×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Ето го първия Коледен подарък за бургазлии - разказът "Цезар", насладете му се


Ето го първия Коледен подарък за бургазлии - разказът "Цезар", насладете му се
Авторът Луи подари разказ на своите съграждани
30 Ноември 2018, Петък, 16:58 ч.
Автор: Луи

Споделете го с близки, приятели и колеги. Творбата е изключително интересна и затрогваща 


Бургаският автор Луи пожъна голям успех с първата си книга "Има ли живот след брака". На пазара предпразнично бе пуснат и втори том на сборника му с разкази. Двете книги се предлагат на промоционална цена в http://www.storieslui.com/

Представяме Ви един от разказите на Луи...

ЦЕЗАР

Помня пътувахме по работа. Бързахме, чакаше ни важен клиент в София. Бяхме с Теодор, той шофираше. Ставаше въпрос за много пари, двамата трябваше, просто бяхме длъжни да направим сделката. Неговият шеф много разчиташе на това. Когато пътуваш от морето към столицата тръгваш някъде към пет сутринта, за да можеш да си в работно време при господа началниците от София. Тъкмо се развиделяваше, когато го видяхме. Младо куче, явно улично, беше ударено от кола. Лошо. Аз изпсувах безпомощно, просто нямаше как да му помогнем. Нито имахме време да спрем, нито къде да го закараме. А животното очевидно си отиваше. Тедо обаче наби спирачки.
-Теодоре, ще закъснеем.
-Не мога да го оставя, ще умре.
-Не виждам какво можем да направим...
-Има решение.
И скочи от колата. Вдигна животното и го сложи на задната седалка. Като го погледнах ми призля. Кучето беше измършавяло и цялото изпотрошено. Само лежеше и ни гледаше с големите си влажни очи. И трепереше.
-Заминава си. - въздъхнах аз.
-Не е сигурно,-отговори ми моя спътник,-Тук наблизо са най-добрите  ветеринари в държавата.
И сви от магистралата. Не знам дали сте чували за Тракийския университет. Ако кучето ви е имало проблеми сигурно сте. И ако от там не могат да ви помогнат, никой не може. Приеха ни сравнително много бързо. Докторът обаче поклати глава:
-Няма големи шансове да оцелее през нощта. Оставете го, ще направя всичко възможно.
И не ни взе пари. Скочихме в колата и отпрашихме с мръсна газ. Бяхме закъснели с над два часа. Голямата клечка от София така и не ни изчака. И изтървахме срещата. Като се прибрахме започнаха проблемите на Тедо. Като начало беше уволнен, за проваляне на сделката. Говорих с прекия му началник поне десет пъти, обяснявайки че аз съм виновен за закъснението. Не ми повярва. А тази работа наистина беше нужна на моя приятел. Той беше на квартира в нашия град и гледаше болната си майка, която беше станала наскоро вдовица. Жената живееше сама в съседно село и едва свързваше двата края. Тедо ходи няколко дни като ударен с мокър парцал. Направих каквото мога за да му помогна но в крайна сметка той се изнесе от града и ние изгубихме връзка. Беше ми болно за него. Беше направил нещо толкова хубаво, толкова чисто. Помогна на животно в беда. А в резултат изгуби прехраната си и постави под заплаха оцеляването на майка си. Понякога животът си прави дебелашки шеги с нас, мислех си. Теодор определено заслужаваше нещо много, много по-добро.

Знаете как е, колелото се върти, нови задачи изкачат, бързо забравяме старите преживявания, особено неприятните. Минаха години, животът беше добър към мен и семейството ми и аз напълно бях заличил тази случка от съзнанието си. До вчера. Като си разхождах кучето в парка пред мен спря елегантен господин със съпругата си. И без нищо да каже ме прегърна. Бутнах го аз, скарах се на кучето ми че не ме пази и чак тогава го познах. Теодор, същия като едно време с някои малки промени.
-Тедо, ти ли си? Как така не си качил и килограм? Само леко си посребрял, обаче ти ходи. Как си се барнал, много хубав костюм. Коя е тази манекенка с теб?
-Съпругата ми, запознайте се.
И от дума на дума се разбрахме да се видим същата вечер на ресторант, с жените. И там, в елитното заведение, научих цялата история.
След като избягал от града ни Тедо едва оцелял. Блъскал какви ли не работи за мизерни стотинки, делели пенсията на майка му. Бил е обзет от тотално отчаяние. Гледал е как горката жена гасне пред очите му.
   Един хубав ден обаче стар клиент на бившата му фирма успял да го издири. Бил страшно недоволен от колегата, който заместил Тедо. А помнел моя приятел като добро и съвестно момче. И му предложил работа. Същата работа, която е вършел досега. Но без началник.
И така се почнало. Клиент по клиент, сделка след сделка, Теодор успял да си стъпи на краката. И да създаде своята малка империя.
-Знаеш ли,-каза ми той докато плащаше сметката, - Тогава и за момент не съжалих, че спрях за онова куче.
-Много гадно ми стана, като те освободиха.-отговорих му аз. -Не успях да ти помогна, някак си се почувствах и аз виновен за уволнението ти.
-Ако не ме бяха уволнили още щях да съм на квартира, и майка ми щеше да е мъртва, понеже пари за лекарства така и така нямаше.
-Така като го казваш... Явно в крайна сметка са се наредили нещата.
-Не съм ти казал всичко още. Помниш ли онзи ветеринарен доктор? От университета?
-Бегло.
-Като ме уволниха аз го бях забравил. Той мен- не. Обади ми се след около месец. Беше спасил Цезар.
-Ей сериозно ли? Кучето е живо?
-О, да, много си е жив даже. Помниш ли какви му бяха големи лапите?
-Е толкова много не помня.
-Цезар излезе кръстоска между овчарки. Огромен звяр, страшно предан.
-Е как няма да е предан, ти му спаси живота.
-Дадох го на мама да го гледа на село. На него му беше тясно в апартамента. Той много се привърза към нея. Все едно разбра колко е важна за мен. Пък и тя към него. Другарче, нали знаеш че живее сама.
-Страхотна история.
-И не свършва тук. Нали помниш че имаше набези на крадци по селата? Задигаха на бабите пенсиите? Имаше и пребити стари хора?
-Да не са нападнали майка ти?!
-Опитаха. Една нощ влезли в стаичката й. А Цезар е спял в краката й.
-И?
-Еми двама са били, и двамата не са успели да избягат. Когато полицията е дошла са имали разкъсни рани по целите тела. Той е стоял отгоре им докато тя не го е дръпнала. И после са ги прибрали.
-И двамата?
-И двамата. Сега лежат. Ако не беше той, тия изверги със сигурност щяха да я довършат, знаеш с какво крехко здраве е.
-И какво излиза, че Цезар си е платил дълговете? Живот за живот?
-Така излиза. Пък и ме направи заможен човек. Нали заради него ме уволниха?
-Гледай ти.

    Като се прибрах в къщи дълго мислих. И дълго коментирахме със съпругата ми. До какво води един малък жест, една добра постъпка. В началото една врата се затваря, за да се отвори прозорец. Съдбата ти е дала възможност. От теб зависи как ще реагираш. Можеш да подминеш и да оставиш едно улично куче да умре. Не е краят на света, нали? Няма да липсва на никой. И животът ти да продължи както до сега. Да си живееш в мизерната квартирка, да броиш стотинките и да се чудиш откъде да вземеш пари за лекарства. Или да действаш. И да отвориш прозореца. В крайна сметка приятели, никой не е казал че ще е лесно, ако изберете да действате. Но си заслужава, повярвайте ми.
Съдбата обича смелите.

*ЗАЯВЕТЕ КОЛЕДНАТА ПРОМОЦИЯ НА ДВЕТЕ КНИГИ В САЙТА:
www.storieslui.com
Там има и много разкази.
Приятно четене!
Поискайте си посвещение!

В категории: Просвета


България Всички новини
Само във Флагман! Помните ли този човек от славното минало на спорта и зората на рекета в Слънчев бряг? Само във Флагман! Помните ли този човек от славното минало на спорта и зората на рекета в Слънчев бряг?

Разпознаме го на главната улица в Бургас

Решиха: Световното в Катар остава с 32 отбора Решиха: Световното в Катар остава с 32 отбора

ФИФА няма да увеличава Мондиала до 48 участника

Кметът Димитър Николов събра културния елит на Бургас във Флората, награди най-заслужилите сред тях Кметът Димитър Николов събра културния елит на Бургас във Флората, награди най-заслужилите сред тях

 Церемонията се проведе в Експоцентър „Флора” ден преди Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май

Китай извади "ядрения арсенал" срещу САЩ

Китай е най-големият чуждестранен държател на американски държавен дълг

Джулиана Гани мами феновете си, за да изкара някой лев от реклама Джулиана Гани мами феновете си, за да изкара някой лев от реклама

Илиян й подарил пръстен, ама не съвсем

Проф.д-р Христо Бозов представи ценен научен труд пред пълната аула на Медицинския факултет в Бургас Проф.д-р Христо Бозов представи ценен научен труд пред пълната аула на Медицинския факултет в Бургас

В „Ръководство по морска медицина“ проф.д-р Христо Бозов дава точни указания за действия в условията на спешна и неотложна помощ

47-годишен нашенец отвлече малолетна молдовка, докара в Софийско 47-годишен нашенец отвлече малолетна молдовка, докара в Софийско

Мъжът е задържан за срок до 72 часа

Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

Само три епизода, а продукцията вече има оценка 9,6

Заводът на Фолксваген ще е в България или Турция Заводът на Фолксваген ще е в България или Турция

Все още не е ясно дали фабриката ще се управлява от Skoda, или от Volkswagen

Рогоносец хвана жена си в изневяра по снимка за превишена скорост Рогоносец хвана жена си в изневяра по снимка за превишена скорост

Камерите на пътна полиция са опасни за живота. Руска двойка го установи по трудния начин.

Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала

Нант продал аржентинеца на Кардиф против волята му

Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон

Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета

 

Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант

Не купувайте пуканки в киното на първа за деня прожекция

Гневна тълпа подгони Фарадж Гневна тълпа подгони Фарадж

Той бил в Кент на предизборна обиколка и се скрил в автобуса си

 

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

Легендарни остават битките му по трасетата във Формула 1 с британеца Джеймс Хънт

Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei! Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei!

Интернет гигантът е поредната американска ИТ компания, която ограничава връзките си с Huawei заради забраната на Тръмп

Тръмп: Война ще значи "краят на Иран" Тръмп: Война ще значи "краят на Иран"

Американският президент написа това в Туитър, в интервю обаче обясни друго. Ще последва ли отговор

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Злоупотреби има навсякъде, важно е в България да не е така Виц на деня Виц на деня Двама във фитнеса:
– С колко клякаш?
– С триста...
– Килограма?!
– Не,...зора....
Виц на деня Виц на деня Отива блондинка на бензиностанцията. Служителят я пита:
- 95 или 98 желаете?
Тя:
- Що, тазгодишен нямате ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати... Това са абитуриенти...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори