×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Могат ли политиците да принудят супермаркетите да продават хляб без печалба?


Могат ли политиците да принудят супермаркетите да продават хляб без печалба?
Няма как да накарате бизнесът да работи без печалба, всичко останало е комунизъм, смятат икономисти
21 Септември 2018, Петък, 03:17 ч.
Източник: Инвестор

Икономисти гледат твърде скептично на тази идея

Идеята големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да се омекоти ефектът от повишаването на цените върху потребителите, е "меко казано, смущаваща и популистка". Това каза пред БНР икономистът и бивш депутат Мартин Димитров.

Вчера земеделският министър Румен Порожанов обяви, че преговаря с всички големи търговски вериги да продават хляб без печалба, а надценката да покрива само брака и разходите в самата верига.

Мартин Димитров заяви, че "извън комунизма нито една друга икономическа теория не казва, че може да има търговци, които да не реализират печалба".Димитров видя рискове за малките търговци от прилагането на подобна мярка. "Ако тази мярка бъде въведена (защото е възможно да се случи), самите вериги могат да видят в тази идея възможност. Могат да решат, че сега това е тяхната възможност да ударят конкуренцията, а именно малките магазинчета... за да могат да фалират за известен период от време всички малки магазинчета, които произвеждат хляб. След като фалират, ще има много по-малко конкуренция и резултатът ще бъде още по-голямо поскъпване на хлебните изделия".

Димитров припомни, че България е поканена от Европейската комисия да предоговори цените на природния газ с Русия, а по-ниски цени на природния газ означават по-ниски разходи за производство на редица стоки, включително на хляба. "По думите му такова предоговаряне дори не е започнало.

Икономистът посочи като друг фактор цените на бензина и дизела и допълни, че в България транспортът формира всички цени, включително цената на хляба.

"За хората в Литва, Латвия и Естония цената на хляба и други подобни стоки е три пъти по-достъпна в сравнение с българските граждани. Това сравнение е много подходящо, защото в началото на прехода 89-а година балтийските страни бяха в по-тежко икономическо състояние от България. Те в момента имат три пъти по-високи доходи", отбеляза още Димитров.

"Това, което в момента предлага министърът, е ляво, популистко и неработещо и ако се приложи за кратък период от време, накрая ще има точно обратния ефект", прогнозира Мартин Димитров.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви за Нова телевизия, че търговските вериги имат право до повишат цената на продукта, без да питат доставчиците. По нейните думи цената е започнала да се покачва още през юли, като увеличението е с 0,08 лв. за типов хляб или „Добруджа“.

"Хлябът е натоварен с едно социално очакване. Цената му не може да се коментира по този начин", заяви Кукушева.

Според нея министърът на земеделието Румен Порожанов се осланя на поправка в Закона за храните, направена преди три години при правителството на Орешарски. Но няма нормативна уредба за прилагането на тази поправка.

Тя беше категорична, че пазарът не се нуждае от регулация. Цената на хляба е свързана с тази на пшеницата, енергоизточниците, цената на газа, ДДС, както и цената на човешкия труд.

"За мен участието на държавата по темата беше изненадващо. Това показва в каква насока мисли правителството. Според мен тази насока не е най-добрата", заяви от своя страна Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Посоката трябва да е обратната към увеличаване на доходите. Ако те растат адекватно, хората няма да усетят поскъпването толкова сериозно, смята той.

Ролята на държавата е да създаде необходимите условия, за да има бизнес и да се качват доходите, добави Стайков.

"Не може министър да ходи да се договаря с веригите, които, ако решат, на добра воля могат да направят нещо, но реално не са задължени. Трябва да има регулация. Веригата жито-брашно-хляб трябва да се регулира цялата. Ако производителите печелят по 6-7 стотинки, то търговците печелят около 2-3 пъти повече", каза пред Bulgaria ON AIR  депутатът от Обединени патриоти Александър Сабанов. По думите му определено 30 стотинки увеличение на хляба ще се отрази сериозно на финансовото състояние на определена група българи.

Той е на мнение, че няма как държавата да контролира директно цената на нито една стока или услуга.

В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
9
Коментара по темата
9.
Комунизъм
21.09.2018 11:20:44
0
3
Кога ще разберете , че живеете в Комунизъмът бе другари и другарки?
8.
*********
21.09.2018 10:41:12
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
78
21.09.2018 10:06:29
0
0
Има картел при производителите на хляб,там е проблема
6.
Тъпият мизерен комунизъм
21.09.2018 09:57:12
0
7
Направи от простата рая,тълпа малоумници. Половин век комунистите ги лъгаха че ги чака светло бъдеще,а на Запад е страшно. После ”вълшебният строй” се срина от самосебе си и се видя че пенсиите и заплатите на ”загниващия капитализъм” са в пъти повече. Наши работници в строителството заминаха за Германия първите години и взимаха по 5 000марки. Тука обаче се продължи с тъпотиите за простия народ,който като дрогиран се хваща на една и съща въдица,за евтиното и комунизма. Толкова прост никъде няма. Децата и внуците им на Запад,учат и работят,и пращат пари в България,и не искат и да чуят за завръщане въпреки началните трудности. И дъртите пак се хващат за ”хляба без надценка” всякаш всички успели държави само така са успяли. Хахахаха Преди изборите на които спечелиха БСП и Жан Виденов,в предизборната къмпания,едно от нещата беше че щели да направят хляба 5стотинки,не казаха че ще направят долара 3 000лева и че ще ограбят банки(кръга около Виденов-Орин, Румен Спасов,Веска Меджидиева) Тогава съжалих баба ми,която мизерстваше заради същите комунисти ограбили парите за пенсии и дирижирали прехода,а тя милата се че обещали хляб по 5 ст. После след като се щурмува парламента и Виденов бе свален на ръба на гражданска война,разминала се благодарение на Кольо Добрев,се опитах да попитам баба ми: Защо бе бабе,може ли едни и същи да ви лъжат по един и същ начин? Нали ако имаш достойна пенсия,хляба ще е най-малкото което ще си позволяваш да пазариш?
Тогава срещнах болезнената истина: Тези хора от онова време не подлежат на разум,те са зомбирани,затова без значение какво образование и интелект имат,те са единствените жертви на телефонните измамници-полуграмотни мангали. За жалост вече 15 години!
5.
Верно ли?
21.09.2018 09:20:19
0
5
Десен министър, в пазарна икононика казва на Бизнеса:
- Увеличават горивата, щото не можем да се договаряме и издишаме яко, но вие, бизнеса работете без печалба. Пък ниЙ за награда ще ви вдигнем данъците и ще ви пуснем проверка
4.
Запознат
21.09.2018 08:59:35
0
8
Предложението беше отправено от една от големите вериги към министъра,а не обратно,както се опитват да го изкарат.Предложението навярно е подплатено с много финикийски знаци и цели затвърждаване на монопола на чуждите вериги.ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА ЛОБИСТ е логично да се случи,ако бяхме нормална държава
3.
Никой не е по-голям от хляба
21.09.2018 08:58:13
1
3
Който се е заиграл с хляба хубаво не е видял.
Увеличението на хляба е достатъчно да бутне, което и да е правителство
2.
Има и друг вариант
21.09.2018 08:56:35
1
3
Увеличават продажните цени, но изискват старите, неувеличени цени по договор за доставка и правят по-голям марж
1.
Калинкоу
21.09.2018 08:52:45
1
5
Големите вериги имат железни договори и за промяна на цена минават месеци и то след съгласуване.
В Кауфланд и Билла са нужни поне 2 месеца, а в Лидл - 6 месеца
Та това си е популизъм.
Накрая ще излезе министъра и ще
каже че е договорил запазване на цената за 2 месеца, т.е. няма да е свършил нищо, но ще се пъчи пред тези които не разбират материята
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори