×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо Федерална Европа на бюрокрациите не донесе нищо добро на хората


Защо Федерална Европа на бюрокрациите не донесе нищо добро на хората
Федерална Европа като кьорсокак! Дотук стигнахме с политиката на либерализма, мачкането на националната идентичност и стремежа към Съединените европейски щати
09 Април 2019, Вторник, 21:55 ч.
Автор: Александър УРУМОВ*

Вярната посока е връщане към Европейската икономическа общност, със силно минимализиран административен център, с реална конкурентност между отделните икономики и реален национален суверенитет

„Обединена Европа или Европа на нациите“ е въпросът, с който Брюксел прави опит да се форматира целият т.нар. публичен дебат пред евроизборите. Този т.нар. дебат фактически няма да се състои.

Защото ще се води между слепите брюкселски водачи и техните партийни послушковци по места, от една страна, и огромното мнозинство на европейските граждани, което отдавна е глухо за безжизнената, сякаш направена от пластмаса брюкселска фразеология.

Такъв „дебат“ – между слепи и глухи – няма да проработи и жестомимичен превод, той е просто губене на време. Което не е толкова фатално, с оглед на изгубеното историческо време от 5 години – колкото е мандатът на отиващата си Еврокомисия и Европарламент.

Време, през което бе проспана гигантската социална имплозия в Близкия Изток – провокирана от целенасочената агресия на Барак Обама, тази имплозия се превърна в експлозия с библейски размери и доведе до незапомнени емигрантски вълни към Европа.

През цялото това време – от „арабската пролет“ досега – настоящата Европейска комисия дълбокомислено си гледаше брюкселския пъп и сънуваше розови сънища за повишаване на конкурентността на икономиката, понеже емигрантите са свежа работна ръка.

И сякаш нищо не се е случило, току-що събудилите се от сън европейски аристократи спуснаха рамката на „европейския дебат“. За тях няма съмнение, че те продължават да са монополистите на европейската идея и на всеки дебат за европейската идея. По подобен монополистки повод в Библията е написано, че на Мойсеевата позиция са застанали фарисеите и садукеите – бащите на европейската идея биха се ужасили, ако можеха да видят днешните си наследници.

Некоректно е изначалното залагане на разбирането за „Европа на нациите“ в негативния контекст на разделение и противопоставяне.Целта е по този начин брюкселското разбиране за „Обединена Европа“ да бъде освежено и да обезоръжи – пак с нечестен подход – гневът и недоволството на европейските граждани.Този лишен от въображение и креативност, банално безпардонен подход е типичен за брюкселската администрация, така че няма място за изненади.

Ироничното е, че именно Брюксел се опитва да бъде говорител на идеята за Обединена Европа.Иронично е, защото именно тази Европейска комисия в последните 5 години постигна огромни „успехи“ в разединяването на Европейския съюз и отвращаването на хората от всичките им глупави регулации, от високомерието и от двойните им стандарти.

Заедно с надменния авторитарен подход към една наистина стара демокрация, каквато е Великобритания, довел до Брекзит – всичкото това не могат да го постигнат и най-големите външни врагове на ЕС.Освен ирония, в тези факти се съдържа и трагизъм – защото именно Брюксел, най-гръмогласният говорител на „обединена Европа“ е на практика най-големият разрушител на единственото реално европейско обединение, каквото е Европейския съюз.

„Федерална Европа или Европа на отечествата“ – ето това би бил коректно поставеният въпрос в един изначално некоректно форматиран дебат за „бъдещето на Европа“.

Брюкселските разрушители на Европейския съюз първо трябва ясно да признаят, че тяхната фантазия за „Обединена Европа“ се свежда единствено до федерален механизъм като Съединени Европейски Щати /СЕЩ/.

Федерализиране на Европейския съюз и превръщането му в европейска империя с център Брюксел – това е виждането на самозабравилият се брюкселски „нема-лево-нема-десно“ елит. Но тъй като няма куража да каже истината, евробюрокрацията предпочита да ползва любимия си подход – подценяване на интелигентността на европейските граждани.

Нищо, че точно с този си подход доведе Европейския съюз точно до днешното му състояние на безпосочност и полуразпад. До задънена улица, кьорсокак.

И тук идва вторият, също така странно формулиран спор – румънката Кьовеши или французина Бонер да заемат длъжността „главен прокурор на ЕС“. Персонализирането в този спор замъглява по-важната, съдържателната страна.

Обърнете внимание – „главният прокурор на ЕС“ и създадената през 2017 година Европейска прокуратура ще разследват и преследват престъпления с еврофондове. Започват – по план засега – още от догодина.Това звучи прекрасно – кой не иска да бъдат наказани лошите крадци на общото благо?

Всеки иска, нали?

То е също като въпросът „искате ли да е добре, или искате да е зле?“ Е, хайде сега, хубава работа – кой иска да е зле?! Несериозен е този инфантилен подход.

Апропо, кой не иска да бъде спряно насилието срещу жените? И срещу децата? И срещу мъжете? И изобщо – да бъде спряно насилието сега и завинаги?

Всеки иска, подразбира се. Само че не и от „вълшебната пръчица“ на еврокрацията, понеже тя не работи.

А също така се подразбира, че главният прокурор на ЕС ще разследва измамите. Чудесно! Но кой ще разследва всичките законово заложени механизми, които ловко и системно връщат обратно в западноевропейските корпорации голяма част от предвидените за Източна Европа средства от еврофондове.

Как става това връщане ли?

Чрез предварително заложени технологични стандарти, постижими за конкретни западноевропейски мега-корпорации. И също така не толкова мега-корпорации. Но отново западноевропейски. И консултантски фирми, и какви ли не още законови номера.

Тези законови хитрини кой ще ги разследва? Никой, нали?

Защо тогава се вдига такъв шум около „избора на главен прокурор на ЕС“, какъв е дългосрочният замисъл и защо е цялата тази шумотевица? Дългосрочният замисъл на самозабравилия се брюкселски псевдо-елит е изграждането на федерална, наднационална „независима“ служба, на която постепенно да се добавят нови и нови властови функции.

Нищо повече от безразборно изземване на национален суверенитет и прехвърлянето му от националните държави към брюкселския административен център-метрополия.

Така че въпросът не е персонален и не е дали румънката Кьовеши – поредното розово захарче, подхвърляно на европейската публика – или французинът Бонер да стане главен прокурор. Въпросът е защо изобщо „главен прокурор на ЕС“? Е, отговорихме си.

Въпросът е също така докога ще трае неутолимият апетит на Брюксел за още и още власт и източване на национален суверенитет продължава да руши институциите в страните-членки на ЕС?

Вероятно – докато бъде спрян. Защото на всичко отгоре, тази патологична лакомия не прави по-ефективни европейските институции. Напротив! Това е разпиляване на суверенитет, злоупотреба с власт и с отговорност.

Федерална Европа като кьорсокак. Дотук стигнахме. Дано продължим във вярната посока след 26 май. Защото Федерална Европа на бюрокрациите не е донесла и няма да донесе нищо добро на хората.

И защото вярната посока е връщане към Европейската икономическа общност, със силно минимализиран административен център, с реална конкурентност между отделните икономики и реален национален суверенитет.

С две думи, Европа на отечествата.

*Александър Урумов е български писател, драматург, публицист. Коментарът му е от фейсбук, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
За последно във Флагман
10.04.2019 14:40:42
0
1
Много грозна и подвеждаща пропагадна статия. Няма ли редактори, които преглеждат "новините"?

За последен път отварям този популистки сайт.
12.
оффф...
10.04.2019 12:30:57
0
4
"Съединението прави силата"... ама май само на 3ти МАРТ и 6ти Септември.

Хайде да се разделяме, ограничаваме, да вдигаме граници, да отказваме помощ, да се изолираме като до преди 30 години, да станем отново малки, игнорирани и забравени.

Добре че националистите и "консерваторите" като Александър Узунов са малцинство, че иначе ще станем арабска държава

ФЛАГМАН, вие до кога ще насаждате тази консервативна ПРОПАГАНДА?
11.
Точно!
10.04.2019 10:59:45
3
2
Много добре и ТОЧНО е написана статията! Браво! Все още има мислещи, разумни хора! Отворете шороко очи и вижте реалността! Страната ни НИКОГА не е била толкова зле! Моделът е ГРЕШЕН !!!
10.
Marinero
10.04.2019 10:53:21
3
3
Тръмпанарите и Путинарите да се разберът кой ще поеме отговорност за написването тази статия.
9.
мирише на руска интервенция
10.04.2019 09:00:12
1
3
На този автор Александър Урумов (ако това не е съчинено име) всичките му статии са насочени рязко срещу Европейския съюз.

По - явна пропаганда няма (била тя руска, американса или китайска - въпреки че всеки с две капки мозък в главата се досеща, че е първото).
8.
300
10.04.2019 08:30:12
1
3
Платено.
7.
Smith
10.04.2019 08:02:58
6
6
Тежка форма на руслямизъм, съчетано с рубладжийство. Това е причината за идхождането на този пасквил. А иначе за "европа на отечествата" плямпат и лъжепатреотите, ама когато германци и франсета решиха да покажат какво означава такава политика с пакета Макрон, точно лъжепатреотите заквичаха най-гороломно. Ся последно каква Европа искат рубладжийските ни патриоти - такаво, в която всеки си гледа личния интерес, или обединена, с по-слабо влияние на корумпетата от източния блок? Най ми се стлува, че искат да ни върнат отново под миризливия рукки ботуш, затова надъхват електората срещу невидимия външен враг, да не разбере, че истинските крадци са те.
6.
Петър
10.04.2019 07:32:14
1
4
Естественото продължение на свободното движение на стоки и хора, е ограничаването на "политическите пречки", или Федерация!
Другия вариант е Империя! Повече ли ви допада?
Третият вариант е Национални Държави, и непрестанни войни! Прочетете си отново Историята на Европа! Нима искате войни предизвикани от фанатици!?
Има и "хибриден вариант", на който му сърбахме попарата, и който действа на места в момента! Но, там е плачевно.
Европа е била обединена преди много време, и в различни географски граници! Тогава не е имало национални държави!
5.
Петър
10.04.2019 06:57:18
2
4
Обединена Европа не е мечта на бюрократите в Брюксел!
Разединена Европа, Европа с Национални Държави, и граници между тях означава ... прочетете си Историята, вижте безумните войни и противоборства, които противоборства в момента са в Парламента, а не на бойното поле, където измират за какво? За да има слаби Държави подчинени на силния на момента? Колко бяха силните на момента, и колко издържаха, като такива?! Какво допринесе тази сила, и какви последствия допринесаха слабостите им?!
3-ти, а ти чуваш ли Европа, когато ти говори?! Не. И, докато е така, не обвинявай другите за твоите проблеми! Те си имат своите, но не ти ги натякват всеки ден!
Европа има един проблем, и той е разединението и!
За кои Национални Държави на Континента Европа говорим?
За тези от преди 500, 250, 100 години?!
Или за тези след 50, 100 години?!
4.
Дернев
10.04.2019 06:26:53
2
2
"..безразборно изземване на национален суверенитет и прехвърлянето му от националните държави към брюкселския административен център-метрополия." Това е проблема на националните управници. Някой иска да им наложи ограничения на апетита и да ги вкара в правила. За това СЕЩ им се виждат като кошмар. Бягството от силна Европа, каквато тя може да бъде само и единствено като съюз от две ако държави- СЕЩ и Русия, е борба за запазване на статуквото в насционалните държави, от които нашето е най-алчно и духовно ограничено. Това е зад което писанията ба този автор застава и защитава.
3.
ewro
10.04.2019 03:09:10
3
6
Европа ни чува?
Въобще на европейците не им пука за нас- чуват ни, когато имат изгода...
Лого, което е лишено от смисъл и съдържание!
2.
Sapun Rom
09.04.2019 23:54:40
2
17
Огговора е прост от 2007 г ГЕРБ краде европарите затуй няма нищо
1.
Стефчу
09.04.2019 23:21:12
12
17
Авторът очевидно никога не е живял в Европа. Иначе нямаше да изсипе толкова много простотии на едно място.
Препоръчвам му преди логореята да изкара минимум година в бяла държава: Германия, Холандия, Австрия. Ама да работи, да се издържа и да участва в социалния живот.
Да видим дали след това ще дефекира отново по съветски...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Само във Флагман.бг: Досието на Недялко от ж.к."Меден рудник" - от гонка с ченгетата и автомеле до арест заради дрога Само във Флагман.бг: Досието на Недялко от ж.к."Меден рудник" - от гонка с ченгетата и автомеле до арест заради дрога

Дали Недялко ще проговори и ще посочи кой е поръчителят на палежа срещу "Джи пи груп", този, който има пряк интерес фирмата да търпи загуби и изпуска срокове - ще стане известно съвсем скоро

Валери Симеонов посочи каква е разликата между НФСБ и другите партии Валери Симеонов посочи каква е разликата между НФСБ и другите партии

В политиката сме не да вземаме, а да даваме - изградили сме 14 паметника и голям храм, подчерта Валери Симеонов

Ето така се става известен! Семейство тип кифли от Пловдив: Ние сме големи гъзари, снимахме се с Флавио Бриаторе в Монако Ето така се става известен! Семейство тип кифли от Пловдив: Ние сме големи гъзари, снимахме се с Флавио Бриаторе в Монако

Нина и Боби като че ли на сериозно са се взели за големи знаменитости и твърдо са решили да поддържат да градят бляскав имидж, споделяйки с обществото подробности около цветния си и богат лайфстайл

Арестуван е съучастник на Пойзъна за палежа срещу „Джи пи груп”. Дали е посредник на поръчителя? Арестуван е съучастник на Пойзъна за палежа срещу „Джи пи груп”. Дали е посредник на поръчителя?

Задържан е 36-годишният Недялко Н., момичето на пейката е приятелката му Славена

Дъщерята на Хачо Бояджиев се омъжва за рапър Дъщерята на Хачо Бояджиев се омъжва за рапър

Мария-Луиза е дете от втория брак на Хачо Бояджиев - с актрисата Елена Маркова

Джино Бианкалана на розови хапчета от половин година Джино Бианкалана на розови хапчета от половин година

Психиката на тв звездата била силно разклатена след смъртта на баща му през май миналата година

Извънредно! Спецполицаи с бронежилетки отцепиха района около блок 96 в ж.к.Меден рудник Извънредно! Спецполицаи с бронежилетки отцепиха района около блок 96 в ж.к.Меден рудник

Тече претърсване в апартамент на последния етаж на бл.96, вход 3

Излива ли се бетон на плажа в Ахтопол Излива ли се бетон на плажа в Ахтопол

Проверяващите установиха, че концесионерът на плажната ивица - фирма „Л- Петрол Инвестмънт“ ООД – София, е положил бетонови основи и е започнал частично изграждане на метална конструкция за преместваем обект

Партията номинирала Евгения Банева за евродепутат оттегли подкрепата си, обяви я измамница Партията номинирала Евгения Банева за евродепутат оттегли подкрепата си, обяви я измамница

Семейство Баневи май наистина се оказаха комбинатори и измамници, каза лидерът Георги Георгиев

Съдбата на Местан ясна до дни, експертиза ще каже дали е виновен Съдбата на Местан ясна до дни, експертиза ще каже дали е виновен

Автомобилите на Лютви Местан и семейство от Кирковско се сблъскаха, а при произшествието загина 6-месечно бебе

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

Легендарни остават битките му по трасетата във Формула 1 с британеца Джеймс Хънт

Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei! Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei!

Интернет гигантът е поредната американска ИТ компания, която ограничава връзките си с Huawei заради забраната на Тръмп

Тръмп: Война ще значи "краят на Иран" Тръмп: Война ще значи "краят на Иран"

Американският президент написа това в Туитър, в интервю обаче обясни друго. Ще последва ли отговор

Мистерия: Извънземни затварят хора в буркани със зелена течност Мистерия: Извънземни затварят хора в буркани със зелена течност

Американец се избавил от диабета след отвличане

За какво харчи парите си средностатистическият американец? За какво харчи парите си средностатистическият американец?

Πocлeднoтo изcлeдвaнe нa Бюpoтo пo тpyдoвa cтaтиcтиĸa в cтpaнaтa, пyблиĸyвaнo пpeз aпpил, пoĸaзвa ĸaĸ eднo cpeднocтaтиcтичecĸo дoмaĸинcтвo тaм paзпpeдeля бюджeтa cи

Mилиoнep: Mлaдитe днec нe пpaвят нaй-вaжнoтo, зa дa зaбoгaтeят Mилиoнep: Mлaдитe днec нe пpaвят нaй-вaжнoтo, зa дa зaбoгaтeят

B мaтepиaл зa СNВС тoй пocoчвa, чe cпopeд пocлeдни coциoлoгичecĸи пpoyчвaния caмo 37 пpoцeнтa oт млaдитe aмepиĸaнци нa възpacт пoд 35 г. ca пpитeжaвaли aĸции - в cpaвнeниe c 61 пpoцeнтa oт тeзи нaд 35-гoдишнa възpacт

4 знака, че трябва да напуснем работата си 4 знака, че трябва да напуснем работата си

Πлaтфopмaтa Реаkоn e изcлeдвaлa cвoятa бaзa дaнни c oтгoвopи нa нaд 34 милиoнa cлyжитeли, зa дa ce oпитa дa пpeдcĸaжe ĸoгa дaдeн чoвeĸ e вepoятнo дa нaпycнe, възocнoвa нa oтгoвopитe, ĸoитo дaвaт

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Спортна зала, с обход, без филхармония не върви Виц на деня Виц на деня Срещат се двама наркомани:
- Христос воскресе!
- А, стига бе! Кога?!
- Не знам точно, мама сутринта ми каза.
Виц на деня Виц на деня Граничен полицай се обажда на дежурния:
- Ало, шефе, намерихме 170 кг кокаин.
- 120?
- 90, да!
- Не те чувам добре, прекъсваш! 50 ли каза?
- Да 30!
- Е за празни чували какво ме занимаваш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какви капки да си капна в очите, за да не виждам идиоти?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори