×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея, затварят за транзитно движение прохода
  • ГЕРБ може изненадващо да се довери на Христо Георгиев за кандидат-кмет на Карнобат, научи Флагман.бг
  • До седмица ще бъде посочен кандидатът за кмет на ГЕРБ в Созопол. Константин Гребенаров към този момент отпада, сочи информацията на Флагман.бг
  • БСП в Царево си намери кандидат-кмет - непартийна фигура
НА ЖИВО

Първите космонавти на Европа идват  у нас за 40 г. от героичния полет на българина Георги Иванов


Първите космонавти на Европа идват  у нас за 40 г. от героичния полет на българина Георги Иванов
България ще посрещне Виктор Савиних, Павел Виноградов, Владимир Ремек, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш и Иван Бела
26 Март 2019, Вторник, 07:08 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ Снимки: Флагман

Президентът ще връчи орден „Стара планина” на първия ни космонавт

 

От 10 до 13 април под патронажа на президента на Р България Румен Радев и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов като председател на Инициативния и Организационен комитети,  ще се проведат серия от официални събития с международно участие, с които ще отбележим 40 години от първия български космически полет и ще отдадем почит на първия български космонавт ген.лейтенант Георги Иванов.

В БАН ще бъде организирана изложба, ще се валидира пощенска марка, предвидени са научна сесии, пресконференции, пътуване на делегацията до родния град на Георги Иванов – Ловеч.


Екипажът на кораба – командир Николай Рукавишников и бординженер българинът Георги Иванов

С тържествена вечер в Руския културно-информационен център в столицата ще бъде честван 12 април, Международният ден на авиацията и космонавтиката. Очаква се президентът Румен Радев да удостои космонавта Георги Иванов с най-високото отличие от наградната система на Р България – орден „Стара планина”. Героят от международната програма „Интеркосмос” вече е бил награждаван с ордена през 2004 г., но с неговата Първа степен, с мечове.

 Предвидено е  тържествено събрание в големия салон на Централния военен клуб в столицата, съобщиха за Флагман от Организационния комитет.

„Това е сериозен повод да си спомним за плеядата гениални български учени и специалисти, които разработиха космически прибори и системи за осъществяването на повече от 25 научни изследвания и експерименти в космоса. Полетът стана възможен благодарение на уникалната международна космическа програма „Интеркосмос”,която даде  мощен тласък в развитието на родната космическа наука и техника”, каза в ексклузивно интервю за Флагман ген.лейтенант Георги Иванов. Интервюто очаквайте след малко.

Космонавтите, които ще вземат участие в тридневните събития, са от Русия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия.

От Русия пристигат  Виктор Савиних, Павел Виноградов и Татяна Егорова.

 Виктор Савиних е роден през 1940 г., летял е три пъти в космоса. Първият е през  1981 г. със Союз Т-4,  в основна експедиция до орбитална станция Салют-6, продължителност на полета 74 денонощия, 17 часа и 37 минути. През  1985 г. лети със Союз Т-13 до орбитална станция Салют-7, която е без екипаж и поради повреда в нея, е загубена връзката. На практика Салют-7 е неуправляемо, свободно падащо тяло с тегло 20 тона, за което се предвижда през декември 1985 г. да се стовари на Земята върху място, което не може да се изчисли предварително. Задачата на мисията е да се скачи със станцията и да се направят необходимите ремонти. Командир на екипажа е Владимир Джанибеков, а бординженер е Виктор Савиних. Наречени са доброволни смъртници. Скачването е ръчно, станцията успешно е ремонтирана и е приета новата й експедиция. Полетът е от 6 юни до 21 ноември 1985 г. Савиних остава на борда 168 денонощия 3 часа 51 минути и 8 секунди. Третият му полет е през 1988 г. със Союз ТМ-5, до станция „Мир” като борд инженер на екипажа. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г. и е част от програмата Интеркосмос. С нея се осъществява вторият полет на българин в космоса. Савиних е бординженер, командир на полета е Анатолий Соловьов, космонавт-изследовател е българинът Александър Александров. Продължителността е 9 денонощия 20 часа и 10 минути.


Спускаемият апарат на космическия кораб „Союз-33“
се пази в Музея на авиацията в ПловдивПавел Виноградов е роден през 1953 г.,  летял е 3 пъти, най-възрастният космонавт на планетата, работещ в открития космос, посрещнал 60-тата си годишнина на космическа станция. Виноградов е дубльор за полета с кораба „Союз ТМ-22“, който излита в космоса на 3 септември 1995 г. След това се готви за полет със „Союз ТМ-24“, но целият екипаж е заменен заради проблеми със сърцето на командира на полета Манаков. Лети на кораба „Союз ТМ-26“ през 1997 г. до космическа станция „Мир. Връща се на Земята на 19 февруари 1998 г. По време на 197-дневния си престой Виноградов и командирът му Анатолий Соловьов извършват 5 космически разходки, прекарвайки в открития космос общо 25 часа и 16 мин.  Член е на Експедиция 13 до Международната космическа станция, която лети с кораба „Союз ТМА-8“, и се връща на Земята на 28 септември 2006 г.


Скафандърът на Георги Иванов от „Союз 33”

Татяна Егорова, вдовица на първия в света лекар-космонавт и голям приятел на България Борис Егоров, роден през 1934 г. и починал през 1994 г. Егоров е избран за член на екипажа на полет Восход 1. Астероидът 8450 Егоров е кръстен в негова чест.

От международната космическа програма „Интеркосмос” пристигат на 10 април Владимир Ремек от Чехия, Мирослав Хермашевски от Полша, Берталан Фаркаш от Унгария и Иван Бела от Словакия.

Владимир Ремек е роден през 1948 г., първият чех в космоса.  Лети на борда на „Союз 28“ от 2 до 10 март 1978 г.

Мирослав Хермашевски е роден през 1941 г.,  първият поляк в космоса. Летял е с кораба „Союз 30“, прекарва 8 дни на борда на космическа станция „Салют“ и прави експерименти в областта на геонауките, фотографира земната повърхност. 

Берталан Фаркаш е роден през 1949 г., летял е два пъти в Космоса - през 1980 г., на борда на "Союз 36", като извършва в орбита експерименти в областта на материалознанието,  след извършени 124 обиколки на Земята, Фаркаш се връща на Земята на борда на "Союз 35".

Иван Бела е първият словашки космонавт, роден е през 1964 г. През  1999 г. извършва полет до орбиталната станция "Мир"с космически кораб „Союз ТМ-29“, проведени са планирани експерименти за определяне на невро-ендокринни и други физически функции на космонавтите при различни видове натоварвания с цел изясняване стресогенното действие на микрогравитацията върху човешкия организъм , продължителността на полета е 7 денонощия 21 часа 56 минути и 29 секунди.

Ген-лейтенант Георги Иванов е героят, в чиято чест са организирани мероприятията. Той е първият български космонавт, роден в Ловеч на 2 юни 1940 г. Родната му къща е в кв.Вароша.

 На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време, по програма „Интеркосмос” Георги Иванов е изстрелян в орбита около Земята с космическият кораб „Союз-33“. Командир на двучленния екипаж е Николай Рукавишников. Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. На 3 км от нея става ясно, че се движат със скорост, която е по-висока от предвидената, затова системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Знае се, че Николай Рукавишников получава припадък от психическото напрежение (В ексклузивния разговор от днес с Флагман ген.лейтенант Георги Иванов обаче опровергава този мит, бел.а.)  През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и космическият кораб е приземен с резервния двигател именно от българина, на 320 км югоизточно от град Джезказган в СССР, след 31 пълни обиколки около Земята. В космоса прекарват 1 денонощие, 23 часа и 1 минута, докато командването на Земята реши как да се приберат. За първи път в историята на съветските пилотирани космически полети двигател на космически кораб се оказва неизправен. Налага се да се приземят по законите на балистиката. Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от нормалното, натоварването е огромно, почти на границите на човешките възможности. Спускаемият апарат с екипажа се приземява на 12 април в 19,34 ч.

Полетът през април 1979 г. е постижение на българската авиация и на българските учени, които създават космически системи и техники, изработени са уникални уреди, които са използвани в Космоса и до днес. 

Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшното развитие на космическите полети.  

След 1989 г. Георги Иванов основава две авиокомпании - „Сиджи Ер Карго“ и „Ер София“. Народен представител в Осмото и Деветото народно събрание (1981-1990 г.) и в Седмото Велико народно събрание (1990-1991 г.).

Патрон на Фондация „Еврика”, която подпомага даровити деца в областта на научните и технически експерименти.

Очаквайте след малко във Флагман интервю с ген.-лейтенант Георги Иванов

Видеозапис с автентични кадри от драматичния полет на 10 април 1979 г. ВИЖ ТУК


В категории: Животът


5
Коментара по темата
5.
до всички коментирали дотука
25.03.2019 22:28:25
0
8
Простотията ви вече извира отвсякъде.Седнете и нещо прочетете, нещо научете. Прост народ! После Боко им пречел.
4.
Гълъбин
25.03.2019 22:02:57
7
15
Тез комуняги космонафти ко да ги гледаме. Щоме комуниско е лошу.
3.
рашана
25.03.2019 21:20:48
1
1
духайте парчока не се занимаваме със жени.......
2.
гецата
25.03.2019 21:05:26
26
12
Като бяхме с русия имахме космонафти, като сме с америка имаме джендъри
1.
Турчин
25.03.2019 20:40:13
3
1
Първия Тюрк космонавт е Токтар Ебубекиров
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кола се вряза в заведение, уби един Кола се вряза в заведение, уби един

Автомобилът се врязала в тротоара, на който имало маси. Ранени са двама

Скарлет Йохансон е най-скъпоплатената актриса в света Скарлет Йохансон е най-скъпоплатената актриса в света

За втора година тя е начело на класацията на "Форбс"

Запорираха над половин милион лева пенсии Запорираха над половин милион лева пенсии

Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив

Откриха нова златна мина у нас Откриха нова златна мина у нас

От фирмата уверяват, че ще работи по екологичен способ

Ограничава се движението през прохода "Шипка" Ограничава се движението през прохода "Шипка"

Транзитният трафик ще е през Прохода на Републиката

Спомени от соца: Работа и Лада имаше за всеки, но... Спомени от соца: Работа и Лада имаше за всеки, но...

Баровци имаше, яхти имаше, висшите партийни чиновници бяха равни с народа, но някак си... по-равни

Смразяващ инцидент след като пешеходец пробяга по натоварено шосе Смразяващ инцидент след като пешеходец пробяга по натоварено шосе

Автомобилът изглежда шокиращо след сблъсъка - корпусът е в кръв, има огромна вдлъбнатина на покрива

Сексът, който да практикуваш при дълга връзка Сексът, който да практикуваш при дълга връзка

Едно от предимствата да живееш с партньора си е лекотата, с която може да превърнеш скучния следобед пред телевизора в страстно изживяване. Развихри фантазията си и направи ежедневието ви по-горещо.

БМВ сече пътя на мотопедист на оживен булевард в Бургас, прати го в болницата БМВ сече пътя на мотопедист на оживен булевард в Бургас, прати го в болницата

От удара 22-годишният водач загубил контрол над Зонг Шен-а си и се забил в спрян за престой Мини Купър

5 неща, които не трябва да споделяте за връзката си 5 неща, които не трябва да споделяте за връзката си

Едно от тях са подробности за скандалите ви

Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел

Кай е син на известния нюйоркски търговец на изкуство Кенни Шахтер и артистката Илона Рич

В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване

Земята им е изправена пред най-голямата заплаха в историята си 

Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Те влизат в сила от 1 септември и от 15 декември

Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация

Те били част от кампания на китайските власти за дезинформация около протестите в Хонконг

Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет Сорос и консервативния му аналог Кох обединяват сили, искат цензура в интернет

По подобен начин Фейсбук наскоро също обяви, че търси журналисти да модерират съдържанието в новинарската си секция

Учени със сензационно твърдение за Великата китайска стена Учени със сензационно твърдение за Великата китайска стена

Открит остава въпросът кой е построил съоръжението и защо бойниците върху нея са насочени към Китай, а не обратното

ЕС е против връщане на формата Г-8 с Русия ЕС е против връщане на формата Г-8 с Русия

Седемте лидери на най-развитите индустриални държави ще се срещнат този уикенд

Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена

Фoлĸcвaгeн нe e cтaнaл любимa мapĸa нa тypcĸия пpeзидeнт - тoй пpocтo ce нyждae oт инвecтиции, ĸaĸтo в иĸoнoмичecĸи, тaĸa и в пoлитичecĸи плaн

Тръмп разкритикува датския премиер заради Гренландия Тръмп разкритикува датския премиер заради Гренландия

Той нарече изказването й неуместно

Задава ли се синхронизирана глобална рецесия? Задава ли се синхронизирана глобална рецесия?

В САЩ лятото на страха може да се превърне в зима на политическото недоволство

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Преди да бъде изобретен интернетът, хората са вярвали, че тъпотата се дължи на липсата на информация. Виц на деня Виц на деня Опитен доктор, преглеждащ пациент, казва на свой по-млад колега:
- Трябва да го оперираме незабавно.
- Какво има?
- Сметка в швейцарска банка.
Виц на деня Виц на деня Попитали радио Ереван:
Кога пандата от зоологическата градина ще разбере, че огражденията са за нейно добро?
Отговор:
Когато прескочи оградата на лъвовете.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако паднеш, аз винаги ще ти помогна да се изправиш ... веднага след като спра да се смея !
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори