×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският апелативен съд е на челните места в България по бързина и ефективност


Бургаският апелативен съд е на челните места в България по бързина и ефективност
Председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова даде отчет за дейността през 2018 г.
05 Април 2019, Петък, 20:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това ясно показва, че в институцията има добра организация и се работи изключително бързо и прецизно

Съдилищата от Апелативен район-Бургас предоставят на гражданите качествено правосъдие в разумни срокове. Това обяви председателят на Апелативен съд-Бургас - съдия Деница Вълкова. Вълкова направи кратка презентация за основни резултати и акценти от работата на Апелативния съд,  окръжните и районни съдебни звена за миналата 2018 г.

„Отчитаме незначително намаление на постъпилите дела, като по показателя срочност успяваме да отчетем устойчивост и изключително добър резултат на челните места в страната“, каза съдия Вълкова. Тя поясни, че на практика част от съдиите са приключили по-малко на брой дела спрямо м.г., но са отделили повече време за решаването им. „Това е така, не само заради честите случаи на некачествено законодателство, на неясни редакции на законови разпоредби, приети текущо, но и поради констатирана свръхдинамика в законодателството и безпрецедентна тълкувателна конкуренция в дейността на Върховния касационен съд и Народното събрание“, допълни Вълкова. 

В тримесечен срок са свършени 96% от всички дела на Апелативен съд-Бургас и по този изключително важен показател се прави категоричен извод за устойчивост на постигнатата бързина в работата на съда. Тя се дължи на създадената добра организация по предварителна подготовка, проучване, насрочване и срочното решаване на делата. 

По традиция председателят на Бургаския апелативен съд посочи още, че България е една от страните-членки на ЕС, на които отнема най-малко време за решаването на граждански, търговски, административни и други дела. 

Почти 90 % от въззивните наказателни дела са приключили в тримесечен срок, стана ясно още от презентацията на Деница Вълкова. При другите забавянето се дължи на посочените обективни затруднения, както и на претоварените графици на софийските защитници. „Все по-често настояваме да се използва възможността, която ни дава НПК за разпит чрез видеоконференция или телефонна конференция“, обясни административният ръководител на АС – Бургас. 

Съдия Вълкова добави, че занапред Бургаският апелативен съд вече ще има свой представител магистрат в Мрежата за международно сътрудничество по наказателни дела - заместник председателят и ръководител на наказателно отделение – съдия Пламен Синков, а от целия апелативен район ще са още съдия Георги Иванов от РС-Бургас, съдия Мартин Данчев - заместник-председател на ОС-Сливен и съдия Светлин Иванов от ОС-Бургас. „Това е особено важно за апелативен район като нашия, в който делата с международен елемент и със страни чужди граждани не са изключение“, подчерта съдия Вълкова.

По думите й качеството на работа в наказателно отделение на съда трайно се увеличава. Първият показател за това е, че намалява броят на оспорените пред ВКС актове на Апелативен съд – Бургас в съотношението постановени въззивни решения и присъди – обжалвани или протестирани въззивни решения. Проследени процентите в това съотношение намаляват всяка от последните три години: 74% -2016, 65%- 2017г. и 62% -2018г. Вторият показател е по колко върнатите от ВКС дела съдебните актове са оставени в сила. От цифрите е видно, че с всяка година намалява процентът на отменените и изменени актове и се увеличавва този на оставените в сила, които са повече от две трети от всички проверени дела от ВКС.

Бургаският апелативен съд заема челно място сред останалите апелативни съдилища по резултатите от решените граждански и търговски дела - 98 % от гражданските са решени в тримесечен срок, а частните граждански - 100 % са приключили в едномесечен срок.

По показателя срочност съдиите от търговско отделение на Апелативен съд – Бургас и през 2018 г. са постигнали отличен резултат въпреки усложненията по делата и увеличения обем приложения - 99 на сто от всички търговски дела са приключили в тримесечен срок.

Отчетените резултати установяват, че всички съдилища в апелативния район отговарят адекватно на очакванията за качествено и ефективно правосъдие в разумен срок, за което председателят  на Апелативен съд – Бургас изказа на съдиите и съдебните служители искрена благодарност.


В категории: Темида


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
чичко Паричко
08.04.2019 21:26:29
0
0
Абе Деничке, разведе ли се още веднъж. Нали обеща.
7.
кога
06.04.2019 05:47:06
1
4
Кога ще осъдят нефтозавода за убиствата на хиляди хора
6.
6.
05.04.2019 22:54:29
0
4
Лесните пари лесно си заминават , лесните пари не носят щастие ,а само нещастия.
5.
Тро
05.04.2019 22:36:12
1
5
Повече дела=повече китни, как няма да бързат
4.
ДО 2.
05.04.2019 21:52:16
0
6
Сигурно на конкурсите не са се явявали прависти от СУ.
3.
3.
05.04.2019 21:43:02
1
3
То във ВСС има дипломирани от БСУ какво остава за обикновените съдилища.КОЙТО Е ЗАВЪРШИЛ ВЪВ СУ или ВТУ няма да се навре в Бургаски съд.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ВЪВ СУ препОдават и във ВТУ.
2.
koza mostra
05.04.2019 21:16:24
2
6
AЙТОШКА рода и подчинените им СЛИВЕНСКИ кадри с менте дипломи от НБУ ,БСУ командват в Бургаските правораздавателни органи липсват истински юристи завършили ПРАВО в СУ
1.
Добревм
05.04.2019 20:52:21
2
16
А как е бургаската прокуратура и заловеният с подкуп бивш зам окръжен Ангел Георгиев, който оставиха да “работи” като редови прокурор.???
Корупцията там се толерира здраво
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори