×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Застрахователи вдигнаха над 10 пъти цените за туроператори и агенции
  • На 15 юни падат всички медицински мерки срещу коронавируса
  • "Летище София" намалява със 70% летищната такса на авиопревозвачите
  • България открива почетно консулство в Уфа
  • Променят движението около гробищата в Бургас на Черешова задушница
  • Главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов разпореди пълна проверка за преписките забавени повече от 2 години в администрацията
НА ЖИВО

Признателни бургазлии отдадоха почит на своите освободители


06 Февруари 2019, Сряда, 13:59 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Празникът бе уважен от политическия елит на града, в Бургас пристигна и новият генерален консул на Руската федерация Владимир Климанов в гр. Варна Владимир Климанов

Бургас отбеляза тържествено 141-годишнината от своето освобождение от османско владичество. Честванията започнаха в 11.00 ч. на площад "Атанас Сиреков" пред сградата местната администрация, където се състоя ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Бургаското православно духовенство отслужи молебен за просперитета на града. В 11.30 ч. бяха положени венци и цветя на паметна плоча на ген. Лермонтов и на паметника на Руския лазарет в Морската градина.


На тази паметна дата, точно преди 141 години, „летящият“ отряд на генерал Александър Лермонтов (потомък на великия поет Михаил Лермонтов бел.ред.) влиза в Бургас и съобщава жадуваната новина. Оттогава всяка година признателните поколения отдават своята почит на освободителите.

За да уважи паметната дата в Бургас пристигна и новият генерален консул на Руската федерация Лвадимир Климанов в гр. Варна (по средата). До него вляво е почетният консул на Руската федерация Тонко Фотев, а от дясно - зам.-кметът на Бургас по финанси, бюджет и икономика

По традиция на събитието дойде и новият генерален консул на Руската Федерация във Варна Владимир Климанов в гр. Варна. Сред официалните гости на честванията бяха почетният консул на Руската федерация Тонко Фотев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, заместникът му проф. Севдалина Турманова, зам.-кметовете на Бургас по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев и по култура и образование Йорданка Ананиева, директорът по персонала и обществените връзки в Лукойл Нефтохим Бургас Росен Гриоров, общинският лидер на БСП Живко Господинов, секретарят на Областна управа Валентин Люцканов, комисар Неделчо Рачев – началник отдел „Охранителна полиция и КАТ“ към ОДМВР-Бургас, общински съветници от всички политически сили, общественици и десетки бургазлии. 

Официалните гости на събитието

 

Кметът на Бургас Димитър Николов също поздрави своите съграждани по повод годишнината от Освобождението:

Днес честваме една от най- значимите дати в историята на съвременен Бургас.Честит ден на Освобождението, бургазлии! Преди 141 години воденият от полковник Лермонтов отряд влиза в града, за да сложи край на османското иго, а цялото население на Бургас го посреща тържествено. Шести февруари ни помага да не губим идентичността си, да пазим паметта и традициите и да остояваме правото да бъдем суверенна държава в голямото европейско семейство. Нека във всяко едно наше действие да се ръководим от принципите, които отстояваха българските просветители, духовници и революционери, за да продължим да бъдем достойни свободни граждани. Честит празник, бургазлии!
 

Общинският съветник Константин Бачийски (вляво) и секретарят на Областна управа Валентин Люцканов

 


В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
Факт е ...
06.02.2019 22:30:16
4
6
Видни български интелектуалци са написали писмо с молба до руския император - да дойде и освободи поробения български народ ! Молили са се и на други монарси, но те не са искали да помогнат или не са имали куража да се изправят срещу турците ! Чест и слава на Русия !
12.
До 6
06.02.2019 18:34:31
5
6
Хей, ти наистина си ПОЗОР. Каквито и да са били болните амбиции на руския Император, истината е, че самите войници са възприемали войната като Освободителна. Хей, Оглу. Да на оглу щеше да завършва фамилията ти сега. И щеше да говориш турски и малко завалян български. Ей, аман от потурнаци.
11.
османско владичество...
06.02.2019 18:05:21
2
4
Така ли го виждаш Емел?
Защото ние му казваме турско робство.
10.
boncho
06.02.2019 16:16:26
4
9
HR-a на ЛукОйл и той ли е от освободителите? Вместо да се снимат по разни събития да вземат да си плащат данъците на този град, дето го изтровиха с "модерното" си производтсво.
9.
Малката Венеция
06.02.2019 16:15:59
2
0
За какво ли са дали жертви за създаването на Княжество България и Източна Румелия,като след това сме се излагали и през Първата и през втората и Сега... Няма ли са бизнес дух -явно е. Икономиката и войната са едно и също но с различни средства.
8.
Дипломат
06.02.2019 16:00:01
0
7
Според чий Протокол се отдава Почит с такенце на главата.......???!!!!
7.
Лукчо
06.02.2019 15:57:57
0
8
Зад консула на Русия е най-голямата ХИЕНА в Лукойл росен григоров!
6.
ПОЗОР!
06.02.2019 15:34:54
8
13
Да не би някой да си помисли, че целта на тия пияндурници е била създаването на ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ и завладяването на БОСФОРА и ДАРДАНЕЛИТЕ. Нееее, ама разбира се, че не. Те са чисти и безкористни като детска сълза! Да не би някой да си помисли, че тая пияна сган е правела всичко възможно да осуети Съединението на Княжество България и Източна Румелия и като не е успяла, е подтиквала Турция да ни нападне. И като номерът с Турция не минал, са успели да подкокуросат Сърбия да ни нападне. Неее, няма такава работа! Да не би някой да си помисли, че тая пияна сган, след като не е успяла да ни завладее, е организирала ПОГРОМ над българия през Междусъюзническата война, като подтиква съседите ни да се обединят против нас. Нееее, няма такава работа. Да не би някой да си помисли, че пияндурниците осигуряват понтонния мост с който румънците минават Дунав и влизат в България. И че императорът им награждава първия полк, стъпил на наша територия. Неееее, няма такава работа. Да не си помислите, че Русия ни напада на два фронта през Първата световна война - Добруджански и Македонски и дори русофилат Вазов, отвратен и омерзен пише:
О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо...
Как ръце сега да разгърнем?

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви лґкът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно пµ любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!
1916
5.
комунизъм, фашизъм и т.н.
06.02.2019 14:34:35
11
10
Голямо освобождение, толкова добре са промили мозъка на голяма част от останалото население, че и до ден днешен ги тачат, включително и овцете, които ще дадат минус на трите поредни коментара.
4.
комунизъм, фашизъм и т.н.
06.02.2019 14:33:39
7
8
Темата може да продължава много, но истината е само една. Най-лошото нещо, което се е случило на България в цялата ни история!
3.
комунизъм, фашизъм и т.н.
06.02.2019 14:32:25
9
8
Голямо освобождение, така ни освободиха, че 70 години не можем да се оправим! Голямо освобождение, българите най-отпред и първи са били изпращани на фронта. Голямо освобождение, "народният съд" е изтребил елита на нацията. Голямо освобождение, разграбили са над 50% от БВП на България за около 5 поредни години.
2.
комунизъм, фашизъм и т.н.
06.02.2019 14:30:40
10
10
Голямо освобождение, така ни освободиха, че 70 години не можем да се оправим! Голямо освобождение, българите най-отпред и първи са били изпращани на фронта. Голямо освобождение, "народният съд" е изтребил елита на нацията. Голямо освобождение, разграбили са над 50% от БВП на България за около 5 поредни години. Голямо освобождение, манипулирали са икономиката, за да си мислим, че сме с добър прогрес, а всъщност сме били супер зле, заради което и рухнахме след падането на режима. Голямо освобождение, промили са мозъците на страшно голяма част от населението, включително и до момента, включително и на заблудените овце, които ще дадат минус на този коментар. Темата може да продължава много, но истината е само една. Най-лошото нещо, което се е случило на България в цялата ни история!
1.
Турчин
06.02.2019 14:09:44
15
8
Не на русчиите комунисти доносници от говурското дпс
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ченгетата закопчали Мишо Къдравия в дома на приятелката му, „дребна риба“ го изпяла Ченгетата закопчали Мишо Къдравия в дома на приятелката му, „дребна риба“ го изпяла

Освен него в ареста е и Панайот Пенчев-Понката, предполага се, че въртят обща наркомрежа

В царевското село Българи показаха какво е силен дух! Танцуваха върху жаравата в секретен ритуал В царевското село Българи показаха какво е силен дух! Танцуваха върху жаравата в секретен ритуал

Организаторите не искаха да допуснат струпване на външни хора преди старта на сезона и окончателното утихване на коронавируса

Розали на Кобрата спяла с 60-годишен Розали на Кобрата спяла с 60-годишен Възрастовата разлика между Розали и вече покойния мъж е била цели 35 години Сигнал до Флагман.бг: Агресивно псе ни атакува в ж.к.”Меден рудник” Сигнал до Флагман.бг: Агресивно псе ни атакува в ж.к.”Меден рудник”

Милена Георгиева е подала сигнал в полицията

Тук се крие Васил Божков Тук се крие Васил Божков Черепа е настанен в пентхауз, собственост на румънеца Джовани Бекали, като вероятно с него е и бившият формален собственик на "Левски" Георги Попов Горското пусна на търг имот до морето край Варна за 25 лв. наем на дка Горското пусна на търг имот до морето край Варна за 25 лв. наем на дка

Имотът се намира в местността "Ада Бахче" и се стопанисва от "Североизточно държавно предприятие" ДП-Шумен

Ректор получава по 1 лв. заплата Ректор получава по 1 лв. заплата

Причината е финансовият колапс, в който изпадна свищовската Алма Матер в резултат на петкратно намаления прием по държавна поръчка през последните години

Коя е най-голямата грешка, която допускате в леглото Коя е най-голямата грешка, която допускате в леглото Професорът по хуманна сексуалност др. Робин Милхаузен казва, че интимността след секс е еднакво важна за жената, както и любовната игра Свалят Алекс Сърчаджиева от Игри на волята Свалят Алекс Сърчаджиева от Игри на волята Въпреки че се справи чудесно със задачата си миналата година, при това малко след смъртта на Иван Ласкин, продуцентите решили, че ще е добре Алекс да изчезне за кратко от екрана Предложение: Летище София да носи името "Кристо Явашев" Предложение: Летище София да носи името "Кристо Явашев"

Кристо е световна и глобална фигура, изтъква Юлиан Попов

 

Цеца Величкович стана баба Цеца Величкович стана баба

Младият татко е професионален боксьор, макар да е завършил престижен английски университет

Куче чака три месеца пред болница собственика си, починал от COVID-19 Куче чака три месеца пред болница собственика си, починал от COVID-19

Кучето носи името Ксиао Бао, което на означава „малко съкровище“

Ново проучване: Помага ли ибупрофенът при лечение на коронавирус? Ново проучване: Помага ли ибупрофенът при лечение на коронавирус?

Първоначално се считаше, че препаратът е вреден за пациентите

Превръщат къщата на Хитлер в полицейски участък Превръщат къщата на Хитлер в полицейски участък

Австрийското правителство купи сградата през 2016 година

Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

Имаме най-ниска безработица сред черните, отчете Тръмп

Отлагат се стимулите за връщане на българи в страната с цел работа Отлагат се стимулите за връщане на българи в страната с цел работа

Бюджетът от 10 млн. лева, предвиден за целта през тази година, се пренасочва за мерки срещу нарастващата безработица

Италия отново отворена за туристи Италия отново отворена за туристи

Ограниченията за пътуване в рамките на страната също ще бъдат премахнати, което означава, че хората могат да се движат свободно между различните региони

Изненадваща локация на новия завод за 1 млрд.евро на Фолксваген Изненадваща локация на новия завод за 1 млрд.евро на Фолксваген

До 2025 г. германците планират да продават до 1,5 милиона хибриди и електрически коли годишно на китайския пазар

ЕК добави нови авиокомпании в черния списък ЕК добави нови авиокомпании в черния списък

В него са включени всички авиокомпании на Армения

Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима

Лекарите посочват наличието на случаи, когато рецепторите на болните пациенти не са се възстановили

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Мъж се връща в къщи и заварва жена си с друг в леглото и следва:
- Зорке, този кой е?
- Скъпи, този е който плаща тока, водата, газта, колежа на децата...
- Аааа, тогава завий го добре, да не се простуди човекът!
Виц на деня Виц на деня На визитация:
- Как е температурата на пациента?
- От сутринта започна да спада, и сега е близка до стайната!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Минава кола, от прозореца на която виси младеж и крещи:
- "Дипломирах се, пед*лиии."
Веднага става ясно, че минава образован човек.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори