×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

BG туризмът категорично бие чуждите дестинации: 1,6 млн.туристи срещу 300 хил.


BG туризмът категорично бие чуждите дестинации: 1,6 млн.туристи срещу 300 хил.
Екскурзиите в чужбина са достъпни, но четирима от петима българи предпочитат да почиват у нас
08 Януари 2019, Вторник, 11:00 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА

Избралите да почиват само у нас български граждани са 5 пъти повече спрямо тези, които пътуват в чужбина, въпреки многобройните и достъпни оферти за почивка в близките дестинации Гърция и Турция


Сериозен ръст на вътрешния туризъм, отчита ресорното министерство. Над 80% от всички български туристи са избрали да направят поне едно пътуване у нас за годината. Факт, който доказва, че или българинът е оценил предимствата на вътрешния туристически продукт.

Що се отнася до това, колко често той пътува с цел почивка, в страната или чужбина, данните са категорични - 40%. Точно толкова от родните туристи осъществяват поне едно пътуване годишно с цел почивка, екскурзия или развлечение в страната или чужбина.

Това става ясно от доклад на Министерството на туризма, свързан с детайлния анализ на перспективните туристически пазари. Програмният документ бе изпратен до бургаския депутат от БС Петър Кънев, който е председател на комисията по икономическа политика и туризъм в 44-ото Народно събрание.

Доклад препоръчва: Реклама на BG туризма чрез блогъри във Великобритания, билбордове в Скандинавия и ТВ в Русия

Колкото по-млади са хората, толкова по-голям е делът на пътуващите сред тях. И това е разбираемо, те са смели експериментатори на новото, живеят на бързи обороти и опитват от всичко, сочи докладът.

Значителен дял пътуващи има сред хората с висше образование и тези с по-високи доходи. Българите с по-висок образователен ценз са активни в глобалната мрежа, ползват електронни и иновативни услуги  и задоволяват допълнителни потребности чрез пътуванията си. Акцент в поведението им е, че търсят допълнителни продукти и различни видове туризъм, които комбинират.

Данните  сочат, че пътуващите само в България са с по-ограничени финансови възможности, избират най-близките дестинации до населеното място, в което живеят, както и места, на които вече са били.

Най-често практикуваният, от почиващите в страната българи морският, културният, планинският и все по-модерния здравен туризъм – балнео, уелнес и спа.

С повишаване на възрастта делът на нишовия туризъм се увеличава. В този сегмент попадат най-вече петдесетгодишните, които избягват масовите дестинации ѝ в летните месеци. Това са улегнали хора със собствени имоти или почиващи при близки, които комбинират почивката си с алтернативни занимания - еко, културни, спа, лов и риболов и др.

Лятото остава сезонът на дългите отпуски и традиционно любимия сезон за почивка на българите.

Според статистически данни над 2 млн. нашенци са осъществили туристически пътувания в страната и чужбина  само за периода от юли до септември 2017 г. (данните за 2018 година ще са готови до дни)

От тях 1,6 млн. са пътували в страната и само 300 хил. души в чужбина. Малък е процента на пътувалите и в страната и в чужбина.

Избралите да почиват само у нас български граждани са 5 пъти повече спрямо избралите да почиват само в чужбина, въпреки многобройните и достъпни оферти за почивка в близките дестинации Гърция и Турция.

Гърция вече не е любима дестинация за много българи! Все повече избират да почиват у нас

Интересен факт в доклада е, че почивките в страната се организират индивидуално. Причината е недоверието в достоверността и качеството на предлаганата туристическа оферта, ценовата чувствителност  и лесния достъп до информацията в интернет.

За разлика от тях, почивките в чужбина се организират предимно чрез туристическа фирма, зависят от цената и от наличието на свободно време.

Кратките уикенд пътувания се практикуват целогодишно. Най-често са свързани с дългите почивни дни по време на националните празници и са в близки до населеното място дестинации.

В масовия случай българинът отделя време и финансов ресурс за почивка един път годишно. Средната продължителност на престоя е три дни.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
6
Коментара по темата
6.
ВИ$-2
08.01.2019 18:00:46
2
6
Министьрката и спецовете по ТУРИЗЬМ приличат на собственици ОПТИМИСТИ закупили панелка гарсониера от 40 м2 ,които се опитват да разрушат носещи колони да избият стени от бетон и ако може панелката от 1стаен ако да СТАНЕ 4 стаен 103 м2
Всеки знае че това НЯМА как да СТАНЕ
Е сьщото и с бг туризьм ,не може дасе НАДСКОЧИШ и да ИСКАШ невьзможни неща от рода на20-30 милиона туристи .ИВИЦАТА ни е малка,липсват достатьчно АТРАКТИВНИ забавления и забележителности скоито туриста да разчупи почивките липсват моторници яхти корабчета фериботи за разходки ,няма рибки за гледане и гмуркане в ЧЕРНО МОРЕ ,липсват ботанически градини ,голф паркове,зелени площи,поради 500 год турско робство лисват КАТЕРДРАЛИ ЗАМЬЦИ, музеи, галерии ,барок готика ИНТЕРСЕНИ АРХИТЕКТУРНИ забележителности например както е вьв БАРСЕЛОНА или в ИТАЛИЯ И ФРАНЦИЯ.А и БЬЛГАРИЯ сезона НЕ Е КАТО в ТАИЛАНД или КАРИБИТЕ целогодишен ,нито е по 10 месеца като на КАНАРИТЕ ,сезона е кратьк 4-5 месеца ,няма как да го удьлжиш не става
ТУРИЗМА НЕ е само сльнце ,море и евтин алкохол то е сбор от много дадености и изисква сериозни вложения в много неща от реклама ,през подготвка кадри ,интериор ,екстериор,забавления,инфраструктура,безопасност до похвати като например да снимаш касов западен филм чиито деиствие се развива в популярен курорт така зрители на филма да свьрзват курорта сьс сценки от касовия филм например италианския сериал КАПРИ,или турските сериали които вкарват вьв филмите си картини от популярни турски курорти
5.
Пфууу
08.01.2019 17:48:18
0
9
Поредната ФАЛШИВА стъкмистика...АМАН!
4.
Бирника
08.01.2019 17:38:58
0
7
Ами къде са парите от данъците ве?
3.
Пълен т_ш_к
08.01.2019 17:12:58
0
8
Полудяхте ли или се гаврите с хората?
Г-жа министершата се уля. Не мерете имагинерни бройки, а реален оборот от 1 турист в лв/евро.
2.
Hahahahahahahaahahhaah
08.01.2019 14:25:17
0
7
15 години съм в слънчака,преди 2007 година ги разбивахме,сега средна работа
1.
Burgas
08.01.2019 14:24:47
1
12
Прочетете последните две изречения от текста, останалото е "търчи-лъжи"...
Трагедия е туризма, като всичко останало в тази територия, под вещото управление на всички "гении" последните 30 години...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори