×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Исторически 3 октомври 2018 г. за Бургас! Филиалът на НХА прие своите първи 42-ма студенти (СНИМКИ И ВИДЕО)


Исторически 3 октомври 2018 г. за Бургас! Филиалът на НХА прие своите първи 42-ма студенти (СНИМКИ И ВИДЕО)
Кметът Димитър Николов поздрави първокурсниците, от 1991 г. в Бургас не е откриван университет
03 Октомври 2018, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Политическият и академичен елит на града уважи церемонията по откриването на първата учебна година в уникалната база на морския бряг


С тържествена церемония, съвпадаща със 122-годишнина на Националната художествена академия, днес дългоочакваният филиал на ВУЗ-а отвори вратите си за първите студенти в Бургас. Първокурсниците прекрачиха прага на уникалната сграда на Магазия 1 на Морска гара, за да сложат началото на откриващото се висше учебно заведение - първото след 1991 г., когато бе създаден от будни преподаватели Бургаският свободен университет. На практика в годините на демокрация кметът Димитър Николов е първият, който открива университет в Бургас.

Гости на паметното събитието, което несъмнено ще влезе в историята на града, бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и Диана Саватева, директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, ректорът на БСУ - проф. Галя Христозова, както и много други видни за бургаския културен и научен живот личности. Край морския бряг бе и цялото ръководство на Националната художествена академия – ректорът на проф. Николай Драчев, директорът на новия филиал проф. Георги Янков и преподавателите, които трябваше да посрещнат в Алма Матер първите 42-ма студенти и да им връчат студентските книжки.

Слово по повод откриването на филиала на НХА в Бургас произнесе кметът Димитър Николов, сред изпълненото с гости фоайе на университета. 


Кметът Димитър Николов връчи на проф. Николай Драчев плакет "Свети Николай Чудотворец" и почетна книга, в която да се събират важни послания и бележки от летописа на висшето училище

„Преди 4 години с Диян Димов (изп. директор на "Пристанище Бургас" ЕАД, б.а.) имахме среща, на която смятахме да прекратим съществуването на този склад – Магазия 1. Приемахме го за неподходящ и неприсъщ за новия дух и новата трансформация на тази част от пристанището. Впоследствие обаче решихме да поемем по по-трудния път, който в действителност се оказа изпълнен с множество препятствия. Преди две години, когато направихме първата среща при мен с идеята за висше училище, а 6 месеца по-късно и в сградата на НХА в столицата, с г-жа Ананиева (Йорданка Ананиева - зам.кмет по култура и образование, б.а) бяхме мокри до костите, защото валеше проливен дъжд. Трябваше пеш да стигмем до ректората. Аз бях притеснен, че няма да изглеждаме естетически при срещата ни с ректора на Академията в този ни вид. Думите на г-жа Ананиева обаче ме успокоиха и обнадеждиха. В този момент, пред вратите на НХА в столицата, тя каза:

„Давайте, г-н Николов! По вода ни е тръгнало и по вода ще ни върви!”

Дълги години съм кмет на този прекрасен град – занимавал съм се с какви ли не проекти – не само строителни, но малки, големи, многомащабни. Ако някой ми беше казал в началото, че е много трудно да се отвори висше учебно заведение в Бургас, нямаше да му повярвам. В процеса на преговорите и изпълнението разбрах колко всъщност трудоемък е този път. Вчера споделих и с министъра на образованието Красимир Вълчев: Лесно висше учебно заведение на територията на България като цяло не трябва да се открива. Този път трябва да мине през много перипети и препятствия, да се осмисли, да се подложи на оценка и критика дори и най-малката възможност за грешка.  Аз се радвам, че преминахме по този път. В лицето на областния управител Вълчо Чолаков искам да благодаря на всички анонимни и неизвестни за вас и нас държавни служители, които помагаха тази процедура да бъде успешна. Бяха променени наредба и дори закон, за да го има днешното радостно събитие. Благодаря на всички служители на Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие, които ни подкрепиха.

Благодаря на цялото ръководство и лично на ректора проф. Драчев, че наистина повярваха в нас. За мен е изключителна чест като кмет да присъствам тук, защото това е изключително важно за града ни.


Това е и репутационен знак за Бургас

Да открием този филиал на най-старото висше училище за изобразително изкуство на Балканите. Даже има и спор  кое е по-старо – Алма Матер (Софийския университет, б.а.) или НХА. Искам да благодаря и на всички преподаватели, които се съгласиха да преподават тук, които въпреки логистичния проблем с честото пътуване, се съгласиха да обучават студенти и в Бургас.

Благодаря на строителите, които участваха в бързото трансформиране на тези помещения в аудитории. Дай, Боже да доживеем директорът да каже: „Кмете, тясно ни е, помагай!”. Тогава ще поръчаме шампанското! Пожелавам успешен старт на тези млади, прекрасни деца. Вие имате привилегията да бъдете първите в нашия нов филиал.

Накрая искам да ви споделя, че ме свива стомахът като се сетя, че трябва да работим по откриването на нов медицински факултет в университет „Проф.д-р Асен Златаров” , но бургазлии сме здрави и инатливи хора и аз съм оптимист, че и това ще се случи”
. (още за притеснението на кмета по тази тема, четете утре само във Флагман.БГ)

В края на речта си градоначалникът загатна за потенциалната си кандидатура за четвърти мандат на предстоящите избори догодина.


Студентите и преподавателите приветстваха и областния управител Вълчо Чолаков, който също се качи на трибуната


Директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов прочете поздравителен адрес от министъра на транспорта Росен Желязков

Поздравления към студентите и към бургазлии поднесоха и областният управител Вълчо Чолаков и директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.

„Искам единствено да поздравя и честитя на бургазлии и на региона това уникално духовно гнездо, в което ще се усъвършенстват млади хора. Изключителни благодарности за кмета на нашата община, за г-н Димов и за ръководство на академията. Деца, вие сте щастливи да учите тук! Поздравления на всички!”, лаконичен, но точен в изказването си бе Вълчо Чолаков, след което дълго бе аплодиран.

„По дефиниция Пристанище Бургас е транспортен и с национално значение порт. Преди няколко години, след 6 декември 2014 г., когато за първи път стъпихме тук официално, то бързо промени своята функционалност и от транспортно предприятие, се отвори към града. Днес тази зона се сдоби със своето духовно сърце – Националната художествена академия. С кмета Николов имахме дискусия по темата за функционалността на тази голяма сграда  Магазия 1. Моята идея тя беше да направим морски музей. Наистина, търсейки артефакти от историята на порта, в момента разполагаме само със златния фонд на пристанището и картините на великите бургаски художници – Петко Задгорски, Дамян Заберски и др. Този златен фонд днес наистина намира своя дом. Аз съм благодарен на Димитър Николов, на архитектите, които сътвориха това чудо на архитектурата 120 години по-късно”, каза в речта си Диян Димов – директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД, който прочете и поздравителен адрес от министъра на транспорта Росен Желязков.

Поздравителни телеграми бяха изпратили и множество институции, сред които СУ „Св. Климент Охридски”, Технически университет-Варна, Химико-технологичен и металургичен университет, министърът на културата и образованието Боил Банов, народните представители от ГЕРБ - Димитър Бойчев, Ивелина Василева и Галя Василева и др.

Приветствия към първокурсниците отправиха и ректорът на НХА – проф. Николай Драчев, както и директорът на филиала в Бургас – проф. Георги Янков.

„За мен е чест да ви приветствам в този ден, който е нов етап в историята на Националната художествена академия. Висшето учебно заведение е едно от първите в тази част на Европа. Този филиал е част от постоянната стратегия на надграждане. Все повече резонират с нас думите на Айнщайн, че животът е като карането на колело - трябва да продължим да се движим напред, за да не загубим баланса си. Убеден съм, че този ВУЗ ще допринесе за цялостната динамиката развитие на културния живот в Бургас и целия Черноморски регион", каза проф. Николай Драчев - ректорът на НХА.

„На 1 октомври 1896 г. в София, на ул. „Шести септември” в една неголяма постройка се събират около четиридесетина младежи. Пред тях с кратко слово ги приветства мъж с очила и брада. Това е първият директор на НХА – чешкият художник Иван Мърквичка. Днес, 122 години по-късно се открива филиал на ВУЗ-а в Бургас. В качеството си на директор пред вас, аз съм далеч от мисълта да правя исторически сравнения, да ви кажа честно не навреме се сетих да си пусна брада... Само за 3 години ние изминахме всички стъпки, за да можем днес да се съберем тук, в тази прекрасно реставрирана сграда на италианската Магазия 1. За целия този период, най-често задаваният към мен въпрос е „Защо?”. Защото така!

Така, защото освен да мечтае, човек трябва да се стреми да сбъдва мечтите си, а не да ги зарязва на първата спънка.

Така, защото се убедих, че добрата идея бързо намира съмишленици – първо един-двама, после десетки, накрая цял град и цяла държава. Така, защото съм убеден, че много по-смислено е да се опиташ да създаваш, отколкото да стоиш отстрани и съзерцавайки да казваш колко е безполезно всяко едно начинание. Уважаеми г-н Николов, скъпи студенти, образованието е основата на всяко едно общество. То е това, което поражда духовенство и отваря очите за красивото. Затова училището във всеки един град трябва да бъде най-красивото място. А какво по красиво от една Художествена академия на брега на морето? Благодаря на всички вас, които приехте филиала за своя кауза. Благодаря, Бургас!”
, каза пред студентите първокурсници проф. Георги Янков – директорът на филиала на Националната художествена академия в Бургас.


Футуристичната фасада на бургаския университет каквато на друго място в България не може да се види край брега

Повече от 40 студенти ще се обучават по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание".

Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената със собствени средства на Община Бургас сграда на Магазия 1, в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище.

Разположението на филиала и близостта му до морето създава условия за прекрасна творческа атмосфера, която ще помага на студентите да развиват артистичните си способности.


Отец Севастиан и отец Петър отслужиха празничен водосвет и осветиха новото духовно гнездо на Бургас


Сред младите бе и именитият покровител на изобразителното изкуство и меценат Руси Куртлаков


Първа студентската си книжка получи първокурсничката Дана Кацарова


В една от аудиториите бяха показани безценни картини на преподаватели от НХА
Кметът Димитър Николов в разпалена дискусия с едно от най-разпознаваемите културни лица на Бургас - Митко Иванов (в дясно)


Кмет и ректор в малката зала за скициране
В категории: Просвета , Бургас


Гневна тълпа подгони Фарадж
Гневна тълпа подгони Фарадж 23/05/2019, Четвъртък 09:32 0
2
Коментара по темата
2.
az do az
04.10.2018 12:15:56
2
2
Ще рисуват, пък бабичките и дядовците с по 200 лв. пенсии ще им купуват картините.
1.
Az
04.10.2018 12:07:04
0
4
Кметът да им осигури и работа след това,не да бягат на терминал 2
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков Карнобат освещава курбан в подкрепа и за здравето на своя благодетел Миню Стайков

Десетки са събрани пред най-големия православен храм, двама отци провеждат служба за оцеляването му след обявената гладна стачка в ареста

"Китаецът-българин" Кех спипан пиян в Тайван и обяснил: "В България за това само пишат глоба!" "Китаецът-българин" Кех спипан пиян в Тайван и обяснил: "В България за това само пишат глоба!"

27-годишният криволичел с мотор, с тайванската си приятелка отзад на седалката

 

Бойко Борисов отговори за „недекларираната“ къща и заменките: Стига лъжи, искам справедливост сега! Бойко Борисов отговори за „недекларираната“ къща и заменките: Стига лъжи, искам справедливост сега!

100 дка са взели от майка ми и сега са върнати, но тя умря от рак и не можа да ги види, сподели лидерът на ГЕРБ

Димитър Канариев: Подкрепяме Валери Симеонов, защото защитава развитието на българското Черноморие Димитър Канариев: Подкрепяме Валери Симеонов, защото защитава развитието на българското Черноморие

Имаме припокриване в позициите по голям брой от темите в програмата на НФСБ, обясни той

Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи

Ксавие Гурмелон е сред първите, които са пристигнали на мястото на жестокото произшествие

Премиерът поряза Виктор Николаев: Какво стана с острова ми, който като бухалка размахвахте?! Премиерът поряза Виктор Николаев: Какво стана с острова ми, който като бухалка размахвахте?!

„Живял съм, живея и в тая къща в Банкя ще умра“, заяви Борисов

 

Магазин GIO в Триа Сити Център с нова визия и ексклузивна колекция бански костюми от модната  линия на  Емпорио Армани Магазин GIO в Триа Сити Център с нова визия и ексклузивна колекция бански костюми от модната линия на Емпорио Армани

При покупка до 10 юни участвате в томбола за ваучери от 200 лв.,100 лв. и 3 специални подаръка от италианската марка

 

Драма! Осъдиха баща, убил в катастрофа дъщеря Драма! Осъдиха баща, убил в катастрофа дъщеря

Румен Праматаров е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата

 

Шокиращо! Наша шампионка си преряза вените Шокиращо! Наша шампионка си преряза вените Биляна Дудова опита самоубийство, открила я съотборничка Социолог: Расте дистанцията между ГЕРБ и БСП за България, ВМРО има шанс за евродепутати Социолог: Расте дистанцията между ГЕРБ и БСП за България, ВМРО има шанс за евродепутати

Няма да са само три партийните листи, които ще излъчат свои представители в Брюксел, каза Геновева Петрова

Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала

Нант продал аржентинеца на Кардиф против волята му

Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон

Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета

 

Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант

Не купувайте пуканки в киното на първа за деня прожекция

Гневна тълпа подгони Фарадж Гневна тълпа подгони Фарадж

Той бил в Кент на предизборна обиколка и се скрил в автобуса си

 

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда Светът скърби! Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

Легендарни остават битките му по трасетата във Формула 1 с британеца Джеймс Хънт

Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei! Много лоша новина от Google за всички с телефони Huawei!

Интернет гигантът е поредната американска ИТ компания, която ограничава връзките си с Huawei заради забраната на Тръмп

Тръмп: Война ще значи "краят на Иран" Тръмп: Война ще значи "краят на Иран"

Американският президент написа това в Туитър, в интервю обаче обясни друго. Ще последва ли отговор

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Злоупотреби има навсякъде, важно е в България да не е така Виц на деня Виц на деня Двама във фитнеса:
– С колко клякаш?
– С триста...
– Килограма?!
– Не,...зора....
Виц на деня Виц на деня Отива блондинка на бензиностанцията. Служителят я пита:
- 95 или 98 желаете?
Тя:
- Що, тазгодишен нямате ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати... Това са абитуриенти...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори