×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Алпинизмът не е спорт, а изпитание на духа


Алпинизмът не е спорт, а изпитание на духа
Обичам планината, в нея се състезавам с човека вътре в мен, казва Атанас Скатов
02 Октомври 2018, Сряда, 00:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: Личен архив

Развълнуван съм от предстоящата ми среща с бургазлии, подготвил съм за тях много специална изненада


Д-р Атанас Скатов е един от най-успешните български алпинисти. Той преоткрива страстта си към планината и високите върхове едва на 32 години, когато преминава маршрута Ком-Емине. Дотогава дори не е спортувал активно, а няколко години по-късно става първият българин, изкачил седемте континентални първенци.

Атанас Скатов е и първият веган, стъпил на Еверест. Той не консумира животински продукти. Но целта му е по-голяма - иска да е първият веган в света, който ще покори всички 14 осемхилядника. Шест от тях вече е изкачил, а на покрива на света дори е стъпил два пъти. Последната му експедиция бе от май т.г., когато покори шестия по-височина връх в света – Чо Ою. За първи път го направи без допълнителен кислород и помощта на шерпа.


Алпинистът Атанас Скатов ще разкаже на живо за хималайските си приключения в Бургас

На 4-ти октомври от 19:00 ч. в Експоцентър "Флора" Атанас Скатов ще гостува на бургазлии, за да изнесе мотивационна лекция "Как се сбъдва мечта" и да представи последната си книга "Гашербрум", която е част от поредицата "Над 8000 метра". Тя е третата поред след "Манаслу" и "Анапурна, Дхаулагири, Макалу". В основата на поредицата са дневниците от експедициите на Атанас Скатов в Хималаите. За високите върхове, целите и трудностите Скатов разказва в интервю за Флагман.бг:

- Д-р Скатов, за първи път организирате събитие с такъв мащаб в Бургас. Лекциите ви в другите градове се радват на голям интерес. Смятате ли, че в Бургас също ще срещнете съмишленици? Местните все пак повече харесват морето.

- Това ще ми е втората среща с бургазлии, но първата толкова сериозно организирано. Презентацията ми се осъществява със съдействието на Община Бургас и съм сигурен, че ще присъстват много хора. Отношението ми към вашия град е много специално. Първо - преди години съм живял в Бургас, и второ – синът ми Васко живее там. За морските хора съм подготвил нещо ново и много специално, сигурен съм, че много ще се хареса на бургазлии.

- Бихте ли загатнали за по-любопитните какво ще чуят и научат на лекцията Ви?

- Основното и най-важното е как да си поставят целите и следвайки плана, как да сбъднат мечтите си. Човек е щастлив, когато си сбъдне мечтата. Пред бургаската публика ще представя моя план, който всеки може да следва.

- Вие сте се запалили по високите върхове едва през 2010 г. Няколко години по-късно сте един от алпинистите, които записаха България на картата на световния алпинизъм. Как се постига такъв успех за толкова кратко време?

- До 2010-а година дори не съм спортувал активно. Но когато е писано нещо да стане, то се случва. Когато направих маршрута от връх Ком до нос Емине, разбрах, че много ми хареса да съм в планината. Пламна любовта ми към нея. Човек, когато прави нещо и му харесва, той иска да надгражда и да проверява къде са му границите. Аз лично така правя - докъде мога да стигна, защото алпинизмът не е спорт, а изпитание на духа, тъй като няма съревноваване с друг, аз се състезавам с човека вътре в мен.

- Съвсем скоро излезе последната Ви книга „Гашербрум“ от поредицата "Над 8000 метра". Какво описвате в книгите си?

- Всички мои книги описват експедициите ми. В "Гашербрум" разказвам за планината Каракорум, Пакистан – различна култура, религия, начин на живот, друг свят. Каквото виждам, това описвам. На моменти срещам много трудности, но съм абсолютно обективен и давам цялата информация такава, каквато съм видял. Затова много хора ми харесват книгите.

- Вие сам казахте, че алпинизмът е борба с човешките способности. При всичките тези експедиции някога срещали ли сте смъртта? 

- Очи в очи - не. Но е имало ситуации, в които човек усеща, че може и дотам да се стигне. Пада лавина там, където съм бил преди пет минути. Осъзнавам, че ако съм забавил малко, съм щял да умра. Преди няколко години имахме инцидент – на едно въже бяхме няколко души и щяхме да полетим надолу. Имало е много рискови, но няма начин, винаги ще ги има, те са част от алпинизма.

- При тези трудности някога минавал ли Ви е през ума да се откажете от алпинизма?

- Два-три пъти съм искал да се откажа. Но не толкова заради трудностите, а заради други обстоятелства. Например миналата година на Еверест шерпа и алпинист починаха по време на моя експедиция. Страшна експлоатация на труда - за да се случат тези експедиции, много хора и животни са ангажирани. Тонове багаж се изнася по базовите лагери нагоре с дни. Хората го правят за пари, никой не ги кара насила, докато при животните обаче е различно - тях никой не ги пита.

Имал съм още много трудности – например, когато стартирах проекта си за седемте континентални първенци, заминах за Денали в Аляска. Сключих договор с голяма фирма, за да ми е гарантирана експедицията.  Но още в началото, още докато чакахме да излетим за планината, се скарахме с водачите и те ме изгониха от експедицията. За мен това беше голям шок, защото им бях дал много голяма сума пари. Тогава бях решил да се откажа, но две години по-късно успях да приключа проекта.

И за преживените си трудности ще ви разкажа в Бургас. И как въпреки тях съм продължил напред, само с борба и силна вяра.

- Вие сте веган. Не е ли трудно с този режим на хранене да изкачвате осемхилядници? Мислили сте да се откажете от веганството?

- Абсолютно, особено когато виждам, че колеги алпинисти, които консумират меса, яйца и т.нат., имат повече сила. Все пак животът е най-важен, в един момент и на мен ми е писнало. За мен обаче е важен този експеримент, искам със собствен режим на хранене да го правя. Но в някакъв момент, ако почувствам, че е дошъл моментът и не искам да продължа, ще се откажа от веганството. Вариантът е най-добре човек да намали консумация на животинска храна с 50 %.

- През тази година вие направихте първото си изкачване без допълнителен кислород и шерпа. Какви са Ви плановете за догодина? 

Имам планувани експедиции и смятам да продължа с безкислородното изкачване и без помощта на шерпи. Това е излючително трудно, но пък по-добре за мен. Аз обичам трудностите и всяка година си поставям все по-високи цели. Искам да продължа с проекта си, но зависи какви средства ще имам. Догодина съм решил да изкача третия по височина връх на планетата – Канчендзьонга, който е изключително труден.

Последните години на експедициите взимам и ентусиасти с мен от България до базовия лагер на даден връх. Тази година също организирам трекинг (бел.р. планински преход). Ако има желаещи - ще се радвам да ме придружат. Изисква се единствено любов към планината. Базовите лагери са на 5100 метра височина. По време на трекинга човек постепенно се аклиматизира, така че няма да има проблеми.

- Трудно ли Ви е да намерите спонсори?

- За последните 6 години съм направил 16 експедиции - благодарение на дарители и частния бизнес на България. Отново разчитам на тях. Преди месец стартирах кампания и вече се събраха доста средства. По време на презентациите ми в залите има поставени урни, всеки желаещ може да дари средства според възможностите си. Друг важен момент е купуването на книгите ми – лично от мен. Когато купиш от книжарницата, авторът получава унизително малък процент от печалбата. До този момент се събраха доста средства за следващата ми експедиция – около половината от сумата. Надявам се до април да имам необходимата сума. Аз и за тази година бях събрал пари за безкислородното изкачване – най-евтиния начин, но решиха, че без шерпи няма да ме пуснат след инцидента с Боян Петров.

- Вие с Боян Петров бяхте приятели, спътници, съмишленици. Какъв спомен остава той у вас?

- С Боян сме били заедно на три експедиции. Имам само хубави спомени - помагали сме си взаимно. Много тъжна история! Разбрах за изчезването му по време на експедицията ми на връх Чо Ою. Екипът ми изчака да атакувам върха и да сляза на базовия лагер, едва тогава ми каза. При алпинистите се очакват тези неща.  Когато си тръгнал на осемхилядник и си сам, без кислород, шансът да се случи е много голям. Много жалко, никой не знае какво се е случило, имало ли е грешка. Такъв е животът. Ние сме си избрали този път и знаем какво може да се случи. Аз преди смятах, че това е спорт, но след това разбрах, че е начин на живот, а тази година осъзнах, че е начин на оцеляване. Алпинизмът е начин да се бориш със собствените си възможности.

- Организираната спасителна акция беше безпрецедентна. Никога до онзи момент китайци не са допускали непалски хеликоптери на тяхна територия. Как успя България да инициира подобна операция?

- Разбра се, че става въпрос за политически интереси. Китайците искали да купуват АЕЦ „Белене“. Те просто са използвали ситуацията и са помогнали на наш алпинист, в което обаче няма нищо лошо. Дано да продължат да го правят и за други.

- Няма как да не питам и за вашата голяма любов – синът Ви Васко. Посвещавате изкачванията си на него. Цяло лято обикаляхте заедно из българските планини. Има ли той амбиции да тръгне по Вашите стъпки?

- Да, ние всяко лято ходим на преходи, той много обича планината. Нека да прави каквото му харесва и го прави щастлив. Аз ще се надявам да не изкачва осемхилядници, защото е много опасно. Но дори и да го реши – няма да го спра. Родителите трябва да подкрепят децата си и да им дават кураж, вяра, сила да си сбъдват мечтите. Най-важното е човек да прави това, което му носи удоволствие. Защото иначе е роб!

В категории: Животът


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
3
Коментара по темата
3.
Pedophile hunter
02.10.2018 21:56:55
1
0
Веселин Луков да го изкачи!!
2.
Киро
02.10.2018 21:37:23
2
2
Егати и вегама. От всички изкачвания само едно без шерпи и кислород. Това вече никой не го брои за постижение, това си е туризъм. Не е спортно и не е ценно, освен да си чеше егото тоя вегам.
1.
Против всяко робство
02.10.2018 21:04:44
3
1
Някои се превръщат в роби на удоволствията! И никога това не остава без последствия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори