×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: През 1985 г. моряци от Бургас донасят вируса на СПИН в България


Спомени от соца: През 1985 г. моряци от Бургас донасят вируса на СПИН в България
Моряците били заразени от проститутка от африканските пристанища
16 Ноември 2018, Събота, 00:01 ч.
Източник: socbg.com

Как вирусът за първи път порази България


През 1985 година моряци от океанския риболовен флот в Бургас, завърнали се от рейс в Западна Африка, се оказват носители на вируса на СПИН. Заразени са по хетеросексуален път след ползване на проститутки по африканските пристанища.

Според тогавашните закони на България, след тримесечно пребиваване в чужбина са се правели задължителни кръвни изследвания. По този начин се установява, че екипажът на акостиралия на бургаското пристанище кораб е заразен със смъртоносния вирус. Всички са шокирани. Седмици наред властите ги държат под карантина, а обществото ги заклеймява като прокажени.

Днес единственият оцелял жив от екипажа, чиято диагноза е ХИВ-позитивни е на 65 години и живее в селище край Бургас. След като научил страшната диагноза, семейството му го изоставило. Бургазлията 16 години е практикувал професията на моряка. Но заради болестта, моряшкият му живот е провален.



Така 4 години след като синдромът на придобита имунна недостатъчност е описан за първи път в САЩ той прониква и в България. С това се полага началото на HIV епидемията у нас. Първоначално оформеното “Бургаско огнище” се състои от 34 вирусоносители и заболели.

Поради липса на здравна култура, HIV позитивните продължават с безразборния секс и тук – и със съпругите си и със случайни бройки. Тъкмо така преди 30 години започва разпространението на СПИН на родна  почва. Постепенно вирусът, макар и бавно,  плъзва и из други райони в страната, като сред първите засегнати от него са в Габрово, Варна и София. Това става предимно по хетеросексуален механизъм на предаване по полов път.

Ето какво споделя по случая една бургазлийка, запозната отблизо с разпространението на смъртоносната зараза в края на 80-те, която обаче пожела да остане анонимна:

Аз съм от Бургас и въпреки че бях малка много добре си спомням зачестилите случаи в края на 80-те на мъже и жени отишли си от „някаква болест“. Мъжете обичайно бяха моряци, плаващи на дълги разстояния, а жените техни съпруги. Тогава под сурдинка се мълвеше за страшната диагноза „СПИН“, случаите зачестяваха.

Баба ми беше лаборантка и знам колко нелепо си отидоха сериозни и почтени жени – учителки, юристки и т.н. с двайсетгодишни бракове зад гърба си. Отидоха си от едното доверие към мъжете си. Да не говорим за тези от моряците, които освен съпруги си имаха и по няколко любовници във всеки град и без да имат информация за болестта правеха безразборен секс. По онова време, беше много „фешън“ да свалиш моряк, които бяха източник на валута и готини подаръци, които ги нямаше тук. Та кандидатки колкото искаш




През 1986 г. е наблюдаван и първият болен от СПИН – танзанийски младеж, студент във ВМИ гр. Плевен, заразен в родината си, заболял в България и починал с разгърната клинична картина на СПИН. През 1988 г. почива и първият български гражданин (от групата на бургаските моряци) с клинична картина на СПИН. От 1989 г. заразените и болни от СПИН започват да се наблюдават и лекуват в инфекциозна болница в гр. София от екип от специалисти. Впоследствие в цялата страна има разкрита мрежа от стационарни легла за инфекциозно болни.

Понастоящем от ХИВ са заразени 120 милиона души по целия свят (и нови 5000 души се заразяват ежедневно!), 40 милиона от които вече са починали. По 5500 жертви на СПИН умират само за ден в Африка… В България носителите на смъртоносния вирус са около 3 хил. души.


В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Бургазлийка
17.11.2018 15:28:47
0
5
Лично познавах починали от спин но и един от тях го заразиха при лечение никой не е застахован ако някой не спази правилата но дори деца родени от двама заразени родители са се раждали и живеят без вируса на хив дано открият и за този бич лек, а колкото до моряците те са били 6 месеца само в океяна и на брега всичко им се е струвало рай не знам дали някои от днешните лекета би издържало на тези условия и седмица
11.
Глупаци
17.11.2018 14:52:58
4
3
Баси ТЪПАТА статия,за добро утро през почивния ден
10.
пецата
17.11.2018 13:08:41
1
2
има един факт който е неизменен има го във филми документиран и т.н., спина 1во се разпространява по хомосексуалистите , даже така е бил записан в началото на епидемията в сащ, чумата на хомосексуалистите, и в медиите през 81-82 г е наречена "GRID"-gay-related immune deficiency, по късно вече към 90те разбират че и жени се заразяват , това са факти пише ги в википедия отваряйте четете и сами си правете сметката , живи и здрави!
9.
Оху-Боху Шака Зулу
17.11.2018 12:46:34
5
8
Тия моряци, които донесоха вируса на СПИН в България, от сегашна гледна точка, са едни тъпанари и селски тарикати, но тогава наистина бяха на почит в обществото, защото разполагаха с американски цигари, дънки, касетофонни и пр. "луксозни" стоки (тогава), а всъщност (сега) боклуци, които може да намериш за малко пари на всеки битак. Това е показател до какво падение доведоха комунистите българското общество т.е. като аборигени да се разваме на парцалки и дрънкулки.
Относно СПИН и моряците. Тия юнаци се подвизаваха за няколко дни в някое африканско пристанище и по нашенски обичай, ако може по-евтино или без пари. И разбира се, че "късметлиите" от тях получиха това, което получава рано или късно всеки селски тарикат.
За онагледяване: Върви нашенецът по не павирана улица в покрайнините (за по-евтино) на някое африканско пристанище. До него върви негърска "кака", която ходи боса и си държи обувките в ръка (за да не ги износва), а боса в кръчмата няма да я пуснат. След малко изостава, спира и кляка на улицата. Нашият човек я чака на около 20-30 метра растояние. Когато каката се изправя, след нея на улицата в прахта остава мокро петно от пикнята и едно миризливо лайно в средата. Това тоалетна хартия (или вода за да се измие), нали се сещате, ЧЕ НА УЛИЦАТА НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
Смятам, че след гореспоменатото е вече излишно да се коментира относно разните му болести и кои юнаци ги пренесоха у нас...
8.
Али Баба
17.11.2018 12:44:39
1
4
Бог да ги прости починалите мои съученик от ССУ Юрии Гагарин бе един от първите заразени моряци прекрасно момче беше и верен приятел държаха екипажите пот карантина на Отманлии само че не само моряците са преносители по това време много хора пътуваха в чужбина така че истината е 50%
7.
Дидо
17.11.2018 11:35:44
1
7
Що истории на познати от Варна знам за края на 80-те.Мъжете ги няма по 6-8-9 мес. и жените вършаха цели етажи в блоковете и съсипваха цели семейства...И жените не са стока!
6.
Това е положението
17.11.2018 10:56:28
0
9
Човечеството ще се унищожи чрез секс, това е повече от видно. Освен прословутия Спин и целият букет венерически трипер, сифилис, срамни въшки (гнус!!!), брадавици по половите органи, течения, папилома вирус и много други, на дневен ред е ракът на простатата, на пикочния мехур при мъжете и на шийката на матката, на гърлото, на ануса при жените! Това е съвременната чума, която нараства в геометрична прогресия и все повече ще расте като последица от разврата.
5.
Ндйдйд
17.11.2018 10:15:37
1
6
"По онова време, беше много „фешън“ да свалиш моряк, които бяха източник на валута и готини подаръци, които ги нямаше тук. " Значи доста от тогавашните златотърсачки са си вкарали автогол,а за голяма част от жените на моряци и тираджии може да се спори дали са "най-верните"...
4.
до 1
17.11.2018 09:50:16
3
11
Останалите бройки до половин България пък бяха заразени със сифилис и трипер. По онова време не се говореше за презервативи, а и се смяташе за проява на неуважение, ако го използваш по време на сакралната социалистическа любов. Никой не допускаше, че чист социалистически човек, може да има мръсни болести. Така им викаха. Аз също бях млад тогава и тъкмо се окършвах. Презерватив не съм ползвал, но си спомням на една есенна бригада през 1987 година, как една съученичка накичи много момчета със сифилис. Тогава вече се говореше за спин и много внимавахме с ония момичета, които наричахме "общи". Имаше моменти, в които се оглеждахме и търсехме по-захлюпени, но впоследствие се оказа, че социалистическата младеж, макар и да бяхме държани на тъмно откъм сексуална информация ( учихме я в 8 клас де) си се праскахме на воля и не беше проблем да се осамотяваме я в Морската, я в някой вход без крушка на етажа. Така че млади ми хора, не си мислете, че някой може да ни задържи нагона насила тогава. Напротив. Вярно е за параходчиите. За момичетата, те бяха нещо, като баровците днес. На половината бургазлийки им се отваряше ципа, само като разберат, че си моряк. Имаше и такива "общи", които за едно тоблеронче и приятелките си караха по оргии, а за чифт дънки, цяла седмица в леглото ще издържи. В новото време много бивши приносителки на сифилис се оправиха на ръководни длъжности тук в областта. Ще се разпознаят, но както виждате - нищо старо не е ново.
3.
Гецата
17.11.2018 09:46:53
3
7
И смешно ,и тъжно, и срамно ,но звучи реално, най съжалително е за жените на моряците все пак от един приятел знам че са са най-верните и чакат мъжете им да се приберат стоически , в днешно време най сигурно е да си на чикии , секса е опасен а е само за престиж
2.
хубавото е че ????????????
17.11.2018 09:46:15
0
1
не всеки тип човешко същество може да бъде заразено дори и при контакт.най лесно се заразяват африкатците
1.
motofen
17.11.2018 08:47:10
1
7
Направо се чудя, как половин България не се е заразила!?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът 
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори