×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За българите бедността и цените на комуналните услуги са много по-важни от човешките права и демокрацията


За българите бедността и цените на комуналните услуги са много по-важни от човешките права и демокрацията
2018-а бе бурна година във вътрешно-политически план най-вече заради множеството скандали, казва социологът Евелина Славкова
24 Декември 2018, Понеделник, 14:55 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: "Фейсбук"

Правителството ще използва евроизборите като вот на доверие, кабинетът ще направи максимума да издържи пълен мандат, смята социологът


Краят на годината е време за обобщения и прогнози. "Флагман“ потърси мнението на политолози и социолози с няколко ключови въпроса за 2018 и 2019 г. Започнахме с Антоний Гълъбов, продължихме с Евгений Дайнов и Александър Маринов. А ето какво мисли младият социолог от Изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова.

- Г-жо Славкова, каква бе 2018-а година според Вас във вътрешно-политически план? Кои бяха най-съществените политически събития?
- Като цяло можем да дадем оценка за 2018-а като бурна година във вътрешно-политически план. Тази динамика се дължи най-вече на множеството скандали, които се случиха. Тази линия започна още през 2017 г. и продължи с пълна сила и през 2018 г.  Скандалите, които белязаха годината, могат да бъдат разделени на два типа: такива, случващи се по-високите етажи на властта, костващи оставки, и напрежения долу – в т.ч. Истанбулската конвенция, протестът на майките на деца с увреждания. Едно от съществените политически събития, което няма как да не споменем, беше председателството на България на Съвета на ЕС. България беше за първи път в тази позиция и можем да отчетем позитиви.

- Чуват се все по-тревожни предупреждения за ситуацията с човешките права и състоянието на демокрацията у нас. Влоши ли се сериозно положението през 2018 г.?
- Има различни класации и призми, през които се разглеждат тези теми. Но някак те не са водещи в българското съзнание. За българите проблемите, свързани с бедност, нисък стандарт на живот, покачващи се цени на комунални услуги, са много по-съществени от човешки права, състояние на демокрацията и т.н. Въпреки това е изключително важно тези теми да бъдат поставени на масата.

- Очаквате ли оставка на правителството „Борисов 3” и извънредни парламентарни избори през 2019 г.?
- От днешна гледна точка смятам, че по-скоро няма да има предсрочни парламентарни избори. Но винаги трябва да имаме предвид, че има събития, които могат да доведат до такава ситуация. Правителството ще използва предстоящите евроизбори като вот на доверие. Положителни резултати за ГЕРБ ще доведат до стабилизиране на позициите на правителството и в този контекст ще е по-трудно да се говори за предсрочни избори. Видно е, че кабинетът ще направи максимума, за да издържи пълен мандат. Това от една страна се дължи на факта, че Борисов не би искал за трети път да подаде оставка, от друга страна имаме и президент, който е доста критичен към правителството, а той ще съставя служебен кабинет. Могат да бъдат изброени още множество предпоставки. Често при спорни моменти, които могат да окажат силна негативна реакция спрямо правителството, виждаме крачка назад от тяхна страна. Това поведение ще се запази и през следващата година.

- Каква е прогнозата Ви за представянето на парламентарните политически сили на евровота и местните избори през 2019 г.?
- Зависи кои ще бъдат новите политически играчи, какви ще бъдат политическите конфигурации, които ще се заявят за евроизборите. Трябва да имаме предвид, че евроизборите са тежки избори по две причини: липса на сериозна електорална мобилизация, която изважда основно твърдите електорални ядра, както и високият праг за влизане в Европейския парламент. От сега можем да кажем, че битката на евроизборите ще бъде през призмата вот на доверие от страна на правителството и вот на недоверие от страна на опозицията. Ще следим и през следващата година данните, за да сме точни в прогнозите си. Относно местните избори – голямата трудност пред ГЕРБ ще бъдат местата, където ще има втори тур. Там можем да очакваме конфигурация всички срещу ГЕРБ. Но отново е необходимо да правим уточнението, че най-точни прогнози можем да дадем при изчистване на картината с политическите субекти, които ще се явяват на избори.

- От кои партии извън парламента можем да очакваме изненади през 2019 г.? Има ли почва за нови играчи?
- Почва за нови играчи почти винаги има. Въпросът е какви ще бъдат новите политически заявки. Нека припомним, че нови играчи бяха Бареков, Веселин Марешки, но не получиха много високи резултати - това е единият тип. Други политически играчи са Царя, Борисов - тези, които променят коренно ситуацията. Очакванията ми са, че на следващите избори, и заради естеството на изборите, новите политици ще бъдат от типа на Бареков, Марешки и т.н. Не очаквам големи изненади в това отношение.

В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
Честито
25.12.2018 09:04:09
2
10
Това е истинската концепция на ДС за управление на държавата - че държаните в бедност нямат време да си вдигнат главата и живеят ден за ден мислейки само за оцеляване забравили думички като права, демокрация, народовластие, гражданско общество и т.н.
5.
Кую
25.12.2018 07:51:08
1
4
Такава е идеята.
4.
EX
25.12.2018 02:03:30
0
7
Ciganska rabota
3.
DEPENDANT
24.12.2018 23:41:23
0
3
ДВЕТЕ ПОНЯТИЯ ОТ КОРЕННО РАЗЛИЧНИТЕ ЕТАПИ В РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА/ ТОТАЛИТАРНО ЗАДОВОЛЕН И ДЕМОКРАТИЧНО БЕДЕН/ ДОКАЗВА СОЦИАЛНИЯ ДИСБАЛАНС В ДЪРЖАВАТА ! ! ! !
2.
Коментатор
24.12.2018 22:47:50
0
7
Този път уцелихте заглавието.
1.
:)))
24.12.2018 20:02:21
2
6
Много Убаво дете :)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори