×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Исторически 3 октомври 2018 г. за Бургас! Филиалът на НХА прие своите първи 42-ма студенти (СНИМКИ И ВИДЕО)


Исторически 3 октомври 2018 г. за Бургас! Филиалът на НХА прие своите първи 42-ма студенти (СНИМКИ И ВИДЕО)
Кметът Димитър Николов поздрави първокурсниците, от 1991 г. в Бургас не е откриван университет
03 Октомври 2018, Сряда
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Политическият и академичен елит на града уважи церемонията по откриването на първата учебна година в уникалната база на морския бряг


С тържествена церемония, съвпадаща със 122-годишнина на Националната художествена академия, днес дългоочакваният филиал на ВУЗ-а отвори вратите си за първите студенти в Бургас. Първокурсниците прекрачиха прага на уникалната сграда на Магазия 1 на Морска гара, за да сложат началото на откриващото се висше учебно заведение - първото след 1991 г., когато бе създаден от будни преподаватели Бургаският свободен университет. На практика в годините на демокрация кметът Димитър Николов е първият, който открива университет в Бургас.

Гости на паметното събитието, което несъмнено ще влезе в историята на града, бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, народните представители от ГЕРБ Ася Пеева и Диана Саватева, директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, ректорът на БСУ - проф. Галя Христозова, както и много други видни за бургаския културен и научен живот личности. Край морския бряг бе и цялото ръководство на Националната художествена академия – ректорът на проф. Николай Драчев, директорът на новия филиал проф. Георги Янков и преподавателите, които трябваше да посрещнат в Алма Матер първите 42-ма студенти и да им връчат студентските книжки.

Слово по повод откриването на филиала на НХА в Бургас произнесе кметът Димитър Николов, сред изпълненото с гости фоайе на университета. 


Кметът Димитър Николов връчи на проф. Николай Драчев плакет "Свети Николай Чудотворец" и почетна книга, в която да се събират важни послания и бележки от летописа на висшето училище

„Преди 4 години с Диян Димов (изп. директор на "Пристанище Бургас" ЕАД, б.а.) имахме среща, на която смятахме да прекратим съществуването на този склад – Магазия 1. Приемахме го за неподходящ и неприсъщ за новия дух и новата трансформация на тази част от пристанището. Впоследствие обаче решихме да поемем по по-трудния път, който в действителност се оказа изпълнен с множество препятствия. Преди две години, когато направихме първата среща при мен с идеята за висше училище, а 6 месеца по-късно и в сградата на НХА в столицата, с г-жа Ананиева (Йорданка Ананиева - зам.кмет по култура и образование, б.а) бяхме мокри до костите, защото валеше проливен дъжд. Трябваше пеш да стигмем до ректората. Аз бях притеснен, че няма да изглеждаме естетически при срещата ни с ректора на Академията в този ни вид. Думите на г-жа Ананиева обаче ме успокоиха и обнадеждиха. В този момент, пред вратите на НХА в столицата, тя каза:

„Давайте, г-н Николов! По вода ни е тръгнало и по вода ще ни върви!”

Дълги години съм кмет на този прекрасен град – занимавал съм се с какви ли не проекти – не само строителни, но малки, големи, многомащабни. Ако някой ми беше казал в началото, че е много трудно да се отвори висше учебно заведение в Бургас, нямаше да му повярвам. В процеса на преговорите и изпълнението разбрах колко всъщност трудоемък е този път. Вчера споделих и с министъра на образованието Красимир Вълчев: Лесно висше учебно заведение на територията на България като цяло не трябва да се открива. Този път трябва да мине през много перипети и препятствия, да се осмисли, да се подложи на оценка и критика дори и най-малката възможност за грешка.  Аз се радвам, че преминахме по този път. В лицето на областния управител Вълчо Чолаков искам да благодаря на всички анонимни и неизвестни за вас и нас държавни служители, които помагаха тази процедура да бъде успешна. Бяха променени наредба и дори закон, за да го има днешното радостно събитие. Благодаря на всички служители на Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие, които ни подкрепиха.

Благодаря на цялото ръководство и лично на ректора проф. Драчев, че наистина повярваха в нас. За мен е изключителна чест като кмет да присъствам тук, защото това е изключително важно за града ни.


Това е и репутационен знак за Бургас

Да открием този филиал на най-старото висше училище за изобразително изкуство на Балканите. Даже има и спор  кое е по-старо – Алма Матер (Софийския университет, б.а.) или НХА. Искам да благодаря и на всички преподаватели, които се съгласиха да преподават тук, които въпреки логистичния проблем с честото пътуване, се съгласиха да обучават студенти и в Бургас.

Благодаря на строителите, които участваха в бързото трансформиране на тези помещения в аудитории. Дай, Боже да доживеем директорът да каже: „Кмете, тясно ни е, помагай!”. Тогава ще поръчаме шампанското! Пожелавам успешен старт на тези млади, прекрасни деца. Вие имате привилегията да бъдете първите в нашия нов филиал.

Накрая искам да ви споделя, че ме свива стомахът като се сетя, че трябва да работим по откриването на нов медицински факултет в университет „Проф.д-р Асен Златаров” , но бургазлии сме здрави и инатливи хора и аз съм оптимист, че и това ще се случи”
. (още за притеснението на кмета по тази тема, четете утре само във Флагман.БГ)

В края на речта си градоначалникът загатна за потенциалната си кандидатура за четвърти мандат на предстоящите избори догодина.


Студентите и преподавателите приветстваха и областния управител Вълчо Чолаков, който също се качи на трибуната


Директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов прочете поздравителен адрес от министъра на транспорта Росен Желязков

Поздравления към студентите и към бургазлии поднесоха и областният управител Вълчо Чолаков и директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.

„Искам единствено да поздравя и честитя на бургазлии и на региона това уникално духовно гнездо, в което ще се усъвършенстват млади хора. Изключителни благодарности за кмета на нашата община, за г-н Димов и за ръководство на академията. Деца, вие сте щастливи да учите тук! Поздравления на всички!”, лаконичен, но точен в изказването си бе Вълчо Чолаков, след което дълго бе аплодиран.

„По дефиниция Пристанище Бургас е транспортен и с национално значение порт. Преди няколко години, след 6 декември 2014 г., когато за първи път стъпихме тук официално, то бързо промени своята функционалност и от транспортно предприятие, се отвори към града. Днес тази зона се сдоби със своето духовно сърце – Националната художествена академия. С кмета Николов имахме дискусия по темата за функционалността на тази голяма сграда  Магазия 1. Моята идея тя беше да направим морски музей. Наистина, търсейки артефакти от историята на порта, в момента разполагаме само със златния фонд на пристанището и картините на великите бургаски художници – Петко Задгорски, Дамян Заберски и др. Този златен фонд днес наистина намира своя дом. Аз съм благодарен на Димитър Николов, на архитектите, които сътвориха това чудо на архитектурата 120 години по-късно”, каза в речта си Диян Димов – директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД, който прочете и поздравителен адрес от министъра на транспорта Росен Желязков.

Поздравителни телеграми бяха изпратили и множество институции, сред които СУ „Св. Климент Охридски”, Технически университет-Варна, Химико-технологичен и металургичен университет, министърът на културата и образованието Боил Банов, народните представители от ГЕРБ - Димитър Бойчев, Ивелина Василева и Галя Василева и др.

Приветствия към първокурсниците отправиха и ректорът на НХА – проф. Николай Драчев, както и директорът на филиала в Бургас – проф. Георги Янков.

„За мен е чест да ви приветствам в този ден, който е нов етап в историята на Националната художествена академия. Висшето учебно заведение е едно от първите в тази част на Европа. Този филиал е част от постоянната стратегия на надграждане. Все повече резонират с нас думите на Айнщайн, че животът е като карането на колело - трябва да продължим да се движим напред, за да не загубим баланса си. Убеден съм, че този ВУЗ ще допринесе за цялостната динамиката развитие на културния живот в Бургас и целия Черноморски регион", каза проф. Николай Драчев - ректорът на НХА.

„На 1 октомври 1896 г. в София, на ул. „Шести септември” в една неголяма постройка се събират около четиридесетина младежи. Пред тях с кратко слово ги приветства мъж с очила и брада. Това е първият директор на НХА – чешкият художник Иван Мърквичка. Днес, 122 години по-късно се открива филиал на ВУЗ-а в Бургас. В качеството си на директор пред вас, аз съм далеч от мисълта да правя исторически сравнения, да ви кажа честно не навреме се сетих да си пусна брада... Само за 3 години ние изминахме всички стъпки, за да можем днес да се съберем тук, в тази прекрасно реставрирана сграда на италианската Магазия 1. За целия този период, най-често задаваният към мен въпрос е „Защо?”. Защото така!

Така, защото освен да мечтае, човек трябва да се стреми да сбъдва мечтите си, а не да ги зарязва на първата спънка.

Така, защото се убедих, че добрата идея бързо намира съмишленици – първо един-двама, после десетки, накрая цял град и цяла държава. Така, защото съм убеден, че много по-смислено е да се опиташ да създаваш, отколкото да стоиш отстрани и съзерцавайки да казваш колко е безполезно всяко едно начинание. Уважаеми г-н Николов, скъпи студенти, образованието е основата на всяко едно общество. То е това, което поражда духовенство и отваря очите за красивото. Затова училището във всеки един град трябва да бъде най-красивото място. А какво по красиво от една Художествена академия на брега на морето? Благодаря на всички вас, които приехте филиала за своя кауза. Благодаря, Бургас!”
, каза пред студентите първокурсници проф. Георги Янков – директорът на филиала на Националната художествена академия в Бургас.


Футуристичната фасада на бургаския университет каквато на друго място в България не може да се види край брега

Повече от 40 студенти ще се обучават по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание".

Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената със собствени средства на Община Бургас сграда на Магазия 1, в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище.

Разположението на филиала и близостта му до морето създава условия за прекрасна творческа атмосфера, която ще помага на студентите да развиват артистичните си способности.


Отец Севастиан и отец Петър отслужиха празничен водосвет и осветиха новото духовно гнездо на Бургас


Сред младите бе и именитият покровител на изобразителното изкуство и меценат Руси Куртлаков


Първа студентската си книжка получи първокурсничката Дана Кацарова


В една от аудиториите бяха показани безценни картини на преподаватели от НХА
Кметът Димитър Николов в разпалена дискусия с едно от най-разпознаваемите културни лица на Бургас - Митко Иванов (в дясно)


Кмет и ректор в малката зала за скициране
В категории: Просвета , Бургас


Секс по договор
Секс по договор 16/02/2019, Събота 20:12 0
2
Коментара по темата
2.
az do az
04.10.2018 12:15:56
2
2
Ще рисуват, пък бабичките и дядовците с по 200 лв. пенсии ще им купуват картините.
1.
Az
04.10.2018 12:07:04
0
4
Кметът да им осигури и работа след това,не да бягат на терминал 2
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
Георги МАРКОВ Георги МАРКОВ Да отменим изборните поправки! ГЕРБ сам си скрои “Костинброд - 2” Виц на деня Виц на деня Блондинка става сутринта на Коледа и намира под елхата малка кутийка с пръстен.
Отваря я и прочита:
- Ще се омъжиш ли за мен?
- Миличък! - крещи тя.
- Ставай бързо, Дядо Коледа иска да се ожени за мен!
Виц на деня Виц на деня Екскурзоводът:
- На това легло са спали Луи XII, XIII, XIV, XV и Наполеон!
- Ужас - казва блондинка - колко ли им е било тясно!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжът е като каймата... 60% свиня, 40% говедо и две яйца. А сместа е предназначена за принцеси!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter