×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Големият „технически“ проблем на БСП, който може да им коства победата на евровота


Големият „технически“ проблем на БСП, който може да им коства победата на евровота
Много от избирателите може да се объркат фатално и да изберат "Коалиция за България" вместо "БСП за България"
26 Април 2019, Петък, 17:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Коварният трик на Георги Първанов и Румен Петков с името "Коалиция за България" и жребият за номерата в бюлетината имат потенциал да нанесат големи щети

Доколко фатален за БСП може да се окаже трикът на Георги Първанов и Румен Петков да използват името „Коалиция за България“ на евровота?

Последните социологически проучвания вече дават леко преимущество на формацията на Корнелия Нинова пред ГЕРБ. То обаче е в рамките на статистическата грешка и така наглед малки фактори може да имат решаващо значение за крайния резултат. А, както знаем, залогът е голям. Това може да са първите парламентарни избори, които ГЕРБ да загуби, и то да се окаже началото на големи промени в българската политика.

Името „Коалиция за България“ бе използвано от БСП близо 15 години – от 2001 до 2014 г. включително, и се превърна в емблема. Соцпартията се отказа от него, след като Корнелия Нинова спечели лидерския пост и реши да спре сътрудничеството с много от малките коалиционни партньори.

Новото соцобединение пък получи и ново име - „БСП за България“.

Дали това може да се окаже фатално?

Неслучайно БСП обжалва докрай - на две инстанции, решението на АБВ (партията на Първанов) да използва старото име „Коалиция за България“.

И Централната избирателна комисия и Върховният административен съд обаче отхвърлиха претенциите на „червените“.

Жребият за номерата на участниците в интегралната бюлетина нанесе нов удар на БСП.

„Коалиция за България“ получи номер 10, а „БСП за България“ - 18. Това дава предимство на първите, тъй като по-неориентираните избиратели е логично да започнат да търсят своята политическа формация в бюлетината, четейки отгоре надолу. Със сигурност ще има объркали се, които, попадайки на изписаното до номер 10, ще го маркират, мислейки, че става въпрос за БСП.

Проблем може да е и това, че ще има сравнително голямо разстояние между имената на двете леви коалиции в бюлетината – т.е. за избирателя ще е по-трудно да забележи двете алтернативи.

Известно е, че соцпартията разчита до голяма степен на по-възрастния електорат, който е по-податлив на грешки.

Ако пък в бюлетината бъде изписано „Коалиция БСП за България“, а не само „БСП за България“, приликата с „Коалиция за България“ ще е направо убийствена.

С две думи щетата може да е много голяма и да промени съществено резултата от изборите.

На БСП ще се наложи да прави две кампании – едната ще е свързана със стандартната политическа агитация, а другата ще е за налагането на номер 18 в подсъзнанието на своите привърженици, за да минимизира щетите.

Експертите не се наемат да гадаят до каква степен може да е фатална ситуацията за партията на Корнелия Нинова.

Според проф. Михаил Константинов това са хипотези, а ЦИК си е свършила работата, като е провела коректен жребий за номерата на участниците в изборите.

Пред „Флагман“ той уточни, че от няколко дни не прави политически коментари, тъй като фирмата, в която той участва - „Информационно обслужване“, е спечелила конкурса на ЦИК по преброяването и компютърната обработка на резултатите от евровота.

Доколкото въпросът с „Коалиция за България“ обаче „не е точно политически“, проф. Константинов каза: „Дори и да видим резултатите след изборите – кой колко гласа е взел, как може да кажете кой глас за кого е подаден? Дори и феноменът 15/15, който е толкова известен, самият участник (Момчил Неков – б.а.) каза „мен ме избраха хората, защото ме харесват“. Какво да му кажем на човека? Плюс това въпросният кандидат беше много успешен евродепутат. Така че тези неща са, как да ви кажа, извън зоната на обективния анализ. Аз обективен анализ не мога да извърша. Това не е математическа задача. Това е хипотеза „какво би станало, ако...“.“

Все пак след изборите ще може да се предположи доколко голяма е била щетата. В момента вървят различни социологически проучвания, които сочат резултат за АБВ между 0,8 и 1,5%. Ако това се запази до края на кампанията, а след изборите „Коалиция за България“ има 4 или 6% примерно, ще може да се каже с голяма вероятност, че трикът на Първанов и Румен Петков с името е имал ефект.

Политологът Румяна Коларова коментира пред БНТ, че в момента между „БСП за България“ и ГЕРБ има пълен паритет и няма как да се прогнозира кой ще победи.

Има две неща, които ние по никакъв начин не можем да предвидим. Едното е ефектът на „Коалиция за България“. Ако АБВ се регистрира като „Коалиция за България“ и продължи да върви с това име в листата, просто никой не може да каже в момента каква ще бъде щетата за БСП“, обясни Коларова.

Другото непредвидимо нещо било свързано със съдружието между ГЕРБ и СДС и с това доколко избирателите на малките партии, гравитиращи около ГЕРБ, ще бъдат мотивирани да гласуват за тях.


В категории: Евроизбори


Автор
11
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
11
Коментара по темата
11.
Николай
28.04.2019 07:33:42
0
0
То нали такава е идеята на Първанката. Щото иначе за АБВ ще гласуват само роднините на Първанов, Р. Петков и Калфин.
10.
гражданин
27.04.2019 10:21:12
0
14
Така е когато електората ти е от сенилни старци милеещи за социализЪма !
9.
Aйтозлия
26.04.2019 23:04:36
18
3
До ургазлията от "Меден рудник"
Ти тъп ли си или много тъп,ами другарите комунисти от ГЕРБ какви са,те хич не са другари на другите боклуци от БСП.Такива тъпаци като теб никога няма да им оврат кухите тикви.Ами те са две братчета на една майка-БКП,проумейте го ,глупаци!
8.
бургазлия
26.04.2019 22:51:52
4
30
никога повече БСП на власт. НИКОГА. да я закрият и да върнат откраднатите пари на народа.
7.
Тоз и той
26.04.2019 21:39:19
1
0
https://fatal-mediabg.blogspot.com/2019/04/9.html?m=1
6.
Дернев
26.04.2019 20:48:19
5
8
По-голям проблем за БСП от Нинова няма. Сам той им гарантира загубата.
5.
Ха ха ха
26.04.2019 19:06:11
8
33
Като им е тъп електората проблема си е техен. И без това не трябва повече да взимат властта.
4.
Факт
26.04.2019 18:44:22
6
5
То и Радев е едноуставник,как могат избирателите на БСП да са повече от него!
3.
Галош интернешънъл
26.04.2019 18:25:22
5
20
Избирателите на БСП са еднокнижници. Това е най-големия им коз .
2.
оффф...
26.04.2019 18:15:11
8
13
Бойкот! И на двете коалиции!

Никакви БСПта
Никакви АБВта
Никакви ГЕРБове
Никакви ВМРОта
Никакви АТАКИ
Никакви Валерита!

Изберете си който поискате от останалите! Само четете внимателно!
1.
ха,ха,ха
26.04.2019 17:47:23
6
22
Няма да му е за пръв път на матряла гласуващ за БСП-ту.Напомням:феноменът 15-15.БСП печелише избори докато бюлетините бяха цветни,ха,ха,ха!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори