Спомени от Соца: Как се гледаше дете без памперси, хумана и каша от банани


Спомени от Соца: Как се гледаше дете без памперси, хумана и каша от банани
Същите тези вече мъже и жени днес наричат родителите си "допотопни" и "некадърни", защото не спазват модерните догми
30 Септември 2018, Неделя

Израстваха здрави - без разни глезотии, без шоколадови яйца… но с истинска храна


Днес Флагман.БГ публикува спомени от първо лице за времето на социализма. За това как тогава са се гледали деца и за това как именно тези деца отричат методите, с които самите те са отгледани от родителите си. Разказът е на Катя Михайлова от Стара Загора, която е дипломиран педагог, пише svoboden-narod.eu

Ето какво пише тя:

Искам да напиша истината за онова време, когати ние отглеждахме децата си. Повод ми дадоха сина и снахата, които ми оставиха за месец внучето, да го гледам. Указанията бяха строги- може да яде само определени марки храни. Да му слагам само от най-скъпите памперси. Да не му давам кисело мляко, квасено от самата мен вкъщи- защото млякото било… вредно. Да не му правя попарка, защото била измишльотина. Само пакетирани храни! Да не ме стържа ябълка и морков и да не пие такъв сок, а само купешки с добавени витамини. Никакви супи, никакви кашички… само това, което го има в списъка. Така казала педиатърката в София…

Ако се разболее, да му давам само детски нурофен за температура и в никакъв случай антибиотик… защото така пишело в интернет. Донесоха ми и куп хомеопатични хапчета за всякаква ситуация и заминаха за месец в чужбина. За мой ужас осеммесечният ми внук се разболя. Опитах да го лекувам с всичко донесено, но не се получи. Накрая свалях температурата му с мокри чаршафи, но след малко пак се покачваше. Детето отпадаше, не искаше да яде. Накрая тайно го заведох на лекар, без да им кажа. Оказа се, че е хванало бронхит след нелекувания или странно за мен лекуван преди това грип. И веднага изписаха антибиотик.

Не казах на децата, за да няма скандали. Започнах да му давам лекарството и лека-полека детето се оправи. Направих му попарка и докато плюеше марковите каши и плачеше – изведнъж прояде. Осмелих се да му направя пилешка и зеленчукова супичка, а после да го подсиля с прясно изцеден сок от ябълки и моркови. Пиеше го с удоволствие. И кисело мляко започна да яде, бузите му поруменяха, стана по-живичко, по-пъргаво.

Децата се върнаха от чужбина. Обаче като разбраха какво съм направила, ми казаха, че никога повече няма да ми позволят да гледам внучето си… а като ходели в командировка, щели да наемат квалифицирана гледачка.

Нарекоха ме „некадърна“ и „напросветена“!

Дълго плаках! Та аз съм отгледала 2 деца, едното – бащата на внучето ми.

Да, нямах памперси- нито маркови, нито немаркови.Слагах сгъната пелена между крачетата им и като я намокреха, я сменях. Понякога се събираха 17 чифта гащички, ританки и пелени на ден, но на мен не ми пречеше да ги изпера. Нямах адаптирано мляко и други такива неща. По магазините не се продаваха. Но и двете деца ги изхраних с кисело мляко още след първия месец, защото нямах достатъчно кърма. И проблеми нямаше.

Тогава нямаше хомеопатия, нямаше модерни пудри и бебешко олио от световни марки. Но при всяко зачервяване ги мажех с обикновена детска пудра. Къпех ги с шампоан „Па-па“, мажех ходилцата им с три пъти преварена мас, ако настинеха.

Още като се родиха, до първия месец вкъщи идваше акушерка на всеки три дни. Обучаваше ме какво да правя, следеше за състоянието на бебето… После всеки месец на консултации- безплатни! Прегледите при педиатър също бяха без пари. А аз случих и годините, при които и лекарствата за деца до 6 годинки бяха безплатни. Просто получаваш рецептата и отиваш с нея в аптеката.

Захранвахме си бебетата със зеленчукови пюрета като навършеха три месеца. Едно пюре струваше 13 стотинки. На 5 месеца вече ядяха попара със сирене, ама истинско. И зеленчукови пасирани супи. После картофено пюре с малко масло… А на 10 месеца вече им сипвах от общата храна в тенджерата.

Растяха здрави. Без бананова каша всеки ден!!! Пускаха и от нея, но имаше и много други от серията „Слънчо“. А най-много обичаха натрошени обикновени бисквити на кашичка.

Наистина израснаха здрави. Без разни глезотии, без шоколадови яйца… но с истинска храна.

Сега чувам от приятелките си – ня всяка внучето в София и до едно често-често болни! Тичат от един на друг специалист. Плащат луди пари, всеки им изписва скъпи лекарства… а те не действат! Детето два дни на градина- пет дни вкъщи. Лепват вирус след вирус. Шкафовете им се превърнали в аптеки. Едно го лекуват холистично, друго – хомеопатично, трето – алтернативно…

Иначе дечицата са облечени в последни модни марки.Имат играчки колкото за цял магазин. Даже някои детски лаптопи имат, смартфони и киномашини… но здраве нямат!

Моите имаха обикновени играчки и нормални дрешки, но храната им беше истинска. Детството им не минаваше през парти центрове и детските кътове в моловете, а просто си играеха по цял ден навън. А ако се стигнеше до антибиотик, което ставаше много рядко, веднага им го давах, а не тръгвах да споря с лекарите и с майка ми, която ми даваше съвети.

Децата ми имаха истински живот вън в парка, пред блока, ритаха топка, тичаха, гонеха се и бяха силни и здрави.

Сега не ми дават да гледам внучето, защото не съм била в крак с времето.

То непрекъснато боледува, а на мен сърцето ми се свива от мъка.

Да се чуди човек как съм родила без секцио, а не в частна клиника, и как съм отгледала две здрави и умни дечица… в онези години, когато вямаше префърцунени и последна мода лекарства, памперси и специални шишета и чаши, хранителни добавки и детска висша козметика!

Деца, които изкараха само задължителните шарки и не бяха през ден на педиатър. Деца, които на 3 годинки нямаха по пет кариеса.

И сега ми е обидно как същите тези деца ме наричат допотопна. Как твърдят, че нищо не съм разбирала от бебета и отричат всичко, което съм правила за тях.

А снахата ме нарече „промит комунистически мозък“, когато изплетох на бебето терлички…

Сега за внука се грижи дипломирана бавачка срещу 1000 лв. на месец, а на мен ми го пускат на скайпа, като поискам да го видя. Или ми пращат видео.

А на мен ми е толкова мъчно, че не мога да им обясня, че не съм промит комунистически мозък, а обикновена майка и баба, която просто иска да помогне и да гледа единственото си внуче.


В категории: Ретро Флагман


31
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
31.
бг
02.10.2018 20:31:16
0
0
Пущаш телевидението,,,реклама--- храни ,лекарства, храни ,лекарства .Е -та бъка от всякъде .Изтровиха народа .Труповете в гробищата не се разлагат от консервантите в храните, казват гробарите .Каква е тази храна която стои в пакетче /не консерва /с месеци и става за ядене ,,А ,ЗДРАВ ДА СИ -Разболяваш се .
30.
А сега де...
01.10.2018 08:01:47
3
0
29ти,тези запетайки дето си ги натряскал след всяка дума ,да не би да си ги намерил на улицата и да не знаеш какво да ги правиш? Простички запетайки са ,но и те си имат строго определени места!
29.
Сега, да кажа
01.10.2018 02:30:49
1
1
В бг няма, демокрация, а пълна анархия и е пълно с глупаци. В общи линии навън си, е чист комунизъм с, разликата че има, всичко в магазините. Да, ти изпишат антибиотик навън е нещо мн рядко. Иначе, си е като комунизма в бг. Ходят лекарите, там при бебетата лекарствата за бебетата, са без, пари изобщо няма, разлика. Демокрацията, се основава на принципа свободно да, се, живее и да има, средна класа. В бг това, си, е една, дуржава която се управлява от престъпници о крадци и ето резултата
28.
е соца
30.09.2018 19:37:20
0
0
бг соца се упрсвлаваше от ора родени сички преди 9 .09.1944г през време на капитализмо и знаеха как го правят бабкте йм
27.
Кую
30.09.2018 19:12:41
1
0
Добре казано.Самата истина.
26.
Ругачеффф
30.09.2018 18:44:06
3
2
Бе как може кралство да има император ве, михлюзин? Кралството има крал, а империята има император, кап'ут камунистически. Умен си като правешкият цървул.
25.
До 17
30.09.2018 16:54:35
2
4
Япония са столетници с 2 трилиона дълг постигнат за 50 години!!!! Скредити лесно се прави демокрация, стига да не ги връщаш!!! Оснет това в Япония има много прясна риба и други храни, които ние нямаме. Също така Япония е кралство с император за водач нужно на САЩ , за да имат влияние и контрол в Азия. Япония е нещо като Германия за Европа, служеща на САЩ за влияние и контрол
24.
до 24
30.09.2018 16:11:16
4
3
Не кълни на арабски ,мама ти рязана ,кисела.
23.
Г
30.09.2018 13:32:10
5
0
За съжаление тази баба е отгледала здрави, но за сметка на това много тъпи деца.
22.
СЦ
30.09.2018 13:05:55
5
1
Децата бяха здрави и недрогирани!
21.
Фана вълка
30.09.2018 11:52:57
7
1
Имаше само една положителна черта на соца и това бяха казармите.Като ми трябваше мъж ,прескачах през оградата и задоволях нуждите си.
20.
Ех старост, нерадост
30.09.2018 11:43:18
5
3
Стари сме когато започнем да мислим - ох, какви бяхме ние, какви са сегашните. Ма странно защо забравяме, че точно така са мислили нашите родители за нас. Техните за тях и т.н. Странното е, че всяко следващо поколение живее по-добре от предходното. Парадокс някакъв. Некадърниците да живеят по-добре от кадърните. Аз пък ще ви кажа. Младите са много по-образовани и подготвени за живота от нас, кадърните. Що ли? Та сега няма младеж или девойка които да не знаят поне по един чужд език и това е най-малкото. За компютърната грамотност да не говорим. Та колко от мас се оправят със съврвменмите технологии. Стана интересно, а?
19.
спомени от соца
30.09.2018 11:39:53
3
3
Разказ не е на педагог, а на дипломиран педагог!?
Внук на осем месеца, а снахата на колко?
Стига с тези "спомени от соца" - след 28 год. пишите неща, които може и да не сте видяли.
За мъртвият (соца) се говорят само хубавите неща, а лошите се забравят. Все другите са виновни.
Живем сега и проблемите са други.
18.
В
30.09.2018 11:17:22
4
1
Бъди оптимист бабааа, и по-лошо ще стане! Радвай се че ги виждаш са скайпа, щото после те няма да искат да те виждат
17.
Истината
30.09.2018 11:11:32
7
5
Е как тогава във Икария Гърция където повечето са столетници си има чист див капитализъм?
Как тогава във капиталистическа Япония винаги са живяли до 90 години. Смесвате политическа стария със здравна тема. Няма връзка. Напротив.
Преди 1944та година Българите живяха до 85 годишни по времето на Царя. Също децата ма соца във момента живеят до 74 години срещу 85 години на децата на капитализма.

Обаче лишенията и тъпотията на соца банкрутираха цели поколения до просешка тояга.

Пенсионерите на соца взимат 300 лева пенсии хахахахахаха няма нужда дори да живеят.

Соца както каза Тръмп тази седмица, винаги е водил до мизерия и бедност. Нациите стават богати само когато си учат децата че сами трябва да се оправят само когато ома свободен пазар и конлуренция че трудолюбивите да победят и да забогатеят.

Не Людмила Живкова да ви казва колко заплата да взимате хахахаха.

Автора е пиян и не може да чете на чужди езици.
Като руски крепостен селянин си знае едно и едно.
16.
Едно време
30.09.2018 11:04:53
9
1
Имаше две болести. Сега са десетки основни със стотици бетаверсии. Едно време е имало половин ден телевизия без рекламни паузи, сега облъчват денонощно хората са различни.
15.
един пи4
30.09.2018 10:39:28
7
1
за децата на богатите:
преди време поканих едно момиче бащата държавен служител с 200 000 евро депозити (спестени от закуски ) , майката съдийка- дъщерята голямото доброутро с триста зора излезе на среща (и то по обяд)- седнахме на 1 сладкарница я питам-какво ще си поръчаш-вика ми -нищо не искам всичко си имаме ?!? викам на сервитьoра и поръчах по 1 парченце ягодова сладоледена торта.Оная като блъсна чинията и вика "Изяш сия"
Сега въпросната гранд дама е хуманен доктор стоматолог ( забележете влезнала в хуманитарен мед.университет с изпит и оценка държани в ветеринарния университет в стара загора) и ДЕРЕ народа и трупа мангизи с един нейно подобие - богат и крадлив- родова черта с мангалски отенък хахаха
това са децата на богатите - крушата не пада по-далече от дървото
14.
до 12
30.09.2018 10:26:32
7
3
сега овче сирене по 30 лв/кг. ядът само кмета и флегманите , народа кара на гола водица и извара от 1.50 кг
13.
Така де
30.09.2018 10:23:56
7
2
Демократите са материалисти и те олицетворяват успеха с пари и вещи, а не със здраве, дълголетие, спокойствие, свободно време и приятели. Това са промити мозъци, които си мислят, че вещите правят живота. На политиците точно такива дебили им трябват, за да ги експлоатират, разболяват и избиват. В комунизма децата са нямали, но всички за били здрави. Сега да си здрав е чудо на чудесата. В днешно време всяко пожелание за рожден ден, църковен празник или просто от любезност е да си здрав, което означава , че здравето е дефицит. Едно време е нямало болници и хората са живеели по 100 години ( почти всички мои прабаби и прадядовци са столетници), а сега щели да правят 300 спешни центъра, защото нацията е болна с кви ли не изкуствени западни (модерни) болести
12.
ммм
30.09.2018 10:23:25
9
3
еййй как да е нямало шоколади ???!!!
в магазините и сладкарниците Винаги е имало шоколади -Кума Лиса,Крава,София,Ежко Бежко и пр.-НО Българско производство !-по оригиналното БДС!
Стоките в хранителните магазини бяха действително по-малко от сегашните ,но пак само Български и пак само по истинското БДС .
пример: Хората масово купуваха само Овче сирене- Едва след като САЩ и Рейгън направи Ембарго срещу СОЦ. Страните започна да се осеща дефицит. Хората започнаха да купуват Краве сирене- но ЖЪЛТО( от вложеното масло в него)
а не като сегашното Бяло от палмовото масло !!!
Рейгън и Горбачов предателя фалираха умишлено СОЦ системата- Бате Бойко Борисов още щеше да е пожарникар (пенсионер) а Цецо Цветанов още във ВИФ треньор, Волен Сидеров журналистче, а Доган в затвора -нямаше да купува ТЕЦ Варна !!!
11.
До Drake
30.09.2018 10:10:45
8
4
Еййй много ви е яд вас пе. дерастите на социализма. Отвлякъл го някой си. Искало ти се. Като ти чета коментара целия е в логика. Типичен пример за изтърван умствено пъпчив сифилистичен наркоман с розови прашки и пухен сутиен. Нямало айфони, видеота и банани, шоколадови яйца и отрови. Малоумник. Точно за това ти обясняват хората че живееха по качествено и бяха по здрави. Нямаше и гейпаради да, зтова мразил СОЦА мекокитко
10.
ММ
30.09.2018 10:05:27
2
0
Всяко поколение казва, че на следващото му е по-зле.
9.
Я
30.09.2018 10:03:22
4
1
Вярно е, не со отгледала умни деца! Отгледала си бързо промиващисе мозъчета
8.
Drake
30.09.2018 09:46:45
6
9
Ала бала дрън дрън.
Измислена статия. Прекалено много в една посока. Вярно е, че храната е била по-чиста, но доста по-неразнообразна. Ако имаш село друга работа. Наистина играехме доста навън. Беше прекрасно. Престъпност си имаше ама комунистическите заптиета полрай жестокия си контрол бързо я прекършваха. Това не попречи мен да ме отвлече един квартален олигофрен като бях на 3. Ходихме да крадем от някакви коли с него. След години разбрах, че баща му го е утрепал. Кофти рода. И винаги имаше разделение между децата. Имаше такива с тродители видни комунисти и парагодчии. Те имаха и шоколад и яйца и видео, хубави колела. За антибиотиците сума лекари се изказват, че трябва се внимава и то от практика го казват. Ама нали носталгията е по-силна от логиката.
7.
!!!!!!!!!!!!!!
30.09.2018 09:32:28
9
2
СТАТИЯТА ТОЗИ ПЪТ Е МНОГО ДОБРА, ПОЗДРАВИ ЗА ТОВА ФЛАГМАН. НЕ ЗНАМ КАК СЕ ПРЕКЪРШИХТЕ НО МНОГО РЕАЛНО И ТОЧНО. ТЕЗИ ДЕЦА ОТГЛЕДАНИ ПО ТОЗИ НАЧИН КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ ЖИВЕЯТ И ПОВЕЧЕТО ЖИВЯХА ДО 80, 90 ГОДИНИ ЗАРАДИ КАЧЕСТВЕНАТА ХРАНА, ЛЕКОВЕ, ЧИСТИЯ ВЪЗДУХ И ДВИЖЕНИЕТО, НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЪОБЩЕ. В ДНЕШНО ВРЕМЕ Е РЯДКОСТ ТОВА. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА ДНЕС Е ДО 60 ГОДИНИ И НАМАЛЯВА. ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА НИ НАПУСКАТ МНОГО РАНО
6.
agent 007
30.09.2018 09:29:13
7
2
1-во дали е соц или не детето ще стане такъв човек какъвто са му заложени гените. От собствено наблюдение може детето да е гледано по най-добрия начин от най-добрите възпитатели и по-най-добрите системи ,обаче ако гените са му на лош човек и гад -ще си бъде гад и лош човек !
2-ро Доказано е ,че охолството и задоволените деца са по-Зли и по-Нагли и по-Арогантни . Навремето в соца- детството си беше ДЕТСТВО с главни букви!
защо-защото улиците бяха чисти =нямаше престъпност
,децата бяхме всичките на 1-но ниво- равни ,нямаше деца на богаташи и деца на бедняци !
Играчките ни бяха игри ИГРИ с главна буква- на фунийки-вземаш една стара тръбичка от антена свиваш фунийки и стреляш, чилик- събирахме се по 20 деца редяхме камъчета и ги целехме с топка а 1 дете се опитваше да ги нареди обратната , на скачанка , пред блока имахме игрище и се събирахме в събота и неделя по 50 деца и по-големи и играехме на мач големи срещу малки .... хиляди приключения и хиляди смешни случки -еййййй това бяха велики времена!!!
КОгато играеха ЦФКА и Витоша (цска и левски) целия град опустяваше- след мача си спретвахме квартално мачле- там на такива игрища се раждаха великите таланти-Котков Гунди ,Стойчков ,Владо Стоянов ...
Сега вече Няма НИЩО истинско само Спомените останаха!
5.
ОТКЪДЯ НАКЪДЯ
30.09.2018 08:59:43
7
1
Едно време дедовцити ни носеха патури ама имаха мадури.Още го разправят дедо Васил дет на 70 години мандръсаше учителките и студентките от Туризма
4.
До 3
30.09.2018 08:52:04
4
1
Ац пък мислех,че умните деца се раждат такива,Не се отглеждат!Здравето е НАЙ-ВАЖНО,всичко друго е следствие на това и ДАДЕНОСТ!
3.
Xxx
30.09.2018 08:46:59
5
3
Изглежда че не си отгледала Умни деца,както пишеш за съжаление.Може да са здрави но са глупави, щом са те обидили по този начин
2.
Ехааа
30.09.2018 08:46:44
3
2
Пак за СОЦААА.Дръж Караман....ВИЙ стИИИ!
1.
Някой
30.09.2018 08:43:09
5
3
Явно снахата е за трепане! Успяла е да претопи синчето!


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Животът
Бургаска фирма изби рибата: На п.дераси и политици дограма не монтираме! Читател на Флагман.бг: Купих си нова помпа, след дни се развали, върнах я в сервиза, а те ми взеха пари за ремонт Внимание! Пасарелката до хотел "Мираж" в Бургас се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас Сигнал до Флагман.бг: Въздуховодът на ресторант в ж.к."Зорница" тресе кооперация, десетки семейства не могат да спят от шума Базата на „Ален Мак” в Бургас е под вода, няма свободни пожарни, за да я отводнят Тотална анархия в центъра на Бургас! Вижте къде най-много псуват, бият и трошат ламарини на коли (СНИМКИ) Резил! Нагъл мъж краде от кола на метри от Община Несебър (СНИМКИ, ВИДЕО) Има ли частни тротоари в ж.к."Възраждане" и как паякът вдигна БМВ-о на Георги Колев Читател на Флагман.бг показа мизерията на гробищата: Очи затварят мъртвите, но и живите спим вечния си сън Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки
Борисов: До 2024 г. България ще отдели 2% от БВП за отбрана
Борисов: До 2024 г. България ще отдели 2% от БВП за отбрана Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан
Всичко в категорията
Общинската конференция на БСП – Бургас прие резолюция по проекта „Визия за България” Борисов се разви, не е авторитарен лидер, но прекалено се влияе от медии и протести на маргинали Зам.-шефът на НФСБ Валентин Касабов: Спряхме втора турска партия да управлява България Премиерът: Искам геостратегически проекти, защото където има газопроводи и ядрени реактори, война няма (ВИДЕО) Ще стигне ли времето за машинно гласуване на изборите през 2019 г. БСП и ГЕРБ в лют спор: Краде ли се бюджетният излишък Хорейшио ли? Институтът по криминология: Филм на ужасите Валери Симеонов е номиниран за „Човек на годината – 2018“ от българите в Украйна Разпръснаха протестиращи срещу Виктор Орбан със сълзотворен газ Споразумението за Брекзит няма да бъде предoговaряно Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева: Глобите за нарушения, свързани със замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини
Свидетел от „4 you”: Божидар подаде ръка, Димитър Желязков посегна да го удари, после имаше изстрели и суматоха Ужас в затвора в Дебелт! Пандизчия опита да се обеси, състоянието му е критично Сигнал за бомба във влака за Бургас вдигна на крак полиция и жандармерия Предколедна изцепка: Бургазлия с Опел седна зад волана без книжка и нафиркан, но сгреши жестоко Извънредно: Откриха мъртъв шефа на КАТ-Казанлък, който изчезна мистериозно! Умишлен палеж в колектор остави без ток 6 квартала Военен изкарва над 5 бона от огромна далавера в интернет, вижте кой е и се пазете Баща чу от стаята на дъщеричката си страшен писък, когато отиде да провери, кръвта му се смрази Бизнесмен преби до смърт елитна проститутка и се престори на заспал до нея Първи снимки (18+) на мъртвия джихадист, окървавил Страсбург! Изчезналият шеф на КАТ – Казанлък е имал здравословни проблеми
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба Адвокатът му и прокуратурата сключиха споразумение, кримигероят се отърва от решетките
Всичко в категорията
Единодушно: Избраха Асен Радев за шеф на Районен съд-Бургас като „правилен“ и „мислещ човек“ със самообладание Зърнен бос отива на съд за присвояване на стока за 2,5 млн. лева Варненци излизат на шествие заради леката присъда на убиеца на балетиста Мартин Чикалов Апелативният съд остави Баневи в ареста Върховният съд похвали Бургаската съдебна палата за образователните инициативи Александър Ваклин: Иванчева ме рекетираше, изтеклите разговори отразяват случилото се (ВИДЕО) Бомба във Флагман.бг: Съдия Дарина Йорданова оттегли документите си за председател на Районния съд в Бургас Апелативният спецсъд решава дали да остави Баневи за постоянно в ареста Проф. Проданов: Не сравнявайте местата за лишаване от свобода с домашния уют! (ВИДЕО) Прокуратурата обвини Румен Овчаров в тежко престъпление! Районният прокурор на Бургас получи втори мандат – работел прекрасно и безшумно
„Булгаргаз” поиска запориране на сметките на ТЕЦ  Бургас, Плевен и Враца
„Булгаргаз” поиска запориране на сметките на ТЕЦ Бургас, Плевен и Враца Подаването на газ към въпросните топлофикации няма да бъде спряно въпреки натрупаните задължения, заяви изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов
Всичко в категорията
Задържаха 20-годишен кримигерой, обрал апартамент и откраднал колата на бургазлийка
Задържаха 20-годишен кримигерой, обрал апартамент и откраднал колата на бургазлийка Младежът първо се промъкнал в дома на 24-годишен бургазлия, задигнал му чантичката и компютъра
Всичко в категорията
Нов Коледен подарък за бургазлии - разказът "Изкупление" , насладете му се Родители недоволни: Защо бавят резултатите от Коледното математическо състезание? Бургаски ученици заподозряха заговор между две елитни училища в града “Големи автори за малки библиотеки” стигна до София, бургазлии могат да я подкрепят на няколко места в града Концерт-спектакъл „Зимна приказка“ представя зимните обредни празници в Странджа Най-малките музиканти на Бургас с концерт в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", вижте кога Ученици съдят Руската гимназия, наказали ги за фалшиви медицински бележки НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”: От Шуберт до Сен Санс ще звучат на традиционния концерт в сряда Най-старият университет в Бургас „Проф. д-р Асен Златаров” връчи дипломи на стотици абсолвенти (СНИМКИ) В Бургас всеки панаир е обявен за фестивал, но кои са истинските събития, променящи града ИТ гимназия в жк "Меден рудник" и Стопанската камара подписаха меморандум за сътрудничество
Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през януари
Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през януари Процентът на ваксинираните е смешно нисък, каза той
Всичко в категорията
Актриса, изгубила девствеността си на 12, изкара $9,5 милиона от шегичка за изнасилване
Актриса, изгубила девствеността си на 12, изкара $9,5 милиона от шегичка за изнасилване Шоуменът Майкъл Уетърли се пошегувал, че ще я изнасили и направил коментар, че си я представя в тройка
Всичко в категорията
Астролог: Дръжте емоциите под контрол!
Астролог: Дръжте емоциите под контрол! Необходимо е да се очистим от всичко старо и излишно, съветва Ивелина Пенчева
Всичко в категорията
Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка
Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка Всеки ден идваше линейка със сестра, която поставяше болкоуспокояващ серум, лечението бе безплатно
Всичко в категорията
Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Мръсните тайни на социализма: Престъпността в НРБ, за която никой не говореше Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“ Спомени от соца: 5 райски кътчета по Южното Черноморие, вижте Ропотамо и залива на Несебър Стачка през социализма? Спомени от соца: През 1985 г. моряци от Бургас донасят вируса на СПИН в България Само във Флагман.бг: "Партизански завет" вграден в архитектурното бижу на морсикя бул. „Алеко Богориди“ (СНИМКИ) Екскурзовод в Слънчев бряг осъден на две години затвор за клевети срещу държавата и народната власт Спомени от соца: За уличните графити в края на 80-те Какво се случи на 10 ноември 1989 г. Ако знаят какви забрани и абсурди имаше по времето на социализма, младите направо няма да повярват
"Берое" стъжни празниците на "Левски"
"Берое" стъжни празниците на "Левски" Това е трета загуба за “сините“ в последните шест мача
Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Созопол
Поетеса от Бургас представя „В очите на птиците”
Поетеса от Бургас представя „В очите на птиците” В тази книга поезията на Яна Вълчева е на птичи полет от земята, коментира редакторът на стихосбирката Ива Спиридонова
Всичко в категорията
Лайфстайлът на Бургас вече е далеч от „Adidas“, градът има ново лице (СНИМКИ) Вдигнаха цените на живите елхи, бургазлии плащат до 50 лв. за коледно дръвче (СНИМКИ) Авиомузей Бургас ще открие свой членски клуб през 2019-та Единодушно: Избраха Асен Радев за шеф на Районен съд-Бургас като „правилен“ и „мислещ човек“ със самообладание В призив до Флагман: Дайте образа на вандала, който надраска пешеходен надлез в Бургас Духовият оркестър изнася коледен концерт в НХК Хитовият club Famous надмина очакванията, пръска се по шевовете и през седмицата Бургаски ученици заподозряха заговор между две елитни училища в града 183 подаръка закупиха благодетели за кампанията "Подари от сърце" в Бургас Извънредно! Гей-бордовете в Бургас премахнати, фирмата доброволно ги свалила Преизбраха Павлин Ковачев от ОДМВР-Бургас на важен пост в Международната полицейска асоциация
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба
Бургазлията Асен Козаров, закопчан заради наркотици, се размина с хиляда лева глоба Адвокатът му и прокуратурата сключиха споразумение, кримигероят се отърва от решетките
Всичко в категорията
Екшън в жк "Меден рудник"! Трима непълнолетни задигнаха Пежо от паркинг Избраха фирмата, която ще внедри видеонаблюдението в ж.к.”Меден рудник” С голям фолклорен концерт и рибен курбан жк "Меден рудник" посрещна Никулден European Air Quality Index: За последните 24 часа най-чист е въздухът във Враца и ж.к."Меден рудник" Циганска банда тараши серия от кафемашини в „Меден рудник“, но последният им удар ги прати директно да търкат нара Зрелищна акция в жк „Меден рудник“! Ченгета събориха Асен по очи и му сложиха белезниците Опасна банда е закопчана при зрелищната спецакция в жк „Меден рудник“ Разбиха зоната за кучета в ж.к.Меден рудник, заляха я с моторно масло. Съветници искат монтирането на камери Три коли се нанизаха във верижна катастрофа край жк "Меден рудник” Наркоготвачът на мъртвия ромски барон Иско се призна за виновен. Каква ще бъде присъдата му? Спецполицаи нахлуха в дома на Константин от жк „Меден рудник“ в Бургас, отриха 2 кг канабис
Айтозлии, имате последен шанс да гласувате за любимия си спортист! Пожален ли бе Качето от BG правосъдието и кога ще си плати 300-те хил.евро глоба Качето май ще се размине само с условна присъда след ареста си с кокаин Заковаха Данчо Качето с кокаин, грозят го до 8 години затвор Паника сред жителите на Съдиево, спряха да източват язовира им Брутално! Циганин нахлу в дома на дядо в Айтос, удари го с пръчка и заплаши, че ще го убие, ако не му даде 40 лв. Абсурд: Семейство от Айтос живее три месеца без вода, багер им прекъснал водоподаването (ВИДЕО) Айтос ремонтира бюджета си за нови улици и тротоари Мащабни ремонти в Айтос: Сменят водопроводните мрежи преди реконструкцията на важни улици Внимание, айтозлии! Автобусите за и от Бургас с нов маршрут заради ремонтите Айтос вече има си "Голямото сърце", пълнят го с капачки за реанимобил
Полицията разкри кой открадна суджука в Карнобат, от луканката обаче нямаше и следа Ето как карнобатски ромчета чевръсто задигнаха наръч със суджуци Карнобатлия се напи като мотика и направи голяма глупост Бургаски топ-кардиолог откри кабинет в Карнобат БСП обяви в Карнобат 9% ДДС за лекарствата и 5% ДДС за хляба и стартира предизборната си кампания за кмет Загиналият при пожара в карнобатското село Сигмен бил клошар Организират благотворителен кулинарен базар тази събота в Карнобат Алекс се покая за катастрофата в Карнобат, но съдът го остави зад решетките (ВИДЕО) Издъхна тезата на адвокат Марковски за дупка – виновна за двойното убийство в Карнобат 18-годишният ром, който уби две жени в Карнобат, е 12-класник в техникум, но не ходи на училище Алекс карал курсовете за шофьор в карнобатска школа, потил се здраво за изпитите, твърди адвокатът му (ВИДЕО)
Бомба със закъснител! Опасно свлачище гризе брега край хотел в Равда Приключи традиционният коледен базар в несебърското училище „Артиум“ в Несебър стана „Сграда на годината 2018” Двама катаджии първи се отзовали след стрелбата във „4 you” – заварили туристи под масата, един ранен и труп Кметът на Несебър подкрепи нова благотворителна инициатива Как уведомяват частния обвинител Митьо Очите за делото „4 you”, като е в турски затвор, чудят се адвокати Мъж от Свети Влас се бори за живот, след като газова бутилка избухна в дома му Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Второкласници от Равда участваха в „Големия лов на растения” След проверка в Несебър: ВСС образува дисциплинарка срещу млада прокурорка от Бургас Пенсионерският клуб в Равда добави още една година от създаването си
Министерството на културата с идея да превърне Свети Кирик в остров на изкуствата Биг Брадър в Созопол: Ще ловят престъпниците със супермодерна система за видеонаблюдение Благотворителни коледни базари в Созопол и Черноморец, даряват средствата с кауза Созопол празнува Никулден, стотици участват в ритуала по хвърляне на венци и цветя в морето Инициативата „Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници Ангелина Недин реди юбилейна изложба в Созопол Созопол отваря "Голямото си сърце" и грейва празнично Заради застудяването горивото в потъналия „Мопанг” се сгъстило, не можем да източим останалото в резервоара Опасна сграда в Созопол се руши, общината чака разрешение да я събори (ВИДЕО) Кап. Живко Петров: Имаше риск за замърсяване не само на Созопол, но и на цялото Южно Черноморие (ВИДЕО) Една година след трагичната смърт на 16-годишния Костадин Апелативният съд потвърди присъдата му
Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец
Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец В останалата част на област Бургас обстановката е спокойна, пътищата са проходими при зимни условия

Всичко в категорията
Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Геодезистът Йоан Каратерзиян: Има път до плаж Силистар и не би трябвало да е в частен имот (ВИДЕО) АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са Държавата не прави почти нищо за Странджа през последните години – поредно доказателство, че живеем в разпад Представят утре съкровището от Калиакра и още разкрития на Сдружение „Черноморска Странджа“ Голямото сърце на Лозенец събра над 150 кг любов Представят на кръгла маса в Ахтопол историко-археологическите проучвания в Черноморска Странджа 30-годишен сливналия прати две момичета в болница след тежка катастрофа на пътя Царево-Приморско Спипаха 25-годишен софиянец, задигнал каяк от к-г „Арапя” край Царево ВМС чакат млади кандидати за 32 вакантни длъжности в Бургаско при заплата поне 780 лева Огнен ад изпепели две каравани в Лозенец! Умишлен палеж или инцидент?
Даниел се парализира след падане от водна пързалка в Приморско. Да му помогнем! Високо отличие! Приморско стана община номер 1 за морски туризъм Вижте как кметът Димитър Германов поздрави жителите на Приморско за Никулден Приморско почете покровителя на рибарите и моряците. Тази вечер ще грейне в очакване на Коледа Кървава драма в Китен: Двама се клаха след лют скандал Празнични изненади на Никулден в община Приморско, вижте богатата програма Екшън! Среднощна акция срещу дилъри в Бургаско, изкараха двама от БМВ Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Жителите на Приморско пред БСП: Лишени сме дори от най-необходимата спешна помощ 64-годишен пияндурник се нафирка до козирката и седна зад волана Приморско влиза в годишните награди за туризъм, ето как да подкрепите общината
Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина
Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина По време на масираната проверка бяха конфискувани трактор, два велосипеда, две резачки, няколко брадви и бяха съставени над 15 акта
Всичко в категорията
Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд
Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд Щом законодателят е преценил, това застрашава националната сигурност, смята вътрешният министър
Всичко в категорията
Щетите по огратата на границата са вследствие на обилни валежи, отстраняват ги светаквично Паднала ограда до Малко Търново доведе до политически сблъсък в парламента (снимки) „Голямото сърце на Малко Търново“ от днес подкрепя инициативата за закупуване на реанимобил Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване И Малко Търново се включи в проекта за борба срещу отпадъците в черноморското крайбрежие АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са В Малко Търново ще си разменят книги в Деня на народните будители 81-годишен старец прати дете в болница след челен удар на пътя за Малко Търново Откриха паметник на ген.-майор Алекси Попов в Малко Търново (СНИМКИ) Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов С грандиозен концерт-спектакъл Малко Търново отбеляза Европейската година на културното наследство
В Камено се обединиха за изграждането на паметник на Апостола
В Камено се обединиха за изграждането на паметник на Апостола Бюстът на Васил Левски ще се издигне в центъра на града с помощта на дарители
Всичко в категорията
Коледната елха в Камено грейна в ослепителна премяна Община Камено със специална презентация в Словения по проект „Малките общини срещу евроскептицизма“ Заблуден мъж от с. Равнец попадна в лапите на Йорданка, измъкнала му 1120 лева Проблем! Водата в селата Трояново и Константиново негодна за пиене, ВиК и тази година не си мръдна пръста Инвестират 1,2 млн.лв. за възстановяването на замъка в крепостта „Русокастро” Безсънна нощ за хората в Ливада (ВИДЕО) Бандитите Йордан и Петър обрали имот в Камено, опитали да скрият следите с палеж Областният управител Вълчо Чолаков вкара тежки машини да почистват деретата в Община Камено За пример! Жители на каменското село Желязово сами си ремонтираха пътя Ходене по мъките: Валентин от Камено над 10 години чака за българско гражданство Нов фонд с пряк контрол ще помага на бедни и болни в Камено
70-годишна рускиня отнесе с автомобила си жена в сунгурларско Джигит с Фолксваген помете велосипедист край Сунгурларе и избяга Пенсионер от Сунгурларе влезе в ролята на пожарникар, обаче не успя да спаси трактора си 50 семейства от село Славянци живеят в страх и ужас. Къщите им се наводняват при всеки дъжд 34-годишен направи нещо немислимо и пострада жестоко, за да спаси колата си от уличен стълб Стадионът в Сунгурларе вече си има име Екшън на пътя! Каруца предизвика зверски удар край Сунгурларе, жена е в болница На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци" Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото
Най-накрая! Разбитият Айтоски проход ще бъде ремонтиран за 20 млн. лв. Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване Пратиха за 12 години в затвора убиеца Петър, размазал черепа на Станчо в с. Вресово Изправят пред съда 20-годишния Петър, смазал с дървен кол главата на Станчо в с. Вресово Огромна трагедия! Пежо се заби с бясна скорост в дърво край Руен, загина 18-годишната шофьорка Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност
Замених Пловдив за Бургас заради възможността за модерна онкология Интервю Всички интервюта Д-р Майя МИЛЕВА, новото попълнение в екипа на отделението по медицинска онкология към университетска болница „Дева Мария“ Замених Пловдив за Бургас заради възможността за модерна онкология
Oт ноември Д-р Милева е част от екипа на отделението по медицинска онкология на университетска болница „Дева Мария“
Глас отвътре Всички Флагман.БГ, Флагман.БГ Зоофилия, няма нищо лошо, това е просто любов! Това ли е следващото "нормално" нещо Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Speedy с честитка към бургазлийка: Плати две такси и се оплачи на арменския поп за забавената пратка Бургаска фирма изби рибата: На п.дераси и политици дограма не монтираме! Читател на Флагман.бг: Купих си нова помпа, след дни се развали, върнах я в сервиза, а те ми взеха пари за ремонт Внимание! Пасарелката до хотел "Мираж" в Бургас се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 16.12.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Вашата интуиция ще работи на пълни обороти. Опитайте се да не замъглявате усещането си с логични обяснения и съмнения! Ако успеете да се доверите напълно на себе си, ще вземете важно решение и нещата ще потръгнат. Любовта ви носи изненади. Възможно е да чувствате напрежение или несигурност. Това обаче не е причина да се отказвате от реализацията на това, което сте планирали. Търпение ще ви е нужно, но това не означава и да бездействате. Може да намерите нещо, което сте загубили. Любовта ще ви съпътства. Възможни са трудности в общуването и комуникацията. В сутрешните часове може да се окаже, че сте доста изнервени. Смяна на средата пък, може да ви зареди с нови сили и идеи. Хората около вас ще ви помогнат да си вдигнете самочувствието. Любовта ще ви окриля. Настроенията ви са променливи, но хората около вас могат да ви повлияят добре. Любовта ще ви навести по интересен начин. Носете тоалети във виолетов цвят! Това ще ви помогне в стремежа да следвате целите си. Добре е да сте с хематит. Този минерал освобождава от гнева. Отворете си широко очите за възможностите, които съдбата ви предоставя! Голяма е вероятността в този ден да срещнете хора с подобни на вашите разбирания. Ако имате дежа вю за нещо, което вече са преживели, усетили или видели заедно, това е знак за кармична връзка. Заредете се с търпение! Днес бързите действия могат само да ви отдалечат от изпълнението на целта, която сте си поставили. Възможни са разногласия с любимия човек. Избягвайте конфликтите, защото отношенията с близките ви може да се влошат! В живота ви настъпват промени, които обаче са свързани с миналото. Това, което не сте разбирали или не сте постигнали, или не сте поискали, сега можете да го осмислите. Ако не приемете промените доброволно, ще стане доброзорно. Не претоварвате стомаха си! Напрежението в отношенията ви с близките расте без ясна причина. Не се опитвайте да им натрапите своите мисли и чувства! Дайте им право на избор! В този ден забравете за авантюрите, защото всяка грешка се наказва! Ако изневерите, ще ви сложат и на вас рога. Денят е чудесен за тези, които са готови да усвоят нещо ново, да учат или да експериментират. Някои от вас може да си сменят хобито. Ако сега започнете изучаването на чужд език, ще имате успех. Имунната ви система е слаба, избягвайте кашлящите и кихащите хора! Имате план за деня!? Чудесно! Придържайте се към него строго, но ако възникне съмнение, че няма да си изпълните целта, по-добре се откажете и изчакайте момента, в който сте готови за действия. Ако се налага да пазарувате, купувайте само това, което ви е крайно необходимо! Искате да срещнете някого!? Не разчитайте на случайността да ви събере! Обади му (й) се! Не умувайте дали си струва! Просто наберете номера и си признайте, че ви липсва, уредете си среща и се забавлявайте! Денят е добър и за запознанства, и за любов, и за лечение. Има риск монотонният ритъм да оцвети ежедневието ви в сиво, но от вас зависи дали ще скучаете или ще се забавлявате. Ако в стоманобетонната джунгла се чувствате като в клетка, излезете на свобода! Разходка сред природата с приятели ще ви се отрази добре.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип