×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След питане на бургаски депутати от ГЕРБ: 3 752 000 лв. обезщетения за фермерите след чумата в Странджа


След питане на бургаски депутати от ГЕРБ: 3 752 000 лв. обезщетения за фермерите след чумата в Странджа
Диана Саватева и Димитър Бойчев отправиха питането към земеделския министър Румен Порожанов
05 Октомври 2018, Петък, 13:34 ч.
Автор: Флагман.бг

Народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева поискаха от земеделския министър Румен Порожанов конкретна информация
Общо 3 752 000 лв. под формата на обезщетения са били изплатени на собственици на дребни преживни животни, пострадали от болестта чума в областите Бургас и Ямбол.

Това стана ясно след въпрос, отправен от народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева към земеделския министър Румен Порожанов. Те поискаха повече конкретна информация как се работи по преодоляване на последствията от чумата и каква е позицията на МЗХ за развитието на животновъдството в Странджа.

„Кризата с чумата получи широк обществен отзвук, дискусиите продължиха седмици след унищожаване на рисковите стада с изключение на едно, в с. Болярово. Представителите на опозицията нееднократно обвиняваха служителите на БАБХ, че евтаназиране не се е налагало и с тази крайна мярка се унищожава поминък в един силно обезлюден район. Анализи показаха, че една от причините за напрежение сред фермерите и недоверие към институциите са пропуски в информационната политика на БАБХ“, посочват народните представители.

От трибуната на НС стана ясно, че във връзка с ликвидирани до момента 3857 овце и кози, стопаните им са обезщетени на 100% в размер на 827 хил.лв. Тези средства подлежат на заявяване и на възстановяване от ЕК до 75% от тях. Отделно по „de minimis“ са изплатени още 2 925 000 лв.
Народните представители от ГЕРБ-Бургас получиха и данни за системата от мерки, които трябва да бъдат приложени от МЗХ и съответните институции за минимализиране на опасностите от разпространение на нови зарази.

Това са:

-Актуализиране на програмата за предпазни мерки срещу някои трансгранични заболявания по животните по граничните райони, които включват засилен надзор в областите Бургас, Ямбол и Хасково;

-изготвяне на Програма за надзор, контрол, профилактика и ликвидиране на болестта чума по дребните преживни животни, провеждане на периодични двустранни срещи за обмен на информация за заболяването между централните ветеринарни служби на България и Турция.

Сред мерките бяха отчетени още допълнително обучение на квалифицираните ветеринарни лекари в областите, както и симулативни  упражнения.

„Разпространяването на конкретни данни и информация е най-добрият начин да се спре дезинформацията и появата на фалшиви новини по една доста чувствителна тема. За нас като народни представители от Бургаска област не е важно само да се вземат необходимите мерки в конкретната ситуация. Трябва да се мисли за бъдещето на отрасъла, а това може да стане със споменатите от министър Порожанов мерки като засилен контрол, по-добра информационна политика. Те не трябва да имат кампаниен характер, а да се случват системно, за да имат хората в тази част на страната шанс за поминък“, коментира Диана Саватева.

В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
3
Коментара по темата
3.
Jimmywolf
05.10.2018 20:10:18
0
4
Не ми се връзват сметките. А факта, че не чумата и липсата и изби животинките, как ще я формулират във въпрос.
2.
Въпроси, без отговор...
05.10.2018 17:58:05
0
7
Въпросите тежат, когато се задават опизицията. Без значение кой е на власт и кой в опозиция...
Тия пърдят в едно гърне и си играят на въпроси и отговори
1.
ххх
05.10.2018 17:14:49
0
6
Бравос!! Двама дупетати задават един въпрос!! Другият път да не се преуморяват толкова, нека поне 4-има да мислят за едно питане.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори