×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как родната милиция налагаше с палки на концерт на "Сигнал" в Бургас


Как родната милиция налагаше с палки на концерт на "Сигнал" в Бургас
Група Сигнал гостуват в Бургас през зимата на 1982 година, концертът им е истинска сензация, но е белязан от тежко петно
27 Април 2019, Събота, 08:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Не сме свикнали да свирим под ударите на милиционерските палки, обябява Данчо Караджов, с което си навлича гнева на Политбюро и без малко да ликвидират групата

В края на 70-те години на музикалния небосклон изгрява емблематичната група "Сигнал". Йордан Караджов, Румен Спасов и Христо Ламбрев се отделят от група “Златни струни”, за да създадат не просто група, а истинско музикално движение, което има стотици хиляди фенове и днес. Колегите от socbg.com обаче припомнят как соц режима забрани на великите музиканти на свирят, а причината бе злополучен концерт в Бургас.

В началото на новата 1982 година им предстои поредния концерт в морския град Бургас. Афишите за събитието са разлепени из града, а билетите много преди обявената дата 10 февруари са разпродадени.

В мразовития февруарски ден пред зала „Изгрев” (днес “Бойчо Брънзов”) се струпва тълпа от почитатели дошли да се насладят на музиката им. Напрежението е огромно и се усеща още преди началото на концерта. Феновете, които не са успели да се сдобият с билет за шоуто, търсят  пропуски на черно и на двойна цена. Планираните от „Концертна дирекция” два концерта на групата са обединени в един. 

Залата няма необходимия капацитет за множеството дошло да види любимците си и се пука по шевовете.  Групата едва си пробива път през публиката до сцената.Десет минути след обявения час на концерта, „Сигнал” се появяват на сцената на спортната зала.

Шоуто започва. Пред сцената и отстрани нея има кордон от милиционери, които са натоварени с охраната на музикалното събитие. Заради полските събития тогава, (през 1980 г. Лех Валенса създава “Солидарност”, а на 13.12.1981 г. в Полша е обявено военно положение) властите у нас са настръхнали някой да не наруши безметежното им управление. 

Групата е изпяла първите си две песни. Същевременно милицията бди особено зорко за антикомунистически прояви в контекста на полските събития.

На третата песен всички в изпълнената до краен предел зала пеят в един глас заедно с момчетата на сцената, няколко хилядната публиката е в екстаз. Феновете са на крака, веселят се и подскачат с ритъма на музиката, изобщо забавляват се като на рок концерт.

Милицията се разбеснява. Един от униформените превишава правата си, изважда палката и удря едно момиче, което се свлича пред сцената и припада.

След това народната милиция устройва истински погром в залата, като  започва да млати ожесточено ентусиазираната тълпа. Настава страхотен бой. Мнозина са пребити, първите редове опустяват.

В този момент групата спира да свири. Данчо Караджов хваща микрофона и обявява: „Не сме свикнали да свирим под ударите на милиционерските палки.

Концертът продължава, но отзвукът от него стига чак до Политбюро. Започва разследване, от което пострадват самите музиканти.

Веднага след концерта от Комитета за култура последва моментална забрана да изнасят концерти. Негов председател по това време е Георги Йорданов, наследил поста след кончината на Людмила Живкова.

Плочите им са иззети от магазините. Група „Сигнал”  негласно са изхвърлени от телевизия, радио и каквито и да било сценични изяви. Това е и първата явна проява на дискриминация на български рок музиканти по времето на социализма. Многобройните им почитатели са бесни от случилото се. Те застават категорично зад тях, пишат протестни писма до различни институции и това повлиява положително. Една година след злополучния концерт в Бургас забраната пада. Силният им дух и подкрепата на феновете им помагат отново да се качат на сцената. 

 


В категории: Ретро Флагман


14
Коментара по темата
14.
Истината
28.04.2019 07:11:39
0
3
Статията е неточна и то много. За фактите тогава питайте бившия милиционер Щерю Водиничаров!
13.
Аз
27.04.2019 22:29:08
0
1
Лятото пак имаха концерт в летния театър на който бях, тъй като за предния неуспяхме да вземем билети
12.
Хмммм
27.04.2019 13:09:00
3
65
Бях на този концерт, като студенти и ние се веселяхме. Статията е неточна и преувеличена! След като музикантите изсвириха няколко парчета, публиката се разскача, някои почнаха да чупят седалките, тогава чак се намеси полицията. Спряха тока на сцената и след 10-15 минути концертът продължи. След няколко месеца забрана , "Сигнал" се върнаха в ефир.
Имаше ред! А сега...."демокрация" и анархия...!!!
11.
Сигнал
27.04.2019 12:10:26
1
63
Представяте случая както дяволът чете Евангелието.
Бях сред младежите най-отпред. Няколко души се опитаха да се качат на сцената и получиха по 1-2 удара. Атмосферата беше невероятна. Всички се кефехме. В един момент тласък от задните редици, изблъска всички напред, към сцената. Опитахме се да удържим на поредния натиск, хванати за ръце. Там, където редицата се разкъса - на две или три места, вече не помня, се намеси съответният брой цивилни, които с палка в ръка "респектираха" с по един удар в краката. Спряха концерта, за да се укротят страстите, след което шоуто на Сигнал продължи с пълна сила.
Невероятен концерт, от който няколко души запазихме и спомена от него със синини по краката.
За Лех Валенса даже и не знаехме, защото бяхме на по 16-17 години влюбени в живота младежи.
Моля, не изкривявайте историята по примера на късопаметните политици!
10.
Днеско
27.04.2019 10:49:29
0
10
На Лк- наредиха си децата, ама нали трябва да си наредят и внуците, и правнуците. Имало още за грабане в тая държава, бе!
9.
Pro
27.04.2019 10:25:46
0
21
А в днешни времена родната полиция се самообгазява :))))))
8.
Филтъра
27.04.2019 10:13:39
6
29
Поне е имало милиция а не "сливи" като сегашните
7.
Как?
27.04.2019 09:27:51
4
16
Както трябва, както и мангалите налагаше
6.
До 4
27.04.2019 09:24:50
9
6
Не е нужно ..след падането има много други банди
5.
До 2
27.04.2019 09:23:23
23
13
Абе Б*й Х*й ти много ли си бил доволен от комунягите а?Разбираш ли ,че заради тях сме потънали или не...
4.
питанка
27.04.2019 09:19:49
7
29
Някой може ли да ми изпее песен на Сигнал или Щурците създадена в СВОБОДНОТО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ? Нещо от Кирил Маричков или Данчо Караджов от демократични времена ? Мерси !
3.
Манго
27.04.2019 09:17:12
5
30
Eдно време милицията и нас биеше.
Днес е нашето време - ние бием полицаите без проблем.
2.
Ra4
27.04.2019 08:59:22
4
47
Айде,айде ,"развилняла се","погром"....Я по-леко. не е добре да четете историята в определена посока. Просто я разкажете. Залата беше препълнена заради обединяването двата концерта. Постоянно се пълнеше. нямаше въздух.Имаше хора качили се и на колоните с прожекторите. Някои се опитаха да се качат и на сцената и получиха по няколко удара с палките. Публиката зарева. Спряха концерта за известно време. Иначе думите на Караджов са точно цитирани. И наистина си имаха проблеми след това. Нямаха участия. А за "Солидарност".Лех Валенса още никой от простолюдието даже и не подозираше. Това беше.
1.
Лк
27.04.2019 08:34:27
47
35
От гадните комунисти и наследниците им няма отърване и до ден днешен са на власт ууу
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори