×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как от престараване държавният апарат щеше да убие свиневъдството в България


Как от престараване държавният апарат щеше да убие свиневъдството в България
Арбитраж: С помощта на зам.-министър д-р Янко Иванов (вляво) свиневъдите извоюваха отмяна на забраната за превоз на животните си, наложена от шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев (вдясно)
22 Февруари 2019, Петък, 12:50 ч.

Забраниха преноса на месо от Северна до Южна България, с което отцепиха големите кланици от свинеферми

Черна седмица с щети за поне десетки хиляди левове. Така най-кратко може да се определи времето от 5 до 12 февруари за българското свиневъдство заради гаф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В опит да засили мерките срещу африканската чума по свинете, която Румъния не може да овладее, агенцията забрани живи животни да напускат Северна България. Без да съобрази, че на юг се намират повечето кланици, с които работят големите свинекомплекси, и за 7 дни буквално замрази индустриалното добиване на свинско месо. Сагата започва със заповед на изп. директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, с която колегите от списание “Икономист” разполагат.

Документът от 5 февруари не допуска придвижването на прасета от Северна България към южната част на страната. Илиев мотивира рестриктивните мерки с решение на Европейската комисия от 22 януари, което изисква повишаване на превенцията в страните с вече регистрирани огнища на африканска чума по свинете.

“Това разпределение на страната на северна и южна постави бранша в изключително неизгодна ситуация. Ако не бяхме инициирали извънредна среща на 11 февруари в Агенцията по храните, можеше да се стигне и до фалити”, коментира пред “Икономист” д-р Румен Караманов, който представлява един от големите свинекомплекси от района на Добрич. Причината е, че преди да подпише заповедта, нито ветеринар №1, нито някой от чиновниците му се е съобразил с факта, че 80% от индустриално отглежданите свине в България са в Североизточна и в Северна централна България, а големите кланици с капацитет да ги обслужват са в южната част на страната (най-големите предприятия за добиване на свинско месо са в Сливен и Пазарджик). На практика администрацията е направила невъзможно законното добиване на месо и захранването на колбасарските цехове с българска суровина.

Други представители на бранша изразиха съмнения пред "Икономист", че от тази ситуация ще се възползат за навлизане в месопреработвателната индустлия т.нар. “мобилни кланици”, за чието субсидиране Министерство на земеделието защитава държавна помощ пред ЕК.

Проверка в регистрите на Агенцията по храните показва, че от 31 август м.г. до сега в България са регистрирани пет случая на африканска чума по свинете, като само първият е при свине в заден двор в село Тутраканци, Провадийско. При останалите в с. Кайнарджа и в с. Васил Левски, Силистренско, в с. Българево, Добричко и в землището на Девня заразата е открита при диви прасета. 

Как се гаси пожарът

Представителите на свинекомплексите са изискали извънредна среща за разрешаване на казуса в Агенцията по храните, с „рефер“ ресорният зам.-министър на земеделието Янко Иванов. Шефът на агенцията, наложил забраната, Дамян Илиев не е присъствал на срещата на 11 февруари, защото бил в болнични. 

“Свиневъдите ми се обадиха, докато бях в Турция на среща с министерството на земеделието. Проблемът на тази заповед е, че не е съобразила, че свинете от Северна България не могат да стигат до кланиците в Южна България. Как да кажа, колегите от БАБХ в стремежа си да не допуснат болестта са се престарали, като са разширили обхвата на ограничението за цяла Северна България”, коментира Янко Илиев, който е бивш шеф на Националната ветеринарномедицинска служба. Той обяснява, че подобен вид мерки не се изискват изрично от Еврокомисията, а решението й от 22 януари е „достатъчно гъвкаво, обща рамка с препоръки и дава възможност на всяка държава да вземе мерки спрямо специфичните си особености”.

Пред “Икономист” представител на голямо месопреработвателно предприятие посочи, че компанията му има пропуснати ползи от недобито и непласирано месо за десетки хиляди левове за дните на забраната.
Подобни оплаквания на срещата в Агенцията по храните са представили и други негови колеги, които имат договори с кланиците в Южна България. “Вероятно са нарушени и търговски споразумения за доставки към търговски вериги. В мое присъствие от БАБХ обещаха на бранша, че занапред няма да вземат такива важни решения без предварително съгласуване с индустрията”, каза пред „Икономист“ зам.-министър Иванов. 

На срещата свиневъдите и експертите на БАБХ са се договорили заповедта на д-р Илиев да бъде отменена. Вместо забрана за придвижване животновъдите ще са длъжни да изследват животните и да изчакват резултатите от пробите, преди да ги натоварят в камионите към кланиците. Този своеобразен мониторинг ще е за сметка на бизнеса, а резултатите от пробите ще се признават от Агенцията за безопасност на храните. 

Според д-р Румен Караманов браншът е склонен да плаща за проби, вместо да трупа загуби от непродадена продукция. 
Новите правила влизат в сила веднага, като не е необходимо те да се одобряват от Брюксел.

Мобилните кланици – само срещу кучешка тения 

Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов отхвърля притесненията на бранша относно мобилните кланици(виж по-горе). Още през ноември м.г. д-р Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите силно възрази срещу идеята на земеделския министър Румен Порожанов държавата да съфинансира на 50% изграждането на мобилни кланици. Според нея съществуващите 77 кланици и стационарни пунктове са предостатъчни и няма нужда от нови мощности, които ще са с малък капацитет и спорна хигиена. 

На съмненията на собственици на свиневъдни ферми, пожелали анонимност, че забраната за придвижване на живи свине от север на юг може умишлено или неволно да проправя път за мобилните кланици, д-р Иванов отговаря, че тяхната цел е съвсем друга и те не би трябвало да се използват в месопреработвателната индустрия. “Идеята е по време на празници като Курбан байрам, на Гергьовден, на Великден, когато се колят животни по домовете, да има хигиена, вместо отпадъците да се хвърлят по дворовете и кучетата да ядат потенциално заразено месо”, обяснява зам.-министърът. Аргументът му е, че България е с най-лош показател в Европа по оперирани хора заради кучешка тения, а преносители на болестта са овцете и агнетата, в които се развива заразата. Идеята е клането да се извършва в мобилни кланици, с течаща вода и под контрол на ветеринарен лекар, който да оглежда месото. 

Въпросните мобилни кланици нямат капацитет, за да се използват за промишлени цели, но Иванов се презастрахова, че някой “по български” може да се опита да ги използва и за това.

Спорните решения

Рестриктивните мерки на изп. директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са поредният спорен механизъм, който използва ветеринар №1 в последната година. Всички все още си спомнят евтаназията на животни от цели села в Странджа, въпреки която агенцията не успя да убеди гражданите, че действително през лятото на 2018 г. там имаше чума по овцете и козите. Водещи ветеринари посочиха, че не става въпрос за огнище на болестта у нас, а за проява на вируса вследствие на ваксинирани животни, закупени от Турция. Нито от агенцията, нито от земеделското министерство обявиха финалните резултати от пробите, които бяха изпратени във френска лаборатория. 

В разгара на протестите срещу избиването на животни лъсна още по-сериозен скандал. Пресечен бе опит на д-р Дамян Илиев да наеме без конкурс, с пряко договаряне, компютърна фирма с история от 42 дни и капитал от 500 лв., регистрирана на 14-ия етаж на панелен блок. От нея се очакваше да доставя консумативите за откриване на чумата по дребните животни срещу 336 000 лв. За спирането на търга се намеси лично премиерът Бойко Борисов.

По време на огнищата на птичи грип в страната от миналата есен д-р Илиев отново смая обществеността, като предложи да се криминализира отглеждането на кокошки в задните дворове по селата. След големият обществен шум от агенцията започнаха да се оправдават, че не са разбрани от медиите. 

В края на миналата година хранителният бранш се оплака и от друго решение на Илиев – включването на т.нар. “мобилни инсинератори” в обезвреждането на храни и животински трупове. Така освен съществуващите заводи за обезвреждане на отпадъците в Шумен и във Варна тази дейност бе поета и от мощности на колела. След влизането на новите играчи таксата за обезвреждане обаче скочи от 25 стотинки на 1,20 лв. за килограм. Екарисажът в Шумен директно затвори врати.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Гери-Никол се кълчи във фитнеса
Гери-Никол се кълчи във фитнеса 20/06/2019, Четвъртък 18:54 1
Ето го внука на Доган!
Ето го внука на Доган! 20/06/2019, Четвъртък 17:20 0
1
Коментара по темата
1.
Е па сега
22.02.2019 15:33:29
1
5
Нагли неграмотници назначени по министерства, се опитват да откраднат каквото могат с любезното съдействие на партийните си лидери! Кое ви изненадва, не разбрах? Мен ме изненадва факта, че все още са живи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Питат Бургас къде Общината да строи 5 етажни паркинга. Буферните не са приоритет, засега Питат Бургас къде Общината да строи 5 етажни паркинга. Буферните не са приоритет, засега

Предвидени са  места из целия град, терените са неизползвани от години и биха прибрали 1000 коли

Пратиха наркоготвача Цветан от жк. „Братя Миладинови” на топло, посреща рождения си ден зад решетките Пратиха наркоготвача Цветан от жк. „Братя Миладинови” на топло, посреща рождения си ден зад решетките

38-годишният бургазлия Цветан Трифонов ще изтърпи 10-месечно ефективно наказание

В Англия осъденият отива в затвора директно от съдебната зала, у вас се прибира вкъщи и чака да го повикат В Англия осъденият отива в затвора директно от съдебната зала, у вас се прибира вкъщи и чака да го повикат

При вас има дискусия между страните и съдията, в Англия този контакт е отдалечен, официален

И омбудсманът се възмути от поправката на ДПС и ГЕРБ за партийно финансиране от обръчи от фирми И омбудсманът се възмути от поправката на ДПС и ГЕРБ за партийно финансиране от обръчи от фирми

Предупреди, че ако се приеме, ще сезира незабавно Конституционния съд

Задържаха 35 кашона с фалшиви дрехи и маратонки на митницата Задържаха 35 кашона с фалшиви дрехи и маратонки на митницата

Ментетата са открити на Дунав мост 2 в камион, пътуващ за Германия 

Неограничено спонсориране на партиите от "обръчи от фирми", одобри бюджетната комисия в парламента Неограничено спонсориране на партиите от "обръчи от фирми", одобри бюджетната комисия в парламента

Драстичното орязване на субсидиите от 11 на 1 лв. също бе прието

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%

Мария се отдаде на секстуризъм в Монако Мария се отдаде на секстуризъм в Монако

Наскоро Мария обяви, че не само е снимала новия си клип в Монако, но е имала среща с любимия си в княжеството

Живко Петков подписа с Нефтохимик Живко Петков подписа с Нефтохимик

26-годишният бургазлия постигна договорка със спортния директор на „шейховете“

Волейболни отбори от световен ранг избраха известен СПА хотел край Пловдив Волейболни отбори от световен ранг избраха известен СПА хотел край Пловдив

Играчи от България, САЩ, Сърбия и Иран и техните ръководители ще отседнат в луксозния Парк и СПА Хотел Марково

ЕС удължи с 1 година санкциите заради анексирането на Крим и Севастопол от Русия ЕС удължи с 1 година санкциите заради анексирането на Крим и Севастопол от Русия

Забраняват се вносът на стоки от Крим и Севастопол, износът на стоки и технологии, туристическите услуги, инвестициите и т.н.

Започва ли война? Иран свали дрон на САЩ Започва ли война? Иран свали дрон на САЩ

Свалянето на дрона идва в момент на нарастващо напрежение между САЩ и Иран

Костюмът на Карди Би се пръсна на сцената, феновете видяха дупето й, на нея - не й пука Костюмът на Карди Би се пръсна на сцената, феновете видяха дупето й, на нея - не й пука

Скандалната певица не се притесни от цепнатия панталон и продължи да забавлява почитателите си с танци

Фейсбук пуска собствена криптовалута Фейсбук пуска собствена криптовалута

Компанията, сега стъпва на пазара на финансовите услуги

Шефът на руското разузнаване: Западът се опитва да скара Русия и Китай Шефът на руското разузнаване: Западът се опитва да скара Русия и Китай

Имаме данни за планирани кибератаки срещу инфраструктурата на Русия, категоричен е Сергей НаришкинИмаме данни за планирани кибератаки срещу инфраструктурата на Русия, категоричен е Сергей Наришкин

Haй-бoгaтaтa жeнa в cвeтa, cпeчeлилa cъcтoяниeтo cи caмa, cпoдeля 3 cъвeтa зa ycпex Haй-бoгaтaтa жeнa в cвeтa, cпeчeлилa cъcтoяниeтo cи caмa, cпoдeля 3 cъвeтa зa ycпex

Tя нaпycĸa гимнaзия нa 16 гoдини и oтивa в Шънджън, ĸъдeтo зaпoчвa дa paбoти във фaбpиĸa зa чacoвници пpeз 1986 гoдинa. Πo-ĸъcнo Kyинфeй e пoвишeнa нa pъĸoвoднa пoзиция

Извънредно: Арестуваха Мишел Платини! Извънредно: Арестуваха Мишел Платини!

Легендата на Франция и бивш шеф на УЕФА закопчан заради разследване за корупция

Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията

Почина известен генерал от КГБ Почина известен генерал от КГБ

Ветеранът от съветската политическа полиция си е отишъл на 94-годишна възраст в Москва

 

Троен самоубийствен атентат взе 30 жертви Троен самоубийствен атентат взе 30 жертви

Според местните власти бомбените атаки са извършени от радикалната ислямистка групировка "Боко Харам" 

 

Мартин ДИМИТРОВ, бивш лидер на СДС Мартин ДИМИТРОВ, бивш лидер на СДС За 10 години ГЕРБ не намалиха нито един данък, каква дясна партия е? Виц на деня Виц на деня - Мамо, наистина не мога да разбера, какво ти е толкова сложно в боравенето с компютър!
- Ами и аз не разбирах, сине, защо като беше малък ти беше трудно да ядеш с лъжица, та трябваше да те уча с месеци...
Виц на деня Виц на деня Флирт:
- Знам, че жена не се пита, но на колко години сте?
- Ех, Вие, пък! На 28...
- Еха! Въобще не Ви личат! Изглеждате на 40!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е писано - ще стане, ако не е - ще го напиша.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори