×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лъжците за убийството на Виктория ще се извинят ли?


Лъжците за убийството на Виктория ще се извинят ли?
Журналисти, политици и интернет лумпени се изгавриха с паметта на Виктория
13 Октомври 2018, Събота, 11:15 ч.
Автор: Виолета РАДЕВА*

Те раздаваха присъди, лепяха гневни етипеки и изопачаваха истината, преследвайки користни цели

Свободата на словото е сред най-ценните достижения на правовата държава. Възможността да съществуват медии с различна политическа насоченост, изразяващи различни идейни разбирания е гаранция, че тъй наречената четвърта власт може и осъществява обществен контрол над останалите три власти, служи като коректив и „око" на гражданите в работата на различните държавни институции, помага да се решават проблеми в областите здравеопазване, образование, обществен ред, екология и т.н.

Свободата на словото е привилегия на свободните общества.Но свободата на Словото е и огромна отговорност, която лежи върху онези, които са приели ангажимента да бъдат окото, ухото и гласът на отделните общности.

Отдавна се тиражира класация, според която по показателя „свобода на словото" България е поставена на 111 място. Признавам, че не съм запозната с критериите, по които българските медии са поставени на това незавидно място. Приемам, че те са безспорни. Следващият въпрос обаче е:

кой осъществява мониторинг върху родните медии, колко добросъвестен е наблюдаващият, доколко е обективен и безпристрастен?

За да се твърди, че липсва свобода на словото, трябва да сме в ситуация, когато отделни медии са преследвани, забранени, цензурирани. Така ли е?

От години редица сайтове неуморно пишат срещу различните правителства на България, отразяват гражданските протести, свободни са в езика и стила си, никой не ги контролира за съдържанието на техните публикации, никой не ги закрива, цензурира. Единствен СДС напълно съзнателно закри своя вестник „Демокрация", но това е явление от друг порядък.

В някои случаи след известно време се оказва, че владетелите на свободното слово са поизлъгали, че са поизкривили фактите, че не са проверили информациите си, че са се доверили сляпо на съмнителни източници. Няма случай за невярна, оклеветяваща информация, дори за откровена лъжа някое електронно издание да е било санкционирано или, още повече, закрито! Не по-различна е ситуацията и с хартиените вестници. И това, че няма политическа разправа с никоя българска медия, е много добра атестация за все още живеещата в посткомунизъм наша държава.

Защо пиша всичко това?

Защото истинският враг на свободното Слово е злоупотребата със Свободата на словото!
Това наблюдавахме през последните три дни, когато безсъвестни журналисти, политолози и политици по недопустим начин злоупотребиха  с трагичната гибел на 30-годишната Виктория Маринова, водеща на магазинно предаване по TVN /телевизия за новини от Североизточна България/, която беше брутално изнасилена, обезобразена и убита в Русе.

Без да дочакат какъвто и да е резултат от следствените действия, от огледа на местопрестъплението и първоначалните данни, те лансираха като абсолютно доказан факт версията, че красивата млада жена, майка на седемгодишно момиченце, е била убита, за да затворят устата ѝ, тъй като огласила скандални факти около злоупотреби с еврофондове. Гледала съм това предаване. Тя, като водеща, обяви темата и пуснаха запис на интервюта с журналист от сайта „Биволъ" и негов румънски колега, разследвали злоупотреби на Джи Пи груп с еврофондове.

Интервютата прави неин колега. Той задава въпросите, той насочва разговора. Логично е да се запита човек: след като сайтът „Биволъ" е огласил вече това свое разследване, след като за него бяха излъчени коментари и предавания в btv и Nova, защо посегателството на засегнатите или на техните покровители не е срещу журналисти от споменатия сайт, ползващ се с много голяма популярност, с много голяма аудитория, от националните телевизии, а е срещу водеща предаване журналистка от малка, регионална кабелна телевизия?

В случая се развихри такова стряскащо словоблудие, че беше на път да подпали България

Когато стана ясно, че в Германия е задържан 21-годишен ром от Русе, основателно заподозрян за убийството на Виктория Маринова, някои от възпламенилите се обвинители без всякакви доказателства замълчаха.

Един беше обявил, че Борисов е убил Виктория, но сега не мога да прочета какво пише. Дали все още смята да изпълни заканата си да убива и по софийските площади да размаже кръвта и мозъка на онези, които мрази? Други обаче не се отказват, верни на принципа, че котка по гърба си не пада!

Особено омерзително беше, че предимно колеги журналисти от столицата, заедно с политолози и политици, настръхнаха срещу журналистите от Русе. Обвиниха ги, че били страхливи, че били купени, тъй като не приеха манипулацията и отхвърлиха внушенията, че жестокото убийство на Виктория, "известната българска разследваща журналистка" /така внушиха на чуждестранните издания български клеветници/, е заради нейната професионална работа.

Питам се дали сега някой от тях ще се извини?! Те, от висотата на столичното си битие, раздаваха присъди, оценяваха, лепяха гневни етикети, изопачаваха истината заради чисто користни цели и интереси и си въобразиха, че познават по-добре от русенци и хората, и града, и взаимоотношенията, и възможностите на всеки от малката журналистическа гилдия тук!

А колегите от Русе се държаха достойно, не се поддадоха на политическите си пристрастия, държаха се като професионалисти, като свободни хора! Гордея се с тях!

Призовавам онези, които злоупотребиха със свободата на словото и по този начин хвърлиха позорно петно върху журналистите изобщо и върху журналистиката, да се извинят! Извинете се! Ако имате малко съвест и чувство за срам и приличие, извинете се!

Тъй като няколко реда от този текст пуснах във ФБ, под тях има един коментар, който ще си позволя да цитирам и с който ще завърша. Той е на Румен Максимов,  журналист, дядо на малката София – дъщеричката на Виктория и на Свилен Максимов.

Ето го: „Абсолютно си права, Вили. Като пряко засегнат – и като близък на Вики, и като журналист, се въздържах от каквито и да било коментари. Но сега ще го кажа – имаше не един и два момента, когато се срамувах за професията си."

Авторът е Виолета Радева, журналист от Русе, коментарът е публикуван във Фактор.бг


В категории: Политика


26
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
26
Коментара по темата
26.
Не вярвам в съдебната система и секунда
14.10.2018 09:33:47
0
3
Трябва да разберем истината,и за сестрите Белнейски вкараха човек в затвора който няма вина доколкото вие медиите пишете,колко следователи и прокурори по делото получиха инфаркт тогава?....
Затова,да изчакаме още малко!!!!!
Колко бандити ,рецидивисти с по няколко присъди се разкарват спокойно на свобода и никой не ги закача,на кой да вярваме!
Тоя близък на прокурора,оня близък на адвоката,третия на съдията има много случаи които се знаят от обществото,затова нямаме доверие!!!!
25.
До 23
14.10.2018 08:17:15
0
0
Клавиатурата е безжична и понякога в бързината не виждам, кой клавиш натискамили нр сварва да го изкарва. Сори.
24.
Петър
14.10.2018 06:37:21
1
3
1. Убиецът не е осъден все още!
2. Медиите са тези, които разпространяват (едните, че е планирано убийство, а другите че съдебната експертиза доказвала ...)
3. Медиите не спират да манипулират, и в тази статия също!
Виолетке, има Съдебна система, която процедура все още не е започнала! Тепърва ще се разбере дали Следствието си е свършила работата, или е стъкмисала доказателствата, както го е правила неведнъж!
Всички скърбим за момичето, но Истината е по-важна от това кой е убиецът!
Интересното е, че властта подкрепя убиецът, като осъжда преди да е влязъл в Съдебна зала! Очаквам процесът да е пред закрити врати и засекретен! Тогава какво ще напишеш Виолетке?
23.
До 21
14.10.2018 04:07:17
2
0
Ей един път не можа да го напишеш това ИЗВИНЕНИЕ правилно ве Шекспир!
22.
Поморие
13.10.2018 22:53:12
0
0
Да
21.
Мафията герб-дпс-бсп
13.10.2018 20:56:02
0
7
Много странно искане за извенение, при положение, че клонингите на мафията вече 30 години управлява след червените изроди и иска извениение... За какво извениение другари комунисти, че еб@хте мамйката на България, че я разграбихте и че, 2 милиона българи се споминаха след кражбите на посткоминситическите изверги... Сгеа са техните внуци, крадлива и мързелива пасмина, която ако поне малко мислеше за България онзи същия бетон по който тичаше момичето щеше да е окастрен от дървета и храсти и можеше момичето щеше да види нападателя си и да избяга.... За какво да ви се извиняваме.. за кражбите и бетонирането на черноморието и планините... За циганизацията, за турцизацията на българското общество... За това ли да ви се извиняваме! Не ви се извиняваме, защото ако бяхме нормална държава, а не държавата на мафията щяхме да имаме нормални магистрали, а не след 2 години експлоатация да са по зле от каруцарски селски път, блгарите щяхме да имаме заплати, а не да гледаме как турското малцинство в работи в цехове на VW и Мерецедес иси строят триетажни къщи, а нас ни тикате в санирани 100 годишни панелки малко преи срутването им....
ЗА КАКВО ДА СЕ ИЗВИНЯВАМЕ НА МАФИЯТА?
20.
Антон Кутев Спинозния Червен Шаман
13.10.2018 20:21:49
5
3
Хибридната война, която се проведе с оскверняване на паметта на нещастното момиче, бе решена на сбирка на Киро Контрабандиста, Кадиев Лобиста, Байкикев, Радан Кънев, Атанас Атанасов и още няколко маргинални мафиотчета с капо ди тути капи Драгалевския Караконджул! Ще спират войната на клановете и ще се коалират за да преминат 4% бариера! Целта е да не изпаднат напълно на боклука, независимо че са боклуци!Радвам се че Бойко е начело на България! Видя се какво направи изсъхналата слива Нинова и презрелия каун Радев, вляха се в хора на Сорос да оплюват България! Импийчмънт и съдебна отговорност за сриване имиджа на България! Хибридната война на Радев, Нинова и останалите соросоидчета е равносилна на измяна на Родината!
19.
Хихи
13.10.2018 19:09:47
2
8
Флагман и свобода на словото - мисия невъзможна.
18.
До 10
13.10.2018 18:57:11
3
7
Ко каза ? "Имало национални медии които дали гласност на случая" ? КО ? НЕ ! При Слави поканиха Асен Йорданов да говори за задържането а не за раследването и .. до тук ! Колкото отразиха случая с "къщата в Барселона на безработната Мис Дупе". Огромен шум в интернет и пълно мълчание в нац. масмедии. Демокрация на Тиква ! Това е !
17.
демократ
13.10.2018 18:50:56
3
7
Да живееш в България през 2018г. И ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ У НАС ИМА СВОБОДА НА СЛОВОТО ? Да се изявяваш, като журналист и да смяташ, че ако публично изразиш несъгласие с Него и Партията Му няма да има последици за теб ? ТЕЗИ ГИ РАЗПРАВЯЙ НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ БиТиАй ! Цяла телевизия я купиха за да я закрият само и само да не се цапа името Му ! И ИСКАТ И ДА ИМ СЕ "ИЗВИНЯВАМЕ". НАГЛИ !!!
16.
н
13.10.2018 18:36:09
2
4
ще ударя две ч....и ,заслужава си.....
15.
Шок
13.10.2018 18:19:03
2
7
Вие нормалнили сте? За какво да се извиним? Има ли осъден и доказано виновен за това убийство? Защо раздавате присъди преди да има такива? Вие на кого ще се извините ако оправдаят заподозрения? Някой от вас, бб или цвъ извинили се на бившия военен министър Цонев, брутално арестуван и унижен, оправдан и осъдил България? Кой ще се извини за хилядите убити и изнасилени от циганите? Кой ще се извини на близките на Петър Христов, за това че 10 месеца няма никакви следи за убийцитве му? Къде е по този случай невероятното следствие. Наисрина прекрачвате границата с наглостта си. Но помнете - и вас, и вашите близки никой няма да ги пита, когато поредния свободно движещ се престъпник ви срещне.
14.
*********
13.10.2018 18:03:56
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
Делян
13.10.2018 17:39:22
2
8
И вас ли ви взе пеевски, нещастници
12.
?
13.10.2018 17:25:05
3
9
колкото и да плямпате - най-вероятно ге пи груп я очистиха и наеха мангала да изпълни мократа поръчка .
още по странно е факта ,че мангала още никой в БГ не го е разпитал за мотиви ,съучастници и пр. а ие вече ревете с пълно гърло ,че знаете ,че е случайно ,че е споннтано - много странно !!!
убиеца не е разпитан ,никой не му е снел показания ,а вие вече знаете ,че не било поръчка ??? май много тъпо се издавате ?!
11.
До 10
13.10.2018 16:57:17
3
6
Така и не разбрах защо непрекъснато бъркате политическите причини с икономическите!С предаванията си Маринова имаше опaсност да засегне ИКОНОМИЧЕСКИ интереси, не е тръгвала да сваля правителство...!
10.
Бургас
13.10.2018 16:53:34
1
5
Да почива в мир! Ужасно е това,което се е случило.Горката и дъщеричка,ще расте без майка.Мисля,че точно това е убиеца.Вярно,че Виктория е журналистка,но не съм си и помисляла,че убийството и е свързано с последното и предаване.Та тя е известна само в Русе.Има и национални медии,които засегнаха този въпрос с Джи Пи Гейт,никой нищо не им направи.Та тази известна журналистка и водеща само в гр.Русе ,сега вече и по света( след случилото се) едва ли е поръчана.Не е кой знае каква личност,че да и бъде посегнато по политически причини.Дано извергът си получи заслуженото.
9.
Ех, моме,
13.10.2018 16:46:24
2
5
я теб да те награби и утрепе следващият русенски мангал, и тогава журналистите въобще да не пишат за случая, да видим дали въобще ще тръгнат да търсят убиеца ти или веднага ще го класифицират като "прекратено срещу неизвестен извършител"!
8.
На кого да се извинят
13.10.2018 16:42:12
3
8
на тези, които допуснаха циганите да безчинстват по селата и в парковете на големите градове посред бял ден ли? На тези, които имат стотици неразкрити убийства?На тях ли трябва да се извинят?
7.
m
13.10.2018 16:38:22
4
3
ще си ударя една на тази за да я по4ета и аз.аре стига вече оляхте се че е по-симпатична голям праз...
6.
Питанка
13.10.2018 16:36:38
2
3
Какво са гневни етипеки? Звучат ми като бясно африканско племе.
5.
1
13.10.2018 16:36:31
2
7
А вие извинявате ли се на семействата на жертвите, чиито трупове изтипосвате тук редовно?
4.
:-) комисион ефенди €€%%
13.10.2018 16:28:55
2
8
А крадците на ЕВРОфондовете ще върнат ли надписаните и в пъти завишени цени на обществените поръчки и ще се извинят ли на 6,9милиона бг граждани
3.
джак спароу
13.10.2018 16:13:18
1
5
медийните войни не ни интересуват, ние искаме да знаем циганина дали ще вземе доживотна присъда и кои са другите съучастници
2.
ВЕФИОК
13.10.2018 16:05:22
2
16
Интересно защо флегман суфлират на свинските медии и се налага да преписват и копират от тях. 111 по свобода на словото, тъжно но ФАКТ.
1.
Asko
13.10.2018 15:58:01
6
5
Are stiga na zanimavahte s tva be
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори