×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Втори протест на медицинските сестри в Бургас! Заплата от 650 лв. е унижение, наистина


Втори протест на медицинските сестри в Бургас! Заплата от 650 лв. е унижение, наистина
Доведени до отчаяние специалистите по здравни грижи се надяват бъдат чути
21 Март 2019, Четвъртък, 18:09 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимки: авторът

Медицински сестри свалиха белите си престилки и пуснаха балони в небето над Бургас, като символ на надежда

Медицински сестри от бургаските болници свалиха белите си престилки и пуснаха балони в небето, като символ на надеждата, че ще бъдат чути и разбрани исканията им. Те се събраха за втори път пред Община Бургас като част от националия протест на колегите им от цяла България, подкрепиха ги медсестри от всички болници в областта.

Организаторите прочетоха исканията си, които остават непроменени и след първия протест от 1 март: Без търговски дружества в здравеопазването, еднакви основни заплати за всички специалисти по здравни грижи в рамките на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти и нощен труд са част от осемте точки, подкрепени с мощен аплауз на „Александровска" 26.

Те заслужават повече уважение от обществото и управляващите

„Има натиск по места след първия протест, както от страна на ръководството на съответната болница, така и от  съсловната организация.  Исканията ни са същите и няма да отстъпим. Аз съм от хората, които работят на две места. Животът ме е поставил до стената, защото съм самотна майка. Свършвам на едното място и бързам към другото”, това каза пред репортер на Флагман.бг медицинска сестра с над 20-годишен опит, желаеща да остане анонимна.  

Жена се строполи на ул. „Александровска“ в Бургас, минути преди началото на протеста на медицинските сестри

Флагман.бг разговаря с един от организаторите на протеста. Мария Николова е с над 20-годишен сестрински стаж. Ето какво каза тя:

-Какви са исканията Ви?

- Остават непроменени. Те са същите, които прочетохме на 1 март тук на това място. Продължаваме да отстояваме осемте точки в декларацията. Разбира се, дали сме по-дълги срокове за неща, които знаем, че няма как да се случат за кратко време. Такава е точка първа, в която е записано без търговски дружества в здравеопазването. По отношение на заплатите сме категорични, защото не са актуализирани от  пет години. Искаме две минимални работни заплати.

-Каква е Вашата заплата?

-Моята заплата е 650 лв.Работя в звено, в което не получавам допълнителни пари по клинични пътеки.

-Г-жо Николова, една заплата от 950 лв. ще потуши ли напрежението в бранша?

- 950 лв. е по КТД, който не е изпълнен към момента. И тъй като е препоръчителна, така е разписано в този договор, не е изпълнено. Тези средства обаче не са достатъчни и ние искаме 1120 лв., което се  равнява на две минимални работни заплати.

-Имало ли е тайни обаждания или натиск да бъдат прекратени протестите?

- Да, има натиск върху колеги.

-Като отговор след първия протест ли?

-Още преди да бъдат предприети протестни действия, за да се стопира недоволството в зародиш.

Бургас се присъедини към протеста на специалистите по здравни грижи

 

Мария Николова, един от организаторите на протеста

 


В категории: Здраве , Бургас


16
Коментара по темата
16.
Бат роско
24.03.2019 20:00:26
0
2
Знаете ли , че в повечето частни болници не си плащат осигуровките на реални заплати . Как да скочат заплатите на колежките и тогава. Аз също не искам да плащам осигорявал и като отида на лекар да ми искат още. Докато са на делегирани бюджети , ще е така.
15.
Петър
22.03.2019 11:31:10
3
2
Мария, доста люде заслужава справедливо възнахрабдение, но и доста люде не си плащат за да използват "безплатната" здравна система! Защо не протестирахте, когато власта бръкна в Касата, и я източи за да покрие задълженията породени от некадърността и? Нима, това не дава отражение на Вашето следствие /в момента/?
Интересно е, че и сестрите, и управляващи обвиняват Народа! Сестро, простестирайте срещу управлението, а не срещу болните.
14.
Тази с плаката
22.03.2019 10:19:40
2
2
Как в чужбината като не знаят английски ?Кой ще ги вземе тия ?
13.
Мария
22.03.2019 09:07:36
4
7
По прост и злобен народ от българина не съм срещала Сестрите вършат половината даже и повече от работата на лекаря Като напуснат кой ще ви лекува ??? Хората в днешно време все от нещо са недоволни , но пациентите щом са груби какво отношение искат да имат от отсрещната страна Ако сестрата има достойно заплащане няма да бяга на втора работа Напълно подкрепям протеста ,всички сестри заслужават достойно заплащане ,
12.
Петър
22.03.2019 08:41:22
3
4
Ако не сте ТД, каквито трябва да бъдете, хората с минимални доходи ли ще плащат за онез, които не са здравно осигурени? А, те не са никак малко. Здравните вноски не могат да покрият разходите на над 250 "болници", освен ако здравната осигуровка не се повиши драстично, или не се съкратят болници. Средното положение е факт, и от това страдате Вие, и Вашите пациенти, а не тези които Управляват системата.
11.
0000
22.03.2019 07:10:28
6
3
Бели проститутки
10.
jjj
22.03.2019 07:08:43
5
7
Мaймуни кaквa рaботa вършите сaмо се плющитите с докторите......
9.
ггггггггггггггггг
21.03.2019 23:24:59
4
2
+ още толкова клинични пътеки
8.
мале
21.03.2019 23:05:01
2
4
650лв=300 евра
7.
Пурко
21.03.2019 22:13:04
0
15
Подкрепям протеста!!!
Медицинските служители, се делят на 2 групи. Едната опъва парата, а другата опъва каиша!!!
6.
Защо
21.03.2019 21:28:06
12
10
На протеста не видях нито една сестра от частна болница?
Повече им плащат, или?
Защо не отидете там?
Ама там няма идване и тръгване когато си искате, има камери. Има и отношение към пациента. Вие хем искате да цоцате от държавната работа, хем да взимате повече от лекар.
5.
ууу
21.03.2019 21:24:15
17
6
Много ви сa , вие е сте нaй-вулгaрните служители в еднa болницa, a дa не говорим че всякa мед.сестрa рaботи с доктор в чaстен кaбинет и тaм скубят здрaво и вземaт хубaви пaри , зaщо ревете зa пaри сегa .....
4.
Възроден
21.03.2019 20:56:45
15
5
Този,с плаката "Възраждане" какво дири ва протеста? Той медицински брат ли е или възроден гей? Кога се пръкнаха тия от Възраждане,кога започнаха протести да организират?? И рекламират сериозно... Направо си мирише на куфарчета. От Раша. Но не с вмирисани рубли,а в зелено.
3.
ггггггггггггггггг
21.03.2019 20:52:27
11
4
напускайте, не ви стиска - но къде другаде ще намерите тази лешперска работа

колко взимат болните ви които са с ТЕЛК

а и не казвате че взимате клинични пътеки - що тъй
2.
Bingo
21.03.2019 20:52:03
1
10
Искайте и ще ви се даде.
1.
Ружа Игнатова
21.03.2019 18:17:13
37
3
Пияници!Ако всеки започне да иска??
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори