×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • БНР не е спазило задължението си за постоянно радиоразпръскване, съобщиха от прокуратурата
  • Движението през „Траянови врата“ на АМ Тракия ще е в една лента и днес заради ремонтни дейности
  • Израелците гласуват днес на парламентарни избори - вторите за пет месеца, отбелязва Франс прес
  • Днес отбелязваме 121 години от рождението на Христо Смирненски
  • Етичната комисия ще оцени нравствените качества на Гешев
  • Движението в град Бургас е интензивно, натоварен е трафикът по централните улици
  • 3 катастрофи са регистрирани в Бургас през изминалото денонощие. При пътните инциденти няма пострадали, нанесени са само материални щети
  • От 16 до 20 септември в Белодробната болница в Бургас ще се проведе скрининг на риска от турберкулози
НА ЖИВО

Как от престараване държавният апарат щеше да убие свиневъдството в България


Как от престараване държавният апарат щеше да убие свиневъдството в България
Арбитраж: С помощта на зам.-министър д-р Янко Иванов (вляво) свиневъдите извоюваха отмяна на забраната за превоз на животните си, наложена от шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев (вдясно)
22 Февруари 2019, Петък, 12:50 ч.

Забраниха преноса на месо от Северна до Южна България, с което отцепиха големите кланици от свинеферми

Черна седмица с щети за поне десетки хиляди левове. Така най-кратко може да се определи времето от 5 до 12 февруари за българското свиневъдство заради гаф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В опит да засили мерките срещу африканската чума по свинете, която Румъния не може да овладее, агенцията забрани живи животни да напускат Северна България. Без да съобрази, че на юг се намират повечето кланици, с които работят големите свинекомплекси, и за 7 дни буквално замрази индустриалното добиване на свинско месо. Сагата започва със заповед на изп. директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, с която колегите от списание “Икономист” разполагат.

Документът от 5 февруари не допуска придвижването на прасета от Северна България към южната част на страната. Илиев мотивира рестриктивните мерки с решение на Европейската комисия от 22 януари, което изисква повишаване на превенцията в страните с вече регистрирани огнища на африканска чума по свинете.

“Това разпределение на страната на северна и южна постави бранша в изключително неизгодна ситуация. Ако не бяхме инициирали извънредна среща на 11 февруари в Агенцията по храните, можеше да се стигне и до фалити”, коментира пред “Икономист” д-р Румен Караманов, който представлява един от големите свинекомплекси от района на Добрич. Причината е, че преди да подпише заповедта, нито ветеринар №1, нито някой от чиновниците му се е съобразил с факта, че 80% от индустриално отглежданите свине в България са в Североизточна и в Северна централна България, а големите кланици с капацитет да ги обслужват са в южната част на страната (най-големите предприятия за добиване на свинско месо са в Сливен и Пазарджик). На практика администрацията е направила невъзможно законното добиване на месо и захранването на колбасарските цехове с българска суровина.

Други представители на бранша изразиха съмнения пред "Икономист", че от тази ситуация ще се възползат за навлизане в месопреработвателната индустлия т.нар. “мобилни кланици”, за чието субсидиране Министерство на земеделието защитава държавна помощ пред ЕК.

Проверка в регистрите на Агенцията по храните показва, че от 31 август м.г. до сега в България са регистрирани пет случая на африканска чума по свинете, като само първият е при свине в заден двор в село Тутраканци, Провадийско. При останалите в с. Кайнарджа и в с. Васил Левски, Силистренско, в с. Българево, Добричко и в землището на Девня заразата е открита при диви прасета. 

Как се гаси пожарът

Представителите на свинекомплексите са изискали извънредна среща за разрешаване на казуса в Агенцията по храните, с „рефер“ ресорният зам.-министър на земеделието Янко Иванов. Шефът на агенцията, наложил забраната, Дамян Илиев не е присъствал на срещата на 11 февруари, защото бил в болнични. 

“Свиневъдите ми се обадиха, докато бях в Турция на среща с министерството на земеделието. Проблемът на тази заповед е, че не е съобразила, че свинете от Северна България не могат да стигат до кланиците в Южна България. Как да кажа, колегите от БАБХ в стремежа си да не допуснат болестта са се престарали, като са разширили обхвата на ограничението за цяла Северна България”, коментира Янко Илиев, който е бивш шеф на Националната ветеринарномедицинска служба. Той обяснява, че подобен вид мерки не се изискват изрично от Еврокомисията, а решението й от 22 януари е „достатъчно гъвкаво, обща рамка с препоръки и дава възможност на всяка държава да вземе мерки спрямо специфичните си особености”.

Пред “Икономист” представител на голямо месопреработвателно предприятие посочи, че компанията му има пропуснати ползи от недобито и непласирано месо за десетки хиляди левове за дните на забраната.
Подобни оплаквания на срещата в Агенцията по храните са представили и други негови колеги, които имат договори с кланиците в Южна България. “Вероятно са нарушени и търговски споразумения за доставки към търговски вериги. В мое присъствие от БАБХ обещаха на бранша, че занапред няма да вземат такива важни решения без предварително съгласуване с индустрията”, каза пред „Икономист“ зам.-министър Иванов. 

На срещата свиневъдите и експертите на БАБХ са се договорили заповедта на д-р Илиев да бъде отменена. Вместо забрана за придвижване животновъдите ще са длъжни да изследват животните и да изчакват резултатите от пробите, преди да ги натоварят в камионите към кланиците. Този своеобразен мониторинг ще е за сметка на бизнеса, а резултатите от пробите ще се признават от Агенцията за безопасност на храните. 

Според д-р Румен Караманов браншът е склонен да плаща за проби, вместо да трупа загуби от непродадена продукция. 
Новите правила влизат в сила веднага, като не е необходимо те да се одобряват от Брюксел.

Мобилните кланици – само срещу кучешка тения 

Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов отхвърля притесненията на бранша относно мобилните кланици(виж по-горе). Още през ноември м.г. д-р Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите силно възрази срещу идеята на земеделския министър Румен Порожанов държавата да съфинансира на 50% изграждането на мобилни кланици. Според нея съществуващите 77 кланици и стационарни пунктове са предостатъчни и няма нужда от нови мощности, които ще са с малък капацитет и спорна хигиена. 

На съмненията на собственици на свиневъдни ферми, пожелали анонимност, че забраната за придвижване на живи свине от север на юг може умишлено или неволно да проправя път за мобилните кланици, д-р Иванов отговаря, че тяхната цел е съвсем друга и те не би трябвало да се използват в месопреработвателната индустрия. “Идеята е по време на празници като Курбан байрам, на Гергьовден, на Великден, когато се колят животни по домовете, да има хигиена, вместо отпадъците да се хвърлят по дворовете и кучетата да ядат потенциално заразено месо”, обяснява зам.-министърът. Аргументът му е, че България е с най-лош показател в Европа по оперирани хора заради кучешка тения, а преносители на болестта са овцете и агнетата, в които се развива заразата. Идеята е клането да се извършва в мобилни кланици, с течаща вода и под контрол на ветеринарен лекар, който да оглежда месото. 

Въпросните мобилни кланици нямат капацитет, за да се използват за промишлени цели, но Иванов се презастрахова, че някой “по български” може да се опита да ги използва и за това.

Спорните решения

Рестриктивните мерки на изп. директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са поредният спорен механизъм, който използва ветеринар №1 в последната година. Всички все още си спомнят евтаназията на животни от цели села в Странджа, въпреки която агенцията не успя да убеди гражданите, че действително през лятото на 2018 г. там имаше чума по овцете и козите. Водещи ветеринари посочиха, че не става въпрос за огнище на болестта у нас, а за проява на вируса вследствие на ваксинирани животни, закупени от Турция. Нито от агенцията, нито от земеделското министерство обявиха финалните резултати от пробите, които бяха изпратени във френска лаборатория. 

В разгара на протестите срещу избиването на животни лъсна още по-сериозен скандал. Пресечен бе опит на д-р Дамян Илиев да наеме без конкурс, с пряко договаряне, компютърна фирма с история от 42 дни и капитал от 500 лв., регистрирана на 14-ия етаж на панелен блок. От нея се очакваше да доставя консумативите за откриване на чумата по дребните животни срещу 336 000 лв. За спирането на търга се намеси лично премиерът Бойко Борисов.

По време на огнищата на птичи грип в страната от миналата есен д-р Илиев отново смая обществеността, като предложи да се криминализира отглеждането на кокошки в задните дворове по селата. След големият обществен шум от агенцията започнаха да се оправдават, че не са разбрани от медиите. 

В края на миналата година хранителният бранш се оплака и от друго решение на Илиев – включването на т.нар. “мобилни инсинератори” в обезвреждането на храни и животински трупове. Така освен съществуващите заводи за обезвреждане на отпадъците в Шумен и във Варна тази дейност бе поета и от мощности на колела. След влизането на новите играчи таксата за обезвреждане обаче скочи от 25 стотинки на 1,20 лв. за килограм. Екарисажът в Шумен директно затвори врати.


В категории: Бизнес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Е па сега
22.02.2019 15:33:29
1
5
Нагли неграмотници назначени по министерства, се опитват да откраднат каквото могат с любезното съдействие на партийните си лидери! Кое ви изненадва, не разбрах? Мен ме изненадва факта, че все още са живи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кали чака четвърто дете от четвърти мъж Кали чака четвърто дете от четвърти мъж

Певицата има връзка около половин година

76-годишен се хвърли от третия етаж на дома си 76-годишен се хвърли от третия етаж на дома си

Следи от насилие няма, посочват от МВР

Откриха труп на котка, завит в одеяло, върху скорошен гроб Откриха труп на котка, завит в одеяло, върху скорошен гроб

Дали някой се е разделил с домашния ли любимец или се опитва да прави черна магия, все още не е известно

Двама световноизвестни математици изнасят лекции в Бургас Двама световноизвестни математици изнасят лекции в Бургас

Това е поредното посещение на доктор Сун

Депутат: Дълг на всеки българин е да защитава България и затова трябва да върнем казармата Депутат: Дълг на всеки българин е да защитава България и затова трябва да върнем казармата

Милен Михов изкара дълбока скатавка журналистът Едуард Папазян, защото служел като радист, а той упрекна Джамбазки, че отлагал наборната служба

Борисов ще бори хакерите с агентура - призова гражданите да ги мразят и да ги издават Борисов ще бори хакерите с агентура - призова гражданите да ги мразят и да ги издават

В мрежата не е толкова анонимно, колкото ние, по-старото поколение, си мислим, обяви премиерът

Ужас! 20-годишен обгоря при пожар в дома си Ужас! 20-годишен обгоря при пожар в дома си

Сигналът за горящата сграда е получен малко след 1:30 часа през нощта на 16 септември

Нено Димов: Трудно може да се разбере откъде е замърсяването на въздуха в Бургас Нено Димов: Трудно може да се разбере откъде е замърсяването на въздуха в Бургас

 Кметът Димитър Николов настоява за законови промени и „Обединените патриоти“ са ги внесли вече в парламента, каза министърът

Колоездач краде пепелници в Бургас Колоездач краде пепелници в Бургас

Наглецът отмъкна декоративен пепелник пред магазин в центъра на града

Управлението на ГЕРБ през последните 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургазлии Управлението на ГЕРБ през последните 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургазлии

Нашите общински съветници са чисти, неангажирани в политически схеми хора, които имат мотивация да разрушат порочния модел на управление. Те ще бъдат добавената стойност стойност на следващия ОбС Бургас

 

Как се печели от тотото? Изчислява човек, "хващал" го 7 пъти в САЩ Как се печели от тотото? Изчислява човек, "хващал" го 7 пъти в САЩ

Играта с едни и същи числа са с по-голям шанс...

Милен Керемедчиев: Атаката в Саудитска Арабия ще доведе до трайна тенденция за увеличаване на цените Милен Керемедчиев: Атаката в Саудитска Арабия ще доведе до трайна тенденция за увеличаване на цените

Саудитска Арабия купува най-много оръжие от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака, каза той

Джонсън увери Юнкер, че няма да поиска отлагане на Brexit Джонсън увери Юнкер, че няма да поиска отлагане на Brexit

Британският премиер е заявил, че се ангажира да се постигне споразумение между Лондон и Брюксел

Роналдо се разрида като дете - ето защо Роналдо се разрида като дете - ето защо

Непоказвано видео с баща му трогна Кристиано до сълзи

Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените

Мистерия: Череп на рептил открит на Марс Мистерия: Череп на рептил открит на Марс

Според известния уфолог Скот Уоринг на Червената планета и днес живеят такива същества

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Ще излезем от ЕС на 31 октомври, категоричен е той

9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа 9 жертви и 21 ранени при тежка катастрофа Ударили са се пътнически автобус и камион Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец Задигнаха 18-каратова златна тоалетна от английски дворец

Кражбата е предизвикала наводнение, задържан е 66-годишен мъж

"Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора "Отчаяната съпруга" Фелисити Хъфман влиза в затвора

Заради фалшифицирани документи ще лежи 14 дни

Вежди Рашидов Вежди Рашидов Стига с тази свобода на словото. Виц на деня Виц на деня - Късно е либе за среща! - си мислеше Пешо докат дъвчеше втората глава чесън. Виц на деня Виц на деня Някаква писала на жена ми, че е моя любовница, но моята не и се вързала.
Попитах я:
- Ами ако е истина
А тя се изсмя и каза:
- Ти ли бе?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сезонът на "не ме пипай, изгоряла съм" плавно преминава в "не ме пипай, студени са ти ръцете!"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори