×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от АМ "Хемус"
  • Николай Банев остава в ареста, определи Апелативният спецсъд
  • Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще посети Русия до края на този месец и ще се срещне с президента Владимир Путин
  • Португалия обяви тридневен траур в памет на жертвите на автобусната катастрофа, която отне живота на 29 германски туристи на остров Мадейра
  • Вижте как Бургас ще отбележи Цветница
  • На 18 и 19 април, от 8 до 18 ч., бургаското СУ "Иван Вазов" ще проведе Дни на отворените врати за родители и бъдещи ученици на гимназията
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Приоритет в работата ми са образованието и инфраструктурата. Ще работя в тази посока докрай


Приоритет в работата ми са образованието и инфраструктурата. Ще работя в тази посока докрай
Най-трудно ни беше да преодолеем недоверието на хората по отношение на ремонта на парк "Славеева река", но ето, че той приключи, казва кметът на Айтос Васил Едрев
29 Октомври 2018, Понеделник, 14:07 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Хората настояват за ремонтирани улици и работеща ВиК мрежа. Постигаме всичко стъпка по стъпка

 
През 2018 г. Община Айтос започна работа по големи и много амбициозни проекти. Всяка година в навечерието на празника на града - Димитровден, кметът Васил Едрев прави равносметка годината.  Каква е тя за тази година, докъде са стигнали дългоочакваните обекти за Айтос, какво предстои да се направи в китния град - отговаря градоначалникът.


- Г-н Едрев, всяка година около празника на Айтос традиционно правите равносметка за времето от Димитровден до Димитровден. Каква е тя за тази година? 

- Новините са в чисто работен план. А последната е, че в навечерието на празника приключиха ремонтните дейности по парк "Славеева река". Това е проектът, който приех като лична кауза и за който сме положили много усилия. Предвид общата площ на парка, която е близо 382 дка, това е един много мащабен и нелек проект. Освен че дълго търсихме финансиране и се борехме с немалко бюрократични бариери, трябваше да преодолеем и недоверието на част от гражданите, че благоустрояването на „Славеева река“ ще се случи.

Хората не вярваха, че ще се случи. Но ето, че парк „Славеева река“ в Айтос се превърна в зелената перла на Бургаско

Затова от свое име и от името на айтозлии благодаря на Министерския съвет за решението проектът да бъде финансиран с 1,6 млн. лв. Надявам се гражданите и гостите на Айтос да са доволни от резултатите.

Следя ремонтните дейности отблизо. Намирам  време всеки ден да съм там, защото знам колко чувствителни са айтозлии, когато стане дума за парка. Имаме още довършителни работи, но основните дейности по проекта приключиха. Предстои откриването.

Използвам възможността да се обърна към айтозлии с апел да пазят парка и всичко създадено в него. Защото той е техен. „Славеева река“ е един от символите на града ни, с който всички се гордеем.

- В парк „Славеева река“ инвестиции не са правени от началото на 70-те години. Какво се промени след мащабната реконструкция?

- Действително този проект е първият от десетилетия. Нормално е хората да се радват, да коментират, да критикуват. Проектът беше изпълнен така, както беше одобрен и финансиран. И беше направено това, което финансирането позволяваше. Алеите са асфалтирани, има ново парково осветление, нова тиха алея върви по линията на Славеева река. В сухото езеро беше изграден многофункционален спортен комплекс. Имаме три нови детски площадки за деца на различна възраст и нова фитнес зона. Основно реновирана е лятната естрада, цялостно са подменени настилките, направена е хидроизолация, подменени са фаянсът и дограмата. В парка има нови градини и алеи. Оформени са нови кътове за отдих,  пикник зона, изцяло са подменени пейките, съдовете за смет и т.н. Това са най-общо промените. А за да усетят новата атмосфера в айтоския парк, ще си позволя да поканя гражданите и гостите на града да го посетят и да оценят промените.

- Какви други проекти се реализират в града? 

- В момента текат ремонтни дейности на ул. "Станционна" за подмяна на ВиК мрежата. Поднасям извинения към айтозлии за неудобствата. Вярвам, че ще проявят търпение и разбиране за това, че трябва да подменим амортизираните тръби с нови. Целта е да предотвратим течовете и авариите във ВиК мрежата. На етапи ще бъдат подменени водопроводът и домовите отклонения от колелото до комплекс "Рай". Такива ремонти ще има и на други улици в града. За работата в отделните участъци гражданите ще бъдат навреме информирани. Организацията на движение на МПС в участъците на работа ще се променя, съгласувано с РУП и Пътна полиция.

Шест фирми в битката за реконструкцията на автогарата в Айтос

Целта ни е след приключването на ВиК-ремонтите да започне изпълнението на одобрен и финансиран проект за рехабилитацията на настилките на ул. "Станционна".  Проектът е за 2 млн. лв., включени са още шест основни улици в града.

- Ремонтите на уличните настилки са проблем във всяка община и живо интересуват хората? Как се справяте Вие тази година?

- Права сте, тези ремонти изискват много средства. Затова се радвам, че през тази година успяхме да осигурим по проект тези 2 млн. лв. Финансирането е по Програмата за развитие на селските райони, парите са за основен ремонт на седем големи улици в града. Хубавото е, че тази година и бюджетът планира близо 630 хил. лв за ремонти на улици в общината. Със собствени средства през това лято реновирахме 7 улици, частично асфалтирахме още 6 улици и извършихме ремонти с частични кърпежи на близо 20 улици в града.

Исторически момент! В Айтос стартира най-мащабният проект в града за всички времена (СНИМКИ)

- Кой е проектът, за който сте се борели най-много и чиято реализация е започнала? 

- Радва ме строителство на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Айтос, което започна през м. август т.г. Знаете, че по този проект извървяхме дълъг и много труден път. Това са цели шест години и още две-три години от предишен мандат.

Започна изграждането на обещаната алея до Гробищния парк в Айтос

След толкова година, през 2017 г. Айтос най-сетне получи реално финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Затова искрено се радвам, че строителството на първата Пречиствателна станция в Айтос е вече факт. Очаквам дейностите да приключат успешно и в сроковете по проекта.  Мисля, че за град с мащабите на Айтос това е изключително постижение.

-  През тази година в Карагеоргиево се радват на нов Мултифункционален спортен комплекс, с какъвто много малко села в областта могат да се похвалят. Прави впечатление, че администрацията набляга на спортните съоръжение, за да може младите и децата да има къде да спортуват. Кои са другите подобни проекти, с които може да се похвалите? 

- За изграждането на Спортния комплекс в село Карагеоргиево бяха инвестирани над 400 хил.лв. Единственият подобен спортен комплекс на територията на общината е комплексът, който изградихме по проекта в парк "Славеева река" в Айтос. И двете спортни съоръжения вече се използват много активно от децата и младите хора. Това ме радва, защото такава е целта – изграждане на нови спортни съоръжения.

Отлична новина! Кметът на Айтос Васил Едрев издейства 6 млн. лв., с които ще разрешат голям проблем на общината

И продължаваме да го правим. Няколко дни преди Димитровден започна изграждането на нова многофункционална спортна площадка в училище "Христо Ботев" в Айтос. Имаме подадени и готови проекти за реконструкция на двете спортни зали и за играждането на още спортни игрища в Айтос и в населените места на общината. Дано не прозвучи нескромно, но ще кажа, че като цяло през последните години спортната база на територията на община Айтос се обновява успешно. За мен като кмет това е един от приоритетите в програмата на Общината.

- Все пак да говорим и за проблемите. Няма община в България, която, макар и с по-голям бюджет и средства, да не среща затруднения в дадени области. Кои са те в Айтос и как решавате в Общината проблемите?

- Проблеми има достатъчно. Те са ясно очертани в Общия план за развитие на Община Айтос до 2020 г. Както във всяка община, проблем номер едно е състоянието на инфраструктурата - пътища, улици, ВиК. Единственият начин да се преодолее е кандидатстването с проекти за европейско финансиране. Въпреки че през това лято успяхме да асфалтираме немалко улици със собствени средства, като цяло решаването на тези проблеми не е по силите на общинския бюджет. Ще дам само един пример. Средствата, които инвестираме в изграждането на Пречиствателната станция в Айтос по ОП "Околна среда", се равняват на половината от общинския бюджет за тази година.

Само във Флагман.бг! Зоопаркът в Айтос става модерен, по-зелен и естествен, вижте проекта за пълната промяна

В тази връзка за общината и специално за хората от три населени места, изключително важен е проектът, по който ще бъдат финансирани ремонтите на ВиК мрежата. Предстои изпълнението на проект за цялостна подмяна на ВиК тръбите в селата Карагеоргиево и Мъглен и водоснабдяване на с. Чукарка от деревация Камчия, стойността му близо 6 млн. лв. Надявам се, че с този проект да решим проблема с режима на водата в с. Чукарка, който е от години, както и да решим проблемите с ВиК мрежата в двете най-големи села на общината.

Само във Флагман.бг: Ето кои улици ще ремонтират в Айтос за 2 млн. лв.

За подмяната на старата водопроводна мрежа е необходим много ресурс. Използваме всички възможности и донорски програми. Както вече стоменах, в момента текат ремонти за подмяна на водопровода и домовите отклонения на улица "Станционна". Тръбите са 30-40 годишни. Ще бъдат хвърлени пари на вятъра, ако не ги сменим преди да асфалтираме улицата.

- Какво друго включна раносметката Ви за годината от Димитровден 2017-та до днес?

- Мисля, че за първи път в края на м.г. постигнахме успехи в посока трансгранично сътрудничество и финансиране на съвместни проекти. Приключихме изпълнението на съвместен проект със Специалната администрация на провинция Одрин, Турция. Партньорстово ни продължава, кандидатстваме по Програмата за трансгранично сътрудничество с нов общ проект. Успяхме да закупим техника и оборудване за възстановяване и опазване на зелената инфраструктура. Така икономисваме пари от бюджета, защото няма да плащаме наем за техника.

Тези дни финализираме и изпълнението на социален проект, в партньорство с Гьотеборг, Швеция. В основата му е добрият шведския опит в социалната сфера.

- Какво се случва с проекта за автогарата. Имаше заложени средства в бюджета за реконструкцията й?

- Знам, че гражданите живо се интересуват от това. Ремонтът вече започна. Целта е цялостно да променим визията на автогарата, строена през 70-те години. Инвестираме собствени средства, заложени в Бюджет 2018 - 450 хил. лв. Реализирането на този проект също ще създаде известни неудобства за гражданите, но се надявам резултатът да е такъв, какъвто сме го планирали. Във връзка с ремонтите, гишетата за билети вече са изнесени на портала на бившето военно поделение.  Но неудобства за пътуващите няма да има. Създадена е добра организация за тръгващите и пристигащите автобуси.

Тук искам да припомня за още едно искане на гражданите. В бюджета бяха заложени и 150 хил.лв за изграждането на пешеходна алея от града до Гробищни парк. Целта е опазване на живота и здравето на хората. Алеята е вече изградена до входа на двата Гробищни парка. По този повод, искам да благодаря на Общинския съвет, че одобри финансирането на всички идеи, които заложихме в бюджета. Предстои заедно да решим и бъдещото развитие на Етнографския комплекс "Генгер".

- Как подреждате приоритетите си до следващия Димитровден 2019?

- Приоритетите ми са подредени по важност отпреди седем години - първият винаги е бил и остава образованието. Защото децата и млади хора, добрите условия за обучение и възпитание са най-важните фактори, които определят бъдещето ни като община. Вторият приоритет е инфраструктурата. Това искат хората - ремонтирани улици и пътища, нова ВиК мрежа, без течове и аварии. Извън тези важни приоритети, очакванията ми са да реализираме проекта за Зоопарка. Още повече го искам сега, когато обновихме парка.

Опитът показа, че финансирането на зоопарковете по принцип е трудна задача, що се отнася до еврофондовете. Но аз съм оптимист, защото винаги се отварят нови възможности. Като Програмата за трансгранично сътрудничество, например. Оптимист съм, защото имаме един от най-добрите проекти в страната. Вярвам, че ще го реализираме. Зоопаркът се посещава от десетки хиляди граждани и гости годишно, затова със собствени средства правим всичко възможно да променяме визията му.

В категории: Айтос


България Всички новини
Кои са „най-гъстите” общински администрации в Бургаска област Кои са „най-гъстите” общински администрации в Бургаска област

Интерактивна карта показва колко граждани се падат на един чиновник

Пътната агенция моли частна фирма да прибира 1.3 милиарда на година (ДОКУМЕНТИ) Пътната агенция моли частна фирма да прибира 1.3 милиарда на година (ДОКУМЕНТИ)

Със скандално писмо от името на Председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски обещава, че ще предостави всички права на системата на австрийците

Версия: Местан предизвикал катастрофата заради здравословни проблеми Версия: Местан предизвикал катастрофата заради здравословни проблеми

Лидерът на ДОСТ уволнил шофьора си месеци преди катастрофата 

Освобождават предсрочно от затвора Дончо Пехливанов Освобождават предсрочно от затвора Дончо Пехливанов

До края на присъдата му остават три години и осем месеца

Плеймейтката Жанет Осипова лъсна чисто гола 18+ Плеймейтката Жанет Осипова лъсна чисто гола 18+

Това са първите й снимки, на които се вижда цялото й тяло

Първи снимки и зловещи подробности за убиеца на Гривнев Първи снимки и зловещи подробности за убиеца на Гривнев

На поляна извън Смолян в посока Пампорово Георги и Венелин се счепкали

Голямата литературна награда на Gramofona.com отива в Солун Голямата литературна награда на Gramofona.com отива в Солун

Големият победител в традиционния Нукулденски литературен конкурс е Невена Паскалева с разказа ѝ „Риболов“

Арести на добре интегрирани цигански босове при акцията срещу ало мафията Арести на добре интегрирани цигански босове при акцията срещу ало мафията

Специализираната операция се е провеждала паралелно с акция в Румъния, при която са задържани 30 души 

„Цветни дни“ очакват децата на Несебър „Цветни дни“ очакват децата на Несебър

Мероприятията от „Цветни дни за нашите деца“ ще продължат на 20 април в Равда, а после и в Обзор

Вицепремиер шокира  – главният прокурор се избирал от Народното събрание Вицепремиер шокира – главният прокурор се избирал от Народното събрание

Това била истинската причина за "цялата тази операция" срещу управлението, а не евроизборите, обясни Красимир Каракачанов

Трагедия: 29 загинали при автобусна катастрофа Трагедия: 29 загинали при автобусна катастрофа

Обявиха тридневен траур на португалския остров Мадейра

Призрак изненада в гръб личния медиум на принцеса Даяна Призрак изненада в гръб личния медиум на принцеса Даяна

Призрачен силует се появил в стаята ненадейно зад гърба на Сали Морган, докато тя общувала с приятел по видео чат 

Истината лъсва! Хотелска камера показва що за стока е Джени Суши Истината лъсва! Хотелска камера показва що за стока е Джени Суши

Вижда се фриволното поведение на палавата репортерка

Българин заловен край Москва с 90 кила амфетамин Българин заловен край Москва с 90 кила амфетамин

Мъжът е пътувал от Холандия и е трябвало да транспортира упойващото вещество в Русия

От Париж няма да остане камък… Ванга предсказала ада в "Нотр Дам" От Париж няма да остане камък… Ванга предсказала ада в "Нотр Дам"

Нострадамус пък отсякъл: Злото се завръща… Париж и Рим, какви казън ви очаква?

Луксозен джип Рейндж Ровър изоставен на летище "Ататюрк" от пет години. На сливенски мафиот ли е? Луксозен джип Рейндж Ровър изоставен на летище "Ататюрк" от пет години. На сливенски мафиот ли е?

Джипът в онзи момент е струвал поне 200 хил.лева

Джихадисти ликуват след опожаряването на „Нотр Дам“: Възмездие и наказание! Джихадисти ликуват след опожаряването на „Нотр Дам“: Възмездие и наказание!

Двама души, според някои потребители в социалната мрежа от арабски произход, се заливат от смях, без да им дреме, че 800-годишна история просто бива погребана под пепелта

Сомалийски изнасилвач, спасен от депортация, сее ужас на Острова Сомалийски изнасилвач, спасен от депортация, сее ужас на Острова

Якуб Ахмед, който трябваше да бъде депортиран в Сомалия миналия октомври, е пуснат от затвора преди няколко седмици

21-годишна вбеси 74-годишния си любовник заради секс с... 21-годишна вбеси 74-годишния си любовник заради секс с...

Това се случило в сръбското риалити шоу "Parovi" (Двойки)

 

Стотици французи на бдение за "Нотр Дам" Стотици французи на бдение за "Нотр Дам"

Присъстващите - повечето католици, за които в неделя е Великден, разказаха, че страстната седмица, която тече в момента, винаги е била трудна

Мартин Карбовски, тв водещ Мартин Карбовски, тв водещ Пожарникаря е отрицание на всичко, което някога бе СДС Виц на деня Виц на деня Между колежки:
- Твоят мъж много ме харесва. Където ме види винаги ме прегръща и целува..
- Той си е такъв! Хич не е гнуслив!
Виц на деня Виц на деня - Дафино, свали гащите, комшиите идват да играем карти!
След малко:
- От простора, ма, ооу, не твоите. Ей, загубена жена...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Не мога да разбера - гледаш ме лошо или така си си нарисувала веждите?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter