×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

7 забележителности около Бургас, които трябва да посетите


19 Март 2019, Вторник, 23:57 ч.
Автор: Флагман.бг

Не пропускайте да видите най-интересните места в Югоизточна България, заслужава си

С приближаване на пролетта, времето се затопля, а слънцето е основната причина да помислите, където да релаксирате през почивните дни. Флагман.бг ви предоставя 7 страхотни идеи за разходка или почивка, които си струва да реализирате, дори и да не живеете в Бургас. В Бургаска област има доста райски кътчета и забележителности, които винаги биха били чудесен вариант за осмисляне на уикендите.

1. Антична куполна гробница в Поморие

В местността „Кухата могила”, северно от къмпинг „Европа”, на четири км. западно от гр. Поморие се намира древен тракийски некропол, строен III век след Христа, комплекса обединява дромост, гробна камера и допълнителни помещения. От частично разрошения вход на гробницата се влиза в сводест коридор дълъг 22 метра, от двете му страни има четириъгълни помещения, той води до кръглата гробна камера с диаметър 11.5 м., изградена от тухли, камъни, и хоросан, през средата на камерата минава куха колана висока 5.5 м.и диаметър 3.3 м..

Колоната в горната си част се разширява и се слива с купола, през горната и част прозира естествена светлина, в гробницата са оформени пет ниши, височината на гробницата е 8 м., а диаметъра 60 м.. Гробницата е тракийска, но за нейната направа са използвани римски строителни техники, предполага се, че тя е на богата фамилия, играла е ролята на мавзолей и там са се извършвали редица религиозни тракийски ритуали. Античната куполна гробница в Поморие е реставрирана през 1959 г., обявена е за паметник на културата с национално и световно значение и е отворена за посещения. Ще бъде отворена в началото на април и ще работи до края на октомври, всеки ден от 10 до 19 ч., без неделя. Телефон за връзка и резервация: 059622008

Кухата могила

 

2. Музей на солта

Единственият музей на солта на Балканите се намира у нас. Разположен е в старата част на черноморското градче Поморие, точно между Поморийското езеро и солниците. Музеят е открит през 2002 година и представя древна технология за производството на сол, чрез слънчевите изпарения на морската вода. Специализираният музей дава уникалната възможност на своите посетители на живо да се запознаят с процеса на добиването на поморийската сол.

Музеят е оборудван със съвременна видео и аудио техника, но е запазил автентичния процес на анхиалския метод за добив на качествена сол. Тематичния музей представлява изложбена зала и работещи солници разположени на площ от двадесет и пет декара. В експозиционната зала са изложени единствените по рода си снимки от миналия век, разказващи за историята на солодобива по тези земи. Тук са показани автентични макети, инструменти и съоръжения на соларите от миналото.

Според твърденията на наши историци, солниците съществуват още от V в. Пр. Хр. В миналото солта е била много скъпа и ценна придобивка, защото се е намирала рядко, а и добивът й не бил лесен. Преди съществуването на парите именно солта е служила за разменна монета, дори е била по-известна под прозвището „Бялото злато”. Добивът на сол по тези земи е древен занаят и майсторлък, предаващ се от поколения на поколения. Работи всеки ден от понеделник до петък от 8 до 18 часа, има и тел. за резервации: 059625344

Музей на солта
Музей на солта

 

3. Банята на Сюлейман Великолепни

Гостите и жителите на община Бургас имат възможност да се докоснат до прекрасната баня, която е на един от най-известните османски владетели - Сюлейман Великолепни. Днес тя е напълно възстановена по проект на Община Бургас и има уникален вид, разказващ история. Намира се в древния град Акве Калиде, който е открит край Бургаските минерални бани. Работно време: от 8.30 до 17.30 ч всеки ден, тел. за резервация: 0882004126

4. Археологически резерват Деултум – Дебелт

Археологически резерват Деултум – Дебелт се намира на 10 км западно от Бургас, в землището на средецкото село Дебелт. Деултум е единственият археологически обект на територията на страната със знак "Европейско културно наследство". Според източници името на древното селище има тракийски корен и означава "място между две блата". Античният град Деултум е обявен за национален археологически резерват през 1988 г. Преди 32 години за първи път започват археологически проучвания на района, които продължават и до днес.

Деултум – Дебелт е било антично селище, възникнало по времето на римския император Веспасиан (69-79 г.) . на мястото на старо тракийско селище от от VІІ в. пр. Хр. В римската колония са били заселени военни ветерани от Августовския легион, участвали в потушаването на въстанието в Юдея. Ветераните били възнаградени за отличията си със земя на територия между днешните Мандренско и Бургаско езера. Заради стратегическото си местоположение, Деултум бързо става важен търговски център, като по време на династията на Северите селището е в разцвета си.

Площта му достига повече от 250 дка, изгражда се улична мрежа и инфраструктура, издигнати са множество храмове, а по времето на император Септимий Север е изграден и храмът на императорския култ. Градът дори е имал собствени емисии от бронзови монети, част от които са намерени при археологическите проучвания и могат да бъдат видени в Музейната част на резервата. Деултум – Дебелт се превръща в голям стопански център – развиват се риболовът, селското стопанство, множество занаяти, металургията и най – вече търговията, а през средните векове се налага като едно от най - големите пристанища със стратегическо значение. Деултум – Дебелт е превзет през 812 г. от войските на хан Крум, който изселва населението му и в града се заселват прабългари.

Селището бързо се налага като важен граничен пункт между Византия и България с антична митница, в която следващите 200 г. българските владетели са получавали годишен данък от византийските императори. Археологическите находки в района са много и безценни - открити са останки от римска баня, основите на дворец, множество храмове, няколко големи монетни съкровища, статуи, керамика, надписи, дребни находки, които можете да се видите както в Археологическия музей в гр. Бургас, така и на място в Археологическата база в с. Дебелт. Работи от понеделник до петък от 9 до 17 ч, но може и със заявка на тел.0884 544 835.

Археологически резерват Деултум в Дебелт
Археологически резерват Деултум в Дебелт

 

5. Парк Росенец в Атия

Парк Росенец е известен още и под името „Отманли”, намира се в района на село Атия на 15 км. южно от град Бургас, разположен е на площ 22 хектара и има обособени два живописни плажа със ситен златист пясък, които предлагат на многобройните си туристи забавни атракции, приветливи ресторанти и уютни хотели. Очарова с девствената си природа, с уникалната си многообразна растителност, с чистотата и неповторимия пейзаж, сред който можете да си направите пикник, да прекарате приятен уикенд и пълноценна почивка.

Парк Росенец в Атия
Парк Росенец в Атия

 

6. Храм Свети Никола в. Черноморец

На брега на красивото морско градче Черноморецима място, което задължително трябва да посетите. Храм Свети Никола не е като другите църкви. Светинята е любима обител за стари и млади. Прекрачите ли вратите на храма веднъж, никога няма да забравите това място. Дворът на църквата е превърнат в истинска райска градина. Всеки сантиметър тук е дом на причудливо растение, а разнообразието им е впечатляващо. Лотоси, орхидеи, блатен ирис, лимонови дръвчета, киви, райски ябълки са само част от обитателите на това приказно място.

И към всичко това добавете неповторима гледка към морския бряг и скалите. Приказно, нали? Местните хора разказват, че мястото е било свещено векове назад. Според преданията тук е имало древно светилище с аязмо, известно с лековитата си вода. Друга легенда, свързана с храма, разказва как преди няколко столетия край бреговете на созополския залив се разбил гръцки кораб. Местните хора спасили корабокрушенците, а един от малкото оцелели предмети била иконата на Свети Никола – покровител на мореплавателите и рибарите.

При тръгването си гръцките моряци оставили светинята тук, от благодарност и признателност към хората, спасили живота им. По – късно през 1858 г. бил съграден храм, носещ името на светеца, където иконата била изложена за поклонение. През 1995 г. в храма избухва пожар, който унищожава почти цялата сграда, а една от малкото оцелели реликви е отново иконата на светеца. Няколко години след пожара храм Свети Никола е възстановен с доброволния труд и средства на много българи, смолянски майстори изработват красивия дърворезбован иконостас.

Преди няколко години беше построен и уникален, красив параклис зад основната сграда на храма, на мястото на чудотворното аязмо. Храм Свети Никола е отворен всеки ден за всички християни, гости на града. Отворен е всеки ден.

Храм Свети Никола

7. Зоопаркът в Айтос

Разположен в северната част на айтовския парк „Славеева река” зоопарк е единствения по рода си в Бургаска област, площта която заема не е много голяма, но в него са събрани интересни екземпляри, около 200 представители, от над 30 вида, факта, че наоколо няма друг зоопарк го превръщат в много посещавана атракция най-вече за малките деца. Той е създаден през 1969 г. До входа му има детска площадка любимо място на децата, приятна част от тяхното забавление след като са се полюбували на животните, красивия парк предлага прохлада, чист въздух и зеленина, отмора сред уханието на цветята.

В зоопарка най-впечатляващи са мечките с малките игриви мечета, около тях се тълпят много от посетителите, маймуните също задълго задържат вниманието на посетителите със своите номера, децата се заливат от смях. От клетките надничат редица бозайници, разхождат се напред –назад в бърлогите тигъра, леопарда, пумата…Сред птиците се откроява важно крачещия паун, фазанът, щрауса, в околността има ловно стрелбище, етнографски комплекс, язовир, обособени са туристически пътеки. Работи от 10.00 до 16.30 всеки ден в този сезон от годината, тел.0895764405

Зоопаркът в Айтос

 


В категории: Бургас


1
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 2
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
1
Коментара по темата
1.
Станислава
10.12.2022 11:07:32
0
0
Деултум в дебелт е много голям поразмери и е интересно да се посети https://www.youtube.com/watch?v=Eq5GkEhD0cQ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори