×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Стреля се без предупреждение! Още ги има масово в Странджа


Само във Флагман! Стреля се без предупреждение! Още ги има масово в Странджа
Предупреждението на български, немски и английски не е било само букви
12 Март 2019, Вторник, 19:34 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ Снимки авторът

До 1990 г. освен телена ограда с течащ ток, е имало и минни полета, както и директна стрелба в гръб с награда „домашен отпуск"

Снимките на нашия репортер са от българо-турската граница и са заснети в неделя, 10 март 2019 г. Това е най-високият масив от Босненското плато в планината Странджа – връх Голямата папия, 502 м.

 

Според местните жители при ясно време оттук се вижда Босфора. За останалите живи истински мъже, които са отбили военния си дълг именно на тази граница,  Голямата Папия е един от най-тежките за охрана участъци. Там е било и строго секретното  военно поделение, до което се стигало само със спецално разрешително от министъра на отбраната.

Днес Гранична полиция се задоволява с кроткото обозначение „Военна зона – влизането забранено” – на български и английски

Доколко е ефективно инженерно-защитното съоръжение, вдигнато във връзка с бежанската вълна в периода 2016-2018 г.,  днес няма да коментираме. Снимките от безлюдната бензиностанция и заключения граничен пункт, оборудван само с видеокамера,  говорят достатъчно за надеждността й.

Показахме снимките  на 74-годишния  Стоян Дрингов, някогашен офицер от заставата, за да каже по спомени как е била охранявана  до 1989 г.

Според военния норматив по цялата гранична бразда с Турция, състояща се по дължина от 270 км, е имало кльон и по двама войници на километър разстояние един от друг. Кльонът е бил изграден на принципа на т.нар. електрически баланс и всеки опит да се среже проводник или допиране на два съседни елемента от нея дава сигнал, който се отчита в заставата. Имало е единични щастливци да преминат  през кльона, оставяйки следи от обувки по разорания участък на т.нар.бразда, но над 90% от опитите са били безуспешни и са приключвали с разстрел на бягащите в гръб, след което граничарят  получавал като награда най-желаното –  10 дни домашен отпуск. Затова почти на всяка крачка из района са били поставени именно тези предупредителни табели.

 Мъртвата бензиностанция на някогашната застава, жива душа няма

Граничарите са били снабдени с радиостнации, с кучета и прожектори. Кльонът е давал голяма надеждност срещу нарушителите, а те са били освен българи, още и от държави на бившия соцблок, опитващи да минат в капиталистиеска Турция или Гърция, за да се прехвърлят  основно в ГФР. Това се отнася за периода между 1970 и 1989 г., когато границата на юг е била свещена.

В периода 1985-1989 г. на българо-гръцката граница, в участъците на Смолянския и Момчилградския полк са били обособени даже и минни полета. Целта е била да се всее допълнителен страх у желаещите, предимно от ГДР, предстаящи се за туристи у нас, да минават в гръцко.

А това е пункт за граничари, има видеокамера, но не и жива охрана

През 1990 г., още в зората на демокрацията,  една от първите заповеди на министъра на вътрешните работи при новия обществен строй, на ген.-полковник Атанас Семерджиев, е била да се премахнат кльоновете и граничните зони, които бяха до 30 км от браздата в посока вътрешността на държавата, тъй като първите демократи са твърдели, че са тоталитарна отживелица.Тогава министърът на отбраната Добри Джуров, под натиска на Граничните войски,  предупреждава официално Народното събрание, че снемането на инженерно-техническите съоръжения ще донесе негативи за сигурността на държавата,  а националните ветеринарни органи  са били категорично против, за да не нахлуят смъртоносните зарази по животните, както и се случва по-късно. Останалите държавни институции са се държали към темата твърде предпазливо.

Това е класическа охрана с обходна двойка граничари на кльона, по който тече ток, дори в зимни условия разораната част от браздата е изрядна, за да остави следи. Снимката е от печатното издание в.”Преса”, 2014 г.
 


Още в ранната пролет на 1990 г. започва голямото разграждане на западната граница, която е с дължина 453 км. Идеята е била материалите от оградата да бъдат предоставени на селските стопанства, но съоръженията на достъпните участъци са били безобразно разграбени почти веднага. След това плъзва контрабандата, като на високо ниво в МВР се докладва, че върви търговия на границата дори  с червен живак, расте наркотрафикът, активизира се като цяло криминалният контингент, заражда се каналджийството, терористичната активност и използването на самоделни взривни устройства.

 През цялата 1989 г. са регистрирани 406 опита за нелегално преминаване на западната българска граница, а през 1991 г. те вече са 3126 - осем пъти повече. Започват групови нарушения, като се придвижват по 30-40 човека наведнъж, в посока бивша Югославия. Ефективността по охраната на западната граница пада на 40 %, докато на южната все още е 80-100%, но поддръжката на кльоновете все повече се влошава.

 След трансформацията на войската в полиция при вътрешния министър Йордан Соколов през 1989 г., лишаването на държавата от военнослужещи на границата дава огромно отражение, такова каквото го виждаме днес.




В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
Рамбо
20.09.2019 23:33:44
0
0
Едва ли поделението на връх Папия е закрито.строго секретно по времето на соца.Част от разузнавателно управление към министерски съвет ,даже и добри Джуров не можеше да влезне там без разрешение на Георги атанасов
9.
Авторът - драскач
13.03.2019 14:59:14
0
3
Авторът - драскач от къде да знае, че Папия е бая далеч от турската граница? И че "най-високият масив от Босненското плато в планината Странджа – връх Голямата папия, 502 м." всъщност е най-високият връх от рида Босна, плато не знам да има в Странджа! То бива бива тъпотия...
8.
666
13.03.2019 12:08:56
0
4
Къде е връх Папия, къде е границата?!? Има поне 30 километра в права линия, а като се сметне пресечения терен разстоянието идва доста. Аз доколкото знам няма закрито поделение на Папия, не е като едно време, но пак се извършва някаква дейност и в секретното и другото поделение. Целта на поделението е да охранява не сухопътната а морската граница, тъй като е втория по височина връх, а по крайбрежието няма по-висок от него. За охрана на сухопътната граница е имало разположени през няколко километра "застави" , които днес тънат в разруха,както и разбира се кльон.
7.
007
13.03.2019 11:12:47
6
4
Трябва да се знае, че "работата" на граничарите по времето на СОЦ-а бе да държат робите на комунизма в кочината. Никой не е нападал граничарите с цел да ги убива или да премине границата и да влезе в огромния коцлагер България (по него време). Преминаването на границата е в посока извън страната, към свободния свят. И смъртните случаи сред граничарите са единствено от отбраняващи се бегълци от комунистическата кочина. Относно коментар № 5 напишете в Гугъл "граничари убийци" или вижте това - https://www.youtube.com/watch?v=TyaAIeVbUsQ
относно наградите и безименните гробове по граничната бразда
6.
Според "maps-а"
13.03.2019 09:45:45
0
3
От Папия до границата са си бая километри
5.
P.S.
13.03.2019 07:53:17
3
4
"Человек в телогрейке" - песен на Иван Кучин.
Кой и как е определил цена на живота - 10 дни отпуск.
4.
Пурко
12.03.2019 23:55:25
0
29
Днес, такива табели, трябва да има във всеки двор!
3.
DDT
12.03.2019 21:16:43
3
3
da jivee iternacionala i vyltite jiletki
2.
fen
12.03.2019 21:15:44
7
6
ИЗРОДИ СТЕ ВИЕ ФАШИСТИТЕ
1.
Гражданин
12.03.2019 21:12:37
6
39
Един от плюсовете на социализма - имахме истинска граница с граничари. Всичко обаче беше разаграбено - подсъдими естествено няма. Сега имаме един разграден двор - бежанци, трафиканти на стоки и наркотици, болни животни. Родната мафия естествено е доволна от това. ЕС също е доволен - толерантни сме към бежанците, вижте как изпищяха срещу Унгария. Ако застреляш някой нарушител, ще те съдят и родният съд и няколко еврогейски организации. Да живее "демократична" Европа !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори