×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Брокери: В Бургас скочиха цените на имоти в санираните блокове


Брокери: В Бургас скочиха цените на имоти в санираните блокове
Цените на жилищата сега са на нивото отпреди 10-ина години, според експертите, но според купувачите - поскъпването е сериозно
09 Октомври 2018, Вторник, 00:01 ч.

Увеличават се купувачите, които вземат жилища на 100% с кредит, предупреди Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това е мнението на на Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, изказано в БиТВ.

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните три години, когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той.

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да растат, допълни Павлов.

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

Изискванията на купувачите:

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.

Идва ли краят на ниските лихви?

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов каза в студиото, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви. Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време.

„Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишане на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е от 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50-60 лв. – до 622 лв.”, даде пример той. "Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити.”

В Бургас напр. са скочили цените на имоти в санираните блокове. По-лесно се продават и отдават под наем малките жилища, особено в "Славейков" и "Изгрев", заради струпването на студенти, бързата ликвидност и възможност, все още, да се паркира без пари. В Бургас за 1 година имотите са се вдигнали със 7,2 %.

В категории: Бизнес


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
Живко
09.10.2018 11:37:04
0
0
Добър ден сватя!
15.
az ot Burgas s adidas.
09.10.2018 10:11:39
0
6
Това го твърди управител на брокерска фирма. Какво искате да напише човекът ? Ако на някой му се вдигнал доходът с 40% за десет години, моля да вдигне ръка. Ако пък на някой му е паднал имотът закупен преди 10 години - пак да вдигне ръка. Моят не е паднал от тогава, а предвид че го заплатих със спестявания, пари придобити от друг апартамент и потребителски кредит от 20 000 лв. мога да твърдя, че минах по-тънко, но...Тогава пък потребителския ми заем беше с 11% лихва, при 6% на ипотечния. Или с две думи - днес цената на моето жилище е изкуствено завишена, за сметка на по-ниските потребителски и ипотечно кредитни нива на лихвите, но за сметка на това - цената му е изкуствена завишена днес. Няма как някой да ме обори, че при 490 Е тогава, днес жилището ми вече е покачило цената си на 700 Е ( противно на твърденията на г'сина, че са паднали жилищата от тогава). Тези неверни твърдения са умишлено подправени и то така, че да спасят пазара на имоти, който днес определено буксува в Бургас ( поради липсата на перспектива в града). С това изкуствено увеличение на цените на жилищата днес, нали се сещате, че се задоволяват единствено и само потребностите на банки, инвеститори ( явно днес строят само заблудени или перачи на пери), надзори, нотариуси и най-вече на брокери...Е, сега сещате ли се, защо този Г. Павлов твърди, че за 10 години доходите ни се увеличили на 40 % ??? Всъщност увеличили са се само ТЕХНИТЕ доходи. Най-много пешкир обаче изпират покрай това безумие младите и нуждаещите се семейства, които обричат на лишения и робство своята младост единствено и само по обслужване на кредити за някакъв коптор, или за панел с лимитиран вече живот, прикрит зад боядисан стиропор.
14.
Очаквайте познатия сериал!
09.10.2018 09:46:52
0
3
Всеки ден ще има по новините някой,който ще заплашва да се самозапали или самоубие. И опозицията ще обвинява управляващите,че хората се самоубиват,а народа ще се възмощава в каква държава живеем. А истината е проста и се нарича ”финансова дисциплина” или,когато нямаш достатъчен и сигурен доход,не можеш да слушаш ”платени лъжци”,които ти казват,че сега е момента да вземеш жилище на изплащане! После ”експерта” си прибира хонорара и си пие уискито,а бунака остава без жилище и иска да се самоубива.
13.
Очаквайте познатия сериал!
09.10.2018 09:45:41
0
1
Всеки ден ще има по новините някой,който ще заплашва да се самозапали или самоубие. И опозицията ще обвинява управляващите,че хората се самоубиват,а народа ще се възмощава в каква държава живеем. А истината е проста и се нарича ”финансова дисциплина” или,когато нямаш достатъчен и сигурен доход,не можеш да слушаш ”платени лъжци”,които ти казват,че сега е момента да вземеш жилище на изплащане! После ”експерта” си прибира хонорара и си пие уискито,а бунака остава без жилище и иска да се самоубива.
12.
Бой
09.10.2018 09:41:16
1
7
Много е лесно да теглиш кредит. Лошото и трудното е как да го върнеш. И като не можеш да си направиш простата сметка колко пари ще върнеш на банката и колко много си набутан, после боли глава. Дори и при 3.3% лихва набутката е зверска. Т.е храниш банката, децата и, че и внуците им.
11.
*********
09.10.2018 09:39:31
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
az ot Burgas s adidas.
09.10.2018 09:37:15
0
3
Господа ! Вярвайте безропотно, безрезервно и изцяло на изпълнителния директор на някоя си агенция за недвижими имоти. Човекът мисли за вас и вашите благини. Той е "пресметнал" или по-скоро преметнал, как преди 10 години цените на имотите били малко под сегашните им стойности, а доходите ни се били увеличили с...40%. Ако има някой от вас, на който дохода да му е увеличен от 2008 г. с 40%, моля да си вдигне ръката. Ако пък има такива, като мен, които преди 10 години са си закупили жилище за 490 Е м2 и днес то да струва същата или по-ниска цена - пак да си вдигне ръцете. Истината е една дами и господа. От пазара на имоти се облажват единствено банките, брокерите, строителите/инвеститорите и техническите надзори и нотариуси. Нуждаещите се от тях стават тяхна жертва. Забележете. Преди 10 години, апартаментът ми струваше 49 000 Е, днес същите тези брокери го продават за близо 70 000 Е. На мен ми беше нужен потребителски кредит за да го придобия напълно, но тогава лихвата му беше 10-11 %, като на ипотечния беше 5-6 %. Днес ситуацията е такава, че лихвта УЖ е по-ниска, но за сметка на това цените на жилищата са ИЗКУСТВЕНО завишени. Сами си направете сметка от кой и защо. Така че не случайно този господин Павлов говори за увеличение на доходите с 30-40%, но май само...за брокерските компании и банки. Най-потърпевшите са крайно нуждаещите се в случая и те са принудени да плащат голямата и нереална цена, а тези, които се подвеждат по въдицата - "жилище за инвестиция" - нека добре си направят сметката и да знаят, че в момента пазарът в Бургас е претъпкан с непродаваеми жилища. Кампаниите за подтикване към закупуването на такива има за цел да поддържа високите им и нереални цени към момента и да държи благосъстоянието на банки, брокери, инвеститори, нотариуси и надзор на ниво. Няма по-кухо вложение на пари в момента за ИЗЛИШНО жилище, с идеята да се продаде на печалба след време. И в момента строителите строят много - един от заблуда, друг от глупост, трети от нуждата да пере. И обърнете внимание на друго - забележете колко обзаведени жилища, в които е живяно се продават в момента на пазара. Това говори за някакъв вид пренасочване на човешки ресурс в друга посока или град, като потреблението на нови жилища в крайна сметка не се и променя. Няма здрава логика, която да твърди, че в град с оскъден ВЕЧЕ поминък, строежът на нови жилища се подчинява на нещо разумно и/или би било инвестиция във времето. Ще припомня, че точно преди 10 години в Бургас все още имаше работещи фабрики и заводи, които бяха и основната причина хора от други градове да потърсят препитание и живот тук, имаше и руснаци тук, чиито имоти към днешна дата вече си търсят нови купувачи.
9.
az ot Burgas s adidas.
09.10.2018 09:36:20
0
1
Господа ! Вярвайте безропотно, безрезервно и изцяло на изпълнителния директор на някоя си агенция за недвижими имоти. Човекът мисли за вас и вашите благини. Той е "пресметнал" или по-скоро преметнал, как преди 10 години цените на имотите били малко под сегашните им стойности, а доходите ни се били увеличили с...40%. Ако има някой от вас, на който дохода да му е увеличен от 2008 г. с 40%, моля да си вдигне ръката. Ако пък има такива, като мен, които преди 10 години са си закупили жилище за 490 Е м2 и днес то да струва същата или по-ниска цена - пак да си вдигне ръцете. Истината е една дами и господа. От пазара на имоти се облажват единствено банките, брокерите, строителите/инвеститорите и техническите надзори и нотариуси. Нуждаещите се от тях стават тяхна жертва. Забележете. Преди 10 години, апартаментът ми струваше 49 000 Е, днес същите тези брокери го продават за близо 70 000 Е. На мен ми беше нужен потребителски кредит за да го придобия напълно, но тогава лихвата му беше 10-11 %, като на ипотечния беше 5-6 %. Днес ситуацията е такава, че лихвта УЖ е по-ниска, но за сметка на това цените на жилищата са ИЗКУСТВЕНО завишени. Сами си направете сметка от кой и защо. Така че не случайно този господин Павлов говори за увеличение на доходите с 30-40%, но май само...за брокерските компании и банки. Най-потърпевшите са крайно нуждаещите се в случая и те са принудени да плащат голямата и нереална цена, а тези, които се подвеждат по въдицата - "жилище за инвестиция" - нека добре си направят сметката и да знаят, че в момента пазарът в Бургас е претъпкан с непродаваеми жилища. Кампаниите за подтикване към закупуването на такива има за цел да поддържа високите им и нереални цени към момента и да държи благосъстоянието на банки, брокери, инвеститори, нотариуси и надзор на ниво. Няма по-кухо вложение на пари в момента за ИЗЛИШНО жилище, с идеята да се продаде на печалба след време. И в момента строителите строят много - един от заблуда, друг от глупост, трети от нуждата да пере. И обърнете внимание на друго - забележете колко обзаведени жилища, в които е живяно се продават в момента на пазара. Това говори за някакъв вид пренасочване на човешки ресурс в друга посока или град, като потреблението на нови жилища в крайна сметка не се и променя. Няма здрава логика, която да твърди, че в град с оскъден ВЕЧЕ поминък, строежът на нови жилища се подчинява на нещо разумно и/или би било инвестиция във времето. Ще припомня, че точно преди 10 години в Бургас все още имаше работещи фабрики и заводи, които бяха и основната причина хора от други градове да потърсят препитание и живот тук, имаше и руснаци тук, чиито имоти към днешна дата вече си търсят нови купувачи.
8.
..
09.10.2018 09:16:18
0
7
Двустаен панелка в М.Рудник 80 000 лева как е? И нямало балон?!?!? Да си ги държат...Аз се чудя откъде балъци да купуват на такива цени!!!
7.
На кое бе
09.10.2018 09:14:20
1
6
За копторите извън експлоатационен срок ли говорим
6.
Стерео Пор с 2 уши
09.10.2018 09:03:42
0
5
С повишението на цените на имотите да разбирам ли, че ако имам санирана гарсонка до Мол-а мога да я шитна за 80000€ ?
НапраО се замислям :-)
5.
Хампи-Цуни-Гуни-Нян
09.10.2018 08:57:48
0
6
Лихвите в еврозоната може да се покачат, но в БГ трябва да падат, защото са чудовищни.
Навън заем за финансиране на жилище е с до 3% лихва, не като при нас 7-10% и при заем от 100 хил.лв за 20г да връщаш 250 хил.лв
4.
Поредният платен измамник
09.10.2018 08:19:10
3
8
Преди кризата в края на 2008г беше пълно с такива ”неплатени капацитети” които успокояваха че балон на пазара на имотите няма и финансова криза не се задава. Дори и финансовия министър Орешарски от правителството на Станишев заяви( понеже от западна Европа вече предупреждаваха за предстоящата криза),че при нас нямало да има криза! А познайте какво се случи само месец по-късно,през октомври-ноември 2008 година?
3.
Саниран
09.10.2018 08:15:46
0
10
Маняк, пише се стиропор.
2.
саниране?
09.10.2018 08:03:48
2
13
За какво саниране говорите - това е само обличане в стериопор и боядисване. Не пускайте такива дебелашки лъжи. Да не говорим , че на много места разбиха на хората жилищата.
1.
Коментатор
09.10.2018 07:12:58
2
10
Градът се превърна в бетонна джунгла. Навсякъде е презастроено. Колите са по тротоарите. Улиците заприричаха на тунели с новите 8-етажни кооперации. И продължават с нови разрешения за строежи. Алчността край няма.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Несебър отпусна над половин милион лв. за развитие на футбола в общината, вижте как разпредели други 400 хил.лв. за останалите спортове Несебър отпусна над половин милион лв. за развитие на футбола в общината, вижте как разпредели други 400 хил.лв. за останалите спортове

Местната управа даде сериозна заявка с домакинството в седмото издание на футболната академия на АК „Милан” през август 2018

ГЕРБ нямали авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ ГЕРБ нямали авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ

Бойко Борисов бил винаги готов на отстъпки, обяви Цветан Цветанов

Нечовешка корупция в ТЕЛК! Престъпната схема използвала пароли, държавата ощетена с милиони! Нечовешка корупция в ТЕЛК! Престъпната схема използвала пароли, държавата ощетена с милиони!

30 процента от населението в Силистренска област са инвалиди по документи

Райна заголи дупе на остров Боракай Райна заголи дупе на остров Боракай

С младото си гадже Валери Тюлеков се отдадоха на романтична ваканция

РИОСВ-Бургас започва проверки. Ще следи за почистени речни корита и землища РИОСВ-Бургас започва проверки. Ще следи за почистени речни корита и землища

Общините са предупредени, имат срок, след това следват солени глоби, предупреждават от ведомството

Евродепутати гласуваха да се прекрати смяната на времето през 2020 г. Евродепутати гласуваха да се прекрати смяната на времето през 2020 г.

Край на смяната на времето още през март 2019 ще предизвика сътресение и проблеми в някои сектори

Акция "Моруна"! Задържаха мъж, уловил 200-килограмова риба Акция "Моруна"! Задържаха мъж, уловил 200-килограмова риба

Моруната е хваната в района на Силистра

Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката

Пред залата е паркирано същото порше, в което бе екзекутиран дни по-късно 

Ужас! Жена се хвърли от мост върху колите долу и загина на място Ужас! Жена се хвърли от мост върху колите долу и загина на място

Случаят е станал тази сутрин

NASA със сензационна новина: Загадъчен организъм в тялото на наш астронавт е ключът към вечната младост NASA със сензационна новина: Загадъчен организъм в тялото на наш астронавт е ключът към вечната младост

Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивна

Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел" Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел"

Той се е чувствал зле през последните 2-3 седмици. Снощи е бил хоспитализиран спешно

Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване

Регистрирани са над 2000 души, печалбата - до 50 000 франка 

Мистерия: Сферични тела излизат от пещера Мистерия: Сферични тела излизат от пещера

Уфолози твърдят, че е изкопана от извънземни

Илън Мъск напусна OpenAI Илън Мъск напусна OpenAI

Мъск е съосновател на компанията, която работи от 2016 г.

Трагедия! Шампион загина в уличен бой Трагедия! Шампион загина в уличен бой

Сбиване с охранител в центъра завърши със смърт

Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор

Венецуелското министерство на външните работи обвини политиците от Европейския съюз, че са планирали заговор

Една от най-известните певици в света се омъжи тайно Една от най-известните певици в света се омъжи тайно

Ламбърт е поместила в Инстаграм няколко снимки от събитието

Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им

Човешкото ДНК е като книга, която се препредава, а 95% от информацията в нея не ни е нужна, казва уфологът Боб Лазар
 

Задържаха две жени, издирвани за тероризъм Задържаха две жени, издирвани за тероризъм

Жените са издирвани за връзки с "Ислямска държава" 

20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг 20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг

Девойката явно получила инфекция, решила, че е просто пъпка

Йордан Цонев Йордан Цонев Дори ДПС не може да стабилизира това управление Виц на деня Виц на деня -На колко години сте?
-На 18.
-Но и преди 2 години казахте същото.
-Не съм от хората, които днес говорят едно, утре друго!
Виц на деня Виц на деня -Убили сте 8 човека. Какво ще кажете в своя защита?
-В живота трябва да се пробва всичко
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Измина 5-ти ден от Свети Валентин! Искам кафе и малко да си почина
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter