всъщност стоят страхове, гняв, болка, тъга, срам. 

- В последно време все по-често чуваме, виждаме, четем за училищния тормоз. Как ще коментирате?

- Аз бих искала да обърна внимание на проблема  за училищния тормоз. Дан Олвеус (Olweus, 1993) определя тормоза като сбор от съзнателни и негативни постъпки, които са дълготрайни, насочени към един и същ ученик от страна на един ученик или група. Тормозът в училище обхваща широк спектър от прояви

Това е явление със сериозни размери, което оставя дълготрайни последици върху психичното здраве както на децата, които търпят насилие, така и на онези, които го извършват или наблюдават. 

Проявите на тормоз най-общо могат да бъдат разделени на следните групи: физически, вербален, психически, социален и сексуален тормоз. Повтаря се многократно във времето, а не е еднократен акт на агресия. За съжаление, много актуален е кибертормозът. Всички форми на насилие са опасни, но кибертормозът е изключително рисков, защото е много мащабен в своето въздействие. Чрез фейсбук или други социални мрежи едно дете може да бъде унижено и да бъде злепоставено в много големи мащаби. Всичко това оставя сериозни следи в детската психика.

- Г-жо Христова, предполагам, че някои деца в крайна сметка успяват да преодолеят тези форми на тормоз, а други не. Защо?

- Като цяло е трудно за всички деца, защото в своето развитие, особено в юношеството, те са чувствителни към това:  какъв е моят социален статус в групата от връстници? И когато един младеж е обект на вербална агресия, той се справя много трудно с това, или не успява да го преодолее. 

Затова тук задължително трябва да се намесят възрастните. Важно е да имаме информация за агресията, за насилието, какво ги поражда, какво преживяват децата, какво можем да направим, какво не е добре да се прави, за да ги подкрепим адекватно. Най-важното обаче е децата да споделят с нас, но това е възможно, ако ние, възрастните, сме успели да спечелим доверието и уважението им. 

Като говорим за агресията сред децата, искам да изтъкна следното: и “агресорът”, и “жертвата”, ако мога така да се изразя, това са деца, които имат нужда от помощ. И този знак трябва да бъде разчетен правилно, за да бъдат децата адекватно подкрепени. Нека  потърсим контакт с такива деца, да се опитаме  да вникнем в дълбочина от какво имат нужда, какво става във вътрешния им свят. В това отношение трябва да погледнем проблемите на две нива. 

На ниво поведение агресията означава, че детето е изгубило контрол върху поведението си и то трябва да научи нови модели  за справяне. Трябва да му бъде дадена опция на поведенческо ниво как да изразява определени емоции, как да реагира на конфликти, как да отстоява себе си. 

Давам пример: едно от основните умения е да умееш да кажеш “не”, без да нараниш другия. Разбира се, според възрастта на децата има различни начини, по които могат да бъдат усвоени. Дори още в детската градина не е рано под формата на игра например да им бъдат показани основните стилове за справяне с конфликтите. Защото колкото по-рано, толкова по-добре. 

Голямо значение има развитието на емоционалната интелигентност на детето.

И въобще като цяло през целия човешки живот колкото повече развиваме нашата емоционална интелигентност, толкова по-лесно ще можем да изразяваме собствените си емоции, ще можем да разбираме и съпреживяваме емоциите на другия.  

Една от основните стъпки в разрешаване на конфликти е говоренето, назоваването на потребностите, чувствата и преживяванията с думи. Ето този начин на поведение трябва да се започне още в ранна детска възраст - първо в семейството, след това да продължи в другите обществени институции -  в детски градини, в училища, впоследствие в цялото ни общество. 

При агресивните прояви никога причината не е само една. Основен фактор е какви семейни модели е възприело детето в изразяване на своите емоции. Децата са тревожни и агресивни, когато няма ясни граници и правила, няма балансирана система от санкции и поощрения. Родителите е добре  да обръщат внимание какви филми гледат децата им, какви компютърни  игри играят. Но семейството не е единственият фактор за агресивните прояви на децата. Много важно е  обществото какви послания дава на децата и младите хора.

- В тази връзка, искам да ви попитам дали родителите с цел да овладеят или да не допуснат детската агресия, търсят професионална помощ от специалисти като вас? Или поне информация по тази болна тема?

- Да, сега вече, особено благодарение и на медиите, има много информация и  родителите могат да я получат в синтезиран вариант. Ако искаме да възпитаваме някакви модели на мислене, някакво поведение у децата си, е изключително важно да се запитаме ние притежаваме ли ги наистина тези модели. Много важни са стиловете на възпитание в семейството. Както авторитарният стил е вреден и опасен и поражда агресия, също така и либералният стил на възпитание води до агресивност при децата. Но особено вреден е непоследователният стил. Все едно ги пускаме в една тъмна стая, в която те не знаят има ли препятствия, докъде могат да стигнат. 

Голямото предизвикателство за родителите е да обичат децата си  безусловно. Макар че ние като родители не сме идеалните същества, ние сме хора с нашите ограничения, с нашите страхове, тревоги.

- Кога трябва да се потърси специализирана помощ?

- Когато при едно дете зачестят агресивните прояви или пък родителите и учителите виждат, че то има проблем с автоагресия, тогава е много важно да се потърси професионална помощ. Агресивните деца се нуждаят от разбиране и поддръжка от страна на възрастните, защото, ако не им помогнем навреме, когато агресивността е преодолима, тези прояви се задълбочават, засилват, и белезите от насилието върху детската психика са много сериозни. 

Зачестиха проявите на самонаранявания, което изразява невъзможността на детето да се справи с  негативни емоции или с някаква трудна ситуация. Самонараняванията са израз на автоагресия. И, да, трябва да се говори по тези болни теми.  

- Доколко е важно партнирането между семейството и училището?

- Освен ролята на семейството в превантивен план е много важно партнирането между него и училището. Родителят трябва да вижда партньор в училището, защото за детето има два авторитета - родителите и училището. И когато тези два авторитета си партнират; когато родителите наистина са с нагласата, че училището е партньор, това е само за доброто на детето. 

Аз искам да кажа, че това вече се случва в някаква степен, училищата имат много политики, свързани с училищния тормоз, с агресията. И още нещо, един от превантивните фактори за агресивно поведение са креативните дейности, осмисляне на свободното време на децата. Да им бъдат предоставени форми за канализиране на негативните емоции и енергия. Ако съумеем да поставим във фокуса нуждите, интереса и доброто на детето, тогава наистина възрастните могат да се срещнат в една обща цел.


В категории: Животът


6
Коментара
Стефан Данаилов пак в болница
Стефан Данаилов пак в болница 16/09/2019, Понеделник 16:02 0
6
Коментара по темата
6.
Янко
30.04.2019 09:55:10
0
2
На какво да се научат децата - вкъщи ги учиш на ценности, а още от градината като ги бият и тормозят "педагозите" - какво ще запомнят и какво ще повтарят. Вместо статии за психолози, да се провери дали в онази детска градина със записите на битите деца дали осигуриха психолози, дали сложиха камери за наблюдение на поведението на персонала, а децата продължават да са тормозени. И ръководството знае, но "имат много политики"....
5.
БАРБА ЯНИ
30.04.2019 08:52:53
1
1
БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ......ТОВА СИ Е ПРАВИЛО ОТ ВРЕМЕ ОНО......ПРОБЛЕМИТЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ ,С БЛАГИ ПРИКАЗКИ И ГАЛЕНЕ ,А С ЖЕЛЕЗЕН ЮМРУК.......НАСИЛИЕТО РАЖДА НАСИЛИЕ......ЗАТОВА КАТО ТЕ БИЯТ,ОТВЪРНИ С ОЩЕ ПО-ЗДРАВ БОЙ И ЩЕ ТЕ ОСТАВЯТ НА МИРА.....ТОВА Е ИСТИНАТА....
4.
До 3
30.04.2019 00:34:28
1
4
Именно, ама с какво да го проумееш, след като не можеш да разсъждаваш? Сблъсъкът със враждебната училищна среда, ражда твоето мислене и неразбиране на детето, било то насилник или жертва. Колко трудно ни е до схванеш, че в училище не се решават проблеми, а се създават от самата система. Колко трудно е да схванеш, че училищния психолог е поредния на заплата и спазва дебилните политики на МОН, като всячески се старае да си запази работното място. Все дпе едни разбираме, а четенето ви е чуждо.
3.
До Ганка
29.04.2019 23:59:24
1
8
Гано, детето ти тръгва на училище едва на 7-годищна възраст и най-важно е как си го възпитавала ти дотогава и в каква среда живее.
2.
Ганка
29.04.2019 22:42:15
2
4
Като прочета "политики" и ми става весело. Училището е последното място, където дете намира помощ и разбиране. Точно там децата се учат на агресия, а крайно непрофесионалните психолози, просто си получават заплатата. Тези ги спускайте на някой друг, номерата не ще минат толкова лесно.
1.
baihui
29.04.2019 20:45:37
2
8
Обобщено: Децата стават такива, защото родителите им са завършени ЕГОИСТИ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На вниманието на Община Бургас! Три кашона развалени яйца сеят зарази в центъра на Бургас На вниманието на Община Бургас! Три кашона развалени яйца сеят зарази в центъра на Бургас

На вниманието на Община Бургас! Три кашона развалени яйца сеят зарази в центъра на Бургас

Областният лидер на БСП Стойко Танков: Амбицията ни е да подобрим значително резултатите си в региона Областният лидер на БСП Стойко Танков: Амбицията ни е да подобрим значително резултатите си в региона

Социалистите с шансове за пробив в 4 общини, искат да удвоят броя на съветниците си в цялата Бургаска област

Целта ни е ОУ „Братя Миладинови“ да се развива в правилната посока, ние даваме най-много ученици на елитните гимназии Целта ни е ОУ „Братя Миладинови“ да се развива в правилната посока, ние даваме най-много ученици на елитните гимназии

Имаме и хореографски и изобразителни паралелки, с което на практика връщаме старото и доброто от времето, когато тук имаше такива специалности

Скритите фактори в битката за кмет на София Скритите фактори в битката за кмет на София

Електоратите на "Демократична България" и ВМРО изглеждат ключови за изхода от очаквания балотаж между фаворитите Манолова и Фандъкова, но това може да се окаже измамно

Стефан Данаилов пак в болница Стефан Данаилов пак в болница

Ламбо е приет в столичната УМБАЛ „Софиямед“ за продължаваща рехабилитация и изследвания

УМБАЛ Бургас премина към собствено производство на кислород УМБАЛ Бургас премина към собствено производство на кислород

Концепцията, по която работи инсталацията е коренно различна от използваната до момента

Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерни оборудвани учебни стаи Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерни оборудвани учебни стаи

Община Бургас е първата в страната, която въведе електронен прием в първи клас за улеснение за родителите при кандидатстването

Как ще се отрази шпионският скандал на българо-руските отношения Как ще се отрази шпионският скандал на българо-руските отношения

Добър знак е, че Денис Мантуров, министър на търговията и промишлеността на Руската федерация ще участва в утрешния форум в Евксиноград

Вижте обновеното ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас Вижте обновеното ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас

Във всеки кабинет са монтирани нови чинове, които са съобразени с модерните методи на преподаване

Инфлацията в България отново доближава 3% Инфлацията в България отново доближава 3%

Най-голям е ръстът на индекса за потребителските цени на топлоенергията, полетите, хляба и зърнените храни

Роналдо се разрида като дете - ето защо Роналдо се разрида като дете - ето защо

Непоказвано видео с баща му трогна Кристиано до сълзи

Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените

Мистерия: Череп на рептил открит на Марс Мистерия: Череп на рептил открит на Марс

Според известния уфолог Скот Уоринг на Червената планета и днес живеят такива същества

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Ще излезем от ЕС на 31 октомври, категоричен е той

9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа 9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа Ударили са се пътнически автобус и камион Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец

Кражбата е предизвикала наводнение, задържан е 66-годишен мъж

"Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора "Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора

Заради фалшифицирани документи ще лежи 14 дни

Силно земетресение удари Турция тази сутрин Силно земетресение удари Турция тази сутрин

Трусът е бил на 93 км от Анкара

Снимка на Google разкри какво се e случило с изчезнал преди 20 г. американец Снимка на Google разкри какво се e случило с изчезнал преди 20 г. американец

40-годишният Уилям Молдт не се върнал у дома, след като прекарал вечерта в нощен клуб

Пожар избухна в петролната компания "Арамко" Пожар избухна в петролната компания "Арамко"

Огънят бил предизвикан от нападения с дронове

Соломон Паси Соломон Паси Само в руското посолство шпионите са 68. Виц на деня Виц на деня Знаете ли,че точно в този момент, осем от всеки десет души правят с*кс!? Другите двама сме аз, който пиша това, и ти,който го четеш!
Виц на деня Виц на деня Двама старци си говорят, единият:
- Жена ми вече не ме ядосва!
- И откога така?
- Утре ще станат 40 дни.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук От работохолик до алкохолик разликата е 5 дена!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори