×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите


18 Март 2019, Понеделник, 23:30 ч.
Автор: Geograf.bg

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m).

Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum). На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас - Природен парк "Странджа". В него попадат резерватите "Силкосия", "Тисовица", "Узунбуджак", "Средока" и "Витаново".

Поглед от връх Голяма Папия; Източник: Уикипедия

 Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България - според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.

1. Българи - последното българско нестинарско село Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост. Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността - Костѝ, Бродилово, Граматиково и др.

Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил - нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата - те са преследвани и обявявани за "обладани от дявола". През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата.

В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства. Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи.

Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия

 

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк "Странджа". В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола. В църквата "Свети Пантелеймон", която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си.

Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна.

Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.

Странджанската зеленика - символ на планината

 

3. Варвара - красавицата на морския бряг Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия. Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол).

Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището - Варвара. Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие.

В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите.


Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“,
едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия

 

4. Костѝ - селото на дървените къщи Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол. Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в.

На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия. Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.

5. Кондолово - селото със запазена странджанска архитектура Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.

Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия

6. Граматиково - сгушено сред зеленина В селото се намира църквата "Свети 40 мъченици", която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция "Горска сбирка", която е посветена на природата на Странджа планина.

Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.

 

7. Калово - село с красива гледка Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа. В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът "вековна гора" важи с пълна степен.

Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално - дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени. Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.

8. Бръшлян - архитектурен и исторически резерват То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение.

Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие.

На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.

 


В категории: Бургас


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Наско
21.03.2019 16:55:35
0
2
Аз ще ставам кмет на Калово
13.
коко
21.03.2019 16:41:49
0
2
В Калово само долни хора
12.
M3
21.03.2019 12:46:49
0
0
Този ритуал е тракийски. Траките не са живяли само с Странджа. За това имаше предаване за едно старозагороско село, в което също го е имало този нестинарски обичай. Но селото е запустяло в момента и не се провеждал празника. И в други краища го имало. В село Българи не са открили топлата вода, със сигурност. Още повече, че това е село е на 100-на години. Там е имало турски пост. Преди това е било другаде. Но турците ги изселили. Казват, че е защото масово имало кръвосмешение. И турците ги било гнус от тях и не ги закачали. Това е тъмната страна на с. Българи.
11.
до М2
21.03.2019 00:51:05
1
1
Слушай Бай Хой .. Нестинарството е точно Странджански ритуал от времето но Траките.Във Вършило няма нестинари,сега говорих и с единствения Българин в Зидарово бай Иван Циганина,той каза че и там няма ..Това вече дава ясно да се разбере че нестинарството е от Кости Българи и района .. Поздрави Кирчо Поздрава
10.
M2
19.03.2019 15:11:44
7
2
Странно! ПО БТВ показаха преди година-две четери села, които практикуват нестинарство. Едното беше Българи в Странджа. Останалите три бяха в други краища на страната. Този ртуал не идвал от Странджанския край, както се опитват да ни убедят. Малко е несериозно да правиш сензации с непроверени факти.
9.
до7
19.03.2019 15:01:58
4
3
половината са селяци от Странджа а другата полвина са селяци от Аитошкия и Карнобатския краи ,аристократите истинските са от Банкя ПРАВЕЦ,Етрополския балкан,Бистрица,Драгалевци,Симеонво,Бояна
8.
ALT
19.03.2019 13:23:33
5
7
Ако наистина е толкова хубаво там, защо е толкова безлюдно ?
7.
Jiju
19.03.2019 13:02:20
19
3
Половината Бургас (особено М.Рудник) е фул със селяци от Странджа,толкова ми е дотегнало от тях,чеееее само до родния им край ми е
6.
VARA
19.03.2019 11:58:26
3
10
ЕДНО ОТ НАЙ ПРЕКРАСНИТЕ СЕЛА В СЪЩИНСКА СТРАНДЖА ПЛАНИНА Е СЕЛО ЗВЕЗДЕЦ
НЕГО ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОСЕТИТЕ
5.
реалист
19.03.2019 11:21:15
16
6
Странджа е НЕгостоприемна планина ,пуста страна мистична сякаш иска да 'изгони'и малкото оптимисти решили да се заселят там .Даже качествта на планината се предават и на местните които са криви,раздразнителни завистливи и интриганти
СКУЧНО място без атракции ,слабо населена с неразвита инфраструктура ,повече от 1ден престои и не си струва
НЯМА атвата,джип сафарита редовни автобусни линии,лодки, комплекси и с басеини кортове ,замьци,крепости,цьркви липсват заради 500 год турско робство ,НИЩО само пустош
1 време по СОЦа е била гранична зона сьс забранен достьп като граница на Студената воина
сега е гранична зона място кьдето се сбльскват ХРистиянство ,Ислям и езичество и наи -вероятно ЗЕМЯ обещана от БГуправници на Турция
4.
илия спасов смешко
19.03.2019 10:04:18
10
5
Дo oнзи дeн "cпeциaлиcтитe" oт скат ни yбeждaвaxa ,че всико тука в Странджа е изсечено и попиляно,а сега реклама на селата,реклама на некое летище около Звездец,Малко Търново,Граматиково нема ли да покажът. Уж нямaлo тaĸъв xapaĸтep в планината,пъĸ вce пaĸ ce пycĸaт тaĸивa нoвини. Cмяx.
3.
didko
19.03.2019 08:46:44
2
13
ВИЗИЦА IS THE BEST!
2.
стефка златарова нанчева
19.03.2019 08:43:58
4
21
Поне тези излигавени туристи ще видят как няма нито едно отсечено дърво в Странджа,това е абсурд,невъзможно,тирове и други триози превозват туристи на горски джокинг,постоянно ще виждат и срещат всякакави животни,пернати,влечуги,реките пълни с риба като в Аляска и Сибир,направо идилия ,и всичко това благодарение на горските директори и съвестните гейлози.
1.
Пю
19.03.2019 07:19:27
0
23
Бяла вода.В близост до селото има над 5 вековни параклиса.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори