×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите


18 Март 2019, Понеделник, 23:30 ч.
Автор: Geograf.bg

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m).

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum). На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас - Природен парк "Странджа". В него попадат резерватите "Силкосия", "Тисовица", "Узунбуджак", "Средока" и "Витаново".

Поглед от връх Голяма Папия; Източник: Уикипедия

 Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България - според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.

1. Българи - последното българско нестинарско село Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост. Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността - Костѝ, Бродилово, Граматиково и др.

Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил - нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата - те са преследвани и обявявани за "обладани от дявола". През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата.

В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства. Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи.

Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия

 

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк "Странджа". В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола. В църквата "Свети Пантелеймон", която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си.

Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна.

Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.

Странджанската зеленика - символ на планината

 

3. Варвара - красавицата на морския бряг Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия. Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол).

Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището - Варвара. Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие.

В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите.


Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“,
едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия

 

4. Костѝ - селото на дървените къщи Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол. Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в.

На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия. Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.

5. Кондолово - селото със запазена странджанска архитектура Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.

Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия

6. Граматиково - сгушено сред зеленина В селото се намира църквата "Свети 40 мъченици", която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция "Горска сбирка", която е посветена на природата на Странджа планина.

Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.

 

7. Калово - село с красива гледка Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа. В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът "вековна гора" важи с пълна степен.

Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално - дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени. Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.

8. Бръшлян - архитектурен и исторически резерват То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение.

Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие.

На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.

 


В категории: Бургас


14
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
14
Коментара по темата
14.
Наско
21.03.2019 16:55:35
0
2
Аз ще ставам кмет на Калово
13.
коко
21.03.2019 16:41:49
0
2
В Калово само долни хора
12.
M3
21.03.2019 12:46:49
0
0
Този ритуал е тракийски. Траките не са живяли само с Странджа. За това имаше предаване за едно старозагороско село, в което също го е имало този нестинарски обичай. Но селото е запустяло в момента и не се провеждал празника. И в други краища го имало. В село Българи не са открили топлата вода, със сигурност. Още повече, че това е село е на 100-на години. Там е имало турски пост. Преди това е било другаде. Но турците ги изселили. Казват, че е защото масово имало кръвосмешение. И турците ги било гнус от тях и не ги закачали. Това е тъмната страна на с. Българи.
11.
до М2
21.03.2019 00:51:05
1
1
Слушай Бай Хой .. Нестинарството е точно Странджански ритуал от времето но Траките.Във Вършило няма нестинари,сега говорих и с единствения Българин в Зидарово бай Иван Циганина,той каза че и там няма ..Това вече дава ясно да се разбере че нестинарството е от Кости Българи и района .. Поздрави Кирчо Поздрава
10.
M2
19.03.2019 15:11:44
7
2
Странно! ПО БТВ показаха преди година-две четери села, които практикуват нестинарство. Едното беше Българи в Странджа. Останалите три бяха в други краища на страната. Този ртуал не идвал от Странджанския край, както се опитват да ни убедят. Малко е несериозно да правиш сензации с непроверени факти.
9.
до7
19.03.2019 15:01:58
4
3
половината са селяци от Странджа а другата полвина са селяци от Аитошкия и Карнобатския краи ,аристократите истинските са от Банкя ПРАВЕЦ,Етрополския балкан,Бистрица,Драгалевци,Симеонво,Бояна
8.
ALT
19.03.2019 13:23:33
5
7
Ако наистина е толкова хубаво там, защо е толкова безлюдно ?
7.
Jiju
19.03.2019 13:02:20
19
3
Половината Бургас (особено М.Рудник) е фул със селяци от Странджа,толкова ми е дотегнало от тях,чеееее само до родния им край ми е
6.
VARA
19.03.2019 11:58:26
3
10
ЕДНО ОТ НАЙ ПРЕКРАСНИТЕ СЕЛА В СЪЩИНСКА СТРАНДЖА ПЛАНИНА Е СЕЛО ЗВЕЗДЕЦ
НЕГО ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОСЕТИТЕ
5.
реалист
19.03.2019 11:21:15
16
6
Странджа е НЕгостоприемна планина ,пуста страна мистична сякаш иска да 'изгони'и малкото оптимисти решили да се заселят там .Даже качествта на планината се предават и на местните които са криви,раздразнителни завистливи и интриганти
СКУЧНО място без атракции ,слабо населена с неразвита инфраструктура ,повече от 1ден престои и не си струва
НЯМА атвата,джип сафарита редовни автобусни линии,лодки, комплекси и с басеини кортове ,замьци,крепости,цьркви липсват заради 500 год турско робство ,НИЩО само пустош
1 време по СОЦа е била гранична зона сьс забранен достьп като граница на Студената воина
сега е гранична зона място кьдето се сбльскват ХРистиянство ,Ислям и езичество и наи -вероятно ЗЕМЯ обещана от БГуправници на Турция
4.
илия спасов смешко
19.03.2019 10:04:18
10
5
Дo oнзи дeн "cпeциaлиcтитe" oт скат ни yбeждaвaxa ,че всико тука в Странджа е изсечено и попиляно,а сега реклама на селата,реклама на некое летище около Звездец,Малко Търново,Граматиково нема ли да покажът. Уж нямaлo тaĸъв xapaĸтep в планината,пъĸ вce пaĸ ce пycĸaт тaĸивa нoвини. Cмяx.
3.
didko
19.03.2019 08:46:44
2
13
ВИЗИЦА IS THE BEST!
2.
стефка златарова нанчева
19.03.2019 08:43:58
4
21
Поне тези излигавени туристи ще видят как няма нито едно отсечено дърво в Странджа,това е абсурд,невъзможно,тирове и други триози превозват туристи на горски джокинг,постоянно ще виждат и срещат всякакави животни,пернати,влечуги,реките пълни с риба като в Аляска и Сибир,направо идилия ,и всичко това благодарение на горските директори и съвестните гейлози.
1.
Пю
19.03.2019 07:19:27
0
23
Бяла вода.В близост до селото има над 5 вековни параклиса.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори