×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо „Джи пи груп” се справи блестящо с бул.”Алеко Богориди”, а оплеска Графа


Защо „Джи пи груп” се справи блестящо с бул.”Алеко Богориди”, а оплеска Графа
Бул.Алеко Богориди бе реконструиран по впечятлаващ начин, но роля за това има и засиления контрол, който е оказал зам.-кметът инж.Чанка Коралска, отбелязаха днес от КАБ
23 Април 2019, Вторник, 19:03 ч.
Автор: Флагман.БГ, снимка: Моника ИЛИЕВА

При реконструкцията в Бургас на обекта неотлъчно е бил зам.-кметът по строителството инж.Чанка Коралска, докато на софийската "Граф Игнатиев" столичният зам.-кмет изобщо не се е мяркала, подчертаха архитекти

Камарата на архитектите в България (КАБ) представи днес предложения за промяна на Закона за обществени поръчки, за да се гарантира, че когато бъдат изпълнявани ремонти в градска среда те ще са качествени и естетически изпипани.

Сред обсъжданите теми бе и защо все повече знакови проекти в градовете стават обект на критики, изпълнението е трагично и общините постоянно ги преправят.

На въпрос защо проектантът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", арх. Иво Пантелеев, който е член на КАБ, след критиките се скри от медиите, председателят на камарата арх. Борислав Игнатов обясни, че не приема неговото поведение. Беше изтъкнато, че за несполуките с "Граф Игнатиев" и площад "Гарибалди" не е виновен само проектантът, а и възложителят – Столична община. Тя е трябвало да осъществява контрол, защото бе изтъкнато, че същата фирма изпълнител "Джи Пи груп" перфектно обнови централната бургаска улица "Алеко Богориди". Но там по време на ремонта неотлъчно на обекта е бил проектантът и зам.-кметът по строителството на община Бургас инж.Чанка Коралска. Докато по софийската "Граф Игнатиев" зам.кметът по строителството Ирина Савина не е виждана, подчертаха архитектите.

"Джи пи груп" спечели обществената поръчка за бургаското ларго чрез дъщернята си "Виаконструк" и действително се справи много добре. Всеки може да се увери в качеството на ремонта и иновациите, които са внедрени в емблематичния булевард.

„Богориди” - най-модерният булевард по Южното Черноморие - има собствена охладителна ситема

Архитектите подчертават, че инженерингът, сроковете за изготвяне на проекти и ниската им цена и реалното отстраняване на проектанта от строителството са основните причини за видия провал на част от знаковите проекти в големите български градове.

Инженерингът е все по-често използвана процедура при обществени поръчки, при която общината или държавен орган възлагат на спечелилата фирма изпълнител да изготви проекта и после да извърши строителството, обясни арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ. Така се елиминира проектантът като независима страна, която отстоява идеята си и не прави компромиси с реализацията й. Строителната фирма дори да наеме проектант, той е зависим от нея и е склонен да променя проекта си според нейните искания.

"А той, строителят, просто иска максимална печалба, което означава много пари за ниско качество на изпълнението", обясни арх. Бакалова. Вместо общината като възложител да диктува условията и да поставя изисквания към проекта, тя оставя всичко това на фирмата изпълнител, допълни тя.

Скандален пример за обществена поръчка инженеринг арх. Бакалова посочи строящата се в момента Градска галерия на Пловдив. Тя е за 4.2 млн. лв. с ДДС и избраната за изпълнител фирма сама изготви проекта и сега го реализира.

"Никой не знае как ще изглежда бъдещата изложбена зала", каза арх. Бакалова. От КАБ поискали да видят проекта, но община Пловдив отказала с аргумента, че имало авторски права.

Но се оказало, че самата община държи авторските права на проекта заедно с фирмата изпълнител. "Сградата вече се строи, а няма подземен паркинг! Фирмата се оправдава, че не го предвидила заради "опасност от археология". Но на това място се знае, че няма археология и това е просто оправдание", отбеляза арх. Емил Жечев от КАБ.

Като причина за появата на лоша архитектура и строителство е критерият на обществената поръчка за срок за изготвяне на проекта. Общините по правило избират кандидатът, предложил най-кратко време. Така в столичния район Панчарево за укрепване на местното училище е спечелила фирмата, предложила срок от 4 дни за проектирането на важния ремонт на сградата.

В Гоце Делчев е спечелил проект за детска градина, изготвен за 2 дни, а в Златоград общо 44 обекта са били проектирани за 10 дни, каза още арх. Бакалова.

Причината за тези абсурдно кратки срокове е, че общината предварително е избрала победителя в обществената поръчка и той е изготвил проекта още преди да търга, тъй като знае, че ще спечели. Третата причина за вредния ефект от обществените поръчки е умишленото сваляне на цените за проектиране от страна на общините, отбеляза арх. Бакалова.

В Евросъюза и навсякъде в правовия свят стойността на проекта (на интелектуалната част) е 12% от цялата строителна стойност на обекта. Този дял е и нивото на европейското финансиране у нас, което в строителния бранш се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), изтъкна арх. Петър Киряков. Той е изчислил какво става след това по веригата с тези 12% за проекта.

"5% от строителната стойност се отделят за т.нар. независим надзор, който е чисто български патент и не съществува никъде другаде по света. 2.5% от строителната стойност отиват за финансиране на служители на МРРБ за изработка на технически задания и организация на управлението на проекта. Други 2.5% са за служителите на общината, където е обектът. Те изпълняват непредвидената в ЗУТ роля на "ръководител проект". Това е още един български патент. Така под 2% от строителната стойност се определя като индикативна стойност на обществената поръчка, под която участниците в нея трябва да направят своите оферти. Обобщено може да се каже, че цената на проекта от 12% пада до 2% и тези 10% по-малко не се спестяват на инвеститора, а се ползват за споменатите специфични за България дейности, които са непознати в европейската практика", отбеляза арх. Киряков.

 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Хакери ли удариха бТВ? Хакери ли удариха бТВ? 18/07/2019, Четвъртък 22:41 0
49
Коментара по темата
49.
Бобеца
01.05.2019 21:30:12
0
0
Джи Пи се справиха добре и с ремонта на Графа, но всеки един човек си има гледна точка за нещата и различно мнение
48.
Гастича
01.05.2019 21:29:34
0
0
Дори и да има грешки, всеки греши. Това не е като да ремонтираш апартамент. Въпросът е, че дори и тук да сгреши някой, тогава сме свикнали да го разпъваме на кръст, а това е крайно нелогично
47.
Кременлиев
30.04.2019 21:20:43
0
0
Дайте доказателства, че са оплескали всичко? На думи е лесно, но дайте доказателства
46.
Даниел
30.04.2019 21:20:09
0
0
Джи Пи се справиха добре според мен с всеки един от обектите, които захванаха. Другото просто са спекулации. Това е истината
45.
Bingo
26.04.2019 08:27:55
0
2
А на някои от проектантите не му ли дойде на акъла, че пешеходните пресичащи улиците и при входа на морската градина можеше да се направят от бели павета а не със нискокачествена боя която вече се е изтрила. Хората са го измислили преди десетилетия ама явно е по-важно някой да "усвоява" парички през няколко месеца за боядисване.
44.
GPGroup
25.04.2019 13:44:07
2
3
В GP работят главно технически ръководители и няколко групи за поддръжка на бензиностанции всичко друго са подизпълнители, просто в Бургас фирмата подизпълнител е по-добра от използваната в София. Поздрави В.Житенски
43.
Хахаха.....
25.04.2019 13:43:00
0
8
И от кога Чането разбира от строителство, като цял живот е чертала скици? Екипа, той е в основата, а не присъствието на Коралска. А че Джи Пи Труп не са цвете за мирисане, не са, И кво ми се.правят, че нямат нищо общо със Златев, като и кучетата знаят, че той е реалния собственик. Житенски и оня другия са просто добре платени мениджъри.
42.
гражданин
25.04.2019 10:11:42
6
3
Кефят ме разни ентусиасти според които ако имаше 10 дървета,лятото на 35 градуса щяло да е много приятно за разходка...на прибежки от дръвче до дръвче :) На 200 метра е морската градина бе кухари,който иска да се разхожда на сянка отива там а не по стъргалото !
41.
ГЕРО
25.04.2019 07:41:40
5
4
Абсолютно поръчков коментар! Повръща ми се от поръчкова и необективна журналистика. Няма нищо вярно в това! Хората си работят добре
40.
до 39
25.04.2019 03:13:07
0
10
ми щото шефа на ГЕПИ груп е от крьга на комунистическия лидер правешкия мангал /Яшар Замфирков/ бай ТОШО ,а банкянския диктатор е рода с зетя на баи ТОШО и си менкат едни ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ,играят заедно карти лъжат са бридж,крият се в ловни Етрополски вили плющят млади журналистки и си купуват на партия хотели и вили по баирите на БАРСЕЛОНА,влагат откраднатото от всички българи в офшорки в Люксембурги Лихтенщайн затуй
И после що НЯМА ПАРИ за пенсии,що заплатите в Бургадидас са все на 1 ниво от 10 год
39.
Бургаски
24.04.2019 22:30:22
0
12
Въпросът е защо GPGroup прави ремонт на Графа и на Богориди, други фирми няма ли?
38.
Деси
24.04.2019 22:26:04
1
2
Долна работа! Какъв е този платен коментар? Вие не разбирате от строителство и си позволявате да коментирате. Не защитавам никого, но това е смешно
37.
Вальо Голдмана
24.04.2019 19:39:08
0
7
Вий ся кво искате шефа на ГЕПИ груп трябва да си купи още 1 хотелче във БАРСЕЛОНА а трябва мноу пара за злоупотреба там е мноу скъпо
36.
байчо
24.04.2019 12:07:20
1
18
Блестящо ??!! Плочките са от най-евтиния материал и са подредени безобразно ,изпълнението е задоволително ,но в никакъв случай отлично или пък блестящо !!!
35.
байчо
24.04.2019 12:02:01
1
10
Блестящо ??!! Плочките са от най-евтиния материал и са подредени беобразно ,изпълнението е задоволително ,но в никакъв случай отлично или пък блестящо !!!
34.
ха,ха,ха
24.04.2019 11:16:30
0
15
Тя Богориди се направи и по времето на Йоана Костадинова,ама видяхме колко издържа,тъй че не бързайте с хвалбите.Да не стане след 5 години,когато хората ще са забравили за ГЕРБ така както забравиха за НДСВ, да плюете?Партии ръководени като фирма нямат дълъг живот-исторически факт!
33.
*********
24.04.2019 10:48:24
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
32.
Пипи Чорапчето
24.04.2019 10:41:46
0
26
Брей;)
А сега да ви попитам така : коя беше пък фирмата, която прави ремонта на "Тройката" и дали го изпълни качествено?;)
А "Флагман" специално искам да ги питам друго: харесва ли ви падащата "луксозна облицовка" на подземната улица , още повече че пада под носа ви така да се каже - нали в тази сграда се преместихте или поне табела там сте си турили;) Кога ще похвалите строителите за това?;)
31.
Бургазлия
24.04.2019 10:23:30
1
27
Или защо калпавите и евтини ремонти имат отзвук в София, но не и в Бургас.
30.
VUTE
24.04.2019 10:22:13
0
7
Ми,то тъй ще е.Мигар не знайте,че коги мачката я нема,погаците рипат.
29.
Драган
24.04.2019 10:06:59
0
7
В Тополовград, Елхово и Ямбол, това е блястящо да !
28.
Да
24.04.2019 09:32:05
3
15
Ако през годините бяха поддържали отводнителните шахти, а не да ги оставят да се запушат, НЯМАШЕ ДА ИМА НУЖДА ОТ РЕМОНТ, даже щеше да се запази стария бургаски дух и черниците до мавзолея... Но нали селските тарикати в общината трябва да крадът.... а ако поддържаха колко ремонти щяха да се спестят, ама те свикнали като на село....
27.
Бс
24.04.2019 09:22:29
0
24
В Бургас няма нито един качествено завършен проект.Най-много след 2-3 месеца трябва да му се прави отново ремонт.Това важи най-вече за улиците и площадите и за любимия ни мост.Ако има някой,който не е съгласен, без удоволствие ще го разходя,за да го коментираме.Може и снимки да направим, за да диспутираме после публично, в която си поиска медия.
26.
Bingo
24.04.2019 09:11:37
0
27
Заглавието ще го приема като някакъв виц, сигорен съм че човекът изрекъл тези думи е виждал ул. ,,Богориди" само на снимка и то специално направена за случая. Предлагам на този архитект да дойде да се разходи в дъждовно време да види ,,качественото" отводняване и ,,равното" полагане на плочките.
25.
*********
24.04.2019 08:46:49
1
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
*********
24.04.2019 07:20:46
0
35
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
23.
строител
24.04.2019 06:45:53
0
43
А паветата за по 1к на контейнер от Китай ги донесоса последно качество.
22.
stan
24.04.2019 01:10:56
0
50
Имам снимка на локвата на фотинов :) имам и на всичко павирано там ;) леш е !! A иначе за главната вече има мърдащи плочки :) колко да е качествен?
21.
така така
24.04.2019 00:26:47
10
62
Качествен ужас е ремонта!
20.
Куче влачи рейс
24.04.2019 00:12:56
0
70
Верно ли 20 млн пръснаха за ремонт на Богориди? Че тя преди беше по-добре... А с 20 млн щеше да оправят целите Александровска, Богориди и Фердинандова.
19.
Marinero
23.04.2019 23:16:56
2
46
Истикляла в Истанбул е 100 пъти по дълъг и 10 пъти по- качествено изпълнение от Богориди.
18.
Николай
23.04.2019 22:56:54
0
53
Какво му е блестящото вижте какви локви има след дъжд. Стига глупости. Вижте каква локва става след дъжд на прясно павираната "К. Фотинов" където се пресича с "Богориди"
17.
Нана
23.04.2019 22:49:43
0
86
Не знам кое е блестящото, след като по Богориди няма нито едно дърво. Предлагам на архитекта да се разходи при 40 градуса целзий. Сигурно ще намери моркови за сянка.
16.
Хай
23.04.2019 22:46:13
0
44
Блестящо?!? Алоу журналята, не ме разсмивайте. Блестящо от към финанси сигурно имате предвид
15.
*********
23.04.2019 22:12:15
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Вако
23.04.2019 21:24:02
1
26
Тако, а няколкото боядисани капаци каква практика са? За един прЕател питам.
13.
Tako
23.04.2019 21:17:51
32
5
Само прост и неук човек може реве срещу ръждясалите капаци. Нарочно са така, сельо. Световна практика.
12.
строител
23.04.2019 21:14:12
1
41
Толкова блестящо, че мога утре да ви събера и донеса един палет с китайски гранит термолющен от там!Хлопа целия флагман, вземете се разходете. Цената му е доста добра като се поръчат контейнери и доста носи на надценка.
11.
RE-4
23.04.2019 20:41:30
0
16
Заслугата е на Фипо Буланов.
10.
Хаха
23.04.2019 20:37:27
21
61
Абе вие нормални ли сте???? Богориди е дроб. Няма една равна фуга. Тея пръскалки запушени от варовик , тея ръждясали капаци на шахти...
9.
Ачо
23.04.2019 20:36:39
1
43
Ръждясалите шахти по цялата улица са страхотни. Искам да има на повече места такива.
8.
Да ви отговоря ли?
23.04.2019 20:32:24
0
41
Защото не се справиха...
Не блестящо, а никак не се справиха...
7.
Бако
23.04.2019 20:12:11
2
57
Флагман ама вие сериозно ли? Кое и е блестяшото на тази безвкусица дето я сътвориха?
6.
6
23.04.2019 19:59:30
3
72
Hahaha као ревнахме, че няма нито едно дърво поБогориди и сложиха дюзи да хвърлят кална вода от сакциите. Това е качеството на краденето. Цяло чудо е, че няма някоя епидемия от тея малоумни недомислици....
5.
Ха
23.04.2019 19:56:49
44
60
Тея 50 нюанса в сиво на плочките за превъзходно качество ли е според вас. Споко, всичко построено при ГРОБ-аджии се разрушава до 2 години или изпреварвате заради лизането на гробаджийски з@дници.
4.
Да бе да
23.04.2019 19:53:37
1
47
Само изкарайте проекта, с това какво са свършили и ще разберете разликите, колко са откраднали! А за качество да не pi[em, след края на лятото сигурно няма да има нито една статия за лошото качество на ГеПиГруп, заради медийния чадър от вас.!
3.
Защото
23.04.2019 19:34:25
11
30
Турците и Цигани са работливи и майстори работещи много евтино
2.
ММ
23.04.2019 19:29:21
6
12
ЩОТО ТУКА МАЙСТОРИТЕ СА ДРУГИ
1.
Bai
23.04.2019 19:28:19
0
52
Тези паляци по кметства и общини ако ставаха за нещо - нямаше да са там първо и второ - гледката нямаше да е отвратителна и депресираща: всичко в кал,локви,боклуци и кучешки акита!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ангелкова: Туризмът трябва да е национална кауза Ангелкова: Туризмът трябва да е национална кауза

Виждаме манипулации, внушения, за това какво да правим в сектора, заяви министърът

Педофил закла ученичка, защото забременяла от него Педофил закла ученичка, защото забременяла от него

13-годишното момиче излъгало, мислейки си, че така ще се отърве от изверга

Гринго проговори за първи път за развода със Софка Гринго проговори за първи път за развода със Софка

Явно излязлата информация не е просто слух, а отговаря на истината

Протестиращите полицаи от Варна: Не е нормално да работим за 25 стотинки Протестиращите полицаи от Варна: Не е нормално да работим за 25 стотинки

Ако продължават да не ни чуват, ще продължим по градове с регионалните протести, предупредиха те

Рекорд в София: Скъсват се да купуват и продават жилища Рекорд в София: Скъсват се да купуват и продават жилища

За последните три месеца броят на сделките е 7670

Проф. Костантинов: Пробивът в сървърите на НАП е левашки, хващам се на бас, че Кристиян е хакерът Проф. Костантинов: Пробивът в сървърите на НАП е левашки, хващам се на бас, че Кристиян е хакерът

Когато човек като него стане надменен и мисли, че всичко знае, се издънва, коментира математикът

Андреа пак се издъни заради нескопосан фотошоп Андреа пак се издъни заради нескопосан фотошоп

Наскоро блондинката публикува поредната страстна снимка в социалните мрежи, но...

Добряк от Пловдив превръща паркинг в детска площадка Добряк от Пловдив превръща паркинг в детска площадка

Малчуганите вече играят на новата площадка край паркираните автомобили

Велоалеите в Сливен станаха каруцоалеи Велоалеите в Сливен станаха каруцоалеи

Защо никой не ги санкционира циганите, пита възмутен колоездач 

Софтуерен инженер: Уликите срещу хакера Крис са фалшиви, може да бъде натопен и премиерът Софтуерен инженер: Уликите срещу хакера Крис са фалшиви, може да бъде натопен и премиерът

Доказателство ли е, ако създам подобен файл и пиша името на министър-председателя, пита инж. Светлин Наков

Издирват седем души след пороите в Турция Издирват седем души след пороите в Турция

Над 4 000 души са напълно откъснати от света

Италия - новото фискално Ел Дорадо? Италия - новото фискално Ел Дорадо?

За да спре изтичането на мозъци, страната залага на фискалната привлекателност на територията си
 

Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор

Източници от ръководството на Европарламента потвърдиха пред "Зиаре", че Кьовеши остава единственият кандидат на Европарламента за този пост

Десетки загинали и ранени след адска касапница в Турци Десетки загинали и ранени след адска касапница в Турци

До тези кървави цифри се стигна, след като микробус с нелегални мигранти се преобърна в провинция Ван

 

Япония в траур: Десетки жертви в аниме студио! Япония в траур: Десетки жертви в аниме студио!

За палежа е арестуван мъж, който крещял „Умрете!“

Приятел на Клинтън създал педофилски остров на разврата Приятел на Клинтън създал педофилски остров на разврата

Една от жертвите твърди, че обслужвала сина на английската кралица принц Андрю

След 71 години брак! Съпрузи умряха в един и същи ден След 71 години брак! Съпрузи умряха в един и същи ден

94-годишният Хърбърт починал първи, а след 12 часа починала 88-годишната му съпруга

 

Триумф: Атанас Скатов изкачи девети осемхилядник Триумф: Атанас Скатов изкачи девети осемхилядник

Тази сутрин алпинистът от Сливен стъпи на връх Гашербрум 2 

Ето го най-бързия развод в света - 2 часа след сватбата Ето го най-бързия развод в света - 2 часа след сватбата

Причината са публикувани снимки във фейсбук, булката нямала право

Експери алармират: Не носете телефона в джоба си, защото... Експери алармират: Не носете телефона в джоба си, защото... Лекарите отдавна бият тревога и категорично забраняват на мъжете да носят устройството в джоба на панталоните си
Бойко Атанасов Бойко Атанасов Главният прокурор в момента се е отдал на политическата власт Виц на деня Виц на деня Обява:
"Вие обичате сутрин да ви донесат кафе в леглото, но сте сами? Бригада опитни хамали ще ви достави вас и вашето легло до всяко кафене в града"
Виц на деня Виц на деня Мъж тича в районното и вика:
- Стрелях по тъща си, вкарвайте ме в килията!
- Тя умря ли?
- Ако беше умряла, за какво щеше да ми е да се крия тук!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Умните хора не се обиждат, а веднага почват да планират отмъщение.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори