×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министърът на екологията Нено Димов пристига в Атия, за да се срещне с протестиращите
  • ЦИК утвърди Елка Стоянова за председател на РИК Бургас, Георги Михов ще е секретар
  • В понеделник ще има заседание на тръжната комисия по избор на акредитирана лаборатория за чистия въздух в Бургас
НА ЖИВО

С 13 млн. лв. Община Бургас ще образова гражданите как да се топлят и ще сменя печки в Долно Езерово с екологични


С 13 млн. лв. Община Бургас ще образова гражданите как да се топлят и ще сменя печки в Долно Езерово с екологични
Всички печки на дърва и въглища в кв. "Долно Езерово" да се заменят с екологични, предвижда общината
21 Януари 2019, Понеделник, 12:53 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Безвъзмездното финансиране е предвидено по Оперативна програма "Околна среда" - целта е битка с фините прахови частици

Седем общини, сред които и Бургас, ще се опитат да променят цялостното мислене на гражданите за опазването на чистотата на въздуха. Това цели процедура на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), свързана с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, която предвижда и подмяна на отоплителни устройства за твърдо гориво с екосъобразни уреди.

Фокусът е битката с фините прахови частици (ФПЧ).
„Процедурата чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. Същевременно финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух”, съобщиха от МОСВ при обявяването на процедурата в началото на декември.

Седемте общини, избрани за бенефициенти, са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.
Бургаската ще концентрира усилията си в кв. Долно Езерово
, става ясно от отговор на общината след запитване на „Флагман”.

Процедурата „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ е на обща стойност 111 442 101,58 лв. и бе официално обявена на 5 декември 2018 г.
Община Бургас е идентифицирана като допустим бенефициент с максимален размер на проектното предложение (с вкл. ДДС) в размер на 12 965 829,11 лв.


От парламентарната опозиция в лицето на БСП на няколко пъти възроптаха, че са одобрени само седем общини за безвъзмездното финансиране на битката с ФПЧ. Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче това е най-оптималният вариант.

Защо Бургас е сред избраните общини?
„Община Бургас е включена като допустим бенефициент по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ въз основа на извършена оценка по шест критерия -  3 за допустимост и 3 за качество”, информират от МОСВ след запитване на „Флагман”.

Критериите за допустимост са: налична е актуална (действаща, одобрена от Общински съвет) общинска програма за качество на въздуха; в тази програма битовото отопление е идентифицирано като основен източник на замърсяване на въздуха на територията на съответната община и в нея са предвидени мерки за подмяна на стационарни неефективни отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища).

Критериите за качество са: общият брой превишения на нормите на „средногодишни“ и „средноденонощни“ нива на прахови частици (за периода 2011 – 2017 г.) надвишава средния, изчислен за всички 25 общини с нарушено качество на въздуха; делът на засегнатото население в съответната община надвишава средния за всички 25 общини; в общинската програма за качество на въздуха са заложени регулаторни мерки, информират още от Министерството.

„Допустимите кандидати по процедурата са седем общини, вкл. община Бургас, които отговарят едновременно и на трите критерия за допустимост и трите критерия за качество”, заключават от ведомството.

След запитване на „Флагман” от Община Бургас информират, че процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) е планирана като двуетапна:
– Първият етап е свързан с подготовка на инвестиционен проект под формата на техническа помощ. Допустимите дейности включват проучване на нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление за подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво; организиране и провеждане на разяснителна и обучителна кампания; актуализация на данните от инвентаризация на емисиите на вредни вещества във въздуха; подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнител/доставчик на устройства за отопление; разработване на средни/пределни цени за единица продукт или за отопление на куб.м. за различните алтернативни форми на отопление и др.;
- Стартирането на изпълнението на втория етап е обвързано с резултатите от първия. При същинското изпълнение на инвестиционните мерки допустимите дейности включват дейности за подмяна (доставка и монтаж) на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства с други, по-екологични отоплителни устройства.

„Усилията на Община Бургас при разработване на проектното предложение за БФП от ОПОС са насочени към създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в кв. „Долно Езерово“ чрез подмяна на конвенционалните методи за отопление (изгаряне на дърва и въглища) с алтернативни и екологични такива – използване на устройства за отопление, отговарящи на специфични технически параметри, заложени в Директива 2009/125/ЕО за екодизайн - печки и котли на пелети, газ, климатици и термопомпи. Тези дейности ще бъдат предшествани от широкомащабна разяснителна и информационна кампания, която да стигне до всеки дом.
Основна цел на проекта е подобряване качеството на въздуха и осигуряване на по-добри и здравословни условия за живот на гражданите”, посочват от Общината.

От обявата на процедурата на сайта на ОПОС става ясно, че крайната дата за подаване на документи е 31 май 2019 г.
Максималният срок за изпълнение на проекта е 59 месеца, от които 54 месеца са за физическо изпълнение на дейностите по проекта, като физическото изпълнение на дейностите от първия етап следва да приключи не по-късно от 31.05.2021 г., а на дейностите от втория етап – не по-късно от 31.12.2023 г.”, пише още в обявата.

От МОСВ съобщиха, че мерките, които ще бъдат подкрепени със съфинансиране от Кохезионния фонд на ОПОС 2014-2020 г., са свързани с подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа.
Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. Тези мерки, едновременно с планираните информационни и образователни кампании, се очаква да доведат до промяна в цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха.
С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление
”, смятат още екоминистерството.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Първият медомат у нас е в Бургас Първият медомат у нас е в Бургас 25/08/2019, Неделя 10:02 0
30
Коментара по темата
30.
Стар дървар
23.01.2019 16:36:06
0
0
Хиляди години човечеството се е топлело с дърва и въглища и оцеляло ,но сега се появиха "учени" (лобисти) ,които се захващат с борба против печките за да удовлетворят желанията на спонсорите си и оправдаят лапачката ,която им предоставят последните.....
29.
Д-р по химия
22.01.2019 18:02:10
0
1
Финните прахови частици са полезни за човешкия организъм. Попаднали в дихателните пътища те почистват чрез стимулиране на откашлянето ,всички наслоени вредни за белите дробове наслоявания. ФПЧ помагат и срещу грипа пак по същата схема.Опасни за здравето са само серните съединения резултат от горенето на високосернисти въглища - кафяви,лигнит или брикети от тях.
28.
ул.Гладстон и др
22.01.2019 09:08:57
0
2
Защо метем толкова рядко улиците? В къщите си така ли чистим - веднъж на месец? Всеки ден трябва да се мият главните транспортни улици. Този токсичен прах от улиците кой го вдишва - не нашите ли деца, роднини и приятели? През комунизма улиците на Бургас се миеха редовно!!!
27.
Вввввв
22.01.2019 08:05:33
0
1
Защо, за мен няма екологична печка
26.
Часовникар
22.01.2019 06:37:04
1
0
Моля отворете за коментари темата за рожденния ви ден.
Искам да ви напиша поздравления.
25.
*********
21.01.2019 23:03:29
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24.
G0400L0
21.01.2019 22:57:43
0
4
Боят настава, тупкат сърца ни - ето ги близо наште душмани. Дързост дружина вярна, сговорна - ний не сме веке рая покорна. Дързост дружина вярна, сговорна - ний не сме веке рая покорна. Бийте, братя, Бог е с нас, вража порода - бой за чест и свобода, за мила рода. О, майко моя, родино мила, земя си красна, райска градина. О, майко моя, родино мила, земя си красна, райска градина. Нека с тоз удар врага да смажем, нека му гордо, братя, докажем, че сме строшили мръсни окови, че сме свободни, а не робове. Че сме строшили мръсни окови, че сме свободни, а не робове. Бийте, братя, Бог е с нас, вража порода - бой за чест и свобода, за мила рода. О, майко моя, родино мила, земя си красна, райска градина. О, майко моя, родино мила, земя си красна, райска градина.
23.
Схеми
21.01.2019 21:49:46
0
3
Нова схема..... Хаха да живей ГЕРБ Евросъюза . Схеми схеми схеми схеми схеми схеми. Идиотска държава с лош материал фолкаджийки.
22.
Българин
21.01.2019 21:49:16
0
5
Мамка ви общинска крадлива гербава
21.
Читател
21.01.2019 21:35:45
0
7
Държавата да се пребори с монопола при електро разпределителните дружества и да свали цените на тока, като по този начин всички ще започнат да се отопляват с климатици, конвектори, маслени радиатори и други ел.уреди. На никой не му се занимава да цепи дърва, да ги пребира, да ги съхранява, да пали печката всеки ден, да поддържа огъня в печката и постоянно да се цапа и мърси! Решението е много просто, но държавата няма да бръкне в джоба на ел.дружествата, защото всички знаем защо ;)
20.
мандра
21.01.2019 21:27:43
0
5
Това са малко пари за идеята.
За да изостави някой дървата, които са 2 пъти по-евтини от пелетите и държат повече огъня трябва да му дадат пари за пелетна камина и медни тръби за инсталацията. Грубо за около 90-100 кв.м апартамент излиза около 8-10 хил.лв с качествена италианска пелетна йамина и инсталация. Като знам каква корупция е у нас сметката ще е завишена, а качеството - ужас

Качествено могат да финансират 1000 домакинства ако не крадат от средствата. Но хората използващи дърва и въглища в Бургас и областта са над 100000
19.
мислещ
21.01.2019 21:25:49
0
4
Искам да видя манговец който може да се оправи с пелетна камина ! То това не е "ръгай дърва и да бумти" ! По-голяма дивотия от тази "борба с праховите частици" не бях чувал !
18.
!!!
21.01.2019 21:19:41
0
2
То остава да раздадат милиони на живеещи в незаконни постройки. Ще е върха...
17.
Nik
21.01.2019 20:52:03
0
2
Кой ще гушне, а??? Такава простотия нема никъде, ей народе! Представи си - да учиш мангал как да НЕ си пали печката?!
16.
ттт
21.01.2019 20:47:48
1
3
Aло обрaзовaйте първо в Бургaс a после квaртaлите зaщо вечер в центърa мирише кaто нa село.....
15.
Bingo
21.01.2019 20:47:02
1
7
Ха ха скоро пазарът ще се напълни с евтини пелетни печки, ама евтини пелети няма. Много ми е интересно на какви цени ще ги изписват. Тези еврочиновници наясно ли са въобще къде ще отидат тези милиони. 60% в джоба на ГЕРБерасите и 40% за печки които ще бъдат продадени на момента, щото почти няма циганин, който може да си позволи отопление на пелети, ама то и българите са малко които могат да си го позволят.
14.
хххх
21.01.2019 20:39:41
1
6
Aйде пaк новa схемa зa крaдене нa пaри ,хорaтa хляб нямaт дa ядaт те пaри зa глупости дaвaт ,кaкто със сaнирaнето беше зa кaкво ли беше ,естетвенно зa пaри дa се открaднaт
13.
Кую
21.01.2019 20:37:15
2
0
Топли ме жената.Искам да я сменят със две по двайсет.
12.
ДИМНА ЗАВЕСА
21.01.2019 20:03:09
2
4
А В МЕДЕН РУДНИК КОГА ЩЕ ГИ ОБРАЗОВА,АД,НЕ СЕ ДИША ОТ ПЕЧКИТЕ В МАХАЛАТА,ДИМ СЕ СТЕЛИ ИЗ ЦЕЛИЯ МЕДЕН РУДНИК СЛЕД 16.00
11.
???
21.01.2019 19:50:29
0
5
Само да попитам-кой ще им плаща пелетите,защото циганин пари за огън НЕ ДАВА!
10.
7887
21.01.2019 19:49:40
0
5
Аве що не земат да обвържат получаването на всякакви помощи срещу платена сметка за ток лична партида? хаха
9.
d-r Mengele
21.01.2019 19:36:27
0
8
Българите ще плащат данъци и осигуровки, а орките ще лапат 13 милиона наготово, а? Ба@мааму! И аз искам да съм мангал, повече не плащам!
8.
Хааа!!!!
21.01.2019 19:29:09
1
6
1.Лукойл + Кроношпан = go home 2.ГЕРБ+БСП+ДПС = АУТ. 3.Саниране + air conditioner 4. :)
7.
Данъкоплатец
21.01.2019 18:45:05
0
8
Ще има бая за крадене!! Ура!!!
6.
Ахмед Синирид
21.01.2019 18:43:11
0
2
Продавам дърва за връзка свържете се с моя шофйор от Припек знаете кой е
5.
Winnetou and Old Shatterhand
21.01.2019 18:24:20
0
7
Печките ще ги обичат, но не са даденост, ще светне синята лампичка и Шушана ще си е у дома , ако светне друга лампа , Винету няма да е вече вожд.
4.
Ние да не сме по- долни
21.01.2019 18:18:32
1
6
Предлагам БЪЛГАРИТЕ ДА НЕ СИ ПЛАТИМ ДАНЪЦИТЕ ЗА ГОДИНАТА И НА НА ПЕЧКИ ДА ДАДАТ , ЗА ДА ГИ МОНТИРАМЕ В ЗАКОННИТЕ СИ ЖИЛИЩА!!!!! ПАК ПОВТАРЯМ ЗАКОННИ ЖИЛИЩА И КЪЩИ, А НЕ ГОРНОЕЗЕРОВСКИ ПУМИИНИ ЯМИ В БЛАТОТО
3.
*********
21.01.2019 18:13:10
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Zapoznat
21.01.2019 17:56:16
3
8
Тва ще е доста интересно усвояване (крадене) на средства , ще го наблюдавам с интерес
Да интегрираш селяните да не ползват печки на дърва хахаха вие шегувате ли се трябваше в града да го направите това щеше да постигнете много по голям ефект
Все едно в меден рудник да наложите етикет за обличане както се казва в една реклама:
СТИГА ГЛУПОСТИ
1.
копанар
21.01.2019 17:53:53
2
6
и една мазна до печката напръво бебета шъ фърчат по две три
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал за тежко ПТП и ранени вдигна медиците на крак, час и половина се лутат заради фалшиво обаждане

В координационната централа адресът постъпва в 15:31 часа

Взеха децата на гаджето на Веско Маринов Взеха децата на гаджето на Веско Маринов

Съдът отсъди за двете деца на Веска да се грижи татко им

Първият медомат у нас е в Бургас Първият медомат у нас е в Бургас

Намира се в експоцентър "Флора" 

Ново безумие по Черноморието – взимат по 2,50 лева за допичане на лук, било тормоз над готвача Ново безумие по Черноморието – взимат по 2,50 лева за допичане на лук, било тормоз над готвача

Заведения пък хитреели, като слагали в менюто цени без ДДС

Време за зимнина: Плодовете и зеленчуците поевтиняват Време за зимнина: Плодовете и зеленчуците поевтиняват

Цените на краставици, чушки и праскови надолу през седмицата

Удар в електрически стълб остави без ток 200 души Удар в електрически стълб остави без ток 200 души

Инцидентът е станал в Крън

Победител от "ВИП Брадър" Джино Бианкалана вдигна тайна сватба Победител от "ВИП Брадър" Джино Бианкалана вдигна тайна сватба

Близки до Джино се радват, че най-накрая е намерил любовта на живота си

Незабравимите лакомства на соца Незабравимите лакомства на соца

Социалистическите пасти бяха гордостта на народните сладкарници

И в неделя само за плаж – слънчево, температурите между 32° и 37° И в неделя само за плаж – слънчево, температурите между 32° и 37°

Прогноза за времето - неделя, 25 август 2019 годин

Днес честваме апостол, обръщал езичниците в християни Днес честваме апостол, обръщал езичниците в християни

Тит бил родом от Крит

Ужас в Гърция, евакуират стотици туристи от хотели и плажове Ужас в Гърция, евакуират стотици туристи от хотели и плажове

70 пожарникари и 13 противопожарни машини се борят с огъня в източната част на остров Самос

Тръмп се отказа от Гренландия, ред е да направи България грейт ъгейн Тръмп се отказа от Гренландия, ред е да направи България грейт ъгейн Със сигурност в България ще се намерят дизайнери, които да подсигурят кича, на който американският държавен глава е свикнал Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30% Тръмп отговори на Китай и повиши вносните мита на 30%

Търговската война отново ескалира, след като Пекин обяви нов кръг тарифи за американски стоки

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Тръмп обяви, чe щe oтгoвoри c виcoки митничecки тaрифи върху фрeнcкoтo винo, aкo Eврoпa въвeдe дaнъци върху aмeрикaнcкитe тeхнoлoгични кoмпaнии

„Затварят“ френския курорт Биариц заради срещата на върха на Г-7 „Затварят“ френския курорт Биариц заради срещата на върха на Г-7

Лидерите на най-развитите седем икономки се срещат във френския град Биариц

Русия изстреля ракети от подводници в Баренцово море Русия изстреля ракети от подводници в Баренцово море

Тестът е успешен, те са поразили мишените

Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел Внук на скандален милиардер се самоуби заради горещ модел

Кай е син на известния нюйоркски търговец на изкуство Кенни Шахтер и артистката Илона Рич

В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване В изчезващия рай: Индианците в Амазония се борят за оцеляване

Земята им е изправена пред най-голямата заплаха в историята си 

Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Те влизат в сила от 1 септември и от 15 декември

Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация Google e спрял 210 канала в YouTube заради дезинформация

Те били част от кампания на китайските власти за дезинформация около протестите в Хонконг

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Преди да бъде изобретен интернетът, хората са вярвали, че тъпотата се дължи на липсата на информация. Виц на деня Виц на деня - Знаеш ли, че Иванчо всъщност е п*дераст?
- Защо? Има да ти връща пари ли?
- Не, бе. В добрия смисъл го казвам.
Виц на деня Виц на деня -Тате, защо в кабинета ти има снимка на Бойко Борисов?
- Ами... в случай, че вземе да дойде!
- Ахаaa! Сега разбирам защо до леглото на мама има картичка с Джордж Клуни, а в стаята на баба - с архангел Михаил!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Значи може да понасяте 40 градуса вътрешно, а външно не можете... Ай стига глезотии
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори