×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първите космонавти на Европа идват  у нас за 40 г. от героичния полет на българина Георги Иванов


Първите космонавти на Европа идват  у нас за 40 г. от героичния полет на българина Георги Иванов
България ще посрещне Виктор Савиних, Павел Виноградов, Владимир Ремек, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш и Иван Бела
26 Март 2019, Вторник, 07:08 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ Снимки: Флагман

Президентът ще връчи орден „Стара планина” на първия ни космонавт

 

От 10 до 13 април под патронажа на президента на Р България Румен Радев и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов като председател на Инициативния и Организационен комитети,  ще се проведат серия от официални събития с международно участие, с които ще отбележим 40 години от първия български космически полет и ще отдадем почит на първия български космонавт ген.лейтенант Георги Иванов.

В БАН ще бъде организирана изложба, ще се валидира пощенска марка, предвидени са научна сесии, пресконференции, пътуване на делегацията до родния град на Георги Иванов – Ловеч.


Екипажът на кораба – командир Николай Рукавишников и бординженер българинът Георги Иванов

С тържествена вечер в Руския културно-информационен център в столицата ще бъде честван 12 април, Международният ден на авиацията и космонавтиката. Очаква се президентът Румен Радев да удостои космонавта Георги Иванов с най-високото отличие от наградната система на Р България – орден „Стара планина”. Героят от международната програма „Интеркосмос” вече е бил награждаван с ордена през 2004 г., но с неговата Първа степен, с мечове.

 Предвидено е  тържествено събрание в големия салон на Централния военен клуб в столицата, съобщиха за Флагман от Организационния комитет.

„Това е сериозен повод да си спомним за плеядата гениални български учени и специалисти, които разработиха космически прибори и системи за осъществяването на повече от 25 научни изследвания и експерименти в космоса. Полетът стана възможен благодарение на уникалната международна космическа програма „Интеркосмос”,която даде  мощен тласък в развитието на родната космическа наука и техника”, каза в ексклузивно интервю за Флагман ген.лейтенант Георги Иванов. Интервюто очаквайте след малко.

Космонавтите, които ще вземат участие в тридневните събития, са от Русия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия.

От Русия пристигат  Виктор Савиних, Павел Виноградов и Татяна Егорова.

 Виктор Савиних е роден през 1940 г., летял е три пъти в космоса. Първият е през  1981 г. със Союз Т-4,  в основна експедиция до орбитална станция Салют-6, продължителност на полета 74 денонощия, 17 часа и 37 минути. През  1985 г. лети със Союз Т-13 до орбитална станция Салют-7, която е без екипаж и поради повреда в нея, е загубена връзката. На практика Салют-7 е неуправляемо, свободно падащо тяло с тегло 20 тона, за което се предвижда през декември 1985 г. да се стовари на Земята върху място, което не може да се изчисли предварително. Задачата на мисията е да се скачи със станцията и да се направят необходимите ремонти. Командир на екипажа е Владимир Джанибеков, а бординженер е Виктор Савиних. Наречени са доброволни смъртници. Скачването е ръчно, станцията успешно е ремонтирана и е приета новата й експедиция. Полетът е от 6 юни до 21 ноември 1985 г. Савиних остава на борда 168 денонощия 3 часа 51 минути и 8 секунди. Третият му полет е през 1988 г. със Союз ТМ-5, до станция „Мир” като борд инженер на екипажа. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г. и е част от програмата Интеркосмос. С нея се осъществява вторият полет на българин в космоса. Савиних е бординженер, командир на полета е Анатолий Соловьов, космонавт-изследовател е българинът Александър Александров. Продължителността е 9 денонощия 20 часа и 10 минути.


Спускаемият апарат на космическия кораб „Союз-33“
се пази в Музея на авиацията в ПловдивПавел Виноградов е роден през 1953 г.,  летял е 3 пъти, най-възрастният космонавт на планетата, работещ в открития космос, посрещнал 60-тата си годишнина на космическа станция. Виноградов е дубльор за полета с кораба „Союз ТМ-22“, който излита в космоса на 3 септември 1995 г. След това се готви за полет със „Союз ТМ-24“, но целият екипаж е заменен заради проблеми със сърцето на командира на полета Манаков. Лети на кораба „Союз ТМ-26“ през 1997 г. до космическа станция „Мир. Връща се на Земята на 19 февруари 1998 г. По време на 197-дневния си престой Виноградов и командирът му Анатолий Соловьов извършват 5 космически разходки, прекарвайки в открития космос общо 25 часа и 16 мин.  Член е на Експедиция 13 до Международната космическа станция, която лети с кораба „Союз ТМА-8“, и се връща на Земята на 28 септември 2006 г.


Скафандърът на Георги Иванов от „Союз 33”

Татяна Егорова, вдовица на първия в света лекар-космонавт и голям приятел на България Борис Егоров, роден през 1934 г. и починал през 1994 г. Егоров е избран за член на екипажа на полет Восход 1. Астероидът 8450 Егоров е кръстен в негова чест.

От международната космическа програма „Интеркосмос” пристигат на 10 април Владимир Ремек от Чехия, Мирослав Хермашевски от Полша, Берталан Фаркаш от Унгария и Иван Бела от Словакия.

Владимир Ремек е роден през 1948 г., първият чех в космоса.  Лети на борда на „Союз 28“ от 2 до 10 март 1978 г.

Мирослав Хермашевски е роден през 1941 г.,  първият поляк в космоса. Летял е с кораба „Союз 30“, прекарва 8 дни на борда на космическа станция „Салют“ и прави експерименти в областта на геонауките, фотографира земната повърхност. 

Берталан Фаркаш е роден през 1949 г., летял е два пъти в Космоса - през 1980 г., на борда на "Союз 36", като извършва в орбита експерименти в областта на материалознанието,  след извършени 124 обиколки на Земята, Фаркаш се връща на Земята на борда на "Союз 35".

Иван Бела е първият словашки космонавт, роден е през 1964 г. През  1999 г. извършва полет до орбиталната станция "Мир"с космически кораб „Союз ТМ-29“, проведени са планирани експерименти за определяне на невро-ендокринни и други физически функции на космонавтите при различни видове натоварвания с цел изясняване стресогенното действие на микрогравитацията върху човешкия организъм , продължителността на полета е 7 денонощия 21 часа 56 минути и 29 секунди.

Ген-лейтенант Георги Иванов е героят, в чиято чест са организирани мероприятията. Той е първият български космонавт, роден в Ловеч на 2 юни 1940 г. Родната му къща е в кв.Вароша.

 На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време, по програма „Интеркосмос” Георги Иванов е изстрелян в орбита около Земята с космическият кораб „Союз-33“. Командир на двучленния екипаж е Николай Рукавишников. Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. На 3 км от нея става ясно, че се движат със скорост, която е по-висока от предвидената, затова системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Знае се, че Николай Рукавишников получава припадък от психическото напрежение (В ексклузивния разговор от днес с Флагман ген.лейтенант Георги Иванов обаче опровергава този мит, бел.а.)  През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и космическият кораб е приземен с резервния двигател именно от българина, на 320 км югоизточно от град Джезказган в СССР, след 31 пълни обиколки около Земята. В космоса прекарват 1 денонощие, 23 часа и 1 минута, докато командването на Земята реши как да се приберат. За първи път в историята на съветските пилотирани космически полети двигател на космически кораб се оказва неизправен. Налага се да се приземят по законите на балистиката. Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от нормалното, натоварването е огромно, почти на границите на човешките възможности. Спускаемият апарат с екипажа се приземява на 12 април в 19,34 ч.

Полетът през април 1979 г. е постижение на българската авиация и на българските учени, които създават космически системи и техники, изработени са уникални уреди, които са използвани в Космоса и до днес. 

Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшното развитие на космическите полети.  

След 1989 г. Георги Иванов основава две авиокомпании - „Сиджи Ер Карго“ и „Ер София“. Народен представител в Осмото и Деветото народно събрание (1981-1990 г.) и в Седмото Велико народно събрание (1990-1991 г.).

Патрон на Фондация „Еврика”, която подпомага даровити деца в областта на научните и технически експерименти.

Очаквайте след малко във Флагман интервю с ген.-лейтенант Георги Иванов

Видеозапис с автентични кадри от драматичния полет на 10 април 1979 г. ВИЖ ТУК


В категории: Животът


Флагман.БГ ЕС призна ядрената енергия за чиста ЕС призна ядрената енергия за чиста 09/12/2023, Събота 18:30 0
5
Коментара по темата
5.
до всички коментирали дотука
25.03.2019 22:28:25
0
8
Простотията ви вече извира отвсякъде.Седнете и нещо прочетете, нещо научете. Прост народ! После Боко им пречел.
4.
Гълъбин
25.03.2019 22:02:57
7
15
Тез комуняги космонафти ко да ги гледаме. Щоме комуниско е лошу.
3.
рашана
25.03.2019 21:20:48
1
1
духайте парчока не се занимаваме със жени.......
2.
гецата
25.03.2019 21:05:26
26
12
Като бяхме с русия имахме космонафти, като сме с америка имаме джендъри
1.
Турчин
25.03.2019 20:40:13
3
1
Първия Тюрк космонавт е Токтар Ебубекиров
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Такър Карлсън ли ще е вицепрезидентът на Доналд Тръмп, ако бъде избран през ноември 2024 Такър Карлсън ли ще е вицепрезидентът на Доналд Тръмп, ако бъде избран през ноември 2024 Идеята е на Мелания Обособяват защитена зона в Странджа Обособяват защитена зона в Странджа Тя ще обхваща общините  Малко Търново, Царево, Средец и Приморско, спират  тралирането в морето Благотворителен базар за нов паметник на Васил Левски в Бургас, нужни са близо 500 000 лева Благотворителен базар за нов паметник на Васил Левски в Бургас, нужни са близо 500 000 лева Статуята на Апостола на свободата ще е висока 3,5 метра Отпускат над 40 млн.лв. за ремонт и строителство на републикански, общински и горски пътища в Бургас Отпускат над 40 млн.лв. за ремонт и строителство на републикански, общински и горски пътища в Бургас Проектът е съвместен между АПИ, Община Бургас и Югоизточно държавно предприятие Шофьорската книжка става цифрова, а здравните прегледи за подновяването ѝ - задължителни Шофьорската книжка става цифрова, а здравните прегледи за подновяването ѝ - задължителни Неопитните водачи в страните от ЕС ще трябва да преминат „изпитателен срок“ Кметът на Бургас с добра новина, вижте дните, в които Дядо Коледа ще раздава подаръци до елхата! Кметът на Бургас с добра новина, вижте дните, в които Дядо Коледа ще раздава подаръци до елхата!  Весели празници, пожела Димитър Николов на бургазлии, а от общинския пресцентър обявиха, че чак до Коледа ще продължат концертите Топ подаръци за Коледа за деца Топ подаръци за Коледа за деца Романтична изненада взриви мрежата Романтична изненада взриви мрежата Какъвто и да е поводът подаръкът успя да трогне стотици във Велико Търново (М)истерия с BG-ALERT! Контролират ли ни съзнанието чрез ниски честоти? (М)истерия с BG-ALERT! Контролират ли ни съзнанието чрез ниски честоти? Любителите на конспиративните теории твърдят, че технологията е създадена от правителствена агенция към Министерството на отбраната на Съединените щати Голям празник е днес, вижте кой празнува Голям празник е днес, вижте кой празнува Православната църква чества зачатието на Света Анна
Колкото повече Украйна губи войната, толкова повече ще ни вкарват в нея Колкото повече Украйна губи войната, толкова повече ще ни вкарват в нея От едната страна е господарят, а от другата – наемният работник и им наредиха да дадат още ракети за ПВО на Киев и ... се оказа, че имаме още негодни Фронтменът на Iron Maiden се бракува с доста по-млада фитнес инструкторка Фронтменът на Iron Maiden се бракува с доста по-млада фитнес инструкторка  65-годишната рокзвезда Брус Дикинсън се среща от две години с 48-годишната френска фитнес инструкторка Жена направи снимка на ястието си в ресторант и получи сметка от 100 000 бона Жена направи снимка на ястието си в ресторант и получи сметка от 100 000 бона Въпреки че бързо осъзнава грешката в действията си и изтрива онлайн качването, Уанг продължава да бъде заливана с поръчки Исторически ден за Европа, прието е съдбоносно решение за изкуствения интелект Исторически ден за Европа, прието е съдбоносно решение за изкуствения интелект В ЕС се споразумяха за правилата, регулиращи използването му, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон Холивуд потъна в скърби, почина обичан актьор Холивуд потъна в скърби, почина обичан актьор Скръбната вест за смъртта на Райън О'Нийл съобщи синът му - Патрик Часовникът на Страшния съд алармира, че през 2023-та човечеството ще е на ръба на катастрофа Часовникът на Страшния съд алармира, че през 2023-та човечеството ще е на ръба на катастрофа  Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема Александър Везенков с нов български рекорд в НБА Александър Везенков с нов български рекорд в НБА Българинът и Сакраменто Кингс с обрат срещу Финикс Сънс Ще изоставят ли САЩ Украйна? Бивш US разузнавач очаква руска окупация и на Одеса Ще изоставят ли САЩ Украйна? Бивш US разузнавач очаква руска окупация и на Одеса Страната може да загуби пет области и пълен достъп до Черно море, прогнозира Скот Ритер Глобиха пияна рускиня заради орален секс с непознат в самолет Глобиха пияна рускиня заради орален секс с непознат в самолет  Предполагаемият сексуален контакт е станал по време на петчасов полет на авиокомпания "Победа" Какво се крие в древното ДНК на българите? Какво се крие в древното ДНК на българите? Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите
Александър Николов, бивш министър на енергетиката Александър Николов, бивш министър на енергетиката Може ли да ми посочите стратегически актив в България, особено в монополен сектор, който е бил придобит по нормален начин. Така ще бъде и с Лукойл Виц на деня Виц на деня Ерген - човек, който всяка сутрин идва на работа от различни посоки! Виц на деня Виц на деня - Скъпи дядо коледа. Миналата година те молих за ново гадже. Моля те, вземи я тая гадина обратно, и ми донеси мандарини! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Истинският мъж е от стомана и не може да бъде пречупен. Затова на жената и остава само едно - да пили!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори