×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предсрочни парламентарни избори през 2019 г. биха дали началото на нова тежка криза


Предсрочни парламентарни избори през 2019 г. биха дали началото на нова тежка криза
Ако ГЕРБ и БСП излъчат еднакъв брой евродепутати, предсрочните избори биха станали много вероятни, смята доц. Антоний Гълъбов
22 Декември 2018, Събота, 03:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: darikradio.bg

Равнището на гражданска и социална компетентност остава ниско, а в тези условия институциите нямат капацитет, за да осигурят спазването на правата на всеки отделен човек, казва политологът


Краят на годината, обичайно, е време за равносметки и прогнози, включително и в сферата на политиката. „Флагман“ потърси мнението на политолози и социолози с няколко ключови въпроса за 2018 и 2019 г. Започваме с доц. д-р Антоний Гълъбов – преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.


- Г-н Гълъбов, каква бе 2018-а година според Вас във вътрешно-политически план? Кои бяха най-съществените политически събития?
- Това бе година на партийна конфронтация, която замъгли и измести общественото внимание встрани от съществения български дневен ред. Ритъмът на усилията за успешното провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз бе изгубен през втората половина на годината и това позволи да бъде формирана представата за загуба на посока и влошаване на общото състояние на страната.
Активно провежданата външна политика, особено в периода на Председателството, показа че България може да заеме мястото си на компетентен посредник в международната политика, и то в много тежък период на загуба на ориентири и формиране на нови групи от рискове. Опитите за противопоставяне на външна и вътрешна политика не дадоха търсения от опозицията ефект. Налице е нарушаване на баланса и взаимодействието между институциите, като най-съществени са щетите за администрацията на президента. Усилията на президента Радев да наложи дневен ред на правителството и управляващото мнозинство блокират потенциала на президентската институция като изключително важен посредник и фактор за управление на конфликти.

- Чуват се все по-тревожни предупреждения за ситуацията с човешките права и състоянието на демокрацията у нас. Влоши ли се сериозно положението през 2018 г.?
- Степента, в която биват гарантирани правата на човека определя качеството на управлението. В определени сфери бе постигнат напредък, но влошаването е по-скоро резултат от липса на капацитет за неутрализирането на ясно изразени негативни тенденции. Равнището на гражданска и социална компетентност остава ниско, а в тези условия институциите нямат капацитет, за да осигурят спазването на правата на всеки отделен човек. Публичните политики, насочени към отделни уязвими групи в обществото, остават зависими от секторния подход при планирането и финансовото им осигуряване.
Дори и там, където е осигурен достъп до услуги, тяхното качество остава проблематично. В този смисъл, условията за гарантиране на правата на човека продължават да се определят от степента на развитие на самата публична среда. Очевиден пример за това е задълбочаването на проблемите, свързани със старческата самота и социалната изолация и изключване.
Неприемливо високите равнища на недоверие в институциите и задълбочаващото се чувство за социална несправедливост генерират все повече агресия в публичното пространство, която на свой ред се превръща в нов риск пред гарантирането на правата на българските граждани.

- Очаквате ли оставка на правителството „Борисов 3” и извънредни парламентарни избори през 2019 г.?
- По-скоро не. Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори през 2019 година, това ще бъде началото на нова тежка криза, която ще повиши още повече социалната цена на необходимите реформи. От 2009 година до днес нямаме успешно завършен управленски мандат. Провеждането на извънредни парламентарни избори, например заедно с местните избори, е изключително рисков сценарий.
Резултатите от европейските избори ще имат определящо значение за вероятността от предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Ако ГЕРБ и БСП излъчат еднакъв брой народни представители в Европейския парламент, хипотезата за предсрочни избори би имала висока степен на вероятност.

- Каква е прогнозата Ви за представянето на парламентарните политически сили на евровота и местните избори през 2019 г.?
- ГЕРБ ще успее да възпроизведе сегашното си представителство в Европейския парламент. Дори и да мобилизират всички свои избиратели, (нещо което изглежда все по-малко вероятно) социалистите ще постигнат по-нисък резултат от този на ГЕРБ, но най-вероятно – по-добър от актуалното им присъствие в Европейския парламент. Това ще им позволи да определят като успешни изборите, но не и да предизвикат парламентарна криза.
ДПС няма да успее да задържи досегашното си представителство, но ще демонстрира добра електорална мобилизация преди местните избори, които повечето партии определят като по-важни за самите тях.
Най-оспорвано ще бъде полето на националистическия вот, доколкото към него имат претенции, освен партиите от коалицията Обединени патриоти, БСП и Воля.
Ако адресират правилно смисъла на европейския вот, десните формации биха могли да запазят единия мандат, с който разполагат, но изглежда трудно да постигнат по-добър резултат.
И на тези избори няма да има независим кандидат, който да успее да спечели мандат, а свои представители ще изпратят ГЕРБ, БСП в някаква коалиция, ДПС и националистически партии.

- От кои партии извън парламента можем да очакваме изненади през 2019 г. Има ли почва за нови играчи?
- Десните формации най-вероятно няма да успеят да се възползват от шансовете, които им дават европейските избори, за да изградят минимално необходимото им равнище на взаимодействие. Няма тенденция към създаването на нови субекти в лявата част на политическия спектър. За сметка на това, ще продължат усилията за конструиране на нови политически субекти, които да се конкурират в пистата на националистическите формации или да радикализират социалния популизъм.
Възможно е поредното завръщане на феномена „бизнес-партии“, като тяхното влияние ще стане по-очевидно на местните, отколкото на европейските избори. Тази година не е подходяща за лансирането на нови политически субекти, които биха имали по-трайно присъствие в политическия процес. Съчетанието от европейски и местни избори като среда за създаването на нов политически субект е най-трудното. Единственото изключение до момента е само ГЕРБ и то при различни стартови позиции. Освен това, появата на нови субекти зависи и от наличието на достатъчно влиятелен корпоративен интерес, който да подкрепи една нова формация, а в момента това изглежда малко вероятно. Това не означава, че няма да се появяват нови политически движения или обикновени „пощенски кутии“, но това няма да доведе до съществена промяна в политическата картина.

В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
Евроабориген
22.12.2018 20:06:54
0
6
Нали никой не си мисли че ЕЦБ ще ни замени левчетата в евро по курс 2:1? Кризата си предстои ...
15.
дпс,герб,бсп, патрЕотите и слави тъпото
22.12.2018 19:53:56
0
6
добитък,обичаме ви,такива тъпаци като вас няма никъде!
14.
Доц Гълъб Антониев
22.12.2018 19:45:44
1
5
По тежка криза не може да има - Доган си купи ТЕЦ който ще се издържа от държавата Пеевски кове закон след закон за банки, медии, отнемане на имущество, държавният дълг е в рекордни размери, и циганите вече бягат от България,
13.
Парвенющина съчетана с лакомия и простотия
22.12.2018 18:47:48
1
8
Президент Деса Общата и Чехлю Тъпанчев! Някой да е гласувал за тази разпоретина, която се подиграва с Герба на България? Коя е тази, някой избирал ли я, Радев каза че е НИКОЯ в Президентството,ама тя като въшка на пъпчивото му чело, закрива звездата, за това БСП го омъжиха скоростно за Деса, малко преди изборите!
12.
Чехлю Едноуставник
22.12.2018 18:38:08
5
10
След ударите по Спонсорите на Нинова и Радев, след като не стана далаверата с грипените, след като не успяха неколкократните опити за държавен преврат, остава само да се молят Бойко да му писне и да дойде едно служебно на Радев+БСП+ДПС правителство! Това ли е мечтата на червените маргинали ? Каква криза,какво 5 лева, по празниците масово преселение на "обеднелите" българи към чужбина и курортите!
11.
дпс,герб,бсп, патрЕотите и слави тъпото
22.12.2018 18:06:27
7
5
то шък щото не сме в криза, хората в ниско бюджетни магазини си пестят парите,а какво остава ако влязат в по-скъп магазин?
10.
Хаха
22.12.2018 16:40:40
8
6
Никаква криза няма да има, няма да щракне кепенци държавата без парламент.. и с това управление, така нещата не може да продължават
9.
Zara
22.12.2018 15:54:27
6
6
Ostavka nezabavna za prodajnata klika
8.
LSFC
22.12.2018 15:37:00
7
8
Oставка на ГЕРБ
7.
Психоанал.
22.12.2018 14:46:02
6
7
Тоя с изцеления поглед или употребил нещо,или седнал върху нещо.Ама май и двете са верни,като му чета алабалистиките .
6.
Ариец
22.12.2018 14:26:36
7
8
Оставка
5.
?
22.12.2018 14:19:29
6
10
по-голяма криза от тази:
1.Премиер- Психопат ,лъже като дърта циганка по цял ден ,мегаломан , безчувствен за всяка болка и страдание , крадлив ,нагъл , супер манипулатор и артист .
2.ГЕРБ,БСП,ДПС,ОП,ВОЛЯ и пр.- Фасади на икономически групировки с една цел в Праламента-да организират и менажират Бизнеса на същите икономически групировки (да си разпределят Порциите )
3.За народа никой не го е Еня
4.Президента се осеща за нещата-отвреме на време пуска по някой фишек и до там......
5.Жандармеристите си взема по 500 лева коледни бонуси за успешното потушаване на бунтовете
6.От нова година ще арестуват деца без да уведомяват родителите, от 2019 започват конфискации на имоти и пари без съд и присъда
7.Спасение не се вижда от никъде
и тоз красавец-нямало нужда от избори-ДА има нужда от Крумови закони
4.
az
22.12.2018 14:16:23
6
7
urod gaden toq
3.
koko
22.12.2018 14:01:53
9
7
КРИЗА ДА ЗА КРАДЦИТЕ ОЛИГАРСИ ЩЕ ИМА
2.
DEPENDANT
22.12.2018 13:51:36
7
7
ИНТЕРЕСНО ЧЕ ВСИЧКИ 'ЕКСПЕРТИ' НАСОЧВАТ МАНИПУЛАТИВНИЯ СИ АНАЛИЗ КЪМ ДИАСПОРА СЪС СОРОСОИДЕН ОТТЕНЪК,ПРЕДИ НИ УБЕЖДАВАХА В КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИДЕАЛ,СЕГА ТЕХНИТЕ СИНОВЕ И ВНУЦИ НИ УБЕЖДАВАТ В СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА СТАТУКВОТО ! ! ! !
1.
Bingo
22.12.2018 13:49:55
7
12
Че то по-голяма криза от тази в момента може ли да има? Не говоря само за финансова а за институционална криза. В момента няма нито една държавна институция, която може да работи във време на правителствена криза и това е направено умишлено от Бойко и ГЕРБераската му шайка за да плаши простодушното население. Какво ни плашите с неща които вече сме ги минавали десетки пъти. По-добре избори до дупка отколкото живот в мизерията на ГЕРБавите. Голям страх имате от нови избори защо ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори