×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Първите космонавти на Европа идват  у нас за 40 г. от героичния полет на българина Георги Иванов


Първите космонавти на Европа идват  у нас за 40 г. от героичния полет на българина Георги Иванов
България ще посрещне Виктор Савиних, Павел Виноградов, Владимир Ремек, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш и Иван Бела
26 Март 2019, Вторник, 07:08 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ Снимки: Флагман

Президентът ще връчи орден „Стара планина” на първия ни космонавт

 

От 10 до 13 април под патронажа на президента на Р България Румен Радев и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов като председател на Инициативния и Организационен комитети,  ще се проведат серия от официални събития с международно участие, с които ще отбележим 40 години от първия български космически полет и ще отдадем почит на първия български космонавт ген.лейтенант Георги Иванов.

В БАН ще бъде организирана изложба, ще се валидира пощенска марка, предвидени са научна сесии, пресконференции, пътуване на делегацията до родния град на Георги Иванов – Ловеч.


Екипажът на кораба – командир Николай Рукавишников и бординженер българинът Георги Иванов

С тържествена вечер в Руския културно-информационен център в столицата ще бъде честван 12 април, Международният ден на авиацията и космонавтиката. Очаква се президентът Румен Радев да удостои космонавта Георги Иванов с най-високото отличие от наградната система на Р България – орден „Стара планина”. Героят от международната програма „Интеркосмос” вече е бил награждаван с ордена през 2004 г., но с неговата Първа степен, с мечове.

 Предвидено е  тържествено събрание в големия салон на Централния военен клуб в столицата, съобщиха за Флагман от Организационния комитет.

„Това е сериозен повод да си спомним за плеядата гениални български учени и специалисти, които разработиха космически прибори и системи за осъществяването на повече от 25 научни изследвания и експерименти в космоса. Полетът стана възможен благодарение на уникалната международна космическа програма „Интеркосмос”,която даде  мощен тласък в развитието на родната космическа наука и техника”, каза в ексклузивно интервю за Флагман ген.лейтенант Георги Иванов. Интервюто очаквайте след малко.

Космонавтите, които ще вземат участие в тридневните събития, са от Русия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия.

От Русия пристигат  Виктор Савиних, Павел Виноградов и Татяна Егорова.

 Виктор Савиних е роден през 1940 г., летял е три пъти в космоса. Първият е през  1981 г. със Союз Т-4,  в основна експедиция до орбитална станция Салют-6, продължителност на полета 74 денонощия, 17 часа и 37 минути. През  1985 г. лети със Союз Т-13 до орбитална станция Салют-7, която е без екипаж и поради повреда в нея, е загубена връзката. На практика Салют-7 е неуправляемо, свободно падащо тяло с тегло 20 тона, за което се предвижда през декември 1985 г. да се стовари на Земята върху място, което не може да се изчисли предварително. Задачата на мисията е да се скачи със станцията и да се направят необходимите ремонти. Командир на екипажа е Владимир Джанибеков, а бординженер е Виктор Савиних. Наречени са доброволни смъртници. Скачването е ръчно, станцията успешно е ремонтирана и е приета новата й експедиция. Полетът е от 6 юни до 21 ноември 1985 г. Савиних остава на борда 168 денонощия 3 часа 51 минути и 8 секунди. Третият му полет е през 1988 г. със Союз ТМ-5, до станция „Мир” като борд инженер на екипажа. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г. и е част от програмата Интеркосмос. С нея се осъществява вторият полет на българин в космоса. Савиних е бординженер, командир на полета е Анатолий Соловьов, космонавт-изследовател е българинът Александър Александров. Продължителността е 9 денонощия 20 часа и 10 минути.


Спускаемият апарат на космическия кораб „Союз-33“
се пази в Музея на авиацията в ПловдивПавел Виноградов е роден през 1953 г.,  летял е 3 пъти, най-възрастният космонавт на планетата, работещ в открития космос, посрещнал 60-тата си годишнина на космическа станция. Виноградов е дубльор за полета с кораба „Союз ТМ-22“, който излита в космоса на 3 септември 1995 г. След това се готви за полет със „Союз ТМ-24“, но целият екипаж е заменен заради проблеми със сърцето на командира на полета Манаков. Лети на кораба „Союз ТМ-26“ през 1997 г. до космическа станция „Мир. Връща се на Земята на 19 февруари 1998 г. По време на 197-дневния си престой Виноградов и командирът му Анатолий Соловьов извършват 5 космически разходки, прекарвайки в открития космос общо 25 часа и 16 мин.  Член е на Експедиция 13 до Международната космическа станция, която лети с кораба „Союз ТМА-8“, и се връща на Земята на 28 септември 2006 г.


Скафандърът на Георги Иванов от „Союз 33”

Татяна Егорова, вдовица на първия в света лекар-космонавт и голям приятел на България Борис Егоров, роден през 1934 г. и починал през 1994 г. Егоров е избран за член на екипажа на полет Восход 1. Астероидът 8450 Егоров е кръстен в негова чест.

От международната космическа програма „Интеркосмос” пристигат на 10 април Владимир Ремек от Чехия, Мирослав Хермашевски от Полша, Берталан Фаркаш от Унгария и Иван Бела от Словакия.

Владимир Ремек е роден през 1948 г., първият чех в космоса.  Лети на борда на „Союз 28“ от 2 до 10 март 1978 г.

Мирослав Хермашевски е роден през 1941 г.,  първият поляк в космоса. Летял е с кораба „Союз 30“, прекарва 8 дни на борда на космическа станция „Салют“ и прави експерименти в областта на геонауките, фотографира земната повърхност. 

Берталан Фаркаш е роден през 1949 г., летял е два пъти в Космоса - през 1980 г., на борда на "Союз 36", като извършва в орбита експерименти в областта на материалознанието,  след извършени 124 обиколки на Земята, Фаркаш се връща на Земята на борда на "Союз 35".

Иван Бела е първият словашки космонавт, роден е през 1964 г. През  1999 г. извършва полет до орбиталната станция "Мир"с космически кораб „Союз ТМ-29“, проведени са планирани експерименти за определяне на невро-ендокринни и други физически функции на космонавтите при различни видове натоварвания с цел изясняване стресогенното действие на микрогравитацията върху човешкия организъм , продължителността на полета е 7 денонощия 21 часа 56 минути и 29 секунди.

Ген-лейтенант Георги Иванов е героят, в чиято чест са организирани мероприятията. Той е първият български космонавт, роден в Ловеч на 2 юни 1940 г. Родната му къща е в кв.Вароша.

 На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време, по програма „Интеркосмос” Георги Иванов е изстрелян в орбита около Земята с космическият кораб „Союз-33“. Командир на двучленния екипаж е Николай Рукавишников. Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. На 3 км от нея става ясно, че се движат със скорост, която е по-висока от предвидената, затова системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Знае се, че Николай Рукавишников получава припадък от психическото напрежение (В ексклузивния разговор от днес с Флагман ген.лейтенант Георги Иванов обаче опровергава този мит, бел.а.)  През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и космическият кораб е приземен с резервния двигател именно от българина, на 320 км югоизточно от град Джезказган в СССР, след 31 пълни обиколки около Земята. В космоса прекарват 1 денонощие, 23 часа и 1 минута, докато командването на Земята реши как да се приберат. За първи път в историята на съветските пилотирани космически полети двигател на космически кораб се оказва неизправен. Налага се да се приземят по законите на балистиката. Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от нормалното, натоварването е огромно, почти на границите на човешките възможности. Спускаемият апарат с екипажа се приземява на 12 април в 19,34 ч.

Полетът през април 1979 г. е постижение на българската авиация и на българските учени, които създават космически системи и техники, изработени са уникални уреди, които са използвани в Космоса и до днес. 

Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшното развитие на космическите полети.  

След 1989 г. Георги Иванов основава две авиокомпании - „Сиджи Ер Карго“ и „Ер София“. Народен представител в Осмото и Деветото народно събрание (1981-1990 г.) и в Седмото Велико народно събрание (1990-1991 г.).

Патрон на Фондация „Еврика”, която подпомага даровити деца в областта на научните и технически експерименти.

Очаквайте след малко във Флагман интервю с ген.-лейтенант Георги Иванов

Видеозапис с автентични кадри от драматичния полет на 10 април 1979 г. ВИЖ ТУК


В категории: Животът


Автор
5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
до всички коментирали дотука
25.03.2019 22:28:25
0
8
Простотията ви вече извира отвсякъде.Седнете и нещо прочетете, нещо научете. Прост народ! После Боко им пречел.
4.
Гълъбин
25.03.2019 22:02:57
7
15
Тез комуняги космонафти ко да ги гледаме. Щоме комуниско е лошу.
3.
рашана
25.03.2019 21:20:48
1
1
духайте парчока не се занимаваме със жени.......
2.
гецата
25.03.2019 21:05:26
26
12
Като бяхме с русия имахме космонафти, като сме с америка имаме джендъри
1.
Турчин
25.03.2019 20:40:13
3
1
Първия Тюрк космонавт е Токтар Ебубекиров
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Огромен проблем за туризма преди Лято 2021 - няма спасители Огромен проблем за туризма преди Лято 2021 - няма спасители Има кадри, но те предпочитат да работят на басейн, не и на море   Кметът на община Несебър Николай Димитров набеляза приоритетните дейности в Обзор Кметът на община Несебър Николай Димитров набеляза приоритетните дейности в Обзор Бивш вицепремиер и ексминистър влизат в надзора на Летище София Бивш вицепремиер и ексминистър влизат в надзора на Летище София „Соф Кънект“ официално пое управлението на аеропорта КС отмени 10-годишната абсолютна давност за задължения КС отмени 10-годишната абсолютна давност за задължения Текстът трябваше да влезе в сила на 2 юни Лято 2021: 3 варианта за чужденците да минат границата за почивка у нас Лято 2021: 3 варианта за чужденците да минат границата за почивка у нас Към момента 86 хил. души, заети в сектор туризъм, вече са изявили желание да се ваксинират Страничните ефекти по-чести след втората доза РНК ваксина Страничните ефекти по-чести след втората доза РНК ваксина Нормални са, защото имунният отговор на организма става по-силен В Бургас ще бъдат най-големите фестивали, удължаваме сезона с тематичните уикенди В Бургас ще бъдат най-големите фестивали, удължаваме сезона с тематичните уикенди Таргетът отново е българският турист, очакваме и нашите сънародници от чужбина, които миналата година не успяха да дойдат заради пандемията Джулиана Гани се хвали: С килограмите си от 9-и клас съм Джулиана Гани се хвали: С килограмите си от 9-и клас съм Плеймейтката тежи 51 кг Роми отвлякоха, пребиха и изнасилиха тийнейджърка Роми отвлякоха, пребиха и изнасилиха тийнейджърка Перверзниците забелязали девойката и я проследили Пролетен базар на изкуствата и занаятите събира над 50 творци в  Бургас Пролетен базар на изкуствата и занаятите събира над 50 творци в Бургас Базарът съвпада с един от най-вълнуващите християнски празници Цветница
Навални бил прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница" Навални бил прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница" Лекарите му не са допуснати да го прегледат Гърците и на Великден с вечерен час, литургията до 21 ч. Гърците и на Великден с вечерен час, литургията до 21 ч. Остава забраната за пътуване извън района на местоживеене Дания залови рекордно количество експлозиви Дания залови рекордно количество експлозиви Полицията не разкри и подробности за евентуална цел, срещу която са били предназначени Бабиш потвърди, че Гебрев е бил мишена на руски агенти Бабиш потвърди, че Гебрев е бил мишена на руски агенти Напрежението между Прага и Москва расте Коронавирусът под контрол до месеци? Коронавирусът под контрол до месеци? Основна пречка да се сложи скоро край на пандемията била дискриминацията при ваксинирането Пенсионират Меркел? Намериха й наследник Пенсионират Меркел? Намериха й наследник На 26 септември ще се сложи край на близо 20-годишното й управление Земетресение с магнитуд 3.7 в Егейско море Земетресение с магнитуд 3.7 в Егейско море Трусът е бил на дълбочина 7.8 километра Хари удължава престоя си във Великобритания след двучасов разговор с баща си и брат си Хари удължава престоя си във Великобритания след двучасов разговор с баща си и брат си Удълженият му престой във Великобритания е безспорно доказателство, че са успели да изгладят отношенията си Сърбия провежда военни учения Сърбия провежда военни учения Defender-Europe 21 на НАТО включва 30 000 войници от 27 държави Турция одобри производството на "Спутник V" Турция одобри производството на "Спутник V" Лекарството е одобрено в 60 страни
Христо Иванов, бивш правосъден министър Христо Иванов, бивш правосъден министър "Росенец" е мястото, където коалицията на ГЕРБ и ДПС е видима Виц на деня Виц на деня Православен:
- Христос воскресе!
Агностик:
- Не е изключено...
Македонец:
- В Охрид!
Виц на деня Виц на деня Две клюкарки се събрали и едната казва на другата:
- На гинеколога Георгиев и баща му беше гинеколог, и дядо му беше гинеколог.
- Не се нагледаха тия, бе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Едно време бабите викаха внучетата си да им вдянат конеца в иглата, а сега да им въведат паролата за "Фейсбук".
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори