×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хибрид или електромобил - кое е по-изгодно за шофьорите


07 Октомври 2018, Неделя, 16:34 ч.

Недостатъкът на хибридните автомобили е високата им цена


Сега съществуват три вида автомобили, които в една или друга степен се движат с помощта на електричество. Това са хибридните коли, автомобилите Plug-in Hybrid и електромобилите. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, пише auto.blitz.bg.

ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ

В хибридните автомобили основният източник на енергия е обичайният бензинов двигател. Той се допълва от електромотор. Чрез електрическия мотор такива автомобили могат да изминат определен брой километри. Електрическият мотор се захранва от акумулатор.

Икономията на гориво в хибридите може да бъде много различна в зависимост от модела. Лидерите в това отношение са например Hyundai Ioniq и Toyota Prius. Разходът на хибридния Ioniq в града е 3.4 литра на 100 километра, а на магистралата - 3.6 литра на 100 километра.

Недостатъкът на хибридните автомобили е високата им цена.

PLUG-IN ХИБРИД

При този вид коли (Plug-in Hybrid Electric Vehicle, PHEV) батерията се зарежда от външен електрически източник. Веднага след като батерията бъде разредена, PHEV се превръща в обикновен хибриден автомобил, при който електрическият мотор помага на бензиновия двигател.

Автомобилите PHEV имат увеличен запас на изминаване с електродвигател в сравнение с обикновените хибридни автомобили. Toyota Prius Prime PHEV може да измине 25 мили на електрически мотор, а Chevrolet Volt може да достигне 53 мили.

Автомобилите PHEV са по-скъпи от обикновените хибриди, но в много страни има отстъпки за тях. В САЩ например Prius Prime струва с $ 3800 повече от Prius Hybrid, но за автомобилите PHEV има федерална отстъпка в размер от $ 3,600 до $ 7,500. В допълнение, в някои щати на САЩ има допълнителни отстъпки за такива коли.

ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

Електромобилите не замърсяват въздуха, тъй като работят на електрически двигател. Енергийният резерв на повечето електрически автомобили сега варира от 100 до 125 мили в зависимост от капацитета на литиево-йонната батерия. Smart ForTwo Electric с едно зареждане на акумулатора изминава 59 мили, а Tesla Model S - 335 мили.

Електромобилите при определени обстоятелства може при едно зареждане на акумулатора да измине по-малко от официално обявеното. Високата скорост, студеното време, експлоатацията на оборудването (например климатик) оказват неблагоприятно въздействие върху резерва от енергия.

Електромобилите са по-скъпи от хибридите или автомобилите PHEV. Така например Ford Focus Electric се предлага с $ 11,000 повече от версията с бензинов двигател. Но трябва да се отбележи, че в много страни има различни отстъпки за купувачите на електрически автомобили.

Повечето производители на автомобили вече обявиха плановете си да разширят линията на хибридите и електромобилите. През следващите години ни очакват много "зелени" нови коли.

В категории: Животът


6
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 2
6
Коментара по темата
6.
Брута
07.10.2018 21:41:08
0
1
Флагман са като мухоловка за нискочели безпросветни идиоти и коментарите от 2 до 4 го доказват със страшна сила! Ако не беше идиот, въпросния тъпунгер би си направил труда да провери, че Tesla P100 е със 100 кВч батерия (то и стотицата в името точно това означава) и с тази енергия изминава 315–335 мили (507–539 km). 100 кВч по средни цени дневна тарифа са 0,19 стотинки, което значи, че едно пълно зареждане на батерията е около 19 лв. Останалите дивотии няма да ги коментирам, те са обида към всеки човек, който е минал успешно предучилищна подготовка и може да чете без да срича.
5.
do 2
07.10.2018 17:08:51
0
1
Така е, но тук пишеш за Тесла, прототип на товарен автомобил.
Товарния им автомобил е с такава батерия, а Тесла ес е с 100 квт батерия. С нея има жувичест около 300 км., или до София ще ти трябва зареждане. Тя се зарежда за 40 минути, а 460 квт и трябват 3-4 часа. Има и много зависимости, с колко заряд, колко километра можеш да минеш.Проблемът тук е и в емисиите СО2, които се отделят за направата на една такава батерия освен мръсотиите от АЕЦ и ТЕЦ за електричество.
4.
аз от Бургас
07.10.2018 16:05:08
0
1
Имам една неточност. С Тесла ( сравнявам с нея, защото тя беше първия прототип и първата кола осигуряваща комфорт подобен на автомобилите с ДВГ), отиване и връщане от София са 920 квт, или...или 211 лв. Тук вече ужасът е пълен. Все пак за да сме по-обективни, тази кола може да ни закара за 460 кВт, ако не използвам пълната и мощност и не е натоварена, както ние си знаем. Или иначе казано - ако се суркаме с 50 км/ч можем и с 460 кВт да отидем и да се върнем от София.
За мен лично хибридът е технологията, и то хибридът на Тойота. Няма да се впускам в потробности, но щом и Дания обяви, че до 2035 и хибридите трябва да бъдат спрени в държавата им, значи разбирате, че алтернатива за тока, произвеждан и възбуждан в батериите на хибрида от ДВГ не трябва да има. Трябва всеки да зависи САМО от електричеството. Страшно ще става хора.
Искам да бъда разбран правилно. Не говорим за предимства и недостатъци, пиша за зависимости. Иначе ел двигателя е съвършения двигател, но факта, че мобилноста му в автомобилите се осигурява САМО чрез батерии, го прави силно уязвим и доста ограничен откъм възможности. Иначе какъвто въртящ момент може да създаде един ел двигател, друг ДВГ трябва да се измъчи доста в кубатура и развъртане. Просто няма сравнения, но до тук.
3.
аз от Бургас
07.10.2018 15:37:22
0
2
Тези "нововъведения" и зелени енергии само показват, какви пионки сме в ръцете на политици и крупните конгломерати.
Кой и как реши, че електричеството е чиста енергия и не замърсява въздуха ? Една съвършена Тесла изминава с един човек 400 км. с пълно заредена батерия. Батерията им е с капацитет 460 kW. Ако направим съотношение към мощност в конски сили, то тези 460 квт са близо 626 конски сили. Сами може да прецените, че 4 часа път до София са 105 конски сили в час. За тежка и пълна кола, разпределени на 105 конски сили ще ни дадат една мощност, като да се движиш с 100 км. по магистралата за да ти стигне зарядът до София. Ако натискаш повечко педалчето може и на Пловдив да си разредил батерийката и тук вече става интересно. Какво правиш после ? Логично е да си помислиш, че ще зареждаш и така трябва, само че до този момент най-бързата зарядна станция създадена за такива условия ще ти отнема минимум 40 минути за пълен заряд и максимум 70 минути за него. Да, ама на пътя няма да си сам. И следва да си помислите, че зарядните станции ще бъдат много. Да така ще е, ще ги има поне на 10 км., но колкото повече са, толкова повече ток трябва да акумулират и съответно продадат. Ако сметнем, че 460 квт. са средното потребление на ток само за едно домакинство през летните месеци, задавали ли сте си въпроса, какво ще се случи, ако 2,6 млн. автомобила у нас изменават средно по 30 км. на ден ( това са близки данни от едно проучване), колко ток и енергия ще са нужни на България ??? А знаете ли, какви са всичките ни мощности от ВЕЦ, ТЕЦ и АЕЦ ? Точно толкова, колкото да задоволят сегашното ни потребление без електро - зависимите ни автомобили. Ще си кажете, ами ще строим Белене. Да, ама не ще ви кажа аз. Когато си затворихме реакторите под давлението на Европа и с "помощта" най-вече на Франция, хората си го имаха този сценарий. Просто бяхме подготвени и сервирани на масата за консумация. Ние бяхме направени зависими под предлог, че АЕЦ ни е опасен, а останалите ни мощности напълно задоволяват потребностите ни. И така, черната боя в розовата картинка, която ни чертаят не свършва само с това. При сегашна цена на тока София-Бургас - София с 620 квч. и две зареждания на батерията ще ни струват точно 142 лв., или 71 лв. в посока. При сегашни цени на дизел ( който осигурява и по-висок въртящ момент и мощност) за автомобил с 105 к.с ( виж по-горе защо с него сравнявам) при скорост с 100 км/ч ще са ми нужни 40 литра нафта за отиване и връщане до София. Или на сегашни цени - това са си 82-85 лв. Или разликата между нафтовия и електрически автомобил е 60 лв. в полза на...нафтовия. Преди да ме оспорите, пак прочетете горе, защо правя точно такива сравнения. И с бензинов/газов автомобил нещата няма да са по-различни. Всеки може да сравни със собствения си автомобил и конски сили. И такаааа. Да си дойдем сега и на думата за чистотата на въздуха. Всеки е виждал, какво бълва един ТЕЦ и един АЕЦ при производството на единица енергия. Оказва се, че отровите поради усилената работа и близо сто - кратно увеличаване на мощностите ще замърсяват въздуха в пъти повече от сега. Няма да пиша за рециклирането и производството на батерии за автомобилите, какви отрови ще "реализираме" на природата, но пък със сигурност държавенца, като нашата ще станат зависими от ДЪРЖАВИ, като Франция, Великобритания и Германия, които имат мощности да захранят цяла Европа с ток. Мощности, които незнайно защо никой не озаптява така, както озаптиха нашите АЕЦ, унгарските, чешките и румънските такива. И все пак, нека не изтриваме от уравнението и Русия, чиито мощности също не са за пренебрегване. И докато тук ни пускат теменужки за ел. автомобилите, големите сили около нас вече потриват ръчички и са ни подредили на трапезата си, само че там се плаща и се плаща толкова, колкото те решат. Тук ще ме опонирате и ще кажете: То и сега сме зависими от горивата...И щяхте да сте прави, ако разликата не е съществена. Тук хора става вече дума за една стока, която я ползваме и в нашите ДОМОВЕ, стока която може да бъде компрометирана вече от друг основен и много важен фактор - транспорта. Бъдете умни и мислете. Не че нещо може да променим, но не чакайте чистия въздух, чакайте новите ни господари.
Благодаря, че ме изчетохте.
2.
аз от Бургас
07.10.2018 15:35:00
1
3
Тези "нововъведения" и зелени енергии само показват, какви пионки сме в ръцете на политици и крупните конгломерати.
Кой и как реши, че електричеството е чиста енергия и не замърсява въздуха ? Една съвършена Тесла изминава с един човек 400 км. с пълно заредена батерия. Батерията им е с капацитет 460 kW. Ако направим съотношение към мощност в конски сили, то тези 460 квт са близо 626 конски сили. Сами може да прецените, че 4 часа път до София са 105 конски сили в час. За тежка и пълна кола, разпределени на 105 конски сили ще ни дадат една мощност, като да се движиш с 100 км. по магистралата за да ти стигне зарядът до София. Ако натискаш повечко педалчето може и на Пловдив да си разредил батерийката и тук вече става интересно. Какво правиш после ? Логично е да си помислиш, че ще зареждаш и така трябва, само че до този момент най-бързата зарядна станция създадена за такива условия ще ти отнема минимум 40 минути за пълен заряд и максимум 70 минути за него. Да, ама на пътя няма да си сам. И следва да си помислите, че зарядните станции ще бъдат много. Да така ще е, ще ги има поне на 10 км., но колкото повече са, толкова повече ток трябва да акумулират и съответно продадат. Ако сметнем, че 460 квт. са средното потребление на ток само за едно домакинство през летните месеци, задавали ли сте си въпроса, какво ще се случи, ако 2,6 млн. автомобила у нас изменават средно по 30 км. на ден ( това са близки данни от едно проучване), колко ток и енергия ще са нужни на България ??? А знаете ли, какви са всичките ни мощности от ВЕЦ, ТЕЦ и АЕЦ ? Точно толкова, колкото да задоволят сегашното ни потребление без електро - зависимите ни автомобили. Ще си кажете, ами ще строим Белене. Да, ама не ще ви кажа аз. Когато си затворихме реакторите под давлението на Европа и с "помощта" най-вече на Франция, хората си го имаха този сценарий. Просто бяхме подготвени и сервирани на масата за консумация. Ние бяхме направени зависими под предлог, че АЕЦ ни е опасен, а останалите ни мощности напълно задоволяват потребностите ни. И така, черната боя в розовата картинка, която ни чертаят не свършва само с това. При сегашна цена на тока София-Бургас - София с 620 квч. и две зареждания на батерията ще ни струват точно 142 лв., или 71 лв. в посока. При сегашни цени на дизел ( който осигурява и по-висок въртящ момент и мощност) за автомобил с 105 к.с ( виж по-горе защо с него сравнявам) при скорост с 100 км/ч ще са ми нужни 40 литра нафта за отиване и връщане до София. Или на сегашни цени - това са си 82-85 лв. Или разликата между нафтовия и електрически автомобил е 60 лв. в полза на...нафтовия. Преди да ме оспорите, пак прочетете горе, защо правя точно такива сравнения. И с бензинов/газов автомобил нещата няма да са по-различни. Всеки може да сравни със собствения си автомобил и конски сили. И такаааа. Да си дойдем сега и на думата за чистотата на въздуха. Всеки е виждал, какво бълва един ТЕЦ и един АЕЦ при производството на единица енергия. Оказва се, че отровите поради усилената работа и близо сто - кратно увеличаване на мощностите ще замърсяват въздуха в пъти повече от сега. Няма да пиша за рециклирането и производството на батерии за автомобилите, какви отрови ще "реализираме" на природата, но пък със сигурност държавенца, като нашата ще станат зависими от ДЪРЖАВИ, като Франция, Великобритания и Германия, които имат мощности да захранят цяла Европа с ток. Мощности, които незнайно защо никой не озаптява така, както озаптиха нашите АЕЦ, унгарските, чешките и румънските такива. И все пак, нека не изтриваме от уравнението и Русия, чиито мощности също не са за пренебрегване. И докато тук ни пускат теменужки за ел. автомобилите, големите сили около нас вече потриват ръчички и са ни подредили на трапезата си, само че там се плаща и се плаща толкова, колкото те решат. Тук ще ме опонирате и ще кажете: То и сега сме зависими от горивата...И щяхте да сте прави, ако разликата не е съществена. Тук хора става вече дума за една стока, която я ползваме и в нашите ДОМОВЕ, стока която може да бъде компрометирана вече от друг основен и много важен фактор - транспорта. Бъдете умни и мислете. Не че нещо може да променим, но не чакайте чистия въздух, чакайте новите ни господари.
Благодаря, че ме изчетохте.
1.
амии
07.10.2018 15:10:49
0
2
"Електромобилите не замърсяват въздуха" .
1 . Енергията трябва да се произведе от ТЕЦ , която замърсява достатъчно .
2 . След края на живота на батерията (5 - 7 г.) , какво правим с нея .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори