×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Едно нестандартно име черпи днес! Почитаме чудна красавица, живяла в грях, но покаяла се за христовата вяра


Едно нестандартно име черпи днес! Почитаме чудна красавица, живяла в грях, но покаяла се за христовата вяра
08 Октомври 2018, Понеделник, 04:49 ч.
Източник: блиц

Днес имен ден празнува Пелагия (или на 4 май)
Църквата преподобна Пелагия. Тя живяла в петия век. Родила се в Антиохия. Животът й е описан от илиополския дякон Яков, който я познавал лично. Пелагия била необикновено красива, но живеела в грях. Когато епископ Нон говорел за страшния съд и спасението на човешките души, видял сред богомолците Пелагия, която изпитвала копнеж за покаяние. Написала писмо на епископа, разказала му блудния си живот и желанието да спаси душата си. Той повярвал, дал благословията си и я кръстил. Тя напуснала града и прекарала остатъка от живота си в килия на Елеонската планина.

Веднъж антиохийският архиепископ свикал на съвещание по църковни дела подчинените си епископи. В Антиохия пристигнал и блажени Нон, епископ Илиополски. Нон бил известен с високата си мъдрост и с праведния си живот. Другите епископи обичали да слушат поученията му. Един ден, седнали при вратите на катедралната църква, те внимателно слушали неговата назидателна беседа. В това време минала покрай тях една жена, известна в Антиохия със своята красота и лекомислие - известна и като блудница. Тя с гордост гледала наоколо, обкръжена от тълпа млади жени и мъже. Всички били разкошно облечени. Но тя се отличавала от тях по чар и накит. Косата й била украсена със злато и скъпоценни камъни. Вратът й бил открит. Когато минавала, въздухът се изпълвал с благоухание от парфюмите й. Нямало в Антиохия по-красива жена от нея. Когато тя съвсем се отдалечила, епископ Нон заплакал и рекъл:- На много неща може да ни научи тая жена. Тя си е поставила за цел на своя живот да се харесва на хората. И погледнете как се старае за това! Как внимателно е избрала своите накити, как е умила тялото си с благоухания! Как се е нагиздила! А ние имаме безсмъртен Жених, за Когото не украсяваме старателно душите си, както тя старателно е украсила своето тяло. Не умиваме душите си с покайни сълзи. Не ги обличаме с красотата на добродетелите, за да можем достойно да се явим пред Господа! Като казал това, блажени Нон станал и влязъл в своята килия при църквата. Там в усамотение паднал на колене и със сълзи на очи молил Бога за грешницата - да яви Бог над нея Своето милосърдие и я приведе към покаяние. На другия ден след утринното богослужение епископ Нон разказал на своя дякон Яков, че е имал странен сън. Присънило му се, че през време на светата Литургия летяла около него непрестанно една черна гълъбица, която изпълвала въздуха със зловоние. Когато дяконът произнесъл "Оглашени, излезте...", тя отлетяла от църквата. Но след литургията започнала отново да лети около него. Епископът я хванал и потопил във водата, която била при църковната врата. След като била потопена във водата, гълъбицата излязла от нея бяла като сняг.

Епископът я пуснал и тя полетяла право към небето и изчезнала. Като разказал тоя сън, епископ Нон отишъл в църквата да служи литургия заедно с другите епископи. След службата архиепископът му казал да произнесе проповед пред богомолците. Думите на епископ Нон били прости, понятни за всички, изпълнени с топла вяра и любов към ближните. Той говорил тоя път за страшния Божи съд, за наказанието на грешниците, за блаженството на праведниците. Слушателите се просълзили. В онова време в храма влязла и оная жена, за която се молил епископ Нон. За пръв път в живота си тя влизала в християнски храм. За пръв път чувала да се говори за грях и покаяние, за прощение на грешниците, за блаженство на праведниците. Изведнъж в душата й бляснал лъч. В ужас тя си спомнила в какви грехове прекарва своя живот и разплакана, излязла от храма. Продължавала да плаче и у дома си. С безпокойство разпитвала християните за Христовото учение. Минала пак покрай храма и запитала служители от храма къде може да намери и поговори със светия епископ Нон. Като узнала неговото жилище, тя му изпратила следното свое писмо: "До светия Христов ученик Нон - писмо от грешницата, ученичка на дявола - Пелагия ... Аз чух за твоя Бог, че Той оставил Небето и слязъл на земята не за праведниците, а грешниците да призове към покаяние. Той смирил Себе Си, скрил божеството Си, ял с митарите, живял с грешниците, беседвал с блудниците. А между това херувимите на небесата не смеели да погледнат към Него. Чух от християните, че ти си истнски служител Христов. Не отхвърляй мене, грешницата, която иска чрез тебе да дойде при Спасителя на света и да види Неговото пресвето лице!" Като получил това писмо, епископ Нон й съобщил, че е готов да я приеме, но в присъствието на другите епископи. Грешницата с радост се запътила към църквата "Св. Юлиан".

Когато влязла в събранието на епископите, с плач паднала в нозете на епископ Нон и промълвила: - Моля те, господарю мой, приеми ме, както твоят учител Христос е приемал грешниците! Прояви към мене, грешницата, милост и ме направи християнка! Аз съм море от грехове! Аз съм бездна от беззакония! Умий калта на душата ми чрез светото тайнство кръщение! Всички присъстващи се просълзили, като видели това дълбоко, искрено разкаяние. Св. Нон казал, че църковните правила забраняват да се дава веднага кръщение на хора, известни със своя порочен живот. Като чула това, тя пак се хвърлила в нозете му и с лице, обляно в сълзи, му заговорила: - Ти ще отговаряш пред Бога за душата ми, ако още днес не ме кръстиш! От твоите ръце трябва Господ да приеме преобразена душата ми. Ако аз се върна към предишния живот и отново се поклоня на идола, ти ще отговаряш за това! Блажени Нон видял как сърцето на грешницата гори от желание час по-скоро да приеме светото Кръщение. Понеже на това събрание архиепископът не присъствал, епископ Нон пратил до него молба за разрешение. Антиохийският архиепископ с радост дал благословение епископ Нон да извърши кръщението. Същевременно пратил благочестивата Романа, първа дякониса в града, за възприемница. Когато Романа влязла в събранието на епископите, каещата се грешница лежала при нозете на епископ Нон. Той и наредил да стане с висок глас пред всички да изповяда греховете си. Пелагия с плач заговорила: - Като се вглеждам в душата си, не намирам нищо добро. Греховете ми са по-многобройни от морския пясък. Водата на цялото море не може да умие греховете ми ... Надявам се на Твоята милост, всеблаги Господи! Знам, че Ти милостиво ще ме приемеш и ще облекчиш тежкото бреме на моите беззакония... Епископът я запитал за името й. Тя оговорила, че родителите й я наричали Пелагия, но в Антиохия била известна под името Маргарита, което значи "бисер".

Наричали я така поради блестящите накити, с които се украсявала. Като й дал наставления във вярата, епископ Нон я кръстил в името на Отца и Сина и Пресветия Дух. Помазал я със свето Миро и веднага я причастил със светите Христови Тайни. Романа станала нейна възприемница - кръстница и я взела при себе си в жилището на новообърнатите християнки. Пелагия веднага не могла да почувства радостта от покаянието и утехата от молитвата. Сатаната я преследвал постоянно с изкушенията си. Внушавал й да съжалява за оставените от нея удоволствия. Тя се обръщала с гореща молитва към Бога. Молила добрата Романа да усили молитвите си за нея. На третия ден от кръщението Пелагия поръчала на своя служител да пресметне нейното богаство и всичко да предаде на епископ Нон. По нареждането на същия епископ богатството й било раздадено на бедните. Пелагия не оставила за себе си нищо. Тя получавала храна и облекло от Романа. Не искала да притежава нищо от своето предишно греховно богатство. Част от него получили нейните преки служители, с които се разделила. При раздялата си тя им казала: - Ние дълго живяхме заедно. Помолете се за мене, грешната, за да бъдем пак заедно в Небесното царство! Когато настъпил осмият ден, в който, според обичая на древните християни, трябвало да се снеме бялата дреха, дадена при светото кръщение, Пелагия облякла груба черна власеница. Като взела старата дреха на блажени Нон, рано сутринта напуснала Антиохия. Никой не знаел къде отишла. Романа много плакала за изчезването на Пелагия. Епископ Нон я успокоявал: - Не плачи! Пелагия избра добрата част, която няма да й се отнеме. Тя се уподоби на оная Мария, за която се говори в Евангелието.

Скоро след това блажени Нон се върнал с дякона си в своя град Илиопол. Три години по-късно дякон Яков, който предал на Църквата тоя трогателен разказ, отишъл в Йерусалим да се поклони на Гроба Господен. Като го изпращал, епископ Нон му поръчал непременно да отиде при един отшелник, който доброволно живеел в килия - затвор на Елеонската планина, близо до Йерусалим. Казал му, че от него ще научи много назидателни неща. След като се поклонил на светия Гроб и на другите свети места в Йерусалим, Яков отишъл на близката Елеонска планина, където наистина намерил затворника. Почукал на прозореца на килията. После със затаен дъх дълго слушал неговите душеспасителни беседи. Благодарил му и тръгнал след това да разглежда други манастири и църкви. На връщане пак дошъл при килията на затворника. Напразно чукал на прозореца. Никой не се обадил. През прозореца видял, че вътре отшелникът лежи мъртъв. Със скръб обадил това на съседните манастири. Монасите, които знаели за светия живот на доброволния затворник, дошли да го погребат.

Влезли в килията, след като счупили вратата й, понеже отшелникът се бил заключил отвъртре. Започнали да го готвят за погребение. Дякон Яков се приближил до тялото. Познал, че мъртвецът е в расото на неговия владика свети Нон. В чертите на извънредно отслабналия отшелник разпознал оная знаменита красавица, която някога пълнела Антиохия с мълвата за своите грехове и похоти. Всички останали изумени, като узнали, че в тая килия се спасявала жена, известна някога със своя порочен живот. Пелагия дошла тук да спасява душата си с благословението на епископ Нон. Едва сега дякон Яков разбрал защо епископът му поръчал непременно да се отбие при тоя пустинник. При строго постническо житие преподобна Пелагия блажено починала в своята килия - затвор на 8 откомври 461 година. Монахините от околните манастири се стекли на нейното погребение със свещи и кандилници. Тялото й било тържествено погребано в същата килия, където тя предала в ръцете на Бога своята разкаяна душа. Св. прпмчк Игнатий Старозагорски Св. Игнатий Старозагорски живял в 18 и началото на 19 век. Родил се в Стара Загора. Бил кръстен с името Иван. Родителите му, Георги и Мария, се преселили в Пловдив. Тук дали сина си на учение. Богато надарен, Игнатий напреднал много в учението.

Почувствал от ранни младини влечение към монашески уединен живот. След като завършил учението си, той постъпил като послушник в Рилския манастир. Скоро след това турци убили баща му и насила заставили да приемат мохамеданството майка му и двете му сестри. Бягайки от такова насилие, Игнатий трябвало да се крие на много места. Ходил и в Букурещ. Оттам решил да мине през България и да отиде в Света гора. По пътя около Шумен турци-разбойници го заловили и като го заплашили, че ще го убият, го заставили да даде обещание, че ще смени своята християнска вяра с мохамеданска. Пуснат на свобода, той горчиво се разкаял за това изнудено обещание и решил да изкупи греха си, като публично похули мохамеданството и приеме мъченическа смърт за Христа. От Шумен дошъл в родния си град Стара Загора. 

 Оттук с един светогорец заминал за Света гора. С цел да се подготви за предстоящия подвиг, той постъпил в Атонския манастир Григориат, където прекарал известно време. Посетил още някои обители и се установил в един скит - високо, диво и непристъпно място. Тук се предал на най-тежки подвизи. Неговият опитен духовник Никифор се възхитил от строгия му подвижнически живот. Узнал твърдото му решение да бъде верен изповедник на името Христово, той го постригал в монашество с името Игнатий. Благословил го и го изпратил за Цариград, където Игнатий бил решил да приеме мъченически венец. Определил му за спътник опитния старец Григорий, който би могъл да го поддържа в мъченическия подвиг. На 8 октомври 1814 г. Игнатий бил обесен. Три дни след това старец Григорий откупил мощите на мъченика и на 20 октомври пристигнал с тях в Света гора.

От тях са ставали чудеса на изцеления. Днес имен ден празнува Пелагия (или на 4 май)В категории: Животът


Коментари
Как да приготвим: Тарт с броколи
Как да приготвим: Тарт с броколи 30/03/2020, Понеделник 20:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте феноменалния Тото като "Братя Мангасарян" Вижте феноменалния Тото като "Братя Мангасарян"

"Мечтаех си да бъда част от тази група, когато бях малък - още на 18 години. Чувствам се супер, невероятно е", каза Тото

Генезисът на убийството в Церковски: Алекси Стоянов с безобразна присъда за забит нож в крака на полицай Генезисът на убийството в Церковски: Алекси Стоянов с безобразна присъда за забит нож в крака на полицай

Последната му присъда е абсурдна – за забиване на нож в крака на униформен от РУП Карнобат получи само три месеца

Пращат на съд мъж, нарушил с 2 метра карантината Пращат на съд мъж, нарушил с 2 метра карантината

До момента в Пловдив се водят седем досъдебни производства за нарушаване на забраната

Рокади в NOVA! Коронавирусът свали водещи от екран Рокади в NOVA! Коронавирусът свали водещи от екран

Още преди 10 дни от медията огласиха, че ще разделят служителите си на два екипа, които ще се редуват

Брутална сеч по време на епидемия в Бургаско - бизнесмен ли унищожи вековни дървета в кв. "Сарафово"? Брутална сеч по време на епидемия в Бургаско - бизнесмен ли унищожи вековни дървета в кв. "Сарафово"?

В Айтос е страшно, цигани опоскаха гората

Катастрофа на пътя Бургас-Варна, движението е затапено Катастрофа на пътя Бургас-Варна, движението е затапено

Призовават се шофьорите в района да карат с повишено внимание, На местопроизшествието има екипи на „Пътна полиция

Милен Цветков се завърна в ефира с ново предаване Милен Цветков се завърна в ефира с ново предаване

То се нарича "AЛTERNATIVATA" и се излъчва по TV1

Проф. Бобева: Ще се справим с кризата, след COVID-19 пижамената икономика работи Проф. Бобева: Ще се справим с кризата, след COVID-19 пижамената икономика работи

Ролята на финансовия министър е да балансира между домакинствата, бизнеса и държавата, но така че да не развали пъзела, каза тя

В Малко Търново затягат контрола с вечерен час за всички - навън до 21 часа, по-късно - глоба! В Малко Търново затягат контрола с вечерен час за всички - навън до 21 часа, по-късно - глоба!

5 хил. лева ще бъде глобен всеки, който наруши вечерния час

Днес в Зоопарк Бургас се родиха три лемурчета от две мами Днес в Зоопарк Бургас се родиха три лемурчета от две мами

Добрите условия, грижите и разнообразната храна, които Зоопарк Бургас осигурява ежедневно на своите животни, дават своя резултат

5 топ стоки, с които руснаците се запасяват 5 топ стоки, с които руснаците се запасяват

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът

В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812 В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812

Новите случаи на заразени се увеличиха само с 4050 - най-ниското ниво от 17 март

"Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса "Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса

Ограничаването на маркетинговите разходи на компанията е валидно и в световен мащаб

Старата песен на нов глас! Китай пак изкара прилепите по пазарите Старата песен на нов глас! Китай пак изкара прилепите по пазарите

Прилепи и скорпиони, които се предлагат за продажба като "традиционна медицина"

Рапърът Питбул пусна песен, с която да вдъхне надежда Рапърът Питбул пусна песен, с която да вдъхне надежда

"I Believe We Will Win" ("Вярвам, че ще победим") е тонизиращ "световен химн"

Учени предсказали пандемията преди 7 години, но не им повярвали Учени предсказали пандемията преди 7 години, но не им повярвали

Докладът, който може да се нарече научно пророчество, е датиран през 2013 г

Пласидо Доминго пребори коронавируса Пласидо Доминго пребори коронавируса

По-рано представител на певеца съобщи, че Доминго е бил приет в болница в Акапулко заради усложнения от коронавируса

Сърбия отпуска по 100 евро на всеки свой пълнолетен гражданин Сърбия отпуска по 100 евро на всеки свой пълнолетен гражданин

Това е част от пакета от 5 млд.евро, който ще се инвестира в икономиката

Easy Jet спира всичките си полети Easy Jet спира всичките си полети Авиокомпанията обяви, че самолетите им могат да бъдат използвани за спасителни полети с цел връщане на блокирани хора Кралят на Тайланд се самоизолира с 20 супер красиви жени в германските Алпи Кралят на Тайланд се самоизолира с 20 супер красиви жени в германските Алпи

Луксозната самоизолация на Ваджиралонгкорн не се одобрява особено в кралството му

Ген. Венцислав Мутафчийски Ген. Венцислав Мутафчийски Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Ако не бяха мустаците, страшно щяхте да приличате на жена ми.
- Но аз нямам мустаци!
- Така е, но тя има.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Прибрахме се от супермаркета, свалихме маските и гледам... тоя мъж не е моя!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори