×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Федерална Европа на бюрокрациите не донесе нищо добро на хората


Защо Федерална Европа на бюрокрациите не донесе нищо добро на хората
Федерална Европа като кьорсокак! Дотук стигнахме с политиката на либерализма, мачкането на националната идентичност и стремежа към Съединените европейски щати
09 Април 2019, Вторник, 21:55 ч.
Автор: Александър УРУМОВ*

Вярната посока е връщане към Европейската икономическа общност, със силно минимализиран административен център, с реална конкурентност между отделните икономики и реален национален суверенитет

„Обединена Европа или Европа на нациите“ е въпросът, с който Брюксел прави опит да се форматира целият т.нар. публичен дебат пред евроизборите. Този т.нар. дебат фактически няма да се състои.

Защото ще се води между слепите брюкселски водачи и техните партийни послушковци по места, от една страна, и огромното мнозинство на европейските граждани, което отдавна е глухо за безжизнената, сякаш направена от пластмаса брюкселска фразеология.

Такъв „дебат“ – между слепи и глухи – няма да проработи и жестомимичен превод, той е просто губене на време. Което не е толкова фатално, с оглед на изгубеното историческо време от 5 години – колкото е мандатът на отиващата си Еврокомисия и Европарламент.

Време, през което бе проспана гигантската социална имплозия в Близкия Изток – провокирана от целенасочената агресия на Барак Обама, тази имплозия се превърна в експлозия с библейски размери и доведе до незапомнени емигрантски вълни към Европа.

През цялото това време – от „арабската пролет“ досега – настоящата Европейска комисия дълбокомислено си гледаше брюкселския пъп и сънуваше розови сънища за повишаване на конкурентността на икономиката, понеже емигрантите са свежа работна ръка.

И сякаш нищо не се е случило, току-що събудилите се от сън европейски аристократи спуснаха рамката на „европейския дебат“. За тях няма съмнение, че те продължават да са монополистите на европейската идея и на всеки дебат за европейската идея. По подобен монополистки повод в Библията е написано, че на Мойсеевата позиция са застанали фарисеите и садукеите – бащите на европейската идея биха се ужасили, ако можеха да видят днешните си наследници.

Некоректно е изначалното залагане на разбирането за „Европа на нациите“ в негативния контекст на разделение и противопоставяне.Целта е по този начин брюкселското разбиране за „Обединена Европа“ да бъде освежено и да обезоръжи – пак с нечестен подход – гневът и недоволството на европейските граждани.Този лишен от въображение и креативност, банално безпардонен подход е типичен за брюкселската администрация, така че няма място за изненади.

Ироничното е, че именно Брюксел се опитва да бъде говорител на идеята за Обединена Европа.Иронично е, защото именно тази Европейска комисия в последните 5 години постигна огромни „успехи“ в разединяването на Европейския съюз и отвращаването на хората от всичките им глупави регулации, от високомерието и от двойните им стандарти.

Заедно с надменния авторитарен подход към една наистина стара демокрация, каквато е Великобритания, довел до Брекзит – всичкото това не могат да го постигнат и най-големите външни врагове на ЕС.Освен ирония, в тези факти се съдържа и трагизъм – защото именно Брюксел, най-гръмогласният говорител на „обединена Европа“ е на практика най-големият разрушител на единственото реално европейско обединение, каквото е Европейския съюз.

„Федерална Европа или Европа на отечествата“ – ето това би бил коректно поставеният въпрос в един изначално некоректно форматиран дебат за „бъдещето на Европа“.

Брюкселските разрушители на Европейския съюз първо трябва ясно да признаят, че тяхната фантазия за „Обединена Европа“ се свежда единствено до федерален механизъм като Съединени Европейски Щати /СЕЩ/.

Федерализиране на Европейския съюз и превръщането му в европейска империя с център Брюксел – това е виждането на самозабравилият се брюкселски „нема-лево-нема-десно“ елит. Но тъй като няма куража да каже истината, евробюрокрацията предпочита да ползва любимия си подход – подценяване на интелигентността на европейските граждани.

Нищо, че точно с този си подход доведе Европейския съюз точно до днешното му състояние на безпосочност и полуразпад. До задънена улица, кьорсокак.

И тук идва вторият, също така странно формулиран спор – румънката Кьовеши или французина Бонер да заемат длъжността „главен прокурор на ЕС“. Персонализирането в този спор замъглява по-важната, съдържателната страна.

Обърнете внимание – „главният прокурор на ЕС“ и създадената през 2017 година Европейска прокуратура ще разследват и преследват престъпления с еврофондове. Започват – по план засега – още от догодина.Това звучи прекрасно – кой не иска да бъдат наказани лошите крадци на общото благо?

Всеки иска, нали?

То е също като въпросът „искате ли да е добре, или искате да е зле?“ Е, хайде сега, хубава работа – кой иска да е зле?! Несериозен е този инфантилен подход.

Апропо, кой не иска да бъде спряно насилието срещу жените? И срещу децата? И срещу мъжете? И изобщо – да бъде спряно насилието сега и завинаги?

Всеки иска, подразбира се. Само че не и от „вълшебната пръчица“ на еврокрацията, понеже тя не работи.

А също така се подразбира, че главният прокурор на ЕС ще разследва измамите. Чудесно! Но кой ще разследва всичките законово заложени механизми, които ловко и системно връщат обратно в западноевропейските корпорации голяма част от предвидените за Източна Европа средства от еврофондове.

Как става това връщане ли?

Чрез предварително заложени технологични стандарти, постижими за конкретни западноевропейски мега-корпорации. И също така не толкова мега-корпорации. Но отново западноевропейски. И консултантски фирми, и какви ли не още законови номера.

Тези законови хитрини кой ще ги разследва? Никой, нали?

Защо тогава се вдига такъв шум около „избора на главен прокурор на ЕС“, какъв е дългосрочният замисъл и защо е цялата тази шумотевица? Дългосрочният замисъл на самозабравилия се брюкселски псевдо-елит е изграждането на федерална, наднационална „независима“ служба, на която постепенно да се добавят нови и нови властови функции.

Нищо повече от безразборно изземване на национален суверенитет и прехвърлянето му от националните държави към брюкселския административен център-метрополия.

Така че въпросът не е персонален и не е дали румънката Кьовеши – поредното розово захарче, подхвърляно на европейската публика – или французинът Бонер да стане главен прокурор. Въпросът е защо изобщо „главен прокурор на ЕС“? Е, отговорихме си.

Въпросът е също така докога ще трае неутолимият апетит на Брюксел за още и още власт и източване на национален суверенитет продължава да руши институциите в страните-членки на ЕС?

Вероятно – докато бъде спрян. Защото на всичко отгоре, тази патологична лакомия не прави по-ефективни европейските институции. Напротив! Това е разпиляване на суверенитет, злоупотреба с власт и с отговорност.

Федерална Европа като кьорсокак. Дотук стигнахме. Дано продължим във вярната посока след 26 май. Защото Федерална Европа на бюрокрациите не е донесла и няма да донесе нищо добро на хората.

И защото вярната посока е връщане към Европейската икономическа общност, със силно минимализиран административен център, с реална конкурентност между отделните икономики и реален национален суверенитет.

С две думи, Европа на отечествата.

*Александър Урумов е български писател, драматург, публицист. Коментарът му е от фейсбук, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
За последно във Флагман
10.04.2019 14:40:42
0
1
Много грозна и подвеждаща пропагадна статия. Няма ли редактори, които преглеждат "новините"?

За последен път отварям този популистки сайт.
12.
оффф...
10.04.2019 12:30:57
0
4
"Съединението прави силата"... ама май само на 3ти МАРТ и 6ти Септември.

Хайде да се разделяме, ограничаваме, да вдигаме граници, да отказваме помощ, да се изолираме като до преди 30 години, да станем отново малки, игнорирани и забравени.

Добре че националистите и "консерваторите" като Александър Узунов са малцинство, че иначе ще станем арабска държава

ФЛАГМАН, вие до кога ще насаждате тази консервативна ПРОПАГАНДА?
11.
Точно!
10.04.2019 10:59:45
3
2
Много добре и ТОЧНО е написана статията! Браво! Все още има мислещи, разумни хора! Отворете шороко очи и вижте реалността! Страната ни НИКОГА не е била толкова зле! Моделът е ГРЕШЕН !!!
10.
Marinero
10.04.2019 10:53:21
3
3
Тръмпанарите и Путинарите да се разберът кой ще поеме отговорност за написването тази статия.
9.
мирише на руска интервенция
10.04.2019 09:00:12
1
3
На този автор Александър Урумов (ако това не е съчинено име) всичките му статии са насочени рязко срещу Европейския съюз.

По - явна пропаганда няма (била тя руска, американса или китайска - въпреки че всеки с две капки мозък в главата се досеща, че е първото).
8.
300
10.04.2019 08:30:12
1
3
Платено.
7.
Smith
10.04.2019 08:02:58
6
6
Тежка форма на руслямизъм, съчетано с рубладжийство. Това е причината за идхождането на този пасквил. А иначе за "европа на отечествата" плямпат и лъжепатреотите, ама когато германци и франсета решиха да покажат какво означава такава политика с пакета Макрон, точно лъжепатреотите заквичаха най-гороломно. Ся последно каква Европа искат рубладжийските ни патриоти - такаво, в която всеки си гледа личния интерес, или обединена, с по-слабо влияние на корумпетата от източния блок? Най ми се стлува, че искат да ни върнат отново под миризливия рукки ботуш, затова надъхват електората срещу невидимия външен враг, да не разбере, че истинските крадци са те.
6.
Петър
10.04.2019 07:32:14
1
4
Естественото продължение на свободното движение на стоки и хора, е ограничаването на "политическите пречки", или Федерация!
Другия вариант е Империя! Повече ли ви допада?
Третият вариант е Национални Държави, и непрестанни войни! Прочетете си отново Историята на Европа! Нима искате войни предизвикани от фанатици!?
Има и "хибриден вариант", на който му сърбахме попарата, и който действа на места в момента! Но, там е плачевно.
Европа е била обединена преди много време, и в различни географски граници! Тогава не е имало национални държави!
5.
Петър
10.04.2019 06:57:18
2
4
Обединена Европа не е мечта на бюрократите в Брюксел!
Разединена Европа, Европа с Национални Държави, и граници между тях означава ... прочетете си Историята, вижте безумните войни и противоборства, които противоборства в момента са в Парламента, а не на бойното поле, където измират за какво? За да има слаби Държави подчинени на силния на момента? Колко бяха силните на момента, и колко издържаха, като такива?! Какво допринесе тази сила, и какви последствия допринесаха слабостите им?!
3-ти, а ти чуваш ли Европа, когато ти говори?! Не. И, докато е така, не обвинявай другите за твоите проблеми! Те си имат своите, но не ти ги натякват всеки ден!
Европа има един проблем, и той е разединението и!
За кои Национални Държави на Континента Европа говорим?
За тези от преди 500, 250, 100 години?!
Или за тези след 50, 100 години?!
4.
Дернев
10.04.2019 06:26:53
2
2
"..безразборно изземване на национален суверенитет и прехвърлянето му от националните държави към брюкселския административен център-метрополия." Това е проблема на националните управници. Някой иска да им наложи ограничения на апетита и да ги вкара в правила. За това СЕЩ им се виждат като кошмар. Бягството от силна Европа, каквато тя може да бъде само и единствено като съюз от две ако държави- СЕЩ и Русия, е борба за запазване на статуквото в насционалните държави, от които нашето е най-алчно и духовно ограничено. Това е зад което писанията ба този автор застава и защитава.
3.
ewro
10.04.2019 03:09:10
3
6
Европа ни чува?
Въобще на европейците не им пука за нас- чуват ни, когато имат изгода...
Лого, което е лишено от смисъл и съдържание!
2.
Sapun Rom
09.04.2019 23:54:40
2
17
Огговора е прост от 2007 г ГЕРБ краде европарите затуй няма нищо
1.
Стефчу
09.04.2019 23:21:12
12
17
Авторът очевидно никога не е живял в Европа. Иначе нямаше да изсипе толкова много простотии на едно място.
Препоръчвам му преди логореята да изкара минимум година в бяла държава: Германия, Холандия, Австрия. Ама да работи, да се издържа и да участва в социалния живот.
Да видим дали след това ще дефекира отново по съветски...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори