×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Исторически 3 октомври 2018 г. за Бургас! Филиалът на НХА прие своите първи 42-ма студенти (СНИМКИ И ВИДЕО)


Исторически 3 октомври 2018 г. за Бургас! Филиалът на НХА прие своите първи 42-ма студенти (СНИМКИ И ВИДЕО)
Кметът Димитър Николов поздрави първокурсниците, от 1991 г. в Бургас не е откриван университет
03 Октомври 2018, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Политическият и академичен елит на града уважи церемонията по откриването на първата учебна година в уникалната база на морския бряг


С тържествена церемония, съвпадаща със 122-годишнина на Националната художествена академия, днес дългоочакваният филиал на ВУЗ-а отвори вратите си за първите студенти в Бургас. Първокурсниците прекрачиха прага на уникалната сграда на Магазия 1 на Морска гара, за да сложат началото на откриващото се висше учебно заведение - първото след 1991 г., когато бе създаден от будни преподаватели Бургаският свободен университет. На практика в годините на демокрация кметът Димитър Николов е първият, който открива университет в Бургас.

Гости на паметното събитието, което несъмнено ще влезе в историята на града, бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и Диана Саватева, директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, ректорът на БСУ - проф. Галя Христозова, както и много други видни за бургаския културен и научен живот личности. Край морския бряг бе и цялото ръководство на Националната художествена академия – ректорът на проф. Николай Драчев, директорът на новия филиал проф. Георги Янков и преподавателите, които трябваше да посрещнат в Алма Матер първите 42-ма студенти и да им връчат студентските книжки.

Слово по повод откриването на филиала на НХА в Бургас произнесе кметът Димитър Николов, сред изпълненото с гости фоайе на университета. 


Кметът Димитър Николов връчи на проф. Николай Драчев плакет "Свети Николай Чудотворец" и почетна книга, в която да се събират важни послания и бележки от летописа на висшето училище

„Преди 4 години с Диян Димов (изп. директор на "Пристанище Бургас" ЕАД, б.а.) имахме среща, на която смятахме да прекратим съществуването на този склад – Магазия 1. Приемахме го за неподходящ и неприсъщ за новия дух и новата трансформация на тази част от пристанището. Впоследствие обаче решихме да поемем по по-трудния път, който в действителност се оказа изпълнен с множество препятствия. Преди две години, когато направихме първата среща при мен с идеята за висше училище, а 6 месеца по-късно и в сградата на НХА в столицата, с г-жа Ананиева (Йорданка Ананиева - зам.кмет по култура и образование, б.а) бяхме мокри до костите, защото валеше проливен дъжд. Трябваше пеш да стигмем до ректората. Аз бях притеснен, че няма да изглеждаме естетически при срещата ни с ректора на Академията в този ни вид. Думите на г-жа Ананиева обаче ме успокоиха и обнадеждиха. В този момент, пред вратите на НХА в столицата, тя каза:

„Давайте, г-н Николов! По вода ни е тръгнало и по вода ще ни върви!”

Дълги години съм кмет на този прекрасен град – занимавал съм се с какви ли не проекти – не само строителни, но малки, големи, многомащабни. Ако някой ми беше казал в началото, че е много трудно да се отвори висше учебно заведение в Бургас, нямаше да му повярвам. В процеса на преговорите и изпълнението разбрах колко всъщност трудоемък е този път. Вчера споделих и с министъра на образованието Красимир Вълчев: Лесно висше учебно заведение на територията на България като цяло не трябва да се открива. Този път трябва да мине през много перипети и препятствия, да се осмисли, да се подложи на оценка и критика дори и най-малката възможност за грешка.  Аз се радвам, че преминахме по този път. В лицето на областния управител Вълчо Чолаков искам да благодаря на всички анонимни и неизвестни за вас и нас държавни служители, които помагаха тази процедура да бъде успешна. Бяха променени наредба и дори закон, за да го има днешното радостно събитие. Благодаря на всички служители на Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие, които ни подкрепиха.

Благодаря на цялото ръководство и лично на ректора проф. Драчев, че наистина повярваха в нас. За мен е изключителна чест като кмет да присъствам тук, защото това е изключително важно за града ни.


Това е и репутационен знак за Бургас

Да открием този филиал на най-старото висше училище за изобразително изкуство на Балканите. Даже има и спор  кое е по-старо – Алма Матер (Софийския университет, б.а.) или НХА. Искам да благодаря и на всички преподаватели, които се съгласиха да преподават тук, които въпреки логистичния проблем с честото пътуване, се съгласиха да обучават студенти и в Бургас.

Благодаря на строителите, които участваха в бързото трансформиране на тези помещения в аудитории. Дай, Боже да доживеем директорът да каже: „Кмете, тясно ни е, помагай!”. Тогава ще поръчаме шампанското! Пожелавам успешен старт на тези млади, прекрасни деца. Вие имате привилегията да бъдете първите в нашия нов филиал.

Накрая искам да ви споделя, че ме свива стомахът като се сетя, че трябва да работим по откриването на нов медицински факултет в университет „Проф.д-р Асен Златаров” , но бургазлии сме здрави и инатливи хора и аз съм оптимист, че и това ще се случи”
. (още за притеснението на кмета по тази тема, четете утре само във Флагман.БГ)

В края на речта си градоначалникът загатна за потенциалната си кандидатура за четвърти мандат на предстоящите избори догодина.


Студентите и преподавателите приветстваха и областния управител Вълчо Чолаков, който също се качи на трибуната


Директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов прочете поздравителен адрес от министъра на транспорта Росен Желязков

Поздравления към студентите и към бургазлии поднесоха и областният управител Вълчо Чолаков и директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.

„Искам единствено да поздравя и честитя на бургазлии и на региона това уникално духовно гнездо, в което ще се усъвършенстват млади хора. Изключителни благодарности за кмета на нашата община, за г-н Димов и за ръководство на академията. Деца, вие сте щастливи да учите тук! Поздравления на всички!”, лаконичен, но точен в изказването си бе Вълчо Чолаков, след което дълго бе аплодиран.

„По дефиниция Пристанище Бургас е транспортен и с национално значение порт. Преди няколко години, след 6 декември 2014 г., когато за първи път стъпихме тук официално, то бързо промени своята функционалност и от транспортно предприятие, се отвори към града. Днес тази зона се сдоби със своето духовно сърце – Националната художествена академия. С кмета Николов имахме дискусия по темата за функционалността на тази голяма сграда  Магазия 1. Моята идея тя беше да направим морски музей. Наистина, търсейки артефакти от историята на порта, в момента разполагаме само със златния фонд на пристанището и картините на великите бургаски художници – Петко Задгорски, Дамян Заберски и др. Този златен фонд днес наистина намира своя дом. Аз съм благодарен на Димитър Николов, на архитектите, които сътвориха това чудо на архитектурата 120 години по-късно”, каза в речта си Диян Димов – директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД, който прочете и поздравителен адрес от министъра на транспорта Росен Желязков.

Поздравителни телеграми бяха изпратили и множество институции, сред които СУ „Св. Климент Охридски”, Технически университет-Варна, Химико-технологичен и металургичен университет, министърът на културата и образованието Боил Банов, народните представители от ГЕРБ - Димитър Бойчев, Ивелина Василева и Галя Василева и др.

Приветствия към първокурсниците отправиха и ректорът на НХА – проф. Николай Драчев, както и директорът на филиала в Бургас – проф. Георги Янков.

„За мен е чест да ви приветствам в този ден, който е нов етап в историята на Националната художествена академия. Висшето учебно заведение е едно от първите в тази част на Европа. Този филиал е част от постоянната стратегия на надграждане. Все повече резонират с нас думите на Айнщайн, че животът е като карането на колело - трябва да продължим да се движим напред, за да не загубим баланса си. Убеден съм, че този ВУЗ ще допринесе за цялостната динамиката развитие на културния живот в Бургас и целия Черноморски регион", каза проф. Николай Драчев - ректорът на НХА.

„На 1 октомври 1896 г. в София, на ул. „Шести септември” в една неголяма постройка се събират около четиридесетина младежи. Пред тях с кратко слово ги приветства мъж с очила и брада. Това е първият директор на НХА – чешкият художник Иван Мърквичка. Днес, 122 години по-късно се открива филиал на ВУЗ-а в Бургас. В качеството си на директор пред вас, аз съм далеч от мисълта да правя исторически сравнения, да ви кажа честно не навреме се сетих да си пусна брада... Само за 3 години ние изминахме всички стъпки, за да можем днес да се съберем тук, в тази прекрасно реставрирана сграда на италианската Магазия 1. За целия този период, най-често задаваният към мен въпрос е „Защо?”. Защото така!

Така, защото освен да мечтае, човек трябва да се стреми да сбъдва мечтите си, а не да ги зарязва на първата спънка.

Така, защото се убедих, че добрата идея бързо намира съмишленици – първо един-двама, после десетки, накрая цял град и цяла държава. Така, защото съм убеден, че много по-смислено е да се опиташ да създаваш, отколкото да стоиш отстрани и съзерцавайки да казваш колко е безполезно всяко едно начинание. Уважаеми г-н Николов, скъпи студенти, образованието е основата на всяко едно общество. То е това, което поражда духовенство и отваря очите за красивото. Затова училището във всеки един град трябва да бъде най-красивото място. А какво по красиво от една Художествена академия на брега на морето? Благодаря на всички вас, които приехте филиала за своя кауза. Благодаря, Бургас!”
, каза пред студентите първокурсници проф. Георги Янков – директорът на филиала на Националната художествена академия в Бургас.


Футуристичната фасада на бургаския университет каквато на друго място в България не може да се види край брега

Повече от 40 студенти ще се обучават по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание".

Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената със собствени средства на Община Бургас сграда на Магазия 1, в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище.

Разположението на филиала и близостта му до морето създава условия за прекрасна творческа атмосфера, която ще помага на студентите да развиват артистичните си способности.


Отец Севастиан и отец Петър отслужиха празничен водосвет и осветиха новото духовно гнездо на Бургас










Сред младите бе и именитият покровител на изобразителното изкуство и меценат Руси Куртлаков


Първа студентската си книжка получи първокурсничката Дана Кацарова


В една от аудиториите бяха показани безценни картини на преподаватели от НХА








Кметът Димитър Николов в разпалена дискусия с едно от най-разпознаваемите културни лица на Бургас - Митко Иванов (в дясно)


Кмет и ректор в малката зала за скициране




В категории: Просвета , Бургас


2
Коментара по темата
2.
az do az
04.10.2018 12:15:56
3
2
Ще рисуват, пък бабичките и дядовците с по 200 лв. пенсии ще им купуват картините.
1.
Az
04.10.2018 12:07:04
1
4
Кметът да им осигури и работа след това,не да бягат на терминал 2
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори