×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Facebook - следващата мощна централна банка?


Facebook - следващата мощна централна банка?
Предстои нова революция във фейсбук
18 Март 2019, Понеделник, 15:05 ч.
Автор: Инвестор

Ако пусне дигитални пари, социалната мрежа ще затвори кръга на предлагане и ще направи Visa и Mastercard излишни

Със своите 2,7 млрд. потребители Facebook може да подкрепи криптовалутата си с колкото други валути поиска и по този начин да се превърне в псевдо световна централна банка, коментира в своя публикация в Medium Ланс Инг, ангел инвеститор и предприемач.

Той цитира материал на The New York Times (NYT), според който Facebook ще изгради собствена криптовалута, която може да се ползва в WhatsApp, - компания, част от Facebook.

Ходът на Facebook очевидно е противопоставяне на заплахата от възникващите конкуренти Telegram и Signal. NYT вече писа, че тайните усилия на Facebook за изграждане на собствена криптовалута „са започнали през миналата година, след като Telegram набра финансиране за 1,7 млрд. долара, за да финансира проекта си за криптовалута".

Между Messenger, WhatsApp и Instagram, които се притежават от Facebook, има колективни 2,7 милиарда потребители. Ако Facebook реши да подкрепи стойността на собствената си цифрова монета с кошница от чуждестранни валути, то тя може потенциално да се превърне в най-голямата централна банка в света - защото това правят централните банки – печатат пари, за да подкрепят от икономиката на страната и валутните резерви.

Това не само ще бъде фундаментално развитие за световната икономика, но и ще превърне социалната мрежа в сериозна и бърза заплаха за съществуващите гиганти във финансовата индустрия.

Двете най-големи компании за кредитни карти в света са Visa и MasterCard. Те ни дават възможност да сключваме сделки, без да носим пари у себе си и след това те уреждат тези сделки с нашите банки.

Ако Facebook издаде своя собствена цифрова валута и всичките ѝ потребители имат мобилен портфейл във Facebook с монети на Facebook, тогава нуждата от кредитни карти ще се свива все повече и повече.

Просто е - правиш покупка онлайн, плащаш за нея с Facebook монети. Много приложения вече са интегрирали потребителското влизане с профили във Facebook. Е, плащането ще е просто още една крачка.

Представете си как си купувате лате в Starbucks, докосвате телефона си на касата, за да платите с Facebook монети вместо с Apple Pay или Google Wallet. Facebook определено ще предложи маркетингови стимули за потребителите, за да плащат те с мобилните си Facebook портфейли в момента на покупката. По този начин съществуващите мобилни портфейли ще трябва да се борят за пазарен дял.

И ако накрая Facebook подкрепи стойността на конвертирането на монетите си с пари от реалния свят, малцина биха видели необходимостта от често конвертиране на монетите си във Facebook.

Но защо пък ще ви трябва да купувате Facebook монети? Поради голямата разлика, която би дошла от всичко това за електронната търговия.

Електронна търговия F.0

Когато бъдат представени официално Facebook монетите, това може да доведе до ново ниво на електронната търговия.

Facebook ще постигне мечтата си за онлайн търговец, способен да публикува и продава артикули директно в своите приложения, чак до процеса на плащане. Няма да има повече кликвания върху връзки към сайтове на трети страни. Няма да има нужда да пишете данни за кредитна карта или PayPal. Онлайн пазаруването ще се превърне в двуетапен процес във Facebook приложенията. Виждам, харесвам, кликвам на бутона „купувам“, натискам за потвърждение. Монетите във Facebook преминават от мобилния ми портфейл към продавача - веднага.

Няма да има спредове при валутните курсове и много по-ниски такси за трансакции. Социалните мрежи, мигновените съобщения и електронната търговия ще станат наистина интегрирани. Потребителите ще очакват удобството на трансакциите с два клика. Съществуващите платформи за електронна търговия, използващи традиционни портове за плащания, ще трябва да се адаптират, за да се конкурират.

Разбира се, трябва да отбележим, че този сценарий отдавна е реалност в Китай с портфейла WeChat и Alipay – от години.

 


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори