×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокоба тегне над поколението на Ласкин


Прокоба тегне над поколението на Ласкин
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Януари 2019, Сряда, 15:14 ч.

Алкохолът съсипа и Чочо Попйорданов, и Андрей Баташов

Тежка прокоба застига някои от най-големите звезди на родното кино и театър, които живяха като истински бохеми, пише вестник "Ретро". Преди дни се простихме с талантливия актьор и заклет бунтар Иван Ласкин, който си отиде само на 48 години. През 2013-а, пак на 48, почина неговият голям приятел Чочо Попйорданов, един от любимците на публиката. Колегата им от същото поколение дарования – Андрей Баташов, си отиде на 45 през 2010 г. Алкохолът погуби и тримата.

След кончината на Ласкин неговият екранен баща от филма „Васко да Гама от село Рупча” коментира: „Всеки от нас има своите слабости. Тук въпросът е коя е причината, за да го доведе до този край. Не смятам, че е това, което вероятно си мислят мнозина”.

Иван Ласкин, Чочо Попйорданов, както и Андрей Баташов бяха сред най-търсените актьори от своето поколение в началото на 90-те години. Пред тях изведнъж се отвориха големи възможности в киното – особено за Иван и Чочо, и те се превърнаха в истински звезди. В края на десетилетието обаче филмопроизводството забуксува, шансовете намаляха и те трудно изживяха шока от настаналото безвремие и комплекса да не могат да реализират всичко от себе си. И Иван, и Чочо, и Андрей бяха мъже с характери, имаха големи амбиции и не искаха да работят каквото и да е. Истината е, че киното и театърът не бяха на нивото на техните амбиции. Непрекъснатото разочарование и усещане, че трябва да играят неща, които не са им вкуса, което се проявяваше много отчетливо при Чочо Попйорданов, ги демобилизираха, коментират в гилдията.

Същата съдба вероятно можеше да сподели и друга звезда от това време – Георги Стайков, който обаче замина в чужбина и може би тъкмо това го спаси.

Иван Ласкин през последните години изпадна в професионална изолация и нямаше почти никакви роли, след като напусна Военния театър, на чиято сцена изпъкваше цели 17 години. С него от солидарност си тръгна и любимата му жена Александра Сърчаджиева. Иван беше мъжко момче с бърз ум, винаги болезнено прям и откровен, понякога до грубост, което му спечели освен заклети фенове доста врагове и негативи. Режисьорите не искаха да работят с него, той изпадна в изолация и се затвори в себе си, а междувременно проблемите му с алкохола се задълбочаваха. Не можа да се примири с еснафщината, лицемерието, предателствата. Преди няколко години той за пръв път публично призна за проблемите си: „Аз съм алкохолик, боря се! Имам проблеми с алкохола. Тежък проблем. Пия много. Казвам го, защото това е първият начин, по който да започна лечението. Никой не знае как се случва. Идва изведнъж. Никога не съм се излагал на представление, но съм изключителен алкохолик и пияница”, каза тогава Ласкин. И обясни, че пие, защото нищо край него не му харесва, защото държавата не цени талантите и младите. За жалост, въпреки огромната му любов към Александра и децата му – малката София и дъщеря му от първия брак Люба, Иван не можа да се пребори и да спре.

Ласкин издъхна в реанимацията на ВМА, където бе приет още в средата на декември. Лекарите не даваха никакви обнадеждаващи прогнози за живота му, тъй като много от органите му бяха спрели да функционират вследствие на задълбочена чернодробна недостатъчност. По-късно той бе приведен в изкуствена кома, за да не изпитва силни болки, и медиците се надяваха, ако успеят да го стабилизират, да му бъде направена чернодробна трансплантация. Организмът му обаче не е издържал и Ласкин не можа да се пребори с тежките усложнения. След тъжната вест за кончината му „Фейсбук“ почерня от прощални коментари. Стотици поднесоха съболезнованията си на покрусената му половинка Александра и ѝ пожелаха сили в този тежък момент. 

Иван и Александра се влюбват в труден и за двама им период от живота. Запознават се на снимачната площадка. Тогава Александра се обижда на чувството му за хумор и трябва да мине доста време, докато разбере, че не ѝ се подиграва, а се шегува. "Точно тогава майка ѝ, обичаната актриса Пепа Николова, се разболя неизлечимо от тумор в мозъка. Аз пък не се спогаждах с първата си съпруга. Изнесох се и живеех сам с кучето си в стая само с едно легло, отрупано с хартии от сандвичи. Алекс промени и мен, и живота ми", разказва в свое интервю актьорът.

Иван става известен още 16-годишен - играе главната роля в  култовия филм "Васко да Гама от село Рупча". Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1994 г. в класа на професор Здравко Митков. Малко преди това започва кариерата му в театъра - в „Сълза и смях“ играе от 1991 г. След това показва таланта си на сцените на почти всички софийски театри. От 1997 г. е актьор в театър „Българска армия“. Напуска го през 2014 г. с Александра Сърчаджиева. "Истината е, че се изчерпах там. Аз напуснах, защото стоях там заради Александра... а не трябваше. А Александра просто не издържа заобикалящото я режисьорско некадърие и малодушие. С изключение на Асен Шопов, Ивайло Христов и най-вече Крикор Азарян", написа в личния си фейсбук профил тогава Ласкин. Там обяви, че напуска Военния театър, след като 17 г. е играл на сцената му.

Александра бе голямата любов на Ласкин и той често и пишеше поетични послания в личния си профил във „Фейсбук“ като:

“Толкова те обичам, че дори не забелязвам детето ни, когато притичва покрай теб! Толкова те обичам, че когато стоеше под дъгата в Гърция, тя ми се видя черно-бяла... Обичам бръчиците и нескопосаната ти прическа сутрин, когато се събуждаш и приличаш на мокро врабче... Толкова те обичам, че само когато съм с теб, не съм егоист. Толкова те обичам, защото ме правиш добър и нежен, защото цериш просташкия ми характер само с поглед... защото те обичам! Обичам тайнството ти на честен човек и някои релефи от тялото ти, за които няма да споделя! Обичам дишането срещу лицето ми, когато спиш и аз те гледам! Обичам да те галя и ти да се усмихваш насън...”.

Алкохолът погуби Чочо и Баташов

Иван Ласкин си отиде на Ивановден, а преди 5 години, навръх Великден,  този свят по трагичен начин напусна непрежалимият му приятел Чочо Попйорданов. 

Чочо почина при нелеп инцидент на Боянските гробища. Отишъл там с жена си Даниела да садят петунии на гроба на майка му. Тя е починала десетина дни по-рано и той много тежко е преживял смъртта ѝ. Чочо тръгнал назад, Даниела му казала да спре и да внимава, той се спънал и паднал от 2-метрова подпорна бетонна стена. Не е ясно дали в този момент е бил под влиянието на алкохол. Въпреки усилията на лекарите Попйорданов почина в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол. Трагедията се случи малко преди двамата официално да осиновят дъщеричката си Катерина, която сега Даниела отглежда сама.

Чочо беше интелигентен, широкоскроен, свръхчувствителен, деликатен и раним. Живееше като бохем и накрая буквално се саморазрушаваше с алкохол. Опитваше се да спре, но не можа да се пребори с порока и той го съсипа. През последните години страдаше и казваше, че колегите му в театъра го гледат с ирония и снизхождение. Накрая му бяха останали малцина верни приятели. Но публиката винаги ще го помни с ролите му във „Вчера”, „Адио, Рио”, „Козият рог”, „След края на света”, „Дунав мост”, „Граница”, „Хайка за вълци”...

През 2010 г. на 45 години почина друг голям талант - Андрей Баташов. Той си отиде от полиорганна недостатъчност, получена  вследствие на цироза и сепсис.

Андрей бе известен като аристократа на театъра заради благородническия си произход. Освен даровит актьор и перфекционист в професията, той беше и красавец с купища обожателки. Неведнъж е признавал, че е съпътстван от завистта. Баташов играеше на сцените на Народния,  „Сълза и смях”, Театър 199. Запазената му марка беше култовият моноспектакъл „Секс, наркотици и рокендрол”, който се игра цели 500 пъти. Представлението го превърна в голяма звезда и идол на дамската публика. Андрей преподаваше в НАТФИЗ и режисираше. За кратко беше и депутат от парламентарната група на НДСВ.

„Aкo Андрей имаше поне още една роля в Народния театър, нямаше да умре. Но тогавашното ръководство се отнесе нечовешки с него“, каза през сълзи Аня Пенчева в „199“ неотдавна, където приятели и почитатели на Баташов се събраха 8 години след смъртта му.

Страдал е, че в последните години в Народния театър е бил изолиран. „Свалиха негови представления. Не му даваха да репетира заради проблемите му с алкохола, казваха, че никой не иска да работи с него, а не беше така. Ако не беше Театър 199, сигурно щеше да си отиде по-рано. Андрей казваше, че уж иска да играе сам в моноспектакли, за да е независим, но всъщност не искаше да играе сам и това му беше болката”, споделят негови колеги.

В личния си живот Баташов също не беше щастлив, а след раздялата с жена си Боряна изпадна в дълбока емоционална дупка.

В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Тук пак някой
09.01.2019 13:22:48
1
6
се упражнява в преразказ-съчинителство... Прокоба тегнела... Тегне над главата на автора, който дори не се подписва под простотиите си! Изсмукана от пръстите статия! Прокоба ли е алкохолизмът на стотици други, които също може да си отидат скоропостижно от чернодробна недостатъчност и за които никой няма да се упражнява в съчинителство...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори