×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво се случва? Цените на имотите по морето падат главоломно, това ли е дъното


21 Февруари 2019, Четвъртък, 14:15 ч.

В пика на продажбите на български ваканционни имоти на руски граждани през 2012-2013 година руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия

Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се разпродават, а цените са паднали наполовина. Това твърдят брокерски компании, които работят по морето. Също по преценката на брокери до известна степен компенсация на процесите е ръстът на наемите от руснаци по нашите курорти, но големият печеливш от ситуацията са българските купувачи.

Заедно с намаляващия брой на руските туристи у нас в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на имоти по Черноморието. В пика на продажбите на български ваканционни имоти на руски граждани през 2012-2013 година руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия.Сега ситуацията е точно обратната, обясни за "Хоризонт" по БНР Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас, и уточни, че "това е конюнктурна неблагоприятна икономическа тенденция, свързана с известната стагнация на жизненото равнище - висока инфлация и девалвираща валута“.

"Руското законодателство и практика се промениха, като в това отношение сериозно се ограничиха възможностите на чиновниците да придобиват и експлоатират подобна собственост извън границата, както и да разполагат въобще със съответния апарат - централен, регионален, от определено равнище нагоре“, добави Минчев, според когото именно такъв тип хора са купували преди имоти у нас, но те са били повлияни от създалите се и икономическа, и политическа ситуация – "общият климат на отношения между Русия и ЕС и т.нар. "Колективен Запад“, както и наложените санкции върху Москва, които "са проявление на тази степен на напрегнатост и враждебност, която възникна последните години и тя е точно огледално, обратен образ на това, което беше допреди 2012 година“.

Първите правителствени указания за спиране на изтичането на паричните потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните чиновници и хората на държавна служба, както и пенсионерите. През 2018-а излиза друг закон, който вече контролира движението на паричните потоци от Русия към чужбина.

"Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и падането на цените до 50-60%“, уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт.

"На базата на този закон се забранява да се превеждат пари от продажба на имоти и по сметки на съответните физически лица в дадена страна, а директно към Русия. Това е, когато говорим за движението отвътре навънка - от България в случая към Русия, вследствие на което това лято настъпи една паника. Много руснаци - може би едно от 80%, не знаеха за този закон и то не случайно, защото по този начин те веднага попадат в лапите на данъчните. А всички, които узнаха, побързаха да продадат имотите си и ние специално на морето срещнахме големи спънки, защото българите, които купуват, купуват основно с кредити и банката, отпускайки тези пари, не може да ги преведе към руска банка веднага и директно“, поясни Вирт.

"Второто движение на капитали - от Русия навънка: хората -  средната класа, която е почти на изчезване в Русия, както и пенсионерите, бяха задължени да декларират в рамките на един месец пред данъчните власти по местоживеене всички сметки, които откриват във всяко едно кътче на Европа, а който не декларира - това може да бъде национализирано, а сумата, която не е декларирана, трябва да бъде платена два пъти в Русия“, добави експертът, според когото руснаците са били притиснати да продават, тъй като "парите, които получават от наеми“, ако отдават имотите си, "реално, ако декларират официално и в България, и в Русия - им се облагат два пъти“.

Така, благодарение на този закон, хората са притиснати да продават, но и бързат да си върнат парите заради поскъпването на живота в Русия. И защото на пазара празно място няма - от ситуацията вече се възползват българите.

"Всички макроикономически фактори в България, цялата стабилизация, ръстът на брутния вътрешен продукт, растежът на заплатите, стабилността, това дава сигурност на хората да инвестират в собствената си държава“, добави експертът по недвижими имоти и изтъкна, че в момента купуват предимно хора в предпенсионна възраст.


В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
4
Коментара по темата
4.
не
21.02.2019 17:43:02
2
3
Това не е дъното,това е ново начало за българите.
3.
Въпросчета:
21.02.2019 17:22:37
1
2
Руснаците купиха на половин цена от британците, а българите купуват на половин цена от руснаците? Таксите за поддръжка обаче как ще ги плащат тия българи при положение че инвеститорът си ги е сметнал на първите цени и не иска да ги пипа? Ако пък откажат да ги плащат-оп и няма охрана, няма басейнче, няма и тревичка. Щом има оттегляне на основния купувач в лицето на руските граждани, кой по дяволите ще купува цялото това "законно"строителство което кипи по плажовете в момента?
2.
az f
21.02.2019 15:57:52
3
14
Какво казвате ? Руснаците продават, а българите се възползват. Хахахахахаха...На кой мозък може да му хрумне това нещо ???
Българинът избяга, избяга от живота тук, избяга от почивките тук, инвестира за учение на децата си в чужбина. Това прави умния българин, само глупавият може да си дава парите за коптори тук. Вие някога сравнявали ли сте цени на имоти в Испания, Гърция, Португалия и тук, където вече няма море, няма риба, няма и държава. Не виждате ли, че и инвестиции няма, тук има само една върхушка политически обвързана, една банкова система иззела всички функции на първичните лихварски къщи. Да инвестираш в държава, която се циганизира за един комат хляб и няколко изборни гласа, в държава, която трови морето си и вкарва всичките си екскременти в него, в държава чиито поданици се самозабравили се угодно строят върху дюни, пясъци, брегова, само и само морето да бъде пред портата им...И ще ми кажете, че българин ще инвестира в тази слободия, в тази кочина без закони, правила, морал, ценност и свободата да плажуваш сред национално-природните дадености.
1.
7887
21.02.2019 15:31:42
1
16
Брокерите не бива да гледат през прозорците сутрин,защото няма да има какво да правят след обед. хаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори