×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият закон ще превърне адвокатите в доносници на службите, недопустимо е!


Новият закон ще превърне адвокатите в доносници на службите, недопустимо е!
Известният бургаски адвокат Момчил Момчилов ще се включи утре в националния протест пред Съдебната палата
21 Февруари 2019, Четвъртък, 15:03 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимки: авторът

Ще се създаде възможност за репресия на силовите служби над неудобните юристи

Момчил Момчилов е един от популярните бургаски адвокати. Зад гърба си има 20-годишен юридически стаж. Момчилов е член на Районната избирателна комисия Бургас в мандат, както и резервен член на Адвокатския съвет в Бургас.

Разговаряхме с Момчил Момчилов във връзка с предстоящия протест на адвокати от цялата страна срещу новоприетия Закон за мерките срещу изпиране на пари(ЗМИП).

Юристите са категорични, че законът нарушава Конституцията, застрашава адвокатската тайна и настояват да се изключат от списъка на лицата, които са длъжни да докладват информация. Утре те стягат национален протест в 16 часа пред сградата на Съдебната палата.

-Г-н Момчилов, мислите ли, че ще има ефект това, което сте замислили и кой очаквате да ви чуе?

-Трябва да ни чуят първо ръководните органи на адвокатурата, в лицето на Висшия адвокатски съвет. След тях задължително е да ни чуе законодателният орган – Народното събрание 

-Не е ли твърде късно – ЗМИП бе приет преди година, а правилникът му за прилагане през октомври 2018 г?

- Практически е така, но миналият петък изтече срокът, в който сме задължени всички да предоставяме информация на ДАНС за клиентите си. Това засяга не само адвокатите, но и търговци, както и хиляди сдружения с нестопанска.

-Ами предоставяйте, какво ви пречи?

-Не е толкова лесно, нарушава се конституцията, както и адвокатската тайна. Вие бихте ли се доверили на мен, като адвокат за вашите дела, ако аз съм задължен да съобщя веднага на ДАНС какво сте ми споделили?!

-Бяхме ли длъжни да приемаме такъв закон и в този му вид? Спомням си, че депутати цитираха Директива на Европейския парламент, но така и не представиха точните указания.

- Принципно директивата ни задължава, тъй като тя трябва да бъде транспонирана в нашето законодателство с приемането на специален закон. Регламентите са директен нормативен акт. Там не се приема закон, но при директивите имаш повече свобода, за да се съобразиш с националното законодателство. Заради това и ние не бяхме длъжни да приемаме закона в този вид.

-Защо е толкова неприемлив за вас? Само заради адвокатската тайна ли?

-Законът, както е приет сега, прави от нас адвокатите, нотариусите и счетоводителите доносници на службите. На практика аз трябва да докладвам всичко, защото съм задължен по закон. Не мога да знам какви са намеренията на клиентите, нито съм длъжен. Моята работа е да е да ги консултирам. Отделно, този закон, приравнява всички към перачите на пари и финансиращите тероризъм.

-Т.е. всички фирми, които работят у нас?!

-Всички търговци са задължени по закон, както и всички адвокати, когато консултират сделка с недвижими имоти и всякакви други варианти на правно консултиране. Задължават ни да предоставяме широк набор от информация, което е неприемливо, тъй като нашата професия се гради именно на доверието между клиента и адвоката.

-А обствениците на големи търговски фирми?

-Търговците на едро изрично са посочени в закона.

-Те за какво трябва да докладват?

- Това трябва ДАНС да каже, тъй като те са изпълнител на разпоредбите на закона, и цялата информация трябва да се съобщава към тях.

-Какво ще са исканията на протеста? Какво трябва да се промени?

-Най-просто казано законодателя трябва да разбере, че сега принципът, който е в Закона за адвокатурата, когато адвокат консултира клиент и информацията която получава от негов клиент е тайна и поверителна. В момента с този закон всичко това се премахва и без значение дали става въпрос за престъпление или търговска сделка. Цялата тази информация трябва да бъде съобщавана незабавно на службите. Не бъде ли направено има наказания, които могат да бъдат наложени на адвокатите. Т.е. в момента, ако аз не изпълнявам закона съм пряко уязвим. Това дава възможност за лесна репресия на силовите служби спрямо мен, гилдията и т.н.

- Но може би имате клиенти с не е съвсем чист бизнес?

- Ако един бизнес не е чист, това не е моя работа, а обект на данъчните, на прокуратурата, на службите. Моя работа е да помогна на този човек ако иска да регистрира фирма, ако иска да извършва търговски сделки, да подготвя договори, да придобива имущество или да се разпорежда с имущество съгласно законите, които са действали при влизането на този закон в сила. Знаете, че всяко разплащане над 10 хил. лева трябва да се извършва по банков път. Лицето, което плаща сумата пред нотариуса, декларира средствата си. Ако всички тези условия са изпълнени и адвокатът е изпълнил своето задължение.

-Работи ли според вас новият регламент, който влезе по отношение на личните данни на 25 май м.г.?

- Този GDPR не върши практически никаква такава работа. Можете да си направите експеримент. Напишете името си в търсачката на Гугъл и ще ви излязат данни, които може и на вас да не са ви известни за вас самите. Да не говорим, че ЕГН и други лични данни, които са съвършено лични, не трябва да са достъпни. Всичко това е един голям балон. В имотния регистър стоят всички лични данни за хора, които са извършвали разпореждания с имоти. Работата е наполовина свършена работа, защото отново се виждат всичките данни на хората, които регистрират фирми. В момента дори имаме задължение да регистрираме действителните собственици, т.е. още данни да се подават към Търговския регистър, които да са публични и видни. Е, за каква защита на личните данни говорим?

-Разбрахме, че в събота имате годишно събрание на адвокатурата в страната. Какво очаквате да се случи?

- Няма избори, но ако органите ни бездействат, то протестът ни може да прерасне в национална стачка за оставката на висшите органи на адвокатурата, тъй като не считаме, че тези органи към настоящия момент действително защитават нашите професионални интереси като гилдия с нещата, които се случват. Повече от година говорим за нов Закон за адвокатурата, говорим за промени в други закони, които трябва да се случат. Да бъде регламентирано, ясно и точно, какво е адвокатска работа, тъй като в момента сме конкурирани от безброй субекти.

-Какво имате предвид?

- Не искам да обиждам колегите от тези професии, но това са счетоводни фирми, счетоводни къщи и дори нотариуси в някаква степен извършват действия, които могат да бъдат оприличени като конкуренция на адвокатската професия.


В категории: Темида


11
Коментара по темата
11.
*********
18.03.2019 15:59:25
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
ъдвукът
24.02.2019 22:15:08
0
1
Чудя се как трябва да се нарича адвокат, който се издържа от изготвяне на дружествени договори, договори за покупко-продажба и публикуване на годишни отчети? Трябва да се предвиди специален Закон и за таци професия, че все повече стават.
9.
Бургазлиев
21.02.2019 19:43:17
1
4
Те са доносници и сега
8.
Турчин
21.02.2019 16:37:57
2
3
Не на русчиите комунисти доносници ционисти от дпс
7.
До 4
21.02.2019 16:20:27
1
11
Само да попитам как по-точно този закон ще промени статуквото? Този закон създава оръжие в ръцете на хора, които лично аз намирам за покварени.
6.
Недоволен
21.02.2019 15:57:27
0
9
Света се движи от "мръсни" пари!
Ако извадим на светло всички пари, няма да се промени нищо към по-добро. Просто няма ние да разполагаме с тях а правителството. А когато всички пари са в него, то няма да подобри живота ни, беснбед няма да станат по-богати, няма да има повече за образование, здравеопазване, пенсионери, майки с деца, инфраструктур и др. а ще има повече за крадене. Банки и правителство ще ни направят роби до живот!
5.
до 4
21.02.2019 15:50:39
2
10
Има вид на интелигентен човек ,въпреки че не подкрепям становището му.Едни се запасиха за век ,а други броят стотинките за хляб.Държава член на ООН не може да пребори бедността.Срам.
4.
Айде бе
21.02.2019 15:45:38
4
12
Момчилов бил успешен адвокат, голям смях. А член на РИК по милост на замиращата СДС.
3.
До Моника Илиева
21.02.2019 15:41:39
0
7
Бихте ли обяснили що е то РИК в мандат, може би е добре да се информирате, че мандатност има ОИК.
2.
2.
21.02.2019 15:38:53
0
10
Всеки да си плаща данъците за допълнителните доходи .
1.
a
21.02.2019 15:33:21
5
5
Ми те са такива. Снасят информация колкото си искаш.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори