×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имаме автократично управление, при това от хора, които нямат елементарни способности и знания


Имаме автократично управление, при това от хора, които нямат елементарни способности и знания
2018-а бе година на пропуснати възможности, на лошо управление и задълбочаване на редица опасни тенденции, казва Александър Маринов
24 Декември 2018, Понеделник, 02:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Българската демокрация – доколкото я има – върви стремглаво надолу, не само от гледна точка на човешките права, но и като начин на вземане и изпълнение на решения, смята политологът


В края на годината продължаваме с равносметките и прогнозите в политиката. „Флагман“ потърси мнението на политолози и социолози с няколко ключови въпроса за 2018 и 2019 г. Започнахме с Антоний Гълъбов, продължихме с Евгений Дайнов. Наред е проф. Александър Маринов – преподавател в Софийския университет в сферата на лидерството и политическите елити. 

- Проф. Маринов, каква бе 2018-а година според Вас във вътрешно-политически план? Кои бяха най-съществените политически събития?
- Най-общо казано, година на пропуснати възможности, на лошо управление на държавата и задълбочаване на редица опасни тенденции. Най-обезпокояваща е абсолютната незаинтересуваност на управляващите към демографската криза, която прераства в катастрофа.
Положително вътрешно-политическо събитие се затруднявам да посоча, извън усилията на президента Радев да показва алтернативно мислене и поведение на това на властимащите. Негативните събития са много – низ от скандали и гафове, за всеки от които в нормална държава изхвръкваш от властта.

- Чуват се все по-тревожни предупреждения за ситуацията с човешките права и състоянието на демокрацията у нас. Влоши ли се сериозно положението през 2018 г.?
- Българската демокрация – доколкото я има – върви стремглаво надолу, не само от гледна точка на човешките права, но и като начин на вземане и изпълнение на решения. Имаме автократично управление, при това от хора, които нямат елементарни способности и знания. Абсолютно всеки нормален демократичен механизъм се изопачава и се превръща във фарс. Достатъчно е да припомним оставките – приети и неприети, и всички глупости, които бяха изговорени от най-високопоставени лица по този въпрос. Влошаването през изтичащата година е видимо и се изразява в буквално потвърждение на известната максима, че лошото управление убива.

- Очаквате ли оставка на правителството „Борисов 3” и извънредни парламентарни избори през 2019 г.?
- Извън всякакво съмнение и то в скоро време. Предполагам, че извънредните парламентарни избори ще се проведат едновременно с европейските.

- Каква е прогнозата Ви за представянето на парламентарните политически сили на евровота и местните избори през 2019 г.?
- Всички парламентарно представени партии губят доверие и освен това се разтърсват от вътрешни проблеми. По тази причина едва ли могат да се представят особено убедително. Този процес на упадък ще продължава, докато не се появи нещо ново и ги прегази. Предполагам, че това ще стане не на следващите (предсрочни) избори през 2019 г., а малко по-късно. Що се отнася до европейските избори, очаквам у нас по-слабо (засега) да се проявят тенденциите, които са вече силно изразени в Западна и Централна Европа.
 
- От кои партии извън парламента можем да очакваме изненади през 2019 г. Има ли почва за нови играчи?
- Засега носител на сериозна изненада не се вижда. Известните ни извънпарламентарни партии не показват някакъв видим напредък и шансовете им да прескочат бариерата на този етап са малки.
Има както обществена нагласа, така и назряла потребност от поява на нови политическа сила, която да промени модела на управление на страната и да ни поведе към постигане на големи, стратегически цели, от които зависи оцеляването ни като нация. Смятам, че в обозримо бъдеще тази обществена потребност ще се материализира.

В категории: Политика


23
Коментара по темата
23.
RazBoiko
26.12.2018 14:04:07
0
1
Spokoini kesteni ! Ne si habete dumite ( koraba ) durjavata otdavna potuva .
22.
Професоре бе!
24.12.2018 18:12:23
3
2
Ти къде беше преди ГЕРБ и Бойко?
При Луканов, Виденов, Костов, Тройната коалиция, не беше ли роден,в психото ли беше,или имаше хомосеуксуална авантюра отвела те във въшшебен нереален свят?
Такива професори много и напоследък ”изпълзяхте от канала” всякаш подклаждани и спонсорирани от ”онези” до болка познати пишман политици,които искат за 5-10 ти път да вземата властта, за да пооткраднат дължимото им. И ти като онзи Дуранкев,който се появи да дава акъл. А беше по времето на Луканов ръководител на национален съвет за развитие на икономиката,и така я развиха,че през същата 1991г. Олигарха Банев създава приватизационният фонд АКБ Форест и после започва голямото съсипване. И сега всички тези професори изпълзяха и ни убеждават че загиваме. То е ясно че не цъфтим,ама да ни обяснявате че преди ГЕРБ сме се къпели в разкош и просперитет, а Луканов, Виденов, Станишев, Царчето докаран в България от Любен Гоцев и ”Монтерей” са участници в прехода на Зимбабве,а не България,това вече е шизофрения!
21.
Ко Не
24.12.2018 17:52:31
1
0
СИЧКИТИ СА РУСКИ КАВАЛИ
20.
007
24.12.2018 15:30:02
5
1
Kolko pati shi pravim predsrochni izbori ve cherven bokluk I za kakvo Da kradat iskat pak za tri meseca s pravitelstvo na fatmaka chervenite bezrodnici Tva e edinstveniq nachin da doidat pak na vlast Boci i policiqta da vnimavat che sled praznicite pak shi izkarat na ulicata sashtite bokluci kato predi mesec dva toz pat preoblecheni s jalti jiletki
19.
Все по отдалечващ се от ГЕРБ
24.12.2018 15:05:08
3
1
Флегман, взехте често да показвате тази мачкана чанта изпразнена от съдържание.
18.
от 10 до 17 СА ПОДЛОГИ
24.12.2018 14:20:52
0
4
НА КОМУНИСТИТЕ////бсп герб дпс атака воеводите марешки ///// СПАМЕЩИ ЧРЕЗ КОМЕНТАРИТЕ СИ –ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ И ВИЕ И ЛАКЪРДИИТЕ ВИ.НА ЧУЖД///НАРОДЕН/// ГРАБ //100 ЛАКЪРДИИ И СЕИРДЖИЛЪК СА МАЛКО///АНАТЕМА И ДА СЕ ПЪРЖИТЕ В АДА!!!!!!!!!!!!
17.
Берлин - Москва - София
24.12.2018 14:04:09
0
3
Демокрацията не се прави от наши и ваши. Щайнмайер: Демокрацията зависи от това гражданите да говорят помежду си, дори ако имат различия
16.
София - Берлин - Москва
24.12.2018 14:00:09
0
1
„Колкото и да не харесваме други или да искаме да ги няма, едно ще бъде вярно и утре: всички ние сме част от тази страна, независимо от произхода или цвета на кожата си, възгледите си за живота или любимия отбор“, подчерта Щайнмайер.
15.
koleva
24.12.2018 13:28:09
0
0
sama sym
14.
домусчиеф и бориславовъ
24.12.2018 13:22:14
0
4
бсп-ту герб-ъ,д-у п-е с-е ту,лъжи-пътиотити ,магаришки , боби тиквата,цецо пъпеша ,домусчиеф, бориславувъ,доганя, далавери симеионуф, НИЕ не се познаваме и нищо не крадеме заедну
13.
wlr
24.12.2018 13:17:41
4
8
стига сте плашили хората
няма никаква диктатура и автокрация
европа писа в доклада-най-честния и справедлив съд е българския
най-качествените магистарли са наште
най-добре санираните панелки са наште
най-хубавите спортни зали са наште
купихме си най-модерните истрибтели ф16 блок 12 вход б ап.1
имаме най-хубавото здравеоопазване в европа и света
ядем най-евтината и качествена храна в европа
градовете и селата са асфалтирани чисти и подредени
няма циганско малцинство
няма циганска престъпност
обществените поръчки са честни и бистри като маминска сълза
народа е умен ,не е дебил и затъпял
нямаме мутри
нямаме олигарси
нямаме и държавна собственост
нямаме и държава-опаааааа май нещо сбъъъъъъъъркахххххх
12.
do Полицайте и жандармата
24.12.2018 13:09:04
3
1
какво чакате бе, веднага да привикате за разпит,справка и обеснения тоз професор-комунист ши ми плюе по телевизията Батце -веднага му пратете патрулката
11.
до професора
24.12.2018 13:05:03
2
1
Пофесореее ти кого плюеш бе ? А ...
Чакай си призовката за справка и обеснения в милицията Гад ... Цацата да се задейства и да му сложат вериги на краката като на Ибанчева-ши ми избират мажоритарно Ааааааа овцеееее
10.
Верен ЧЛЕН нА герб
24.12.2018 13:00:52
2
3
КОНПИ да се самосезира и да наложи запор и конфискация на имуществото на проф.Александър Маринов.Цветан Цветанов да нареди и лапетата му да бъдат заключени при Ибанчева за 48 часа без никой да му казва.
Само Диктатурата на Бате Бойко и Цветанов може да гарантира правилното усвояване на евро фондовете и строителството на магистрали.
Бойко,Цветанов ,Цачева ,КараЯнчева ,Плевнилиев- смело напред с БАй Дончо Мачкате комунистическата сган ,ръка за ръка с Цацата отваряйте лагерите в Белене и Сравенена Бой и ЕБЪН НА кАКА Курнелия Импексова
9.
всичко казано
24.12.2018 12:49:03
1
3
От автора е неоспорим факт.Но защо не посочи ИЗХОДА ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ.А колкото невероятно да звучи ИЗХОДА Е САМО ЕДИН ДА СИ НАЕМЕМ НЕЗАВИСИМ МЕЖДУНАРОДЕН ЕКИП ЗА ПРАВИТЕЛСТВО.Ха дано ама надали.КАК СЕ ИЗТЪРВА КОКАЛА ОТ МЕСНИТЕ "КЛАНОВЕ""КОИТО СЕ ОБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА.
8.
...
24.12.2018 11:51:31
4
6
Време е за оставка на тва “правителство”....
7.
Bingo
24.12.2018 11:30:51
2
5
А вие "Турците" като се чувствате непарламентопредставени, чувствате ли се по някакъв начин подтиснати. Щото до колкото познавам хора от вашия етнос, хората си работят и живеят като всички останали българи. Не съм чул някой да ги е дискриминирал в някое отношение. До колкото знам конституцията не разрешава партии основани на етнически принцип, за това по-добре се ориентирай към останалите партии в държавата ни. Ако не ти отърва винаги се чувствай свободен да се преселиш при комшиите ни на юг. Там ще имаш по-голям избор на партии и ще се наслаждаваш на "мъдрото" ръководство на вожда им. Дано само не си свободомислещ учител, журналист или писател, че ще си "набиеш мечки" както му казваме ние.
6.
мислещ
24.12.2018 11:22:57
5
4
Поредния червен гуру мечтаещ за предсрочни избори като дръндарска кокошка !
5.
гражданин
24.12.2018 11:21:21
5
5
Този пък гном кой е,и защо си мисли че някой го интересува неговото мнение !?
4.
Даа
24.12.2018 11:14:47
4
9
Да, то това управление е вече 30 години такова. Държавата, се управлява от глупаци които само крадат
3.
Бургазлия
24.12.2018 11:05:02
4
6
Този беше в ръководството на БСП и вестник Дума
2.
69
24.12.2018 11:02:30
5
7
Какво е казал поредния измислен социолог с червена книжка в джоба,въобще не ни интересува.
1.
Турчин
24.12.2018 10:44:09
3
3
Понеже дпс е руска олигархична партия.Например ние Турците не сме парламентарно представени и това ще доведе други проблеми
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори