×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тези две храни намаляват риска от инсулт с 35%


07 Октомври 2018, Неделя, 21:01 ч.

Изследователите не открили взаимовръзка между употребата на мазнини и риска от сърдечносъдови заболявания


Революционни резултати били получени в наскоро проведено голямо международно изследване. То продължило 7 години, като учените анализирали данните за начина на хранене и здравето на 135 000 участници от 18 страни. Резултатите буквално преобърнали представите на диетолозите и нутрициолозите за здравословното хранене. Оказало се, че употребата на голямо количество мазнини, включително наситени (най-много ги има в мазното месо, кравето масло и пълномасленото мляко), въпреки традиционните представи не повишава, а понижава риска от смъртност, пише zdrave.to

Докато при хранене с голямо количество въглехидрати - точно обратното, рискът от смъртност расте. В рамките на изследването участниците попълвали специални анкети, в които посочвали своето хранително меню, а учените съпоставяли тези данни с честотата на развитие на сърдечносъдови заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт и честота на смъртност. Изследването потвърдило също така, че влечението към плодове, зеленчуци и бобови продукти осигурява профилактика на преждевременната смърт при условие, че консумираме тези полезни продукти 3 пъти на ден в количество от 375 до 500 грама.

Неочакван се оказал и фактът, че употребата на въглехидрати повишава риска от смъртност. Рискът при участниците, чиято храна била най-богата на въглехидрати, се оказал повишен с 30% в сравнение с тези, които употребявали по-малко въглехидрати. Но пък тези, които консумирали повече мазни ястия, при тях рискът от смъртност се понижавал с 23% в сравнение с онези, които ограничавали мазнините.

И сега най-удивителното: изследователите не открили взаимовръзка между употребата на мазнини (в т.ч. наситени) и риска от сърдечносъдови заболявания. С други думи, вечната “заплаха” за това, че увлечението по мазнити ястия е път към инфаркта, не се потвърдила! Още повече, било установено, че при хранене с големи количества наситени мазнини - краве масло и мазно месо се понижавал рискът от инсулт с 35%! 

Базирайки се на това проучване, учените изследвали също така как количеството мазнини в ястията влияе на кръвното налягане и липидния профил на кръвта. Станало ясно, че:

• При замяната на наситените мазнини с въглехидрати - ако например замените сутрешния сандвич с краве масло със подсладено мюсли или булгурена каша, се влошава качеството на липидите в кръвта, което се отразява неблагоприятно на здравето;

• Замяната на наситени мазнини с ненаситени, т.е., ако вместо хляб с краве масло предпочетете салата със зехтин, се понижава “лошият” холестерол в кръвта, а това влияе положително на кръвното налягане. Едновременно с това обаче се понижава и “добрият” холестерол, който защитава нашите кръвоносни съдове от атеросклероза, предупреждават изследователите.

Като цяло авторите на научната разработка стигнали до извода, че ненаситените мазнини (т.е., растителните масла) оказват благоприятно въздействие на сърцето и съдовете, а наситените не са вредни, а по-скоро неутрални.

Ръководителят на екипа изследователи проф. Салим Юсуф от Университета “Макмастър” в Канада пояснил пред журналисти:

“Аз се надявам, че като узнаят за резултатите от нашата работа, повечето хора ще престанат да се чувстват виновни, когато употребяват мазна храна в умерени количества. Всички се страхуваме от наситените мазнини, но, както се оказва, нашите опасения са напразни. Тези мазнини могат да бъдат и полезни. Като цяло, съдържанието на мазнините може да съставлява 30% от общото дневно меню. Ако обаче количеството им превиши 40%, това може да се отрази зле на вашето здраве.

Също така не си струва да се напрягате, опитвайки се да изядете на всяка цена пет и повече порции плодове или зеленчуци. Същата полза бихте имали от 3 или 4 порции.

И още два съвета искам да дам - откажете се от пушенето и не забравяйте за физическата активност. Тези два фактора са много важни за здравето”.

Експертът подчертава също така необходимостта от поддържане на нормално тегло. Желателно е в менюто да има и месо, и риба, и плодове и зеленчуци. Съвсем не е задължително да сте вегетарианци или да консумирате по-голямо количество растителна храна, подчертава професорът.

“На основата на резултатите от това най-ново изследване планираме да преразгледаме съвременните препоръки относно режима на хранене. - добавя един от авторите на изследването, д-р Машид Деган. - Нашите данни показват, че намаляването на наситените мазнини в храната и заместването им с въглехидрати ще повиши риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. А в същото време в действащите официално документи се дават препоръки за понижаване употребата на наситени и ненаситени мазнини. Но това означава само едно - тяхната замяна с въглехидрати. Изхождайки от резултатите, които получихме, такива действия не са оправдани от медицинска гледна точка”.

Главоболие и понижаване на паметта са първият признак за увреждане на малките кръвоносни съдове
“Атеросклерозата се е модифицирала - обяснява д-р Чудинов. - Преди 25-30 години откривахме плаки в големите съдове - в сънната артерия, в аортата и т.н. Но сега вече плаките засягат и увреждат дори малките капиляри, в т.ч. и тези в главния мозък. Хората, които страдат от главоболие, главозамайване, понижаване на паметта, трябва да знаят, че на първо място това е признак, че малките кръвоносни съдове вече не функционират, т.е., те са увредени. Имайте предвид, че вътремозъчните съдове имат по-тънък ендотелий. Всички наши органи и тъкани, на първо място сърцето, черният дроб, главният мозък, имат фосфолипидна мембрана, обвивка, която защитава нашите клетки от увреждания. Когато човек постоянно употребява наситени мастни киселини, тази наситена киселина има същата способност, както и препаратите за миене на чинии, които премахват мазнините от тях. Тя разрушава фосфолипидната мембрана на мозъчните клетки, на сърдечните и на чернодробните клетки. С две клинични изследвания беше доказано, че изключването на наситените мастни киселини от менюто намалява с 22% риска от смърт, а честотата на инфарктите и инсултите - с 18%. Същите изследвания доказаха следното: ако човек прекара инфаркт или инсулт, най-вероятно през следващите 5 години това ще се повтори. Но ако започне да води здравословен начин на живот, рискът от повторен инфаркт или инсулт се понижава с 80%.



1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Не вярвам
08.10.2018 02:13:17
0
0
Прадядо ми ядеше само хляб, масло, месо и си отиде рано от удар...прабаба ми яде плодове, зеленчуци, супи и без никакви мазни храни и е на 92 г си обикаля цял ден по улиците
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори